Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted (edited)

Ja to piszę pół żartem pół serio. Nic nie mam do ich rozwiązania - jak działa to ok. A ten sublimator za grubą kasę, to też jest tani w wykonaniu, tylko trzeba to zrobić samemu. 

Młynek do cukru też mam na bazie pomysły rosjan, ale ja poszedłem krok dalej. Zrobiłem go na starym silniku od kosiarki - młynek jest dużo cichszy, bo przekładnia nie hałasuje.

Edited by hurriway
Posted
10 hours ago, hurriway said:

Ja to piszę pół żartem pół serio. Nic nie mam do ich rozwiązania - jak działa to ok. A ten sublimator za grubą kasę, to też jest tani w wykonaniu, tylko trzeba to zrobić samemu. 

Młynek do cukru też mam na bazie pomysły rosjan, ale ja poszedłem krok dalej. Zrobiłem go na starym silniku od kosiarki - młynek jest dużo cichszy, bo przekładnia nie hałasuje.

oho a to mnie akurat zaciekawiło.Ile możesz zasypać cukru w jednym strzale ?? Jak by trzeba strzelić 30 kg to ile by to potrwało?? 

Posted (edited)
2 godziny temu, Brzytwiarz napisał:

oho a to mnie akurat zaciekawiło.Ile możesz zasypać cukru w jednym strzale ?? Jak by trzeba strzelić 30 kg to ile by to potrwało?? 

 

Wbrew pozorom silnik od kosiarki nie urywa aż tak du*y. -1000W to tak trochę jednak mało. W każdym razie 1kg naraz można, przy większych ilościach już ma problem. Po 3-4kg trzeba robić dłuższą przerwę do ostygnięcia, bo już się zaczyna grzać dość intensywnie - w moim wypadku to nie wydajne chłodzenie. Miałem problem z zabudowaniem wentylatora do środka i coś tam  przerabiałem z tym wentylatorem, i chłodzi tyle o ile. Nie zajmowałem się poprawą potem bo nigdy nie potrzebowałem więcej jak 2kg na raz. Do większej pasieki jednak pomyślałbym nad czymś mocniejszym. A 30kg ile by zajęło? nie wiem nigdy nie mieliłem tyle. Ale myślę że trochę czasu trzeba by poświecić. 

 

No i jest jeszcze taka kwestia która tyczy się wszystkich tych młynków, one nie domielają tak idealnie jak przy kupnym cukrze pudrze. Tutaj jest zdecydowanie wyczuwalna grubsza frakcja. 

Edited by hurriway
Posted

A propos wynalazków  cukier w tesco 1,85 cukier puder z syropem glukozowym 2,5 a 25 kg worek . To za 12 złotych babrać się w dużej pasiece nie warto . Ruskie rzeczy nie były badziewiem bo to oni polecieli w kosmos . Do dziś w kosmosie tylko wc jest made in Rosja . ?

Posted (edited)
2 hours ago, daro said:

A propos wynalazków  cukier w tesco 1,85 cukier puder z syropem glukozowym 2,5 a 25 kg worek . To za 12 złotych babrać się w dużej pasiece nie warto . Ruskie rzeczy nie były badziewiem bo to oni polecieli w kosmos . Do dziś w kosmosie tylko wc jest made in Rosja . ?

nie bardzo to rozumiem Daro cukier po 1.89 w tesco a co z tym syropem glukozowym 2,5 gdzie ?? a że syrop po 2,5 zł ?? a te worki 25kg to ??

 

o to Ci daro chodziło:

https://www.sklep.diamant.pl/cukier-puder-z-syropem-glukozowym-25-kg.html

 

Oczywiście można tą drogą bo rozumiem że bez mieszania byś to robił czyli na 2 tygodnie zostawiasz i samo ciasto się zrobi tylko jak to się ma do dodania dodatkowych białek i witamin ? jak to by było bez mieszania. Ja to widzę tak że minimum 5 docelowo 10 kg cukru bym chciał ścierać na proszek a w międzyczasie było by mieszanie ciasta bo to zajmie jakieś 15 minut mieszania. 

Edited by Brzytwiarz
Posted

Nie normalnie jak ciasto na makaron , 5 minut roboty. Miód lub syrop do podkarmiania . Te mielenie to sprzątania nie warte . A jak masz dużo to kupujesz sprzęt z demobilu piekarni lub mieszarkę rzeźnicką do farszu.  Zresztą gotowe ciasto bez  kłopotu . Jak masz miód nie halo np. zabrudzony to warto samemu. No wykopyrtnełem się z wiadrem a  ze to nie woda straciłem ze 3l . Ludziom nie sprzedaż . Dekrystalizuje i nie sprzedam to też nie idzie w ludzi.Jak wiejesz pyłek to można odpad dodać , reszta nic nie warta poza wyciągnięciem kasy .

Posted

Daniel ? a może tak wydzielimy temat o mieleniu cukru jak uważacie że warto go kontynuować , jako wątek nie związany z sublimacją , bo temat sublimacji jest już i tak przeładowany treścią  ?

Posted
2 hours ago, Tadek11 said:

Daniel ? a może tak wydzielimy temat o mieleniu cukru jak uważacie że warto go kontynuować , jako wątek nie związany z sublimacją , bo temat sublimacji jest już i tak przeładowany treścią  ?

Jasne że warto myślę tylko czy nie w dziale sprzęt

Posted

Młynek do cukru jest absolutnie niezbędny do czasu aż się go zrobi. Potem już tylko okazjonalnie. Teraz robię DADO - ciekawe czy będzie mi potrzebne jak mi się teraz zdaje ?

  • Like 2
Posted
1 hour ago, manio said:

Młynek do cukru jest absolutnie niezbędny do czasu aż się go zrobi. Potem już tylko okazjonalnie. Teraz robię DADO - ciekawe czy będzie mi potrzebne jak mi się teraz zdaje ?

a co to DADO piła do drewna "krajzega"? czy co. A czemu tylko okazjonalnie rozwiń myśl bo mnie zaciekawiłeś. 

Posted
18 minut temu, Brzytwiarz napisał:

czemu tylko okazjonalnie

Wcześniej karmiłem uliki i odkłady ciastem miodowo-cukrowym , a jak nie nadążałem to samym pudrem. Teraz już i tego mi się nie chce i karmię syropem 1:1 . Skutek nawet lepszy , a żadnych rabunków nie ma.  Czasem jak braknie w domu pudru to u mnie od ręki :) 

DADO to taka wielopiła do robienia wpustów prostych do łączenia boków korpusu ( taki jaskółczy ogon dla ubogich)

 

 

Posted
1 minute ago, manio said:

Wcześniej karmiłem uliki i odkłady ciastem miodowo-cukrowym , a jak nie nadążałem to samym pudrem. Teraz już i tego mi się nie chce i karmię syropem 1:1 . Skutek nawet lepszy , a żadnych rabunków nie ma.  Czasem jak braknie w domu pudru to u mnie od ręki :) 

DADO to taka wielopiła do robienia wpustów prostych do łączenia boków korpusu ( taki jaskółczy ogon dla ubogich)

 

 

Ja tam nie widzę z tym problemu jak poddaję 2kg to na dwa tygodnie jest spokój. Co do syropu 1:1 to fakt dobra sprawa ale tylko w workach na strunę bo inaczej to nie ma sensu bo trzeba myć bo pleśń rośnie szybko. 

Posted
6 minut temu, Brzytwiarz napisał:

w workach na strunę

nie na strunę , tylko zwyczajnie wiązane na supeł. Wchodzi 3 litry.

Posted (edited)

a jakie worki ??  Też stosowałem jakieś takie tanie na śmieci i śniadaniowe z biedronki ale to nienajlepsze było. Bo to potrafiło mi się roztargać i przeszedłem na struny. Co do ciasta to ja widzę w nim pewne plusy a mianowicie niewiem dlaczego ale kolejny rok testowałem czy są w stanie się ciastem zalać i nie ma takiej opcji - pobierają na bieżąco i może minimalny zapas tworzą. Oczywiście nie wiem jak to się ma na koniec sezonu ale jak dla mnie ciasto do podkarmiania między pożytkami super sprawa. Bo poddaję i wiem że głodu nie będzie a szybkość pobierania jakoś cianka. Już drugi sezon tak mam. Syrop lepiej pobudza oczywiście ale to trzeba by co drugi dzień podkładać a ciasto pyk i jest.  Zresztą do ciasta tarz stosuję worki strunowe i jest elegancko. Czysto i fajnie w sezonie można podkariaczkę podłożyć i też jest cacy. 

a co do młynka jak jest dobry młynek to i robota fajna i przyjemna. Zakładając że cukier puder jest  60 groszy droższy na kilu to dla 100kg już masz 60 zeta a to wymierny grosz. Ale to młynek musi być efektywny bo przeca nie do kawy o pojemności 200g bo to śmiech na sali. Już o kosztach wysyłki nie mówię bo to kolejny wydatek. Ale fakt dla 300+ jedyna droga pewno choć i tego nie jestem pewny czy oni czasem sami nie mielą. 

PS worki strunowe robią robotę póki co kupuję tutaj:

https://esklep.poczta-polska.pl/kategoria/woreczki-strunowe

Edited by Brzytwiarz
Posted (edited)
9 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

Co do syropu 1:1 to fakt dobra sprawa ale tylko w workach na strunę bo inaczej to nie ma sensu bo trzeba myć bo pleśń rośnie szybko. 

Tymol lub chlor załatwiają sprawę. Może stać i miesiąc.

 

9 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

a co do młynka jak jest dobry młynek to i robota fajna i przyjemna.

 

Młynek pracy ciągłej. 100kg na godzinę. Silnik 1kW.

 

file.php?id=11342&mode=view

 

file.php?id=11343&mode=view

 

Edited by Krzyżak
Posted
43 minutes ago, Krzyżak said:

Tymol lub chlor załatwiają sprawę. Może stać i miesiąc.

 

 

Młynek pracy ciągłej. 100kg na godzinę. Silnik 1kW.

 

file.php?id=11342&mode=view

 

file.php?id=11343&mode=view

 

Niemam uprawnień więc nic nie zobaczę. A jak ten tymol dokładać jaka dawka bo chlor to chyba mniej ciekawa sprawa 

Posted

Tymol 1g na 15l syropu. Tymol pierw rozpuścić w alkoholu izopropylowym 1:5.

Pszczoły uwielbiają chlor, nie wierz w pszczelarskie mity.

Posted (edited)

Ok. A przerzucisz ten młynek?? I ile tego chloru i jak stosować? 

Edited by Brzytwiarz
Posted
7 minut temu, Brzytwiarz napisał:

 I ile tego chloru i jak stosować? 

 

W sprzedaży ogólnie dostępny jest podchloryn sodu 15%. Rozcieńczasz 1:1 i otrzymujesz 7,5%.

Dajesz 1ml na 1l syropu.

Tymol jest lepszy z kilku względów ale i za********e śmierdzi .

  • Thanks 1
Posted

A jakie tam jest to sito? Ktoś to wykonuje z tego forum czy trzeba rzeźbic samemu? Ja to bym dał do zrobienia komuś w rozsądnych pieniadzach

Posted (edited)
7 minut temu, Brzytwiarz napisał:

A jakie tam jest to sito? Ktoś to wykonuje z tego forum czy trzeba rzeźbic samemu? Ja to bym dał do zrobienia komuś w rozsądnych pieniadzach

 

Nie wiem jaka tam jest siatka ale jakąś by pewnie dobrał. Jak nie zrobisz sam to się nie opłaci. Jak zamówisz w warsztacie, to Cię skasują, a za 1000zł można kupić oryginalny używany w piekarni.

Ale to wcale nie musi być kwasiak, dwa kawałki 7cm rury kanalizacyjnych o różnych średnicach, kawałek siatki, sklejki, silnik i gotowe.

Edited by Krzyżak
Posted

no kupił bym taki używany ale nigdzie nie widzę nic 

Posted

Jak znajdzie ktoś fajny młynek w dobrej cenie to niech podsyła. 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.