PiotrekF Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 😉 Tadeusz ! W K -owie też gorąco 😉 powyższe porady specjalnie na upały : nie jestem przekonany (upał i alkohol??) ... ale oczywiście zdarza się pić i w upały 😉.... wbrew p/w twierdzeniu "za bardzo rozcieńczony" ,tyczącemu czwórniaków czy piątaków , akurat te z Kostką (i więcej) lodu w/g mnie są 'akuratne' 😉😉 Akurat, no tak się złożyło , wczoraj : z pierwszej do drugiej fermentacji .... agrestniak , porzeczniak i czarno-porzeczniak (czwórniaki).... czyniłem .... gorąco było jak .... jak nie wiem co ....po pierwszej wstępnej degustacji (ze szwagrem) 'czy aby ...' dalsze już z kostkami lodu ....ale potem też było mi gorąąąąąąąco 😉😉 Generalnie każdemu (obdarowanemu ... pitnym) polecam ; 'z kostką lodu' lub 'mocno schłódzone' .... jakże 'lepiej' smakuje 😉 PF 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2023 10 godzin temu, PiotrekF napisał(a): Tadeusz ! W K -owie też gorąco 😉 powyższe porady specjalnie na upały : nie jestem przekonany (upał i alkohol??) Oczywiście Piotrek wszystko z umiarem i z lodem 🙂 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 W dniu 20.08.2023 o 19:48, PiotrekF napisał(a): Generalnie każdemu (obdarowanemu ... pitnym) polecam ; 'z kostką lodu' lub 'mocno schłódzone' .... jakże 'lepiej' smakuje 😉 PF Został mi jeszcze jeden z tych podarowanych ... Z 2014r. Ale żal otwierać . Wszak miody i wino w przeciwieństwie do kobiet im starsze , tym lepsze Cytuj
daro Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 W dniu 22.08.2023 o 08:01, Robi_Robson napisał(a): Wszak miody i wino w przeciwieństwie do kobiet im starsze , tym lepsze Nie prawda moja Kobieta dalej tak samo smakuje .😁 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 22 godziny temu, daro napisał(a): Nie prawda moja Kobieta dalej tak samo smakuje .😁 Fakt . Twoja wciąż smakuje tak samo 🤣 3 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2023 15 godzin temu, Robi_Robson napisał(a): Fakt . Twoja wciąż smakuje tak samo 🤣 "Czesała se grzebieniem szczotkowała szczotkum smarowala se miodem co by była słodkum " 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 25 Marca 2024 Opublikowano 25 Marca 2024 Hey. Dzisiaj z ciekawosci nastawilem maly baniaczek(4.5L) miodu kawowego, trojniak. To moj pierwszy niesyconny. Po 12 godzinach ladnie bąbluje. Recepta to 2x miod wielokwiat, 2x kawa(Irlandska), 2x woda+ drożdże. Jedna czesc to 750ml. Mysle ze za duzo kawy ale "pozyjemy, zobaczymy" W planach Miod niesycony Vermut. Niestety narazie nieznalazlem zioł/przypraw. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 25 Marca 2024 Opublikowano 25 Marca 2024 W dniu 22.08.2023 o 02:01, Robi_Robson napisał(a): Został mi jeszcze jeden z tych podarowanych ... Świetny pomysł na etykietę. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, jeśli ją naśladuję? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 25 Marca 2024 Autor Opublikowano 25 Marca 2024 No to dobrze Boguś , że mi przypomniałeś o miodach pitnych 😁 , stoi u mnie w balonie jeszcze w piwnicy miód pitny maliniak czwórniaczek , co go latem nastawiłem i trzeba się nim zająć przed Świętami 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca Chciałem odświeżyć temat przepisów na miód pitny , jako że zakwitł właśnie kwiat czarnego bzu , bardzo dobry dodatek do wielu zastosowań miodów pitnych , nalewek i również zastosowań medycznych . Wyżej w temacie był prezentowany Agrestniak , czyli czwórniak litewski , który kiedyś prezentował nasz Kolega PiotrekF i nawet osobiście próbowaliśmy jak smakuje ten miodek i właśnie wg tego przepisu chciałem w tym roku nastawić miodek pitny . Tylko czy znajdę teraz przepis , który gdzieś miałem spisany , jak nie to trzeba by poprosić PiotrkaF o jego przepis.🙂 https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie-aa-hgwC-ar1e-jvqj.html Cytuj
michal79 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca U mnnie kwiat czarnego bzu już bulka. Skromne 5l nastawu. Bardzo dobre wino, na gorące dni lata. Szybko można pić od nastawienia. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Czerwca Autor Opublikowano 5 Czerwca 2 godziny temu, michal79 napisał(a): U mnnie kwiat czarnego bzu już bulka. Skromne 5l nastawu. U mnie dopiero pierwsze kwiaty., Wino z bzu czarnego nie robiłem i 5 l to ile trzeba by tego kwiatu nazrywać , ale czy na miodzie robiłeś . Zawsze smakowały mi piwa rzemieślnicze z czarnego bzu , mają taki ciekawy aromat . Cytuj
michal79 Opublikowano 5 Czerwca Opublikowano 5 Czerwca 18 minut temu, Tadek11 napisał(a): U mnie dopiero pierwsze kwiaty., Wino z bzu czarnego nie robiłem i 5 l to ile trzeba by tego kwiatu nazrywać , ale czy na miodzie robiłeś . Zawsze smakowały mi piwa rzemieślnicze z czarnego bzu , mają taki ciekawy aromat . Bardzo niewiele trzeba nazrywać, bo na sposób irlandzki je robię. Najpierw maceruje się baldachy 3 dni w syropie cukrowym o proporcjach ok 4:3. Czyli 1,4 kg cukru, 1 litr wody. Taki syrop ma okolo 2 litry objętości. Potem się oddziela, dodaje 3 litry wody, drożdże, można rodzynki. Proste dosyć. Wręcz banalne. Każdy ze zdrowiem odpowiednim do spożywania lekkiego alkoholu, powinien sobie takie wino robić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.