Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, manio napisał:

Odwróciłeś kierunek osmozy w roślinach podlewając je słodką wodą. Identycznie jak byś je podlał solą. Zwyczajnie nie mogły pobrać wody i uschły . Poczytaj o osmozie i ciśnieniu osmotycznym.

Ja mam duże sito i na nim ociekają odsklepiny. Podobno maja silne właściwości bakteriobójcze i ten miód jest z tego powodu bardzo cenny. Co zostanie po odcieknięciu wstawiam do uli warszawskich pod daszek ( żeby nie wywołać rabunku)  , pszczoły osuszą dokładnie i wtedy wosk do topiarki. Nic się nie marnuje. Miód z odcieków zjadam ze smakiem i przekonaniem że jest "lepszy niż zwykły".  Ludzie takie maszynerie robią "bo siły w rencach nie majo " , albo pieniędzy im zbywa. A jeden ojciec ciągle czeka na datki ....

Dokładnie to ująłeś ile to sprzętów teraz trzeba mieć w pracowni żeby się w cudzysłowie "opłacało" pszczelarstwo ? pewnie więcej niż w zakładzie ślusarskim bo tak policzyć to pszczelarzowi poważnemu wypada mieć już ,  bez drobnych narzędzi ręcznych , ale wypada mieć stół pasieczny, miodarkę, odstojniki , hoboki na miód , suszarkę do pyłku , cieplarkę do wychowu matek, dekrystalizator do miodu , zmywarkę do mycia słoików , wagę pasieczną z odczytem wskazań na smartfonie, kamery do monitoringu pasieki , odsklepiarkę ramek , zamrażarkę do wymrażania ramek przed motylicą i dla pozyskiwania pierzgi i przechowywania pyłku i pierzgi , topiarkę do wosku elektryczna lub gazową , topiarkę do wosku słoneczną , wózek pasieczny , przyczepkę lub samochód  do wożenia uli ,  wannę do gotowania i dezynfekcji ramek ,  dźwig lub wózek z windą do załadunku uli na samochód lub przyczepkę , kremownica do miodu i co jeszcze ? życie pokaże ?

17 godzin temu, Turqs napisał:

Po  odskepiarce bijakowej nie będzie opcji aby ładować to odrazu w worki.

I jak Ci się sprawuje ta bijakowa ?  Słyszałem że niektórzy odsklepiają opalarką elektryczną  nigdy tego nie próbowałem.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał:

I jak Ci się sprawuje ta bijakowa ?  Słyszałem że niektórzy odsklepiają opalarką elektryczną  nigdy tego nie próbowałem.

Po małych zmianach w maszynie jestem zadowolony. W tym roku nie miałem przygotowanych ramek pod takie urządzenie. W przyszłym roku będzie sprawniej. 

Wywirowalem w jeden dzień sam 47 korpusów bez większego trudu. Wczesniej potrzebnq była pomóc kolejnej osoby dobodsklepiania. Przyspiesza pracę i to sporo. Teraz wąskie gardło to miodarka 

Opublikowano (edytowane)

Tu macie inną machinę. Można taką łatwo wykonać ze schładzarki do mleka 200l.

Edytowane przez Krzyżak
Opublikowano
Godzinę temu, Krzyżak napisał:

Tu macie inną machinę. Można taką łatwo wykonać ze schładzarki do mleka 200l.

To juz kolejny etap po spinnerze :D ja bym musiał z 3 lata odsklepiny zbierać aby zapełnić wsad :D

Opublikowano (edytowane)

@manio

Dają ze swojego i bez przymusu a to różnica.To właśnie przeciwnicy najchętniej cudzym by rządzili w imię "wyższych" celów.

Edytowane przez Tikcop
  • Zdezorientowany 1
Opublikowano

Manio to o tym co czeka na dawanie . Od bezdomnych .?

Tikcop też uważam -  nie twoje , nie interesuj się co kto ze swoimi pieniędzmi robi. Nawet z życiem .

Opublikowano
On 7/31/2021 at 9:40 AM, Tadek11 said:

Dokładnie to ująłeś ile to sprzętów teraz trzeba mieć w pracowni żeby się w cudzysłowie "opłacało" pszczelarstwo ? pewnie więcej niż w zakładzie ślusarskim bo tak policzyć to pszczelarzowi poważnemu wypada mieć już ,  bez drobnych narzędzi ręcznych , ale wypada mieć stół pasieczny, miodarkę, odstojniki , hoboki na miód , suszarkę do pyłku , cieplarkę do wychowu matek, dekrystalizator do miodu , zmywarkę do mycia słoików , wagę pasieczną z odczytem wskazań na smartfonie, kamery do monitoringu pasieki , odsklepiarkę ramek , zamrażarkę do wymrażania ramek przed motylicą i dla pozyskiwania pierzgi i przechowywania pyłku i pierzgi , topiarkę do wosku elektryczna lub gazową , topiarkę do wosku słoneczną , wózek pasieczny , przyczepkę lub samochód  do wożenia uli ,  wannę do gotowania i dezynfekcji ramek ,  dźwig lub wózek z windą do załadunku uli na samochód lub przyczepkę , kremownica do miodu i co jeszcze ? życie pokaże ?

Ja byłem sprawcą tego że Mirek @Turqs ma takową. Ja też mam i powiem więcej drobna modyfikacja i odsklepianie widelcem będzie tylko do pobudzenia na wiosnę. Wyszło mi, że odsklepienie ramki zajmie około 7 sekund to czas z wyjęciem z korpusu i włożeniem do miodarki. Więc Tadku jak przychodzi mi od sklepić 40-60 korpusy po 11 ramek każdy to jest to dla mnie mega udogodnienie. Bo sorry ale ja przeliczam czas i jak się da coś usprawnić by nie marnować czasu bądź się mniej narobić to jestem zawsze za.

Opublikowano (edytowane)
1 hour ago, Beeman said:

Daniel o jakiej maszynie mowa? Odsklepiarce czy wirowce?

Odsklepiarce bijakowej. Dla mnie temat odsklepin średnio istnieje, tzn miod pitny też jest w cenie. 

Edytowane przez Brzytwiarz
Opublikowano
10 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

Ja byłem sprawcą tego że Mirek

To prawda Daniel zainteresował mnie zakupem tej maszyny. Obaj testujemy :) 

9 godzin temu, Beeman napisał:

Daniel o jakiej maszynie mowa?

O odsklepiarce 

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krzyżak napisał:

Nie wierze, że po jakimkolwiek automacie nie trzeba poprawiać widelcem.

Oczywiście, że trzeba poprawiać. Ja mam ramki hoffmanowskie więc rozstaw standard. Łańcuchu zbierające ok 1-2 mm głębiej niż belka ramki. Zdecydowanie więcej trzeba było poprawiać w standardowych wklp. Przy ramce 18 cm zdecydowanie lepsze efekty. Wyższa ramka częściej jest pofalowana. 
Ręcznie musiałem poprawić tak co 3-4 ramkę ale wystarczyły 2-3 ruchy widelcem. Zwykle pośrodku ramki. 

Opublikowano
32 minuty temu, Krzyżak napisał:

A jak z hałasem ? Radio słychać ? ;)

Jakiś hałas wydaje. Podczas działania głos trzeba podnieść przy rozmowie ale nie ma tragedii. Maszyna ma krańcówkę więc włącza się na sam moment odsklepiania  

Opublikowano
11 hours ago, Krzyżak said:

Nie wierze, że po jakimkolwiek automacie nie trzeba poprawiać widelcem.

W pierwszym roku może i trzeba. Ale da się to bez widelca i docelowo tak planuję. 

5 hours ago, Krzyżak said:

A jak z hałasem ? Radio słychać ? ;)

Słychać jak silnik 1.5 kw plus rwanie odsklepin. Jak dla mnie ok. 

Opublikowano
23 godziny temu, Brzytwiarz napisał:

40-60 korpusy

no jeśli jednego dnia to niewykonalne jednoosobowi. Jam amator na 30 pniach z zamiarem redukcji o połowę. Pasieka i miodobranie to  tylko relaks. Pieniądze umiem zarabiać lepiej gdzie indziej. Dlatego ni liczę czasu z pszczołami jako czasu pracy czy czasu straconego. Robię 6-8 korpusów popołudniem i nie mam parcia na więcej. Wystarcza mi dobry nóż fiskars do wełny mineralnej i poprawki tradycyjnym widelcem bo plastikowa chińszczyzna mi nie leży w ręce. W tym roku nawet odstawiałem korpusy na noc bo ramki były za ciepły o wosk się ciągnął za nożem zamiast odpadać.

Zacząłem już karmić  ( olewam nawłoć) i jutro ostatni dzień wirowania. Zostały mi 4 korpusy 1/2 D i mam wakacje :)  Tyle to moge odsklepić stojąc tyłem do stołu  , ale lubię technikę i nie krytykuję tych co ją stosują. U mnie to zwyczajnie nie ma sensu , mam i tak za dużo gratów na wszelkich możliwych półkach, szafach  , kuferkach  ......

A bijakowy mam  śrutownik ( kiedyś był napędzany kieratem - ale kto wie co to  ?)  nie da się go przerobić na odsklepiarkę ?  :(

Opublikowano

Ja też mam pasiekę dla przyjemności a przyjemność to możliwie wiele rodzin. Więc sposób prowadzenia prac w pasiece i oporządzenia ma dla mnie znaczenie. A co do pieniędzy to pełna zgoda gdzie indziej jest więcej do zarobienia. 

Ps. A do tego kieratu to kogo zapoznałeś ?? Teściową ??

• Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
52 minuty temu, Turqs napisał:

A takiego spinnera znalazłem u Rosjan 

link zachwala germańskie pszczelarstwo i germańską wirówkę do wosku , tyle że po rosyjsku ....