michal79 Posted July 24, 2022 Share Posted July 24, 2022 (edited) Syci poprzez warzenie. warzenie miodu (sycenie miodu) – jeden z etapów wytwarzania miodu pitnego syconego, gotowanie brzeczki miodu pszczelego przed fermentacją[1] Edited July 24, 2022 by michal79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted July 24, 2022 Share Posted July 24, 2022 ? ... skoro już 'na wierzchu' .... .... 'umilałem' sobie 'wiejski' czas : porzeczniak ( z czerwonej porzeczki, czwórniak) ... w krakowskim mieszkaniu : agrestniak się .... (też czwórniak ).... PF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radogost Posted October 30, 2022 Share Posted October 30, 2022 Widzę, że to całkiem ciekawy temat także wtrącę swoje dwa grosze Tak jak podano w artykule podanym wcześniej (a raczej w komentarzach podanych do niego), to miodu nie warto podgrzewać za bardzo, bo tylko straci właściwości zdrowotne. Także lepiej nie gotować go ani niczego takiego nie robić. Jeśli chodzi o sam przepis to preferuję raczej coś takiego, ze spirytusem ogółem warto łączyć różne przysmaki i bez gotowania. Z kolei tej waniliowo imbirowej miodówki nie robiłem, ale wygląda kusząco. A jeśli chodzi o drożdże, to dopiero w temperaturze powyżej 12 stopni świetnie sobie radzą, znacznie szybciej pracują (przecież temperatura pokojowa to około 20). Z tego co kojarzę to dopiero gdy jest ponad 30 zaczynają umierać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted October 30, 2022 Share Posted October 30, 2022 Witam. Dwa wiaderka dzikiej rozy zebrane i obrane. Warzonego Trójniaka nastawiłem wcześniej, tydzień temu. Jeden dymion 25L zroblem na cukrze a jeden na miodzie. Musze powiedziec ze na miodzie fermentacja bardziej burzliwa i zapach z rurki ciekawszy. Ciekawe co z tego wyjdzie. Czy ktos robił miod z roza? Dawno temu piłem wino z dzikiej roze i głogu. Wino deserowe o wspaniałym smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted October 31, 2022 Share Posted October 31, 2022 12 godzin temu, Radogost napisał: Widzę, że to całkiem ciekawy temat także wtrącę swoje dwa grosze Też Cię witamy ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted October 31, 2022 Share Posted October 31, 2022 21 godzin temu, Radogost napisał: A jeśli chodzi o drożdże, to dopiero w temperaturze powyżej 12 stopni świetnie sobie radzą, znacznie szybciej pracują (przecież temperatura pokojowa to około 20). są różne szczepy drożdży , ja używam takich co nawet w 8 stopniach pracują a pośpiech przy miodzie pitnym nie wskazany, to czasochłonna produkcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 W dniu 12.07.2022 o 19:38, michal79 napisał: skłaniam się, by nazwać mój najbliższy trójniak "Łzy Kazimierza", a jeszcze następny "Konfuzja Kazimierza". Trzymajcie mnie za słowo. Jak tam wino? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 7 minut temu, Krzychu napisał: Jak tam wino? A Ty wypiłeś w końcu, zdrowie syna? Trójniak "Łzy Kazimierza" stoi i dochodzi. Brak sycenia jednak mi trochę nie pasuje. Jest dosyć ciężki dla żołądka. Na szczęście podczas ostatniej wycieczki poznałem recepturę na dokładniejszy miód sycony z odsklepin i gniecionych plastrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 ja zawsze robiłem czysty tylko miód i woda, ale coś mnie podkusiło i dodałem malin bo miałem masę i trochę trawy cytrynowej zostało od warzenia piwa i mi nie pasuje morze czasu potrzebuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 1, 2022 Author Share Posted December 1, 2022 Nie będę zakładał nowego tematu a chodzi o przepis jaki zamierzam właśnie zrealizować ? nalewkę na bazie miodu wg. starego przepisu. Krupnik to staropolska zupa gotowana na miesie baranim lub wolowym z krupami perlowymi. Te samą nazwę nosi napoj sporzadzany z wódki, miodu i korzeni. Krupnikiem zwano również tego, ktory produkowal krupy, a krupiarzem - tego, co je sprzedawal. W STAREJ POLSCE. Krupnik oszalamial i wzmacnial znany byl w Koronie i na Litwie już w XVIII w. Wespól z miodem pitnym uważano go za jeden z najstarszych trunkow polskich. Krupnik staropolski przepis: 1 szklanka miodu lipowego lub wielokwiatowego ja zastosuję gryczany. 0,5 l spirytusu 1/2 laski wanilii wiórki z 1/4 gałki muszkatołowej 1/2 laski cynamonu 2 goździki 1 ziarno ziela angielskiego szczypta imbiru lepiej świerzego skórka z 1/4 pomarańczy (bez albedo) Można i na gorąco zimą na rozgrzewkę. Wanilię posiekac, goździki i ziele angielskie rozgnieść. Miód rozpścić 1 szklance wody, dodac przyprawy, gotować kilka minut na małym ogniu i odstawic na 30 min. Następnie płyn przecedzic, ponownie zagotować i wrzący przelać do ogrzanego dzbanka, wlac spirytus i szybko wymieszac. Podawac od razu w ogrzanych czarkach lub filiżankach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 18 minut temu, mirek. napisał: trochę trawy cytrynowej zostało od warzenia piwa Ja tam na tej trawie zupę gotuję , ale piwo ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 1 minutę temu, Tadek11 napisał: Podawac od razu w ogrzanych czarkach lub filiżankach. Mocarze .... Filiżanki .... To było dawno temu ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 35 minut temu, Tadek11 napisał: Krupnik staropolski przepis: 1 szklanka miodu lipowego lub wielokwiatowego ja zastosuję gryczany. 0,5 l spirytusu 1/2 laski wanilii wiórki z 1/4 gałki muszkatołowej 1/2 laski cynamonu 2 goździki 1 ziarno ziela angielskiego szczypta imbiru lepiej świerzego skórka z 1/4 pomarańczy (bez albedo) robiłem podobna recepture z 10 no może 15 lat temu wyszły 2 flaszki jedna wypita i powiem wam zacny trunek ale mocny i bardzo gesty , znaczy treściwy nie wiem jak to wam określić teraz czas odkopać drugą flaszke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 38 minut temu, daro napisał: Ja tam na tej trawie zupę gotuję , ale piwo ???? jak nie wiesz o czym piszesz to po co zabierasz zbędny głos i nasz czas? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 U mnie tez bombelkuje miodek z dodatkami, rodzynki, żurawina, borowka i dzika roża. Kolor i smak wysmienity. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 22 godziny temu, mirek. napisał: Jak nie wiesz o czym piszesz to po co zabierasz zbędny głos i nasz czas? Ja wiem o czym piszę . Na trawie cytrynowej gotuję zupę PHO . Ale kuźwa miód pitny ? Cytrynę to jeszcze bym zrozumiał . No koniec końców to Ty będziesz pił , jak po Sylwestrze zostanie trochę petard to też dorzuć . Nie rozumiem intencji dodania tego składnika . P.S. Podaj przepis na te piwo na trawie cytrynowej i skąd go masz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 39 minut temu, daro napisał: Ja wiem o czym piszę . Na trawie cytrynowej gotuję zupę PHO . Ale kuźwa miód pitny ? Cytrynę to jeszcze bym zrozumiał . No koniec końców to Ty będziesz pił , jak po Sylwestrze zostanie trochę petard to też dorzuć . Nie rozumiem intencji dodania tego składnika . P.S. Podaj przepis na te piwo na trawie cytrynowej i skąd go masz . nie wiem z kąd niechęć do trawy cytrynowej a przepis a raczej zestaw ci podeślę warzenie piwa to nie robienie miodu pitnego tu sie z tobą zgodze inne warunki inne drożdże i inna technologia wytważania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 https://piwoszarnia.pl/dodatki-do-piwa-c-16.html jak znajdę dokładny link wstawie ale jak pamiętam ipa jakaś z trawą była Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 Godzinę temu, mirek. napisał: nie wiem z kąd niechęć do trawy cytrynowej Skąd to wziąłeś tę nie chęć , to tylko stwierdzenie że wszystko ze wszystkim nie można mieszać ( śledzia z mlekiem ) .Toż zupę , choć to dla Wietnamczyków nie zupa , robię , smak znam . Któryś z papieży na łożu śmierci wołał - ,,Santa piwa di Polonia ,, . Ja to nazywam wynalazkami , Michałowi podałem to co lubię . Wygrał zresztą . Zimą wolę mocne trunki np. Tadeusza krupnik . P.S. miód musi długo leżeć i to co smakuje po 15 dniach w piwie po 15 latach w miodzie może wszystko popsuć . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted December 28, 2022 Share Posted December 28, 2022 Robił może ktoś z was nalewkę z imbirem na miodzie mniszkowym. Ja robiłem dwa razy ale coś wychodzi że mało czuć moc korzenia imbiru. Nie wiem co jest grane może miodu mniszkowego zbyt dużo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted February 6, 2023 Author Share Posted February 6, 2023 W dniu 28.12.2022 o 22:08, piotrpodhale napisał: Robił może ktoś z was nalewkę z imbirem na miodzie mniszkowym. Ja robiłem dwa razy ale coś wychodzi że mało czuć moc korzenia imbiru. Nie wiem co jest grane może miodu mniszkowego zbyt dużo? Mniszek ma aromar zbliżony nieco do aromatu imbiru , tylko ibmir żeby oddał swój aromat musi dłużej przebywać zalany gorąca wodą i sie pomoczyć lub nawet być gotowany razem z sokiem cytryny ze skórką ? , nie wiem dokładnie jak wpływa na to alkochol w nalewce i jak robiłeś . To są takie moje spekulacje tylko , bo nalewki imbirowaj nie ronbiłem , ale parę razy robilem miód pitny imbirowy i gotowałem imbir wraz z miodem i z sokiem cytryny ze skórką razem startą i ładnie oddawał aromat i wychodziło to super. Nalewka miodowa musi być zakwaszona cytryną. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted February 6, 2023 Share Posted February 6, 2023 ? W dniu 24.07.2022 o 21:09, PiotrekF napisał: ? ... skoro już 'na wierzchu' .... .... 'umilałem' sobie 'wiejski' czas : porzeczniak ( z czerwonej porzeczki, czwórniak) PF Właśnie doczekał się .... : ..... tak jak my doczekaliśmy się ..... 'Testowałem' w sobotę na znajomych ..... pomyślnie wypadły .... dostałem nawet (kurde jak tu odmówić????) 'propozycję' : też chcą ? ? PF 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted February 6, 2023 Share Posted February 6, 2023 Piotr Interesujacy kolor. Obecnie ja tez zlewam z drugiego. Dzika roza zapowiada sie interesujaco. Cale ramki topine z pierzga tez ladnie sie klaruja, z posmakiem karamelu. Ten nastaw (zdjecie 1XII) tez juz zlany i ladnie sie klaruje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted July 15, 2023 Author Share Posted July 15, 2023 Naszło mnie żeby zrobić miód pitny malinowy , takiego jeszcze nie robiłem i jeżeli ktoś ma sprawdzone przepisy to prośba o podzielenie się doświadczeniami. Chodzi mi o takie sprawy jak jaki miód , jakie dodatki . Dla nowicjuszy jak się za to zabrać można obejrzeć taki film . Można robić z soku lub i z miazgi malinowej do wyboru , jak również sycony lub nie scony 😋 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted August 19, 2023 Author Share Posted August 19, 2023 Temat na dzisiaj na upały 😋 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.