hurriway Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Czołem, Zastanawiam się nad sensem łączenia dwóch rodzin (które nie są koło siebie). No bo tak jeśłi nawet je teraz połączymy, to co z tego jak pszczoła lotna (czyli o tej porze wszystkie pszczoły) i tak wróci na stare miejsce przy pierwszym dniu pogody i będzie szukać ula którego tam już nie ma. Część porozlatuje się do uli sąsiednich a część padnie krążąc wokół miejsca dawnego ula. Więc jaki sens łączenia dwóch rodzin teraz? Pytam bo w jednym ulu gdzieś przepadła matka, a drugi mam słabszy i chętnie to bym przeżuci. No ale taka rozkmina mnie naszła jak wyżej. Cytuj
irkor Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 4 godziny temu, hurriway napisał: ...................Więc jaki sens łączenia dwóch rodzin teraz?................... Teraz to już zakończył się rok pasieczny i jest zima. Cytuj
Krzychu Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 6 godzin temu, Krzyżak napisał: Łącz i nie patrz. Dokładnie, musisz sobie zbilansować korzyści i straty. A bilans jest prosty = więcej korzyści niż strat. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 4 godziny temu, irkor napisał: Teraz to już zakończył się rok pasieczny i jest zima. Tak ? A ja będę wymieniał jeszcze matki i łączył odkłady ze słabszymi rodzinami. Cytuj
Krzychu Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 11 godzin temu, Krzyżak napisał: Tak ? A ja będę wymieniał jeszcze matki i łączył odkłady ze słabszymi rodzinami. Póki ciepło to pewnie, że można. Oczywiście UN? Cytuj
irkor Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 To już nie jest pszczelarstwo, to jest przemysłowa produkcja na zasadzie wycisnąć za wszelką cenę ile się da. 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 36 minut temu, irkor napisał: To już nie jest pszczelarstwo, to jest przemysłowa produkcja na zasadzie wycisnąć za wszelką cenę ile się da. Gdzie? Co? Jak? W jednym ulu chłopu padła matka, drugi ma matkę a słaby. Nazywanie tej prostej sytuacji "przemysłową produkcją... za wszelką cenę... wycisnąć..." ? 2 Cytuj
irkor Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 A gdzie ten chłop był w sierpniu, czy najpóźniej we wrześniu ? Zaraz mi napiszesz, że w listopadzie, czy nawet w grudniu można rozgrzebać gniazdo, bo przecież ciepło jest to czemu nie przedłużyć sobie roku pszczelarskiego. Łączyć, wymieniać matki, lać syrop, wycisnąć za wszelką cenę ile się da i chwalić na forum, że 70 kg wziąłem. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 W dniu 7.10.2020 o 15:23, hurriway napisał: Zastanawiam się nad sensem łączenia dwóch rodzin Nie wymyślaj ? Pod wieczór daj gazetę i połóż rodzinę bez matki na tą z matką.Z miejsca gdzie zabrałeś rodzinkę usuń wszystkie klamoty.Dołączone pszczoły zrobią oblot na nowym miejscu i nawet jak trafią na stare miejsce to będą wracać do połączonej rodziny.PK 2 Cytuj
Tikcop Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Teraz to i bez gazety i pod spód bezmateczna. Albo przewiesić ramki jak jest miejsce to i będzie jeden korpus po operacji. Edytowane 9 Października 2020 przez tikcop Cytuj
Tikcop Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 9 godzin temu, irkor napisał: A gdzie ten chłop był w sierpniu, czy najpóźniej we wrześniu ? Zaraz mi napiszesz, że w listopadzie, czy nawet w grudniu można rozgrzebać gniazdo, bo przecież ciepło jest to czemu nie przedłużyć sobie roku pszczelarskiego. Łączyć, wymieniać matki, lać syrop, wycisnąć za wszelką cenę ile się da i chwalić na forum, że 70 kg wziąłem. Nigdy nie wziąłem 70kg. Teraz w październiku to dobry czas na łączenia i wymiany matek. Pokojowo się odbywa. Cytuj
Krzychu Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 W dniu 9.10.2020 o 06:14, tikcop napisał: Nigdy nie wziąłem 70kg. Teraz w październiku to dobry czas na łączenia i wymiany matek. Pokojowo się odbywa. A wiosną slabiak do silnej lub średniej? Też pokojowo czy już gazeta musi być? Cytuj
Tikcop Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Ja nie łączę wiosną. Od tego był zeszły październik. Cytuj
Krzychu Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 9 minut temu, tikcop napisał: Ja nie łączę wiosną. Od tego był zeszły październik. A co robisz z rodziną, która z jakiś przyczyn wyszła słabo z zimowli? Np utrata matki? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi