Tadek11 Opublikowano 10 Lipca 2023 Opublikowano 10 Lipca 2023 10 godzin temu, Robi_Robson napisał(a): Już po kilku minutach inspekcji tego pola sam odczuwałem wewnętrzny dyskomfort. Pszczołom go oszczędzę . ? A pszczoły obce oblatują to pole ? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 15 Lipca 2023 Opublikowano 15 Lipca 2023 W dniu 10.07.2023 o 20:44, Tadek11 napisał(a): ? A pszczoły obce oblatują to pole ? Byłem po południu. O takiej porze pusto. Właśnie rozkwita szczeć . Wierzbówki kiprzyce i nostrzyki oblegane na równi z wodopojem. U mnie na wadze kontrolnej ubywa średnio 1/4-1/3 kg. na dobę . Cytuj
Quidam Opublikowano 16 Lipca 2023 Autor Opublikowano 16 Lipca 2023 Kwitną obficie - lipa mongolska, japońska i wonna. Wspomniana przez Roberta - szczeć pospolita (fot.1), Trojeść amerykańska (fot.2), Trojeść okazała (fot.3), Ciemiężyk białokwiatowy (fot.4) - rodzimy przedstawiciel rodziny toinowatych (Apocynaceae), do której należą przedstawione wyżej - trojeść amerykańska i okazała. Kwitnie od maja do sierpnia, zasiedla skrajne siedliska, preferując suche, piaszczyste gleby. Co najważniejsze - nie jest tak ekspansywna jak swoje krewniaczki a równie chętnie oblatywana. Smotrawa okazała (fot.5) - jak nazwa wskazuje, dorasta do dużych rozmiarów, kwitnie przez całe lato a kwiaty są bardzo chętnie oblatywane przez zbieraczki. "Wada" - w sprzyjających warunkach lubi się obsiewać i stawać się przez to uciążliwą rośliną. Na koniec niezawodny przegorzan (fot.6) - na zdjęciu w odmianie 'Artcic Glow', o białych kwiatostanach i osiągająca 1-1.5 m wysokości. 2 Cytuj
Madzin Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Opublikowano 18 Sierpnia 2023 (edytowane) U mnie teraz chętnie oblatują nawłoć ale to wiadome . Starzec jakubek tez nie bywa omijany , wrotycz w tym roku tez chętnie wybierają nawet szukają tam nektaru (?) , z moich nasadzeń i obsiewań słonecznik , trojeść i liatry Edytowane 18 Sierpnia 2023 przez Madzin 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi