Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Sign in to follow this  
Beeman

Odsklepiny .....i co dalej?

Recommended Posts

Jakie macie sposoby na rozwiazanie tego problemu?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozwiązania są dwa. Dolej przefiltrowanej wody i podgrzej. Przepuść przez gazę i masz doskonałą mieszaninę. Moją ulubieną ;)

Wosk zbierasz z góry jak wystygnie a z tego co zostanie tworzysz cuda.

Opcja 1

1 porcja tego cuda, 1 porcja soku jabłkowego, 1 porcja wody - do baniaka, zamykasz, dodajesz drożdży i czekasz... już wiesz na co ;)

Opcja 2

1 porcja tego cuda, 1 porcja piwa ciemnego, 1 porcja mocnego koholu min 70% lub więcej - tutaj sugeruję wyrób naturalny zamiast koncernowego. Do tego dodaję trochę soku z cytryny. I wuala. Ciesz się tym co sam wyprodukujesz w towarzystwie innych. Smacznego :D

  • Like 4
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odsklepiny zostają w wannie do odsklepiania 24-48h.  Wanna od góry nakryta płytą w środek farelka z termostatem lub kabel grzewczy.

Odsklepiny po tym czasie prawie suche. Można je potem jeszcze zalać wodą ale mało już z tego "cukru" się odzyska.

Suche odsklepiny do beczki i parownica. Piękny czysty wosk na węzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A i jak zostawisz zgniecioną byle jak kupę odsklepin na sicie to i prądu nie pójdzie a w naczyniu pod zawsze się uzbiera  na napitkę do wymieszania z zimną wodą, super gasi pragnienie. Odsklepiny ino zaś wilgotne, szkoda zachodu na robienie extra trocin, ja do parówki od razu, byleby odciekło.

 

A zapomniał ...  tera odsklepiam gorącym powietrzem. O zgrozo miód krystalizuje jak powinien. To tak samo jak z wypaloną kwasem mrówkowym trawą pod ulem :). Mity i uprzedzenia. 

Edited by tikcop

Share this post


Link to post
Share on other sites

odsklepiny idą do słoika i przez parę dni do picia po rozcieńczeniu woda z dodatkiem cytryny

 no ale ja tego w tonach nie mam:P

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/3/2020 at 8:47 PM, mirek. said:

odsklepiny idą do słoika i przez parę dni do picia po rozcieńczeniu woda z dodatkiem cytryny

 no ale ja tego w tonach nie mam:P

 

A ja zalewam spirytusem i jest dobra naleweczka. Tak trzymam 6 miesięcy potem odcedzam, mieszam jak sobie przypomnę. Potem do przetopienia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobają mi się ślimakowe wyciskarki do odsklepin ze stali kwasoodpornej .
Byłyby też pewnie idealne do pozyskiwania miodu wrzosowego z pociętych plastrów bez wirowania .
Niestety ceny tych urządzeń są zaporowe .
Tak wiec co rok trzeba robić masę miodóweczki ;)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Robi_Robson napisał:

Podobają mi się ślimakowe wyciskarki do odsklepin ze stali kwasoodpornej .

 

Dwie osoby u mnie w kole kupiły te wyciskarki od pana Ł.  na refundację.

Obie zgodnie twierdzą, że chętnie by je oddały.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, Robi_Robson napisał:

Podobają mi się ślimakowe wyciskarki do odsklepin ze stali kwasoodpornej .
Byłyby też pewnie idealne do pozyskiwania miodu wrzosowego z pociętych plastrów bez wirowania .
Niestety ceny tych urządzeń są zaporowe .
Tak wiec co rok trzeba robić masę miodóweczki ;)

Chyba lepsza była by zwykła praska do owoców, a przynajmniej zdecydowanie tańsza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem jest spiner, gdzie odsklepiny na zasadzie odwirowania osuszają się a suchy już wosk zdzierany nożem wylatuje dołem.

Widać działanie tu od 10:52minuty.

 

 

Tu prostsza wersja. Suche odsklepiny trzeba samemu opróżnić z kosza.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale mnie Szymon wkurzasz takimi filmami. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mysle ze nie koniecznie trzeba wydać tysiące na wirówkę.  Mysle o zrobieniu takiej małej z wyciąganym koszem.  Zrobiłem miodarka za 5% ceny końcowej to i to nie powinno być problemem.  Acz kolwiek zastanawiam się nad zasadnością takiej inwestycji.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak jak wielu przede mną- destylat, odczekać, odcedzić, wypić.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natrafiłem kiedyś na ten film. Co o takim rozwiązaniu myślicie? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Turqs napisał:

Natrafiłem kiedyś na ten film. Co o takim rozwiązaniu myślicie? 

 

 

 

Ciekawe. 

Mozna coś takiego skonstruoać chałupniczym sposobem. 

- Beczka

- Kosz wykonać z blachy perforowanej

- a górna grzałka to góra od kombiwaru - takie coś do pieczenia mięs od Mango ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Krzychu napisał:

 

 

Ciekawe. 

Mozna coś takiego skonstruoać chałupniczym sposobem. 

- Beczka

- Kosz wykonać z blachy perforowanej

- a górna grzałka to góra od kombiwaru - takie coś do pieczenia mięs od Mango ;) 

Ciekawe jak z jakością miodu. Pewnie przegrzany więc na miód pitny się nada. Koloru nie zmienił z tego co widać na filmie. Za jednym razem odsklepiany posprzątane po miodobraniu  

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co kombinować z urządzeniem do odsklepn , ile kosztuje taki luksus ? wystarczy topiarka słoneczna i wstępne wystawienie do ocieknięcia na sitach z drobnymi oczkami przed wstawieniem do topiarki.

Ten sam efekt a o ile taniej i wyobrazić sobie na co mogę przeznaczyć zaoszczędzone pieniądze na jakąś wycieczkę , wczasy lub  dowolny cel .

W pojemniku topiarki słonecznej na spodzie zgromadzi się miód a na wierzchu wosk . Miód przegrzany więc tylko do nastawu na miód pitny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam odsklepiarke bijakową od tego roku. W odsklepinach po ocieknięciu jest porównywalna ilość miodu jak po widelcu ale też samych odsklepin jest zdecydowanie więcej bo każda ramka wyrównana do szerokości beleczki.
Termiczne rozwiązanie ja z filmu raczej mnie nie przekonuje. Jestem ciekaw opinii innych. Ja raczek skłaniam się do wirówki do odsklepin.  Kosz już zamówiony. Jako baza nieużywana miodarka diagonalna. Zobaczymy jak się sprawdzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Turqs napisał:

Termiczne rozwiązanie ja z filmu raczej mnie nie przekonuje. Jestem ciekaw opinii innych. Ja raczek skłaniam się do wirówki do odsklepin.  Kosz już zamówiony. Jako baza nieużywana miodarka diagonalna. Zobaczymy jak się sprawdzi. 

A próbowałeś worki do odsklepin które można kupić w sklepach pszczelarskich i zawiesić dwa w wirówce po przeciwnych stronach kosza , koszt 65 zł /szt.  Plusy mniejszy koszt zakupu niż zamówienie  dodatkowego kosza z drobnymi oczkami , tak myślę ( 130,- zł czy kosz będzie tańszy)  , nie trzeba myć dwu miodarek po miodobraniu oszczędność czasu i robocizny , a efekt podejrzewam że będzie podobny i jeszcze skrobanie odsklepin ze ścianek kosza a worek wyjmujesz odwracasz na druga stronę i cześć  , dziękuje bardzo ja bym się w to nie angażował , może jak bym miał ze 300 rodzin i pracowników do sprzątania i mycia sprzętu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Tadek11 napisał:

próbowałeś worki do odsklepin które można kupić w sklepach pszczelarskich i zawiesić dwa w wirówce po przeciwnych stronach kosza , koszt 65 zł /szt.  Plusy mniejszy koszt zakupu niż zamówienie  dodatkowego kosza z drobnymi oczkami , tak myślę ( 130,- zł czy kosz będzie tańszy)  , nie trzeba myć dwu miodarek po miodobraniu oszczędność czasu i robocizny , a efekt podejrzewam że będzie podobny i jeszcze skrobanie odsklepin ze ścianek kosza a worek wyjmujesz odwracasz na druga stronę i cześć  , dziękuje bardzo ja bym się w to nie angażował

w tych workach wirował bym to na 20 razy.  koszt kosza z robocizną mam za 400 zł.

 

23 minuty temu, Tadek11 napisał:

może jak bym miał ze 300 rodzin i pracowników do sprzątania i mycia sprzętu

Właśnie dlatego że nie mam pracowników i sam pracuję na etacie czas jest bardzo istotny. A tak odsklepiny musza zostać co najmniej do kolejnego dnia i dopiero wtedy do worków i wirówki. Po  odskepiarce bijakowej nie będzie opcji aby ładować to odrazu w worki. Przy wirówce będzie można przekładać odsklepiny z miodem co  kilkanaście korpusów. Przelewając całość z pod odsklepiarki. Oczywiście narazie to teoria :)
Mam hubok 30l z odskepinami po dobie ociekania. Ubite pełne wiadro. Czeka w chłodnym aż wirówka będzie gotowa. Wstawie to na noc do suszarki do pyłku i spróbuję odwirować. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

miód i tak nadaje się tylko na pitny wiec po co taka maszyneria zwykły garnek wystarczy

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, mirek. napisał:

miód i tak nadaje się tylko na pitny

A dlaczego tylko na pitny ?
Czym różni się miód wywirowany z odsklepin od tego prosto z plastra ?
Wg mnie niczym .
Choć ... Miewałem klientów , co kupowali odsklepiny twierdząc , że naukowo udowodniono , że w odsklepinach kumuluje się wszystko co najcenniejsze w miodzie .
Więc może taki nawet lepszy !?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Robi_Robson napisał:

A dlaczego tylko na pitny ?
Czym różni się miód wywirowany z odsklepin od tego prosto z plastra ?
Wg mnie niczym .
Choć ... Miewałem klientów , co kupowali odsklepiny twierdząc , że naukowo udowodniono , że w odsklepinach kumuluje się wszystko co najcenniejsze w miodzie .
Więc może taki nawet lepszy !?

Po tej topiarce z filmu raczej jest już przegrzany 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A u mnie taka bryndza z woskiem ze zaraz po miodobraniu wsadzilem dwa wiadra odsklepin do goracej wody. Na drugi dzien zebralem piekny krazek wosku a reszta podlalem rosliny w donicach.  Ciekawe czy propolis czy kwasy z miodu zalatwil wszystko co podlalem. Najbardziej mi szkoda cztero letniej Marakuii. Dzisiaj liscie na paprykach pożółkły. Chyba nie bedzie SLODKIEJ papryki. hehe.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 godziny temu, Beeman napisał:

Ciekawe czy propolis czy kwasy z miodu zalatwil wszystko co podlalem.

Odwróciłeś kierunek osmozy w roślinach podlewając je słodką wodą. Identycznie jak byś je podlał solą. Zwyczajnie nie mogły pobrać wody i uschły . Poczytaj o osmozie i ciśnieniu osmotycznym.

Ja mam duże sito i na nim ociekają odsklepiny. Podobno maja silne właściwości bakteriobójcze i ten miód jest z tego powodu bardzo cenny. Co zostanie po odcieknięciu wstawiam do uli warszawskich pod daszek ( żeby nie wywołać rabunku)  , pszczoły osuszą dokładnie i wtedy wosk do topiarki. Nic się nie marnuje. Miód z odcieków zjadam ze smakiem i przekonaniem że jest "lepszy niż zwykły".  Ludzie takie maszynerie robią "bo siły w rencach nie majo " , albo pieniędzy im zbywa. A jeden ojciec ciągle czeka na datki ....

Edited by manio
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.