Tadek11 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 23 minuty temu, Krzychu napisał: Wcale nie złe a odpowiednie. Drewno też podrożało. Z jednego i drugiego produkują korpusy. To musi odbić się na cenach miodu. Stał tak samo, a sprzęt w pracowniach to z czego jest? Nie zapominajcie , że naszym konkurentem są wielkie sklepy sieciowe i może podajcie ile podrożał miód w marketach i wtedy snujmy teorie o cenach naszych miodów. Wiem że ich miód nie ma porównania do naszego ale oni psuja cenę rynkową. ☹️ Poza tym nieuczciwi handlarze którzy powinni podawać pochodzenie miodu , a nie każdy u nich jest z Mazur , albo z Kaszub. I nowy ład z tym nic nie robi i faworyzuje tylko handlarzy o czym świadczą ostatnie kroki ministra rolnictwa w sprawie pszczelarstwa. Cytuj
mirek. Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 co mnie interesuje plastikowy miód z hipka ustalam cenę sprzedam fajnie nie robię pitny Cytuj
Krzychu Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2021 44 minuty temu, Tadek11 napisał: Nie zapominajcie , że naszym konkurentem są wielkie sklepy sieciowe i może podajcie ile podrożał miód w marketach i wtedy snujmy teorie o cenach naszych miodów. Wiem że ich miód nie ma porównania do naszego ale oni psuja cenę rynkową. ☹️ Poza tym nieuczciwi handlarze którzy powinni podawać pochodzenie miodu , a nie każdy u nich jest z Mazur , albo z Kaszub. I nowy ład z tym nic nie robi i faworyzuje tylko handlarzy o czym świadczą ostatnie kroki ministra rolnictwa w sprawie pszczelarstwa. A czy cena miodu marketowego nie jest ustalana przez ceny pszczelarza? Na zasadzie "aby o 5 zł taniej niż u pszczelarza" Cytuj
daro Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Tadek11 napisał: Nie zapominajcie , że naszym konkurentem są wielkie sklepy sieciowe i może podajcie ile podrożał miód w marketach i wtedy snujmy teorie o cenach naszych miodów. Na pewno nie są moim konkurentem .Malkontentów odsyłam do konkurencji . Miód w sieciówkach nie podrożał bo nie polski mój podrożał i nikt nie marudzi. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 25 minut temu, daro napisał: Na pewno nie są moim konkurentem Tego nikt nie wie . Klient nie przyzna się Tobie przeważnie że kupuje miód u konkurencji i nawet ten najzagorzalszy wieloletni klient , rozmawialiśmy często z kolegami pszczelarzami na ten temat , bo pytanie klient czasami przynosi do zwrotu słoiki po miodzie jak wie że opuszczę mu tą złotówkę na cenie za zwrot słoika i Koledzy to potwierdzają , że przynoszą słoiki z innych pasiek po miodzie widać to z naklejek i nawet słoiki z marketów i jak to wytłumaczyć , wniosek nie ma wiernych klientów , kupują gdzie chcą i zawsze inni są konkurencją na rynku. 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Tadek to niech kupuje w markecie jak chcą woli a dobry miód wzrośnie do 100 i ci co cenią jakość kupią nie to pójdzie na pitny i też się sprzeda tylko ciiiiiiiiiiii Cytuj
daro Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 44 minuty temu, Tadek11 napisał: Tego nikt nie wie . Klient nie przyzna się Tobie przeważnie że kupuje miód u konkurencji i nawet ten najzagorzalszy wieloletni klient , rozmawialiśmy często z kolegami pszczelarzami na ten temat , bo pytanie klient czasami przynosi do zwrotu słoiki po miodzie jak wie że opuszczę mu tą złotówkę na cenie za zwrot słoika i Koledzy to potwierdzają , że przynoszą słoiki z innych pasiek po miodzie widać to z naklejek i nawet słoiki z marketów i jak to wytłumaczyć , wniosek nie ma wiernych klientów , kupują gdzie chcą i zawsze inni są konkurencją na rynku. Wiem na pewno. Nie jest konkurencją dla Mecedes Syrenka . Słoiki zawsze mam nowe z zakrętkami nie do kupienia w okolicy . To że ktoś kupi miód w markecie ? To wolny kraj , jak spróbuje , wróci do mnie . 1 Cytuj
manio Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 1 minutę temu, daro napisał: Słoiki zawsze mam nowe z zakrętkami nie do kupienia w okolicy . Ja też i od lat kupuję w Zambrowie Cytuj
mirek. Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 ja zaczynam tą zabawę i nie ma problemu ze zbytem a wy stare wygi się martwicie o markety? nie mają z nami szans 1 Cytuj
daro Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 28 minut temu, manio napisał: Ja też i od lat kupuję w Zambrowie Ja kupuję tam gdzie kupuje Pedropol ? 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 3 godziny temu, Tadek11 napisał: Nie zapominajcie , że naszym konkurentem są wielkie sklepy sieciowe To żadna konkurencja, zawsze mi brakuje miodu. 3 godziny temu, Tadek11 napisał: Poza tym nieuczciwi handlarze którzy powinni podawać pochodzenie miodu , a nie każdy u nich jest z Mazur , albo z Kaszub. I nowy ład z tym nic nie robi i faworyzuje tylko handlarzy o czym świadczą ostatnie kroki ministra rolnictwa w sprawie pszczelarstwa. Ani obecny ład (od TVP) ani poprzedni (ten od TVN) nic z tym nie robił. Obecni przynajmniej wprowadzili RHD na który przy okazji załapali się pszczelarze oraz możliwość prowadzenia działalności gospodarczej bez rejestracji no i 20+ . Pszczelarstwo jest branżą niszową i dlatego nikt nas poważnie nie traktuje. 2 Cytuj
manio Opublikowano 13 Czerwca 2021 Opublikowano 13 Czerwca 2021 25 minut temu, daro napisał: Ja kupuję tam gdzie kupuje Pedropol ? a ja w Pedropolu całą paletę Cytuj
Wampun Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 W dniu 10.06.2021 o 11:53, Krzychu napisał: Kwiatostanów lipy dużo, deszcze również zapowiadają... Jak to jest z tą spadzią? Czy obfity deszcz wypłucze teraz ją już na cały sezon czy raczej ma szansę wystąpić jeszcze jeśli już jest a i mszyc dużo? Teraz na ogródkach działkowych wszyscy narzekają u nas, że całe stoły i ławki oblepione mają - tak u nas między innymi na mirabelkach wystąpiła przy okazji rzepaku. Z reguły po obfitym deszczu spadź jest zmyta i robi się ze 3-4 dni przerwy. Mszyce siedzą głównie od spodu liści i deszcz im raczej niestraszny. W kilka dni narobią nowej. W piątek w pasiece niósł się zapach spadzi. W sobotę dobrze popadało , wczoraj zimnica, środa/czwartek powinny nosić. Cytuj
daro Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 10 godzin temu, manio napisał: a ja w Pedropolu całą paletę No i ja paletę . Do tej pory wieźli do Zambrowa a po wyładunku do mnie . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Wykorzystanie słoików po miodzie od klientów to nie jest nagminny faktem , ale mam takich klientów co corocznie kupują i po 30 słoików 0,9 miodu i to na własny i użytek i najbliższej rodziny i co roku uzbiera im się bateria słoików i co mają z tym robić , do śmietnika szkoda im wyrzucać nie uszkodzonych słoików które mogą być z powodzeniem opakowaniem wielokrotnego użytku a i tak PLW zaleca mycie w zmywarce nawet nowiutkich słoików przed rozlaniem miodu do nich. Pewnie mało kto z pszczelarzy tak robi a może się mylę ? Nie wiem ? ? 11 godzin temu, Nacek napisał: Obecni przynajmniej wprowadzili RHD na który przy okazji załapali się pszczelarze oraz możliwość prowadzenia działalności gospodarczej bez rejestracji no i 20+ . Pszczelarstwo jest branżą niszową i dlatego nikt nas poważnie nie traktuje. RHD czyli chodzi o wsparcie handlu a nie o wsparcie pszczelarstwa. A jak ktoś mnie niepoważnie traktuje to ja mam takich gdzieś . Cytuj
Krzychu Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2021 Godzinę temu, daro napisał: No i ja paletę . Do tej pory wieźli do Zambrowa a po wyładunku do mnie . No i ja również paletę w Pedropolu. Dziś właśnie przyszła Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 W dniu 13.06.2021 o 21:56, Nacek napisał: Ani obecny ład (od TVP) ani poprzedni (ten od TVN) nic z tym nie robił. Obecni przynajmniej wprowadzili RHD na który przy okazji załapali się pszczelarze oraz możliwość prowadzenia działalności gospodarczej bez rejestracji no i 20+ . Pszczelarstwo jest branżą niszową i dlatego nikt nas poważnie nie traktuje. Z 2018 roku zapomniał kolega wymienić wybitny sukces obecnych nieudaczników jakim było dopuszczenie ograniczonych w stosowaniu w UE ze względu na olbrzymią szkodliwość dla pszczół trzech neonikotynoidów: klotianidyny, imidakloprydu i tiametoksamu. Pokazaliśmy wstrętnej UE gdzie mogą sobie wsadzić swoje zakazy trucia pszczół i ludzi. ? PK 1 Cytuj
vincent vega Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 14 godzin temu, Tadek11 napisał: A jak ktoś mnie niepoważnie traktuje to ja mam takich gdzieś . To by oznaczało, że wszystkich masz gdzieś.... Chyba, że jakaś Władza traktowała Cię poważnie - to wtedy zwracam honor. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 7 godzin temu, vincent vega napisał: To by oznaczało, że wszystkich masz gdzieś.... Chyba, że jakaś Władza traktowała Cię poważnie - to wtedy zwracam honor. Vincent pisząc to nie tylko o władzę miałem na myśli ale też i innych i użyłem słowa "ktoś" a nie słowa "władza" czyli nadinterpretujesz moją myśl po swojemu . Każda władza za zapędy autorytarne i ma prawo używać przemocy wobec swoich podwładnych i jej używa to znaczy tej przemocy, taka jest natura władzy i wykonują ją ludzie , a ludzie jak sam wiesz są też omylni i nie mają cech Boskich i ulegną takim samym pokusom i grzechom . Wniosek nie ma władzy idealnej , to jest mit w który wierzysz chyba i słowo "Władza " idealizujesz , dlatego że za władzą stoją maluczcy ludzie grzeszni i ułomni tak samo rządni bogactwa i innych przymiotów ludzkich nie zawsze szlachetnych. Każdej władzy musimy patrzyć na ręce jakakolwiek by nie była i tego się trzymajmy. A i jeszcze propos władzy przypomniało mi się takie stare mądre przysłowie które polecam wężykiem podkreślić. - Po dobrym Panie , lepszy nastanie . Pozdrawiam ? 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Co do miodów to ja nawet nie wiem jaki w tym roku dokładnie mam. Zanim poszły pszczoły na rzepak to były idealne warunki dla mniszka a tego kwitło od cholery na łące. Potem równolegle z rzepakiem na tej samej łące te różowe miododajne kwiatki również w sporej ilości, pszczoły chętnie tam oblatywały bo do łąki 50 m a do rzepaku 500. Pod koniec kwitnienia rzepaku jeszcze przed miodobraniem spadź. Miód dopiero po 8 dniach zaczął się ścinać w słoiku a teraz jest już skrystalizowany w konsystencji podróbki masła i jest żółciutki, toszeczkę od dołu kolor jasnozielonkawy. Takiego jeszcze chyba nie miałem. Wilgotność 18% W porównaniu z tamtym rokiem - po 2 dniach miód był już skrystalizowany i bialutki. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez Krzychu Cytuj
vincent vega Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Tadek, bardzo przepraszam ale jeśli w kontekście "władzy, która wprowadziła RHD" tierdziz, że nie jeteś poważnie traktowany to o czym mam niby myśleć? O Twoich sąsiadach? klientach? Kolegach z forum??? Wybacz Tadeuszu ale dalej piszesz o mnie takie rzeczy jakbyś mnie znał conajmniej "z widzenia:... Nie znasz mnie jednak ale jednak wiesz w co wierzę i co idealizuję... Sorry ale pomyśl, to kto w końcu nadinterpretuje słowa innych? Ja, który odpowiadając na Twoje twierdzaenia w kontekście władzy czy Ty, nie znając mnie wcale wiesz jednak w co wierzę? Jakoś tak dziwnie się czuję czytając Twoje zarzuty pod moim adresem.... Ale OK - zostawmy to. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Vincent ależ ja o Tobie personalnie nic nie napisałem tylko napisałem o tym że Ty utożsamiłeś moje słowo "ktoś" ze słowem "Władza" i chciałem tylko sprostować co ja miałem na myśli , "ktoś" to nie "władza" tylko jakiś człowiek z nazwiska i imienia , ale nie miałem na myśli Ciebie , Ty chyba tego nie wprowadziłeś , to nie władza wprowadziła RHD tylko ludzie w jej imieniu , czym się kierowali nie wiem , chyba żeby wzmocnić sektor handlowy pszczelarstwa ( RHD) a nie pszczelarstwo , widocznie na handlu widzieli większy interes dla władzy ( podatki) niż na pomocy dla pszczelarzy w którym żadnego wymiernego interesu nie widzieli jak chociażby zapylanie w rolnictwie, ale Tego nie wiem , więc pozostaje to zagadką. Pozdrawiam i rzeczywiście nie ma co dalej deliberować , ale starajmy się pisać bardziej precyzyjnie. Cytuj
Nacek Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 RHD było wprowadzane nie dla pszczelarzy tylko dla rolników a pszczelarze się tylko załapali przy okazji. 1 Cytuj
vincent vega Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 16 godzin temu, Tadek11 napisał: Vincent pisząc to nie tylko o władzę miałem na myśli ale też i innych i użyłem słowa "ktoś" a nie słowa "władza" czyli nadinterpretujesz moją myśl po swojemu [....] Wniosek nie ma władzy idealnej , to jest mit w który wierzysz chyba i słowo "Władza " idealizujesz [...] Faktycznie, wymyśliłem sobie tą władzę i wstawiłem ją w Twoje usta... No cóż - chyba muszę powiedzieć przepraszam... I faktycznie, nic personalnie do mnie nie było, jak widać ubzdurałem sobie to wszystko w jakimś mrocznym widzie... Bo widać jak byk, że do jakiegoś Vincenta się zwracałeś a nie personalnie do mnie... To chyba też przepraszam, co nie??? Dobra, wygląda na to, że tak już jest na tym świecie - każdy gada co chce a i tak nikt nie słucha, hehehe. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Więc Vincent pozostańmy w zgodzie ? bo czasami skróty myślowe używane przez nas dla oszczędności klawiatury i pospiechu przy pisaniu , mogą być różnorako interpretowane i sam się tez wielokrotnie na tym złapałem , że co innego autor miał na myśli a co innego zostało przez innych zrozumiane. ? A wracając do ceny miodów też rozważam w tym roku lekką korektę cen miodu w górę , wszystko drożeje , pensje w Polsce rosną , wiec czemu nie. Pisałem już o tym kiedyś , że mój nie żyjący już nauczyciel pszczelarstwa zawsze mówił , że 1 kg. miodu powinien kosztować tyle co 1 kg. dobrej szynki wędliny zrobionej zgodnie z starymi przepisami staropolskimi przez porządnych masarzy a nie tej marketowej , bo zawsze mawiał ze 1 kg szynki zjesz na raz , a 1 kg miodu nie dasz rady zjeść na raz. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi