Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja to piszę pół żartem pół serio. Nic nie mam do ich rozwiązania - jak działa to ok. A ten sublimator za grubą kasę, to też jest tani w wykonaniu, tylko trzeba to zrobić samemu. 

Młynek do cukru też mam na bazie pomysły rosjan, ale ja poszedłem krok dalej. Zrobiłem go na starym silniku od kosiarki - młynek jest dużo cichszy, bo przekładnia nie hałasuje.

Edytowane przez hurriway
Opublikowano
10 hours ago, hurriway said:

Ja to piszę pół żartem pół serio. Nic nie mam do ich rozwiązania - jak działa to ok. A ten sublimator za grubą kasę, to też jest tani w wykonaniu, tylko trzeba to zrobić samemu. 

Młynek do cukru też mam na bazie pomysły rosjan, ale ja poszedłem krok dalej. Zrobiłem go na starym silniku od kosiarki - młynek jest dużo cichszy, bo przekładnia nie hałasuje.

oho a to mnie akurat zaciekawiło.Ile możesz zasypać cukru w jednym strzale ?? Jak by trzeba strzelić 30 kg to ile by to potrwało?? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Brzytwiarz napisał:

oho a to mnie akurat zaciekawiło.Ile możesz zasypać cukru w jednym strzale ?? Jak by trzeba strzelić 30 kg to ile by to potrwało?? 

Wbrew pozorom silnik od kosiarki nie urywa aż tak du*y. -1000W to tak trochę jednak mało. W każdym razie 1kg naraz można, przy większych ilościach już ma problem. Po 3-4kg trzeba robić dłuższą przerwę do ostygnięcia, bo już się zaczyna grzać dość intensywnie - w moim wypadku to nie wydajne chłodzenie. Miałem problem z zabudowaniem wentylatora do środka i coś tam  przerabiałem z tym wentylatorem, i chłodzi tyle o ile. Nie zajmowałem się poprawą potem bo nigdy nie potrzebowałem więcej jak 2kg na raz. Do większej pasieki jednak pomyślałbym nad czymś mocniejszym. A 30kg ile by zajęło? nie wiem nigdy nie mieliłem tyle. Ale myślę że trochę czasu trzeba by poświecić. 

No i jest jeszcze taka kwestia która tyczy się wszystkich tych młynków, one nie domielają tak idealnie jak przy kupnym cukrze pudrze. Tutaj jest zdecydowanie wyczuwalna grubsza frakcja. 

Edytowane przez hurriway
Opublikowano

A propos wynalazków  cukier w tesco 1,85 cukier puder z syropem glukozowym 2,5 a 25 kg worek . To za 12 złotych babrać się w dużej pasiece nie warto . Ruskie rzeczy nie były badziewiem bo to oni polecieli w kosmos . Do dziś w kosmosie tylko wc jest made in Rosja . ?

Opublikowano (edytowane)
2 hours ago, daro said:

A propos wynalazków  cukier w tesco 1,85 cukier puder z syropem glukozowym 2,5 a 25 kg worek . To za 12 złotych babrać się w dużej pasiece nie warto . Ruskie rzeczy nie były badziewiem bo to oni polecieli w kosmos . Do dziś w kosmosie tylko wc jest made in Rosja . ?

nie bardzo to rozumiem Daro cukier po 1.89 w tesco a co z tym syropem glukozowym 2,5 gdzie ?? a że syrop po 2,5 zł ?? a te worki 25kg to ??

o to Ci daro chodziło:

https://www.sklep.diamant.pl/cukier-puder-z-syropem-glukozowym-25-kg.html

Oczywiście można tą drogą bo rozumiem że bez mieszania byś to robił czyli na 2 tygodnie zostawiasz i samo ciasto się zrobi tylko jak to się ma do dodania dodatkowych białek i witamin ? jak to by było bez mieszania. Ja to widzę tak że minimum 5 docelowo 10 kg cukru bym chciał ścierać na proszek a w międzyczasie było by mieszanie ciasta bo to zajmie jakieś 15 minut mieszania. 

Edytowane przez Brzytwiarz
Opublikowano

Nie normalnie jak ciasto na makaron , 5 minut roboty. Miód lub syrop do podkarmiania . Te mielenie to sprzątania nie warte . A jak masz dużo to kupujesz sprzęt z demobilu piekarni lub mieszarkę rzeźnicką do farszu.  Zresztą gotowe ciasto bez  kłopotu . Jak masz miód nie halo np. zabrudzony to warto samemu. No wykopyrtnełem się z wiadrem a  ze to nie woda straciłem ze 3l . Ludziom nie sprzedaż . Dekrystalizuje i nie sprzedam to też nie idzie w ludzi.Jak wiejesz pyłek to można odpad dodać , reszta nic nie warta poza wyciągnięciem kasy .

Opublikowano

Daniel ? a może tak wydzielimy temat o mieleniu cukru jak uważacie że warto go kontynuować , jako wątek nie związany z sublimacją , bo temat sublimacji jest już i tak przeładowany treścią  ?

Opublikowano
2 hours ago, Tadek11 said:

Daniel ? a może tak wydzielimy temat o mieleniu cukru jak uważacie że warto go kontynuować , jako wątek nie związany z sublimacją , bo temat sublimacji jest już i tak przeładowany treścią  ?

Jasne że warto myślę tylko czy nie w dziale sprzęt

Opublikowano

Młynek do cukru jest absolutnie niezbędny do czasu aż się go zrobi. Potem już tylko okazjonalnie. Teraz robię DADO - ciekawe czy będzie mi potrzebne jak mi się teraz zdaje ?

• Lubię 2
Opublikowano
1 hour ago, manio said:

Młynek do cukru jest absolutnie niezbędny do czasu aż się go zrobi. Potem już tylko okazjonalnie. Teraz robię DADO - ciekawe czy będzie mi potrzebne jak mi się teraz zdaje ?

a co to DADO piła do drewna "krajzega"? czy co. A czemu tylko okazjonalnie rozwiń myśl bo mnie zaciekawiłeś. 

Opublikowano
18 minut temu, Brzytwiarz napisał:

czemu tylko okazjonalnie

Wcześniej karmiłem uliki i odkłady ciastem miodowo-cukrowym , a jak nie nadążałem to samym pudrem. Teraz już i tego mi się nie chce i karmię syropem 1:1 . Skutek nawet lepszy , a żadnych rabunków nie ma.  Czasem jak braknie w domu pudru to u mnie od ręki :) 

DADO to taka wielopiła do robienia wpustów prostych do łączenia boków korpusu ( taki jaskółczy ogon dla ubogich)

Opublikowano
1 minute ago, manio said:

Wcześniej karmiłem uliki i odkłady ciastem miodowo-cukrowym , a jak nie nadążałem to samym pudrem. Teraz już i tego mi się nie chce i karmię syropem 1:1 . Skutek nawet lepszy , a żadnych rabunków nie ma.  Czasem jak braknie w domu pudru to u mnie od ręki :) 

DADO to taka wielopiła do robienia wpustów prostych do łączenia boków korpusu ( taki jaskółczy ogon dla ubogich)

Ja tam nie widzę z tym problemu jak poddaję 2kg to na dwa tygodnie jest spokój. Co do syropu 1:1 to fakt dobra sprawa ale tylko w workach na strunę bo inaczej to nie ma sensu bo trzeba myć bo pleśń rośnie szybko. 

Opublikowano (edytowane)

a jakie worki ??  Też stosowałem jakieś takie tanie na śmieci i śniadaniowe z biedronki ale to nienajlepsze było. Bo to potrafiło mi się roztargać i przeszedłem na struny. Co do ciasta to ja widzę w nim pewne plusy a mianowicie niewiem dlaczego ale kolejny rok testowałem czy są w stanie się ciastem zalać i nie ma takiej opcji - pobierają na bieżąco i może minimalny zapas tworzą. Oczywiście nie wiem jak to się ma na koniec sezonu ale jak dla mnie ciasto do podkarmiania między pożytkami super sprawa. Bo poddaję i wiem że głodu nie będzie a szybkość pobierania jakoś cianka. Już drugi sezon tak mam. Syrop lepiej pobudza oczywiście ale to trzeba by co drugi dzień podkładać a ciasto pyk i jest.  Zresztą do ciasta tarz stosuję worki strunowe i jest elegancko. Czysto i fajnie w sezonie można podkariaczkę podłożyć i też jest cacy. 

a co do młynka jak jest dobry młynek to i robota fajna i przyjemna. Zakładając że cukier puder jest  60 groszy droższy na kilu to dla 100kg już masz 60 zeta a to wymierny grosz. Ale to młynek musi być efektywny bo przeca nie do kawy o pojemności 200g bo to śmiech na sali. Już o kosztach wysyłki nie mówię bo to kolejny wydatek. Ale fakt dla 300+ jedyna droga pewno choć i tego nie jestem pewny czy oni czasem sami nie mielą. 

PS worki strunowe robią robotę póki co kupuję tutaj:

https://esklep.poczta-polska.pl/kategoria/woreczki-strunowe

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

Co do syropu 1:1 to fakt dobra sprawa ale tylko w workach na strunę bo inaczej to nie ma sensu bo trzeba myć bo pleśń rośnie szybko. 

Tymol lub chlor załatwiają sprawę. Może stać i miesiąc.

9 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

a co do młynka jak jest dobry młynek to i robota fajna i przyjemna.

Młynek pracy ciągłej. 100kg na godzinę. Silnik 1kW.

file.php?id=11342&mode=view

file.php?id=11343&mode=view

Edytowane przez Krzyżak
Opublikowano
43 minutes ago, Krzyżak said:

Tymol lub chlor załatwiają sprawę. Może stać i miesiąc.

Młynek pracy ciągłej. 100kg na godzinę. Silnik 1kW.

file.php?id=11342&mode=view

file.php?id=11343&mode=view

Niemam uprawnień więc nic nie zobaczę. A jak ten tymol dokładać jaka dawka bo chlor to chyba mniej ciekawa sprawa 

Opublikowano (edytowane)

Ok. A przerzucisz ten młynek?? I ile tego chloru i jak stosować? 

Opublikowano
7 minut temu, Brzytwiarz napisał:

I ile tego chloru i jak stosować? 

W sprzedaży ogólnie dostępny jest podchloryn sodu 15%. Rozcieńczasz 1:1 i otrzymujesz 7,5%.

Dajesz 1ml na 1l syropu.

Tymol jest lepszy z kilku względów ale i za********e śmierdzi .

• Dziękuję 1
Opublikowano

A jakie tam jest to sito? Ktoś to wykonuje z tego forum czy trzeba rzeźbic samemu? Ja to bym dał do zrobienia komuś w rozsądnych pieniadzach

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Brzytwiarz napisał:

A jakie tam jest to sito? Ktoś to wykonuje z tego forum czy trzeba rzeźbic samemu? Ja to bym dał do zrobienia komuś w rozsądnych pieniadzach

Nie wiem jaka tam jest siatka ale jakąś by pewnie dobrał. Jak nie zrobisz sam to się nie opłaci. Jak zamówisz w warsztacie, to Cię skasują, a za 1000zł można kupić oryginalny używany w piekarni.

Ale to wcale nie musi być kwasiak, dwa kawałki 7cm rury kanalizacyjnych o różnych średnicach, kawałek siatki, sklejki, silnik i gotowe.

Edytowane przez Krzyżak
Opublikowano

no kupił bym taki używany ale nigdzie nie widzę nic 

Opublikowano

Jak znajdzie ktoś fajny młynek w dobrej cenie to niech podsyła.