Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieco (tak tylko nieco) wahałem się czy .... ale niech tam .

Zainspirował mnie Michał swymi "migawkami" .... pozwólcie , że po zanudzam Was 'migawkami z okolic naszej pasieki' .

Zatem :

PF

• Lubię 2
Opublikowano

Dla 'zobrazowania' ... nasza tak się 'prezentuje' ....

drugi 'właściciel'  .... szwagier 

?

PF

• Lubię 5
Opublikowano (edytowane)

Bardzo porządnie to wszystko wygląda i W.Cz. Szwagier bardzo profesjonalnie. U mnie mazurski bałagan i nic nie widać :

645852cc813f6f28.jpg

Edytowane przez manio
  • Lubię 4
Opublikowano

Sześć lat temu dostaliśmy ultimatum : albo pszczoły albo Ja - ule ustawione były 10m od domu a okazało się , że szwagierka mocno uczulona na jad pszczeli (osy nie).

Mus było poszukać nowego miejsca pod .... wybór padł na łąkę ... ok. 500m od domu . Wybraliśmy 'teren' , ogrodzili, jesienią przewieźli ule z pszczołami .

Niżej z 'rocznej' już ... :

P1270039.JPG

PF

Opublikowano
15 godzin temu, PiotrekF napisał:

Mus było poszukać nowego miejsca pod .... wybór padł na łąkę ... ok. 500m od domu . Wybraliśmy 'teren' , ogrodzili, jesienią przewieźli ule z pszczołami .

Ale chyba teraz nie żałujesz że tak się stało.Komfort pracy przy pszczołach bez oglądania się że pszczoły komuś przeszkadzają jest super. PK

Opublikowano

12 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Ale chyba teraz nie żałujesz że tak się stało.Komfort pracy przy pszczołach bez oglądania się że pszczoły komuś przeszkadzają jest super. PK

Nie ! nie żałuję ... wtedy (ultimatum) wogóle 'ważyły' się losy pszczół .... nawet szukałem lokalizacji w Niepołomicach ..... echhhh .... już dawno minęło.

Ale 'pojawiły' się wtedy inne niedogodności  : wszystko (dosłownie) co potrzebne ...trzeba było donieść/dowieźć by nie wspomnieć o zapomnianych 'drobiazgach' ?

Niekiedy 'transport' bywał taki:

poniższe z końca sierpnia 

z maja

PF

• Lubię 4
Opublikowano

Kolejny sezon 'mówi' nam : < no te pszczoły nie mają tam tak źle, obok płynie rzeczka (Piotrówka ?), .... i jeszcze inne> ....

W drugiej połowie sierpnia 'dostaję' tel. od .... - są do zabrania ule , jeśli chcę , bo inaczej zrobi z nich ognisko.

- z pszczołami? - pytam

- tak - opowiada.

Mocno namawiam szwagra , opiera się jeszcze mocniej , w końcu ulega perswazji starszego.....

Organizuję transport , okazuje się że te pszczoły to rabusie , mina szwagra taka nieszczególna ...

Wygrodzone miejsce pod .... za małe . Kolejna 'robótka' mnie czeka .... do końca sezonu udało mi się z ... ogrodzeniem . 

Nowy sezon ..... pojawiły się rójki .... w 'nowych' chciałem ..... nie zdążyłem odnowić :

20170624_185014.jpg

PF

Opublikowano

Dzisiaj odwiedziłem .... karmienie .... to i przy okazji pstryknąłem :

dwa ostatnie to zdaje się wcześniej ....?

PF

• Lubię 2
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kilka , jeśli wolno, .... takich wspominkowych z innych 'chwil' .....

PF

• Lubię 4
Opublikowano

???

23 godziny temu, michal79 napisał:

I to jest broda z pszczół !

Ekhmmm  ? a ... a może z tego 'powodu' ta nazwa ???? ?

Nieco 'mojej' i moich podopiecznych "okolicy" (wiosennej okolicy)

PF

• Lubię 3
Opublikowano

... kilka z 2018 r...., konkretnie 5 maj  :  

ten duży 'biały ul'  to po prostu znaczy miodobranie  ..... no ten rok był 'inny'  

PF

• Lubię 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiejsze ... z dzisiejszej wizyty u podopiecznych 

'inne' całkiem realne 'zagrożenie'

... na razie te 'duże'  powalają w kier. wody 

... są już 'blisko' 

• Smutny 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odwiedziłem podopieczne w niedzielę (24 / 01) .... niby bez zmian, no niby :

... powiększa się zalewany teren :

... kolejne do .... nie mamy prawa 'interweniować' bo nie 'nasz' teren ( jako odp. mirkowi)

... o oooo tam 'pracują' (bobry) gdzie 'biegnie' ta droga : ten topolowy 'lasek' 

PF

• Lubię 2
Opublikowano (edytowane)

A na Mazurach Garbatych zima w pełni, śniegu dowaliło jak przed laty :

beed2df856d7a1bfm.jpg

841c9b612e786700m.jpg

3d3cacc3900aada5m.jpg

bb5155b872c95d4am.jpg

Edytowane przez manio
  • Lubię 3
Opublikowano

Manio, a na tym ostatnim zdjęciu przed samochodem widać łuk drogi, za tym łukiem to przypadkiem nie stoi tabliczka „koniec świata"??

• Haha 1
Opublikowano

Na takiej drodze koniec świata ? Odgarnięte , posypane ,toż to pod Warszawą . U mnie nawet pługi zawracają . 20 km w 1 h . Ale też nie koniec świata.

• Lubię 2