Emik3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Jak by co, to nie widziałem tutaj jeszcze takiej propozycji. Jakbyście szukali degustatora miodu pitnego, któremu moglibyście przesyłać małe próbki do oceny to się oczywiście nie krępujcie. Poświęcę się w tym szczytnym celu Cytuj
Bartek11 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Opublikowano 20 Stycznia 2017 No i stalo sie, wczoraj nastawilem i juz pyka. 1 Cytuj
sok_mir Opublikowano 23 Stycznia 2017 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jedna butle zlalem znad osadu, butle umylem i teraz juz miodzik zaczal sie ladnie od gory klarowac , w drugiej butli blg caly czas 15 i jeszcze niemrawo sobie pyka Cytuj
Tadek11 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2017 Mój miodek imbirowy wyszedł taki mocny że ślubna pytała mnie czy go nie wzmacniałem czymś ? Sklarował się ładnie . 1 Cytuj
Bartek11 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Opublikowano 23 Stycznia 2017 A czy to mierzenie blg jest takie istotne? Nie mam przyrządów i niewiem jak do tego podejść. Robiłem wina kiedyś tak na wyczucie i było wszystko dobrze. Przepraszam, że pytam tutaj ale na forum winiarskim niemogę się jakoś odnaleźć. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2017 Przyrząd do mierzenia blg kosztuje chyba 7 zł , i mierzenie wskazuje jak przebiega fermentacja , a tak to nie wiesz. Cytuj
PiotrekF Opublikowano 29 Stycznia 2017 Opublikowano 29 Stycznia 2017 A czy to mierzenie blg jest takie istotne? Nie mam przyrządów i niewiem jak do tego podejść. Robiłem wina kiedyś tak na wyczucie i było wszystko dobrze. Przepraszam, że pytam tutaj ale na forum winiarskim niemogę się jakoś odnaleźć. A ja przepraszam ,że dopiero dzisiaj ..... Całkiem spokojnie obejdziesz się bez przyrządu do mierzenia blg .... Skoro kiedyś robiłeś wina i było dobrze to i dziś też będzie .... dobrze . Obserwowanie rurki fermentacyjnej też Ci podpowie o aktualnym 'stanie' fermentacji ... Ostateczny 'smak' wina/miodu zależy od Twego upodobania co do .... Ty decydujesz , Ty 'kształtujesz' swoje wina/miody - przed , w trakcie i po fermentacji . Stosowanie areometru wymaga wprawy, wiedzy i pewnej 'biegłości' w posługiwaniu się nim (uwzględnianie poprawek na niecukry, temperaturę , alkohol ) PF ps wczoraj (kiedy na forum zaczęło się tyle 'dziać'.... ) 'robiliśmy' .... jabłeczniak ... Cytuj
Bartek11 Opublikowano 1 Lutego 2017 Opublikowano 1 Lutego 2017 A niebede nic mierzyl, zrobie na oko i musi wyjsc dobre. A jak nie to na bimber pojdzie i tez sie wypije. Dziekuje Cytuj
Słowian Opublikowano 2 Lutego 2017 Opublikowano 2 Lutego 2017 Ja miałem być pierwszy a jestem ostatni, nic to "ostatni beda pierwszymi " ale za to z jaką pompą nastawu razem ok 50 l w trzech wiadrach fermentacyjnych (mam juz upolowane dwa balony 15 l i 20 l brakuje mi jeszcze jednego) są to : - trójniak wisniowy - trójniak gryczany - trójniak ziołowy (Imbir, wanilia, kardamon, chmiel i chyba coś jeszcze ale juz nie pamiętam musiałbym zajrzeć w kajet ) Dziękuję koledze z Bronowic z forum winiarskiego za pokazanie mi wszystkiego od samego początku teraz bedzie dużo łatwiej nastwić wedle tych nowe miody, mam wszystko zapisane co i jak bedę się wzorował przy następnych nastawieniach na tych notatkach Aha startowaliśmy dla bezpieczeństwa z niższego blg pod koniec fermentacji najwyżej sie domiodzi , pożywkę i dap dajemy na dwa razy teraz wsypaliśmy po 4 g z 6 g a po spadku blg o 10 dodaję po następne 2 g i ma być moc. Za trzy lata będę miał sporo super trunku do popijania Aha najważniejsze dla mnie pszczelarza miody niesycone nawet w tym ziołowym został zagotowany tylko słoik miodu razem z przyprawami a reszta niesycona 2 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Opublikowano 2 Lutego 2017 Gratulacje Łukasz. Poszedłeś na całość jak jeden z forum winiarskiego , który nastawił 12 różnych miodów w 12 miesięcy . Ja nie mam takich potrzeb na trunki , a i miodu już niewiele mi się ostało nawet tego na własny użytek. Może kiedyś popróbujemy. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Słowian Opublikowano 2 Lutego 2017 Opublikowano 2 Lutego 2017 Dwa balony juz mi upolowal kolega co pomagał mi nastawiać, jeszcze jednego mi brakuje z 15 l bo nie będę miał do czego zlac trzeciego nastawu. Cytuj
Słowian Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Dzisiaj mierzyłem blg w tych trzech nastawach Wisniak zszedł najlepiej ale i najwięcej bulgał to nie dziwota:) blg początkowe 32 a zszedł aż do 11 !!!! spadek 21 blg od poniedziałku to sporo dołożyłem mu po 2 gramy activitu organicznego i 2 g Dap za dwa dni znów zmierzę i domiodzę go słoikiem miodu oraz napowietrzyłem Gryczany blg początkowe 35 zszedł do 25 czyli książkowo o 10 blg więc dodałem jak wyżej w wiśniaku Korzenny najsłabiej pracuje podobno tak ma być bo imbir w nim zawarty ogranicza drożdże, blg początkowe 31 spadło do 25, tu nic nie robiłem dam mu jeszcze ze 3 dni spokoju i wtedy dołożę pożywek i napowietrzę jak wyżej Cytuj
Słowian Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 U mnie ten zimowy z imbirem zatrzymał się na 17 blg i idę właśnie robić restart W sobotę razem z zakupem miodarki, kupiłem tez po drodze praskę do owoców pojemność 9 l będzie czym wyciskać owoce na miody owocowe oraz dla chłopców do picia Najbardziej przypadła do gustu Jaśkowi, jak zresztą widać na załączonym zdjęciu Cytuj
zdzich123 Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 A dlaczego Jasiek pokazał tylko nogi ? Mały ale noga że nie powiem zgrabna . Cytuj
daro Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 Bo to nogi od wyciskarki - wyciska poty , portfel i inne tam rzeczy , chyba ? 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 Najbardziej przypadła do gustu Jaśkowi, jak zresztą widać na załączonym zdjęciu A Franek , to co od macochy ? Do wyciskania półproduktu marsz ! Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Opublikowano 9 Marca 2017 A mój imbirowy miodek spadł do 6 Blg i już się ładnie wyklarował . Ładna prasa do winogron. A młodych tak nie przyswajaj za bardzo. Przypomniał mi się taki wierszyk. Było sobie kiedyś w szkole piękne dziecię zwał się Janek czuł za wczasu Bożą wole ze starymi suszył dzbanek Pozdrawiam Tadek Cytuj
Słowian Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 Nóżki butelkowe Daro ma rację żony będzie chwila to wstawię więcej zdjęć z tego wypadu w swoim temacie Praska nie tylko do winogron ale nawet jagody na niej wciskają mając odpowiednio drobny woreczek filtracyjny i trochę cierpliwości żeby od razu nie przekręcić za bardzo da się zrobić Cytuj
Słowian Opublikowano 10 Marca 2017 Opublikowano 10 Marca 2017 6 blg to bardzo ładnie zszedł a z jakiego blg startowałeś ?? Mój korzenny niestety staną na 17 blg, zlałem go z nad osadu i robiłem wczoraj restart w 5 l baniaku, ładnie pracuje będzie sukcesywnie dodawane co 2 dni po litrze, pół w zależności od potrzeb tak aby miał ok 10 blg do zapełnienia całej tej butli 5 l i potem wlany z powrotem do tego wiadra z resztą miodu powinno to wszystko ruszyć i spaść minimum do 10 blg a najlepiej jak najniżej to bedzie mocniejsze. Gryczany jeszcze ładnie pracuje i ma 8,5 blg i jedzie dalej Wisniaka też zlałem już do szkła i wyniosę do piwnicy do 6-8 stopni podobno im chłodniej lepiej sie klaruje W sobote razem z praska i miodarką kupiłem jeszcze po drodze w Katowicach wagę gramówke waży co do 1/10 grama koszt 15 zeta, bedzie na odważenie pożywek dap i activit Zlany wiśniak już do szkła a z boku mała 5 z tym restartem bulga ostro Cytuj
Skelar Opublikowano 31 Maja 2017 Opublikowano 31 Maja 2017 W oczekiwaniu na miód akacjowy….. Miód pitny domowej roboty chodził za mną od dawna. Ponieważ, poza smakami miodów pitnych ze sklepowych półek w gębie nie miałem nigdy takiego domowego postanowiłem spróbować własnych sił. Zdecydowałem, że nie będę od razu robił wielkich ilości jednego rodzaju lecz przetestuje różne smaki. 12 gąsiorków 5l przyszło w zeszłym tygodniu. Na start trzy czwórniaki i jeden trójniak. I tak od lewej: tzw. litewski (czwórniak); tzw. ruski/polski (czwórniak); tzw. Dębniak/obozowy (czwórniak); tzw. korzenny (trójniak). Wszystko niesycone - Wywar z szyszek chmielu, kwiatu czarnego bzu, przypraw korzennych, porzeczki przygotowywałem osobno. Natomiast patokę z wodą mieszałem na zimno w butlach 5l po wodzie mineralnej Następne w kolejce będą miody z dodatkiem soków z owoców (wiśnie, maliny, jabłka, agrest). W międzyczasie jak się skuszę to jakiś trójniak lub dwójniak. Korzystałem z przepisów/książki Jana Cieślaka „Domowy wyrób win owocowych, miodów pitnych……” Podobno bazował na publikacji Teofila Ciesielskiego „Miodosytnictwo, sztuka przerabiania miodów i owoców na napoje” sprzed blisko 100 lat. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Opublikowano 31 Maja 2017 No gratulacje za zaangażowanie. Na forum winiarzy i miodosytników też jeden gość nastawił 12 różnych miodów w dwanaście miesięcy , więc widać poszedłeś w jego ślady http://wino.org.pl/forum/index.php Ja mój miód pitny imbirowy właśnie zlewam do kanistrów na sobotnie wesele mojego syna . Wyszedł świetny . W tym roku nie miałem miodu do nowych nastawów , ale może po lecie coś nastawię nowego. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Skelar Opublikowano 31 Maja 2017 Opublikowano 31 Maja 2017 Dzięki za linka. Poczytam, może jakiś oryginalny przepis znajdę. Heh, Te 12 gąsiorów to przypadek. Po prostu pakowane w paczkach po 6 szt. wychodziły atrakcyjnie cenowo (10,33 pln/szt.) wziąłem więc dwie paczki Cytuj
Tadek11 Opublikowano 1 Października 2017 Autor Opublikowano 1 Października 2017 Słowo się rzekło i właśnie nastawiłem nowy miodek. Podczas wycofywania ramek z uli do zimowli , zostały mi na ramkach nie zasklepione resztki miodu , które pozostawione na zimę mogły by zapleśnieć , więc wywirowałem te niezasklepione resztki z ramek i nazbierało się tego 12 litrów , a że pszczoły już zakarmione na zimę wiec co robić ? Wiadomo Nastaw zrobiłem wg takiego przepisu proporcje dodatków na około 10 l nastawu. : - skórka pomarańczy słodkiej,średnio suszona - 25 G-- oregano kreteńskie (oreganium dictamus) - 11,5 G-- korzeń dzięgla - 5,75 G-- cynamon - 5,75 G-- bylica skalna (ruperstia) - 5,42 G-- tatarak - 11,5 G-- kolendra - 11,5 G-- cytwar - 11,5 G-- kwiat muszkatułowy - 11,5 G- drożdże Biowinu do miodów pitnych jedna paczka.- kwasek cytrynowy - 6 G- pożywki: DAP Ciekawe czy zgadniecie jak nazywa się ta receptura ????? Zrobiłem pół- trójniaczek czyli coś pośredniego pomiędzy czwórniakiem i trójniakiem . I jeszcze pozostało mi 4 litry miodu na jakiś inny nastaw ale nie mam pomysłu jeszcze na jaki ? Pozdrawiam Tadek Cytuj
Słowian Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 Ciekawy nastaw , chyba musiałeś się trochę nalatać za tymi składnikami bo dość oryginalne, Ja jak dam rade też nastawie coś w tym miesiącu Cytuj
daro Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 Ty lepiej pisz kiedy jechać na degustacje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.