Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

😉

Tadeusz !

W K -owie też gorąco 😉 powyższe porady specjalnie na upały : nie jestem przekonany (upał i alkohol??)

 

... ale oczywiście zdarza się pić i w upały 😉.... wbrew p/w twierdzeniu "za bardzo rozcieńczony" ,tyczącemu czwórniaków czy piątaków , akurat te z Kostką (i więcej) lodu w/g mnie są 'akuratne' 😉😉

 

Akurat, no tak się złożyło , wczoraj : z pierwszej do drugiej fermentacji .... agrestniak , porzeczniak i czarno-porzeczniak (czwórniaki).... czyniłem .... gorąco było jak .... jak nie wiem co ....po pierwszej wstępnej degustacji (ze szwagrem) 'czy aby ...'  dalsze już z kostkami lodu ....ale potem też było mi gorąąąąąąąco 😉😉 

 

Generalnie każdemu (obdarowanemu ... pitnym) polecam ; 'z kostką lodu' lub 'mocno schłódzone' .... jakże 'lepiej' smakuje 

😉

 

PF

 

 

  • Like 1
Posted
10 godzin temu, PiotrekF napisał(a):

Tadeusz !

W K -owie też gorąco 😉 powyższe porady specjalnie na upały : nie jestem przekonany (upał i alkohol??)

Oczywiście Piotrek wszystko z umiarem i z lodem 🙂 

Posted
W dniu 20.08.2023 o 19:48, PiotrekF napisał(a):

Generalnie każdemu (obdarowanemu ... pitnym) polecam ; 'z kostką lodu' lub 'mocno schłódzone' .... jakże 'lepiej' smakuje 

😉

 

PF

Został mi jeszcze jeden z tych podarowanych ...
Z 2014r.
Ale żal otwierać .
Wszak miody i wino w przeciwieństwie do kobiet im starsze , tym lepsze ;)

DSC_0000362.jpg

Posted
W dniu 22.08.2023 o 08:01, Robi_Robson napisał(a):

Wszak miody i wino w przeciwieństwie do kobiet im starsze , tym lepsze

Nie prawda moja Kobieta dalej tak samo smakuje .😁

  • Like 1
Posted
22 godziny temu, daro napisał(a):

Nie prawda moja Kobieta dalej tak samo smakuje .😁

Fakt .
Twoja wciąż smakuje tak samo 🤣

  • Haha 3
Posted
15 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Fakt .
Twoja wciąż smakuje tak samo 🤣

 

"Czesała se grzebieniem

szczotkowała szczotkum

smarowala se miodem

co by była słodkum "

  • Like 1
  • 6 months later...
Posted

Hey. Dzisiaj z ciekawosci nastawilem maly baniaczek(4.5L) miodu kawowego, trojniak.  To moj pierwszy niesyconny. Po 12 godzinach ladnie bąbluje. Recepta to 2x miod wielokwiat, 2x kawa(Irlandska), 2x woda+ drożdże.  Jedna czesc to 750ml.  Mysle ze za duzo kawy ale "pozyjemy, zobaczymy" 

W planach Miod niesycony Vermut. Niestety narazie nieznalazlem zioł/przypraw. 

  • Like 1
Posted
W dniu 22.08.2023 o 02:01, Robi_Robson napisał(a):

Został mi jeszcze jeden z tych podarowanych ...

Świetny pomysł na etykietę. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, jeśli ją naśladuję?

Posted

No to dobrze  Boguś , że mi przypomniałeś o miodach pitnych  😁 , stoi u mnie w balonie jeszcze w piwnicy  miód pitny maliniak czwórniaczek , co go latem nastawiłem i trzeba się nim zająć przed Świętami 

  • Haha 1
  • 1 year later...
Posted

Chciałem odświeżyć temat przepisów na miód pitny , jako że zakwitł właśnie kwiat czarnego bzu , bardzo dobry dodatek do wielu zastosowań miodów pitnych , nalewek i również zastosowań  medycznych .

Wyżej w temacie był prezentowany Agrestniak , czyli czwórniak litewski , który kiedyś prezentował nasz Kolega PiotrekF i nawet osobiście próbowaliśmy jak smakuje ten miodek  i właśnie wg tego przepisu chciałem w tym roku nastawić miodek pitny . Tylko czy znajdę teraz przepis , który gdzieś miałem spisany , jak nie to trzeba by poprosić PiotrkaF o jego przepis.🙂

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie-aa-hgwC-ar1e-jvqj.html

 

 

Posted

U mnnie kwiat czarnego bzu już bulka. Skromne 5l nastawu. 

Bardzo dobre wino, na gorące dni lata. Szybko można pić od nastawienia. ;)

  • Like 1
Posted
2 godziny temu, michal79 napisał(a):

U mnnie kwiat czarnego bzu już bulka. Skromne 5l nastawu. 

U mnie dopiero pierwsze kwiaty.,  Wino z bzu czarnego nie robiłem i 5 l to ile trzeba by tego kwiatu nazrywać , ale czy na miodzie robiłeś . Zawsze smakowały mi piwa rzemieślnicze z czarnego bzu , mają taki ciekawy aromat . 

Posted
18 minut temu, Tadek11 napisał(a):

U mnie dopiero pierwsze kwiaty.,  Wino z bzu czarnego nie robiłem i 5 l to ile trzeba by tego kwiatu nazrywać , ale czy na miodzie robiłeś . Zawsze smakowały mi piwa rzemieślnicze z czarnego bzu , mają taki ciekawy aromat . 

 

Bardzo niewiele trzeba nazrywać, bo na sposób irlandzki je robię. Najpierw maceruje się baldachy 3 dni w syropie cukrowym o proporcjach ok 4:3. Czyli 1,4 kg cukru, 1 litr wody. Taki syrop ma okolo 2 litry objętości. Potem się oddziela, dodaje 3 litry wody, drożdże, można rodzynki. Proste dosyć.

Wręcz banalne. Każdy ze zdrowiem odpowiednim do spożywania lekkiego alkoholu, powinien sobie takie wino robić.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.