PiotrekF Posted August 20, 2023 Posted August 20, 2023 😉 Tadeusz ! W K -owie też gorąco 😉 powyższe porady specjalnie na upały : nie jestem przekonany (upał i alkohol??) ... ale oczywiście zdarza się pić i w upały 😉.... wbrew p/w twierdzeniu "za bardzo rozcieńczony" ,tyczącemu czwórniaków czy piątaków , akurat te z Kostką (i więcej) lodu w/g mnie są 'akuratne' 😉😉 Akurat, no tak się złożyło , wczoraj : z pierwszej do drugiej fermentacji .... agrestniak , porzeczniak i czarno-porzeczniak (czwórniaki).... czyniłem .... gorąco było jak .... jak nie wiem co ....po pierwszej wstępnej degustacji (ze szwagrem) 'czy aby ...' dalsze już z kostkami lodu ....ale potem też było mi gorąąąąąąąco 😉😉 Generalnie każdemu (obdarowanemu ... pitnym) polecam ; 'z kostką lodu' lub 'mocno schłódzone' .... jakże 'lepiej' smakuje 😉 PF 1 Quote
Tadek11 Posted August 21, 2023 Author Posted August 21, 2023 10 godzin temu, PiotrekF napisał(a): Tadeusz ! W K -owie też gorąco 😉 powyższe porady specjalnie na upały : nie jestem przekonany (upał i alkohol??) Oczywiście Piotrek wszystko z umiarem i z lodem 🙂 Quote
Robi_Robson Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 W dniu 20.08.2023 o 19:48, PiotrekF napisał(a): Generalnie każdemu (obdarowanemu ... pitnym) polecam ; 'z kostką lodu' lub 'mocno schłódzone' .... jakże 'lepiej' smakuje 😉 PF Został mi jeszcze jeden z tych podarowanych ... Z 2014r. Ale żal otwierać . Wszak miody i wino w przeciwieństwie do kobiet im starsze , tym lepsze Quote
daro Posted August 24, 2023 Posted August 24, 2023 W dniu 22.08.2023 o 08:01, Robi_Robson napisał(a): Wszak miody i wino w przeciwieństwie do kobiet im starsze , tym lepsze Nie prawda moja Kobieta dalej tak samo smakuje .😁 1 Quote
Robi_Robson Posted August 25, 2023 Posted August 25, 2023 22 godziny temu, daro napisał(a): Nie prawda moja Kobieta dalej tak samo smakuje .😁 Fakt . Twoja wciąż smakuje tak samo 🤣 3 Quote
Tadek11 Posted August 26, 2023 Author Posted August 26, 2023 15 godzin temu, Robi_Robson napisał(a): Fakt . Twoja wciąż smakuje tak samo 🤣 "Czesała se grzebieniem szczotkowała szczotkum smarowala se miodem co by była słodkum " 1 Quote
Beeman Posted March 25, 2024 Posted March 25, 2024 Hey. Dzisiaj z ciekawosci nastawilem maly baniaczek(4.5L) miodu kawowego, trojniak. To moj pierwszy niesyconny. Po 12 godzinach ladnie bąbluje. Recepta to 2x miod wielokwiat, 2x kawa(Irlandska), 2x woda+ drożdże. Jedna czesc to 750ml. Mysle ze za duzo kawy ale "pozyjemy, zobaczymy" W planach Miod niesycony Vermut. Niestety narazie nieznalazlem zioł/przypraw. 1 Quote
Beeman Posted March 25, 2024 Posted March 25, 2024 W dniu 22.08.2023 o 02:01, Robi_Robson napisał(a): Został mi jeszcze jeden z tych podarowanych ... Świetny pomysł na etykietę. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, jeśli ją naśladuję? Quote
Tadek11 Posted March 25, 2024 Author Posted March 25, 2024 No to dobrze Boguś , że mi przypomniałeś o miodach pitnych 😁 , stoi u mnie w balonie jeszcze w piwnicy miód pitny maliniak czwórniaczek , co go latem nastawiłem i trzeba się nim zająć przed Świętami 1 Quote
Tadek11 Posted June 5 Author Posted June 5 Chciałem odświeżyć temat przepisów na miód pitny , jako że zakwitł właśnie kwiat czarnego bzu , bardzo dobry dodatek do wielu zastosowań miodów pitnych , nalewek i również zastosowań medycznych . Wyżej w temacie był prezentowany Agrestniak , czyli czwórniak litewski , który kiedyś prezentował nasz Kolega PiotrekF i nawet osobiście próbowaliśmy jak smakuje ten miodek i właśnie wg tego przepisu chciałem w tym roku nastawić miodek pitny . Tylko czy znajdę teraz przepis , który gdzieś miałem spisany , jak nie to trzeba by poprosić PiotrkaF o jego przepis.🙂 https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie-aa-hgwC-ar1e-jvqj.html Quote
michal79 Posted June 5 Posted June 5 U mnnie kwiat czarnego bzu już bulka. Skromne 5l nastawu. Bardzo dobre wino, na gorące dni lata. Szybko można pić od nastawienia. 1 Quote
Tadek11 Posted June 5 Author Posted June 5 2 godziny temu, michal79 napisał(a): U mnnie kwiat czarnego bzu już bulka. Skromne 5l nastawu. U mnie dopiero pierwsze kwiaty., Wino z bzu czarnego nie robiłem i 5 l to ile trzeba by tego kwiatu nazrywać , ale czy na miodzie robiłeś . Zawsze smakowały mi piwa rzemieślnicze z czarnego bzu , mają taki ciekawy aromat . Quote
michal79 Posted June 5 Posted June 5 18 minut temu, Tadek11 napisał(a): U mnie dopiero pierwsze kwiaty., Wino z bzu czarnego nie robiłem i 5 l to ile trzeba by tego kwiatu nazrywać , ale czy na miodzie robiłeś . Zawsze smakowały mi piwa rzemieślnicze z czarnego bzu , mają taki ciekawy aromat . Bardzo niewiele trzeba nazrywać, bo na sposób irlandzki je robię. Najpierw maceruje się baldachy 3 dni w syropie cukrowym o proporcjach ok 4:3. Czyli 1,4 kg cukru, 1 litr wody. Taki syrop ma okolo 2 litry objętości. Potem się oddziela, dodaje 3 litry wody, drożdże, można rodzynki. Proste dosyć. Wręcz banalne. Każdy ze zdrowiem odpowiednim do spożywania lekkiego alkoholu, powinien sobie takie wino robić. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.