Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Już po kilku minutach inspekcji tego pola sam odczuwałem wewnętrzny dyskomfort.
Pszczołom go oszczędzę .

A pszczoły obce oblatują to pole ? 

Opublikowano
W dniu 10.07.2023 o 20:44, Tadek11 napisał(a):

A pszczoły obce oblatują to pole ? 

Byłem po południu.
O takiej porze pusto.

Właśnie rozkwita szczeć .
Wierzbówki kiprzyce i nostrzyki oblegane na równi z wodopojem.
U mnie na wadze kontrolnej ubywa średnio 1/4-1/3 kg. na dobę .

Opublikowano

Kwitną obficie - lipa mongolska, japońska i wonna.

Wspomniana przez Roberta - szczeć pospolita (fot.1),

Trojeść amerykańska (fot.2),

Trojeść okazała (fot.3),

Ciemiężyk białokwiatowy (fot.4) - rodzimy przedstawiciel rodziny toinowatych (Apocynaceae), do której należą przedstawione wyżej - trojeść amerykańska i okazała. Kwitnie od maja do sierpnia, zasiedla skrajne siedliska, preferując suche, piaszczyste gleby. Co najważniejsze - nie jest tak ekspansywna jak swoje krewniaczki a równie chętnie oblatywana.

Smotrawa okazała (fot.5) - jak nazwa wskazuje, dorasta do dużych rozmiarów, kwitnie przez całe lato a kwiaty są bardzo chętnie oblatywane przez zbieraczki. "Wada" - w sprzyjających warunkach lubi się obsiewać i stawać się przez to uciążliwą rośliną.

Na koniec niezawodny przegorzan (fot.6) - na zdjęciu w odmianie 'Artcic Glow', o białych kwiatostanach i osiągająca 1-1.5 m wysokości.

• Lubię 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

U mnie teraz chętnie oblatują nawłoć ale to wiadome . Starzec jakubek tez nie bywa omijany , wrotycz w tym roku tez chętnie wybierają nawet szukają tam nektaru (?) , z moich nasadzeń i obsiewań słonecznik , trojeść i liatry ;) 

Edytowane przez Madzin
  • Lubię 2