pszczołarz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Witam doświadczonych kolegów i koleżanki! Zostało mi sporo miodu zeszłorocznego. Wiadomo, nic mu się nie stało, odpowiednio przechowany w suchym miejscu, jednak nie cieszy się dużym wzięciem. Klienci, mimo, że pouczeni przeze mnie o naturalnym procesie krystalizacji, chcą miodu płynnego. W związku z tym zastanawiam się nad kupnem urządzenia, dzięki któremu część miodu mógłbym przywrócić do stanu płynnego. Nie opłaca mi się kupować maszyny za kilka tysięcy, a sam nie stworzę urządzenia ze starej lodówki. Czy któryś z Panów używa garnka elektrycznego, takiego do pasteryzacji? Jest możliwość ustawienia temperatury, więc przegrzaniem miodu nie grozi. Zda to egzamin? Jak myślicie? Wstawiam przykładowy garnek: http://f01.esfr.pl/foto/6/7344664307/15a19c1f19ac552bab7475891442f243/severin-ea3658_1,7344664307_7.jpg Pozdrawiam, życzę udanych zbiorów i dobrego sezonu! Cytuj
vincent vega Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Moim zdaniem ten garnek nie nadaje się. Aby bezpiecznie dekrystalizować miód konieczny jest pewny i precyzyjny regulator temperatury. Osobiście nie zaryzykował bym. Szukał bym czegoś z dokładnością regulacji do dziesiątej stopnia. Wtedy szansa jest większa. A najlepiej używać urządzeń do tego dedykowanych. 1 Cytuj
pszczołarz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2017 Dziękuję za odpowiedź. Właśnie tego się obawiam, że niechcący zmarnuję miód, a tego za wszelką cenę oczywiście chcę uniknąć. Myślałem o tym, żeby ustawić na mniejszą temperaturę, np. 30 stopni. Ale racja, że nie mam pewności, że nie podniesie się ona w trakcie działania. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Ja uważam że szkoda kasy na drogie i specjalistyczne urządzenia do de krystalizacji miodu. Lepiej kupić dokładny termometr i zbadać charakterystykę tego gara i sprawdzić to samemu , niż wydawać grube tysiące ? Ale jak kogo stać ? To nie ma rozmowy !! Na innym forum używali takich garów do pasteryzacji i nie narzekali . Sam mam zamiar sobie taki kupić. Pozdrawiam Tadek 1 Cytuj
pszczołarz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2017 No właśnie nie wiadomo, co będzie za rok, dwa i ile się miodu zbierze... Więc na te 4 tysiące musiałbym sporo tych słoików przetopić. Najwyżej żona będzie przetwory pasteryzowała, jak się nie sprawdzi! Pozdrawiam Cytuj
pszczołarz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2017 A czy mogę poprosić o namiary na to forum, na którym używali tego gara? Poczytałbym sobie z chęcią. Cytuj
vincent vega Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Pszczołarz, ile kosztuje ten garnek??? Zobacz u Łysonia za 990 zł takie coś, może to pomoże? https://lyson.com.pl/dekrystalizacja/3111-spirala-dekrystalizacyjna-o250mm-optima-line.html Cytuj
daro Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 A może z dokładnością do 1/100 stopnia ? Takie termostaty mają bezwładność +/- 3 stopnie .Przeskalować i do miodu wystarczy. Więcej - lodówka kabel grzejny , chynski termostat . Cytuj
Słowian Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Lodóweczka z grzaniem super, nada się na wyjazdy pikniki itp. !! ale ja wolę jak Daro lodówka za 20 zł (nawet zamrażalnik działa będzie pyłek przemrozić) a u góry kilka otworów wiertarą żeby był jako taki obieg powietrza, do tego kabel grzejny za 50 zł zwinięty na dole, termoregulator np RT-2C za 70 zł z przesyłką i mamy piękny dekrystalizator/suszarkę do pyłku w jednym za koszt max 150 zł a wejdzie słoi od groma albo nawet dwa hoboki. Jak kto chce można dodać wentylator ale ja widziałem takich ze trzy u mnie w kole dziadki mają i wydaje mi sie zbędny bo u nich działa bez Cytuj
Nacek Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Ja mam taki garnek do pasteryzacji, kupiłem używkę chyba za 30 zł. odchyły w temperaturze są ok 2 stopnie, sprawdzałem termometrem cieczowym, jedyne ograniczenie w nim jest takie że nastawia się na czas, maksymalnie 3 godziny a to trochę za krótko aby krupiec zamienił się w patokę i trzeba nastawiać drugi cykl. 1 Cytuj
lalux5 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Słowian do suszarki wentylator potrzebny , bardzo dużo daje , do dekrystalizacji nie konieczny Cytuj
pszczołarz Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2017 Nacek, jesteś zadowolony z zakupu? piotrpodhale Nie wiesz może ile tam słoików wejdzie? Dosyć mała ta lodówka, ale sam pomysł bardzo dobry! vincent vega No właśnie problem w tym, że miód mam już w słoikach, więc teraz by trzeba było przelewać do wiader, potem znów pakować. Szkoda słoików i miodu oraz mojej pracy. Chyba, żeby wstawić słoiki w jakiś pojemnik i nagrzewać cały pojemnik, tylko czy tak można. Cytuj
vincent vega Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Do tej lodóweczki pokazanej przez Piotra całe słoiczki wkładasz 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Nacek, jesteś zadowolony z zakupu? Oczywiście, za taką kasę, jedynie co to ten czas 3 godziny trochę krótki i trzeba dwa pamięta aby włączyć ponownie, wchodzi do niego osiem słoików 0,9 l. Miód przechowuje na dłuższą metę tylko w słoikach, dekrystalizuję raczej rzadko tak że wystarczy na moje potrzeby w zupełności. Cytuj
Kosut Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Przewód grzewczy - 120zł Regulator temperatury 70zł do tego szafka kuchenna, lub w miarę szczelna skrzynka , teraz latem nie musi być nawet izolawana bo różnica temp. 15- 20 stopni. To nie jest cieplarka do wychowu matek, więc nie ma co słuchać bzdur, że niezbędna regulacja co do 0.1 stopnia. Jakby ktoś bliżej i może podjechać to pomogę zrobić . Pozdrawiam. Cytuj
Beeman Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Witam. Pozwólcie mi odkurzyć stary temat. Jak więc radzisz sobie z dekrystalizacją miodu w słoikach? Ja uzywam podobnego urzadzenia. Do garczka z woda wchodzi mi 5 sloikow na raz. Załączam wieczorem, a rano są gotowe. https://allegro.pl/oferta/17656-cyrkulator-do-gotowania-sous-vide-800w-95-c-9551658911 Cytuj
Beeman Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 A wraz ze zbliżającymi się świętami możesz to wykorzystać. „Kochanie, kupiłem Ci wspaniałe urządzenie do twojej kuchni” Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 7 godzin temu, Beeman napisał: Witam. Pozwólcie mi odkurzyć stary temat. Jak więc radzisz sobie z dekrystalizacją miodu w słoikach? Ja uzywam podobnego urzadzenia. Do garczka z woda wchodzi mi 5 sloikow na raz. Załączam wieczorem, a rano są gotowe. https://allegro.pl/oferta/17656-cyrkulator-do-gotowania-sous-vide-800w-95-c-9551658911 Czyli twierdzisz że to urządzenie da radę ogrzać garnek na 5 słoików 0,9 l itra ? Jakiej pojemności garnek ? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 Założenie z gruntu jest złe. Nigdy nie dam sobie wmówić, że "klient nasz Pan". To bzdura stawiająca nas w roli służalczej. U mnie nie ma dekrystalizacji miodu dla klienta, jak chce o nich sam sobie robi. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 19 minut temu, Krzyżak napisał: Założenie z gruntu jest złe. Nigdy nie dam sobie wmówić, że "klient nasz Pan". To bzdura stawiająca nas w roli służalczej. U mnie nie ma dekrystalizacji miodu dla klienta, jak chce o nich sam sobie robi. Nie masz serca dla Kobiet Jak Ciebie prosi że chce dla dziecka 1 Cytuj
Krzyżak Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 45 minut temu, Tadek11 napisał: Nie masz serca dla Kobiet Mam, nie tylko serce Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 6 godzin temu, Krzyżak napisał: Mam, nie tylko serce Mogę się tylko domyślać ? ? Może miotłę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi