Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze a ja myślę nad takim sposobem:

W drugiej połowie czerwca gdzieś(wiadomo że orientacyjnie bo rok rokowi nie równy) matki do izolatorów 3 ramkowych.

Po zasklepieniu czerwiu zabieram te ramki i powiedzmy z 3 uli tworzę odkłady zbiorcze.

Co mi to daje:

-Pszczoły nie muszą karmić tyle czerwiu,zajmować się nim itp-więcej miodu.

-Większość warrozy zabrana z rodziny razem czerwiem jako że to był jedyny czerw w rodzinie.

-Dodatkowa rodzina z każdych 3szt.

Martwi mnie tylko jedna rzecz:

Jak będę czekał aż cała pszczoła się wygryzie z tych ramek z czerwiem czy poprzez błądzenie,ciche rabunki itp część warrozy i tak z czasem nie rozniesie się po innych ulach,jeśli tak to ile%?

Odkłady oczywiście po wygryzieniu się czerwiu poddane zabiegowi zwalczania warrozy.

Mamy więcej miodu,więcej rodzin i mniej warrozy zbyt piękne?

Sposób o jakim piszesz jest właśnie zalecany dla hodowców chcących używać mniej chemii w pasiekach i nie truć siebie i swoich klientów. thumbsup.gif  Bo co jest alternatywą jeżeli nie ograniczymy matki w czerwieniu i nie przerwiemy łańcucha rozmnażania warrozy ? Alternatywą jest powiesić paski lub wkładki z chemią w ulu i zostawić je na minimum trzy tygodnie ? Ile tej chemii przez trzy tygodnie przeniknie do ula , do pokarmu , do wosku i do samych pszczół skracając ich życie ? ;) I w tym czasie nie możemy brać już miodu towarowego .

I masz rację że przez błądzenie i rabunki część warrozy nam przeniknie z powrotem do tych rodzin , i z leczenia jesiennego i tak nie możemy zrezygnować , ale mamy już na tyle opanowaną sytuacje że nie obawiamy się czy dalsze leczenie będzie skuteczne , bo tej warrozy będzie znacznie mniejszy procent i rodziny do zimowli będą przystępować w lepszej kondycji zdrowotnej i mniej chemii przeniknie do ich organizmów i do ula. Ale żeby być zupełnie pewnym należało by jeszcze raz matkę zamknąć w izolatorze od połowy września do końca października i pod koniec października zrobić jeszcze jeden zabieg przeciw warrozowy. Albo alternatywa - we wrześniu cztery poddymiania lub paski na trzy -cztery tygodnie ?

Pszczelarstwo robi się coraz bardziej pracochłonne ;)

Opublikowano

tu chyba wkradł się błąd 

nie zabieram po zasklepieniu tylko

zabieram przed wygryzieniem

i wtedy mniej pszczoły potrzeba do grzania

Tylko problem jak odróżnić czerw w pierwszych dniach po zasklepieniu od ostatnich dni, kiedy zasklep jest prawie dwa tygodnie.

No chyba,że czerw ma już wąsy -  to wtedy jest ten najstarszy, inaczej się nie da odróżnić. :lol: 

Uprzedzę,- można liczyć od dnia zamknięcia matki -, ale znowu matka na zaczerwienie takich 3 ramek może potrzebować

też prawie dwa tygodnie - zależne od wielu różnych czynników.

Tak,że nie jest to takie proste, piękne i zdrowe dla pszczół.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Panowie! Ostatnio przy głównym przeglądzie montowalem kraty odgrodowe - 6 ramek WP na gniazdo i 4 na miodnie. Mam dość spory problem! Zauważyłem, że pszczoły nie mieszczą się w oczku krat odgrodowych, ledwie głową wchodzi. Czy może być tak, że kratę produkują pod dana rasę pszczół czy ja trafiłem na złą partię produkcyjną? Kupiłem od Lysonia w promocji 3,79 zł za szt windurowa.

Opublikowano

Witam Panowie! Ostatnio przy głównym przeglądzie montowalem kraty odgrodowe - 6 ramek WP na gniazdo i 4 na miodnie. Mam dość spory problem! Zauważyłem, że pszczoły nie mieszczą się w oczku krat odgrodowych, ledwie głową wchodzi. Czy może być tak, że kratę produkują pod dana rasę pszczół czy ja trafiłem na złą partię produkcyjną? Kupiłem od Lysonia w promocji 3,79 zł za szt windurowa.

No to jest bardzo poważny problem ;) Dziadostwo wszędzie nam wtykają i okazuje się że trzeba jechać z suwmiarką kupując kraty odgrodowe  :rolleyes: 

Napisz do Łysonia  że sprzedali Ci bubel :o

Opublikowano

Sprawdź czasem czy to nie są kraty do pozyskiwania propolisu???PK

Opublikowano

Pozwolę się nie zgodzić . Oczyszczanie plastikowej - w styczniu robimy rulon zsypujemy propolis . Robert mnie przekonał mam 1 metalową reszta plastiki . To się nazywa reklamacja . Firma Łysoń je przyjmuje i załatwia .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Musiałem zdemontować te swoje kraty odgrodowe, pszczoły nie przechodziły i zaczęły robić dzikie zabudowy na nich:

https://zapodaj.net/8641b40b89237.jpg.html

Kupilem uzywane, 12 szt po 8 zł, niestety z powodu niskiej temperatury nie udało mi się zamontować ich:

https://zapodaj.net/02ce849bf23e1.jpg.html

Mam już 5 nowych nabytków :D

https://zapodaj.net/cd22e1904b647.jpg.html

https://zapodaj.net/230d04b056354.jpg.html

https://zapodaj.net/2d34ef6017fb4.jpg.html

Edytowane przez Krzychu
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
2 godziny temu, paweldobrzynski napisał:

Chciałem polecić kraty odgrodowe - ............/ u mnie świetnie się sprawdzają. Mają w ofercie kraty odgrodowe warszawskie, wielkopolskie, dadant, metalowe oraz drewniane. 

Witaj Paweł ?

Jest to Twój pierwszy post na forum i rozumiem , że nie miałeś złych intencji , ale u nas na forum jest zabronione umieszczanie reklam firm prowadzących  działalność zarobkową oraz przedstawianie ich asortymentu i szczegółowy opis asortymentu z odsyłaniem do stron producenta itp.   , które to działanie z Twojej strony  może być odbierane przez czytelników jako kryptoreklama , a więc jako ukryta działalność reklamowa na rzecz danej firmy. To jest zabronione regulaminem.

A w ogóle to dobrym zwyczajem nowo logujących się na forum jest najpierw przedstawienie się w temacie " Przedstaw się i swoją pasiekę "

Witaj i napisz coś co Ciebie skłoniło do zalogowania się na forum ? Mam nadzieję , że nie tylko te kraty ? ?

• Lubię 3
  • Dziękuję 3
Opublikowano
18 godzin temu, paweldobrzynski napisał:

Mają w ofercie kraty odgrodowe warszawskie, wielkopolskie, dadant, metalowe oraz drewniane. 

paweldobrzynski  Też cię witam na naszym skromnym forum.

Dałeś mi zagwozdkę . 
Przy pszczołach chodzę już dobrą dekadę , ale ...
Drewnianych krat odgrodowych jeszcze nie widziałem . :blink:

18 godzin temu, paweldobrzynski napisał:

Chciałem polecić kraty odgrodowe - Zmieniony link reklamowy u mnie świetnie się sprawdzają.

Skoro polecasz , to mógłbyś zrobić zdjęcie i opisać jak się spisują u ciebie te drewniane kraty odgrodowe ?

Opublikowano
5 godzin temu, Robi_Robson napisał:

paweldobrzynski  Też cię witam na naszym skromnym forum.

Dałeś mi zagwozdkę . 
Przy pszczołach chodzę już dobrą dekadę , ale ...
Drewnianych krat odgrodowych jeszcze nie widziałem . :blink:

Skoro polecasz , to mógłbyś zrobić zdjęcie i opisać jak się spisują u ciebie te drewniane kraty odgrodowe ?

Może chodzi o metalowe w drewnianych obwodach? 

Opublikowano
5 godzin temu, Krzychu napisał:

Może chodzi o metalowe w drewnianych obwodach? 

Obawiam się , że tego się nie dowiesz .

To typowa zagrywka w celu wstawienia spamu .
Rejestracja, odszukanie właściwego tematu , dodanie posta zachwalającego jakiś towar , lub sklep i wylogowanie .
Wszystko trwało 6 minut i pewnie to by było na tyle .
Więcej pewnie kolegi paweldobrzynski  już tutaj nie zobaczymy .

Na amnezji też jest właśnie ostatnim zarejestrowanym użytkownikiem .
Założę się , że też z dorobkiem jednego posta z linkiem .
Nie chce mi się sprawdzać ...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Robi_Robson napisał:

Na amnezji 

???

Edytowane przez Krzychu