Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co robimy w naszej pasiece w kierunku zwiększenia wydajności: miodowej, pyłkowej, pierzgowej, mleczka pszczelego czy wosku, lub odkładów?

Możemy, prowadzić gospodarkę intensywną lub ekstensywną, również trzymać pszczoły zupełnie bezinteresownie. :)

Ja osobiście pasjonuję się pszczołami, ale jak jest praca to uważam, że zysk również nie zaszkodzi. Choć, może lepiej i wygodniej by mi się żyło, bez tej pasji. :P

Wydajność miodowa w Polsce jest na żenująco niskim poziomie. Rzekł bym barbarzyńsko niskiej np. w stosunku do Niemiec. :huh:  Myślę, że każdy pszczelarz powinien w tym kierunku coś pomyśleć. Pozdrawiam. :D

............................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

Naukowcy napisali  że w wydajności miodwej

10 % umiejętności pszczelarza

10 % geny

80 % pożytki

I tego trzeba się trzymać.Z kukurydzy miodu nie ma jako i obecnych upraw zbożowych.

Ciekawi mnie czy te dane GUS też ma od Sabata bo liczbę rodzin tak.Może i stąd tak niska wydajność.

Gość PawelKS3
Opublikowano

.Z kukurydzy miodu nie ma.

Kukurydza pięknie spadziuje:)

Opublikowano

Hmm. Powiadacie 10% od pszczelarza, 10% od genetyki. Jeśli tak jest, to dlaczego za odrą jet dużo lepiej. To inaczej, co każdy z nas zrobił lub zamierza zrobić, żeby te ,,%” wykorzystać maksymalnie. A może nie warto i należy zostawić pszczółki samopas? A temat jest do bani?

............................................................................................................

Opublikowano

To nie ja powiadam , naukowcy. Za Odrą mają rztelną liczbę rodzin i tam nigdy nie było naszych trzymaczy.

Miernikiem wydajności pszczół jest zysk netto ( ;):P ) za godzinę pracy pszczelarza , łacznie ze zbytem a nie liczba ton , litrów.

Można i tak , za wyjątkiem leczenia . Stratystycznie przegrywa  dobry . Nie ? Średnio z dziadkami u mnie bedzie kicha.

Jak mówię ze jadę miód wirować to pukają się w czoło. :D

Opublikowano

Kuźwa to nowe miody bedą spadź kukurydziana .

Tyle że po takiej spadzi w ulach wiosną trzeba zamiatać.

Oczywiście rodziny nie osyp.

Opublikowano

W mojej, okolicy to pola obsiane rzepakiem,pszenicą,burakami i oczywiście du.....żo kukurydzy (gorzelnia w pobliżu). O spadzi kukurydzianej, jakoś nie słyszałem. Pola prowadzone wzorowo. W pszenicy nie ujrzy się całymi hektarami nawet maku polnego.

Kwiat akacji zniszczył deszcz i grad. Ale, ale znalazłem około 30-40 h. rzepaku zanieczyszczonego chabrem bławatkiem. Chabra jest tak dużo, że całe pole jest niebieskiego koloru . Moje pszczoły mają do środka pola ok. 350m. To jest w tym przypadku moja działalność, mająca na celu zwiększenie wydajności miodowej ( inne też ). Odnośnie rzepaku jarego, to znalazłem w promieniu 50km. Tylko jedno poletko ok.1h. Co dziwne, prawie w środku miasta.

...........................................................................................................

Opublikowano

Ja jutro jadę zobaczyć co na akacji bo za parę dni mam przewozić na facelię, mam też namierzone 5 ha rzepaku jarego, 3 ha kopru włoskiego, lipę i na koniec grykę.Ale moje starania psu na budę jak dalej będzie tak sucho...

Opublikowano

No dobrze Panowie , ale co z tym zwiększeniem wydajności ?? Bo rozumiem że gospodarka wędrowna to na pewno jest jeden ze sposobów zwiększenia wydajności.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Mysle , jak mlody stazem pszczelarz, ze wymiana , a moze bardziej selekcja matek tez przynosi efekt w nadstawkach. Czesto nasz wyselekcjonowany kundelek , albo F ktores tam z kolei potrafi przyniesc wiecej niz F1 od znanego hodowcy.

Opublikowano

Jedyna rada dla pasiek stacjonarnych:

Karmić w kwietniu na rozwój.

W maju utrzymywać rodziny w nastroju roboczym.

W czerwcu ZOK dla matek pszczelich - ograniczenie czerwienia.

Zwyżka wydajności miodowej odczuwalna.

• Lubię 1
Opublikowano

ponoć jak się w kwietniu tak na prawdę dobrze karmi to wydajność miodowa w maju jest bardzo odczuwalna  :D

• Lubię 1
Opublikowano

ponoć jak się w kwietniu tak na prawdę dobrze karmi to wydajność miodowa w maju jest bardzo odczuwalna  :D

Może nie miodowa, ale generalnie wydajność :P

Opublikowano

wydajność PINIONDZA... wydajesz 4zł na cukier a kasujesz 20zł za MIUT ;)

Opublikowano

No to nasi rekordziści pod względem miodności z jednego ula pomyślą że z nich żartujemy ale rzeczywiście średnia wydajność z ula w Polsce nie jest powalająca i wyniosła trochę ponad 20 kg jak pisze to źródło  http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/573/wydajnosc_miodowa_rodzin_pszczelich_w_roznych_warunkach_pozytkowych_w_latach_2013-2014.html

i jak to się ma do tych rekordowych . Pokrywały by  się te dane  z wynikami jakie mój syn podawał jak  pisał , parę lat wstecz , pracę magisterską dyplomową na Akademii Podlaskiej na temat właśnie średniej wydajności miodowej w Polsce z rozróżnieniem regionów Polski. Ale na pewno Darek ma rację że około 80% sukcesu to pożytki i odpowiednia pogoda podczas ich występowania.

A co piszą jak podnieść wydajność trochę faktów z prasy pszczelarskiej :

https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/60-pasieka-2-2012/588-jak-podniesc-wydajnosc-miodowa-w-pasiekach-stacjonarnych-cz-1

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Bohtyn co oznacza skrót ZOK? Dlaczego w czerwcu ograniczać w czerwieniu? Pod koniec czerwca to rozumiem. U mnie lipa około 15-11 lipca kwitnie.

Co do karmienia na rozwój, to nikt tu prawdy nie napisze. Ja wiem co znaczy nie wspomaganie jak bohtyn pisze na rozwój rodzin w kwietniu.

Opublikowano

Bohtyn co oznacza skrót ZOK? Dlaczego w czerwcu ograniczać w czerwieniu? Pod koniec czerwca to rozumiem. U mnie lipa około 15-11 lipca kwitnie.

Co do karmienia na rozwój, to nikt tu prawdy nie napisze. Ja wiem co znaczy nie wspomaganie jak bohtyn pisze na rozwój rodzin w kwietniu.

ZOK - Zakaz Opuszczania Koszar.

Złożone przez matkę jajko dzisiaj to pszczoła po miut wyleci akurat po 15 lipca, czyli po kwiotkach.

W kwietniu karmisz na 7 ramkach i w ulu ma być ok 6 kg pokarmu, a teraz to w ulach jest po 20 ramek i nadstawki i na wagę około

ponad 60 kg wszystkiego.

To jakie to posądzanie o kawę z biedronki.

Aaaa - nie hce mi się więcej pisać.

Hej !!!.

• Lubię 1
Opublikowano

Czyli ograniczyć czerwienie ok 10 czerwca. Bohtyn piszesz o pszczole lotnej, ale potrzeba też innych by wszystko sprawnie szło. Sprzątanie ula i plastrów, odbieranie, strażniczki.

W kwietniu karmisz na 7 ramkach czyli co na 7 ramkach trzymasz pszczołę?

Opublikowano

Bohtynie, ja robię tak: zakarmiam tak, żeby wiosną nie podkarmiać. W marcu odsklepiam ramki sukcesywnie. Na początku kwietnia zaczynam zabierać te które, są nie ruszone a istnieje dopływ pożytku w połowiev(około) kwietnia najsilniejszym rodzinom daję pół-nadstawki 3-4 ramki. Jest tak, że często mogę zabrać tylko 1 ramkę do zasklepienia innej rodzinie. Może to nie rewelacja, ale z całej pasieki uzbierałem 4 pół-nadstawki, które zostały wykręcone 30 kwietnia. :P To następny mój sposób na zwiększenie wydajności. I zdobycia jakiegoś grosza.Rzepak fajnie nektarował, ale nie był w tym roku rekordowy. :D

...........................................................................................................

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja musiałem wczoraj odwołać wszystkim matkom ZOK, bo pożytek jest taki, że pszczoły się w oczach zdzierają.

Dotychczas już przekroczyłem wydajność krajową , wychodzi już po 12 litrów z ula i nadal są ramki do odbioru,

choć rence , nogi i kręgosłup wysiadają to jest zadowolenie i humor z tego powodu.

Jednak konieczny jest stały rygorystyczny reżim w pilnowaniu terminów rozwoju czerwiu i nowych młodych matek. 

Jeżeli tak dalej będzie to zanosi się na mistrzostwo świata.

Opublikowano

Co robić żeby zwiększyć wydajność z ula ? Ja przyznam się że nic nie robię , poza oczywiście wymianą matek w rodzinach o niższej przeciętnej co jest naturalną praktyką. Jeżeli trzeba mi więcej miodu dla klientów to po prostu zwiększam ilość uli bo przede wszystkim zależy mi na dobrym miodzie , a nie na ilości miodu z rodziny. W ciągu ostatnich trzech lat wymieniłem wszystkie ule w pasiece na nowe i lekkie żeby praca była lżejsza i przyjemniejsza i w ogóle traktuję pszczelarstwo jako hobby a nie jako wyczynową rywalizację i gonienie kasiorki na wszelkie sposoby. Rzepak nie jest moim priorytetem ponieważ u mnie nie chcą go kupować , pewnie że mógłbym podwiesić ule bliżej pola rzepaku żeby zwiększyć wydajność , ale po co ? jak nie ma smakoszy tego miodu? O średniej wydajności  nie będę więcej pisał z wiadomych względów.

Pozdxrawiam

Tadek

• Lubię 2
Opublikowano

Tadek11 podpisuje się obiema rączkami pod tym co napisałeś :) :)  - to jest również moja filozofia. Na chleb mam pieniążki z pracy, pszczoły dają na bułki.

• Lubię 1