Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, mirek. napisał:

Miód bezpszczeli – tak pozwoliłem sobie nazwać specyfik....

Eeee, sporo takich wynalazków, np. dmuchane lale. Z reklam wynika, że prawie identyczne jak naturalne, ale czegoś brak. :) 

ps. wiem, bo kolega opowiadał :P 

• Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, wawelski napisał:

Eeee, sporo takich wynalazków, np. dmuchane lale. Z reklam wynika, że prawie identyczne jak naturalne, ale czegoś brak. :) 

ps. wiem, bo kolega opowiadał :P 

Masz rację prawdziwe obojętnie co zawsze się obroni ?

Opublikowano

Swoją drogą, wracając do tematu , dziś w Sellgrosie widziałem miód "sądecki bartnik" po 46PLN. To raptem 4 PLN taniej niż ja sprzedawałem w tym roku

Opublikowano
14 godzin temu, gajowy napisał:

Swoją drogą, wracając do tematu , dziś w Sellgrosie widziałem miód "sądecki bartnik" po 46PLN. To raptem 4 PLN taniej niż ja sprzedawałem w tym roku

Poważnie, aż tyle za produkt od sądeckiego Bartnika?  

Opublikowano
14 godzin temu, gajowy napisał:

Swoją drogą, wracając do tematu , dziś w Sellgrosie widziałem miód "sądecki bartnik" po 46PLN. To raptem 4 PLN taniej niż ja sprzed na testawałem w tym roku

Trzeba było kupić na test porównawczy ?. Selgros to troche lepszy sklep jeżeli chodzi o wybór asortymentu niż popularne sieciówki typu Biedra itp. . Ale jak jest z miodem z Selgrosa niewiadomo. Każda sieciówka zamawiająca dla swojej sieci ma jakieś wymagania odnośnie jakości i ceny i jak utargują dobrą cenę to pewnie kosztem zawartości receptury.  Słyszałem coś o tym od mojego zięcia który zawierał menadzerskie kontrakty z sieciowkami w wyroby Danona  i jakość wyrobu  i cena jest ustalana  dla każdej sieci wg specjalnej procedury obejmujacej i jakość i skład danego wyrobu ile czego ma zawierać w skladzie i wcale nie musi być że Sądecki Bartniki nie "wyprodukowł" w cudzysłowie lepszego miodu dla Selgrosa. Dlatego wato było by sprawdzić i porownać okiem i podniemieniem pszczelarza ?

Opublikowano

I jeszcze w sprawie cen miodu , cukru także związanego z miodem i rolą Państwa w trzymaniu jakichś standartów  rynkowych i bronienie nas konsumentów  przed oligopolami , i powie ktoś , że to zachacza o politykę , ale ceny jakie mamy niestery są pochodną polityki i nawet zapomogi pszczelarskie też sa plityką Państwa . Mamy dostać po 50 zl od rodziny w przyszłym roku ,  dostają pszczelarze od Polityków za coś tam , czy na ładne oczy ? czy jest jakis zamysł wyższej natury ( ochrona pszczół itp. dla zamydlenia oczu )  i tareaz jak jest zapomoga czyli dofinansowanie dla  pszczelarza to to nie jest polityka , tylko jak ktoś wyrazi swój punkt widzenia na urzędników kontrolujacych równowagę na rynku ,  to już jest polityka ? bo trzeba brać jak dają i uciekac jak biją tak napisal Jacek kiedyś ? , czy ma rację ? że wtedy to nie jest polityka ? ?  Dla mnie polityka to jest agitacja polityczna za jakąś Partią i za jakims politykiem z imienia i nazwiska.   Ale przeciez nikt tu nie agituje w celach wyborczych rozmawiamy o cenach rynkowych .   Krytyka słuszna zjawisk cenowych  nie jest polityką , bo ceny nie sa polityką , sa dla nas do zaplaty i tyle.

Rynek wolny wszystkiego nie zalatwi porzebna jest jakas ochrona rynku przez Państwo.

https://youtu.be/dchw8nhfpFo

Opublikowano
Godzinę temu, Tadek11 napisał:

Dlatego wato było by sprawdzić i porownać okiem i podniemieniem pszczelarza ?

Kupić - nie kupię, z wyglądu był podobny do  mojego kruszynowo-akacjowego, czyli nieco ciemniejszy od akacjowego i płynny. Były też w Sellgrosie tańsze miody.

Opublikowano
4 minuty temu, gajowy napisał:

Kupić - nie kupię,

Rozumiem Ciebie , też bym nie kupił . Raz tylko kiedyś kupiłem pierwszy raz jak się pokazały takie miody w BIERDZE i to po to,  żeby pokazywać klientom dla porównania i dawalem łyżeczką do spróbawania miodu Biedronkowego i mojego dla porównania smaku i na czym to polega różnica. 

Opublikowano (edytowane)

https://selgros24.pl/artykuly-spozywcze/przetwory/miody-dzemy-i-powidla/sadecki-bartnik/sadecki-bartnik-miod-lipowy-1200g-pp146389.html?autoSuggestText=sądecki+bartnik+miód+lipowy+1200g

Tu akurat link do lipowego. I magiczny zwrot w opisie : "Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w: Mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE" , czyli na luzaku chińszczyzna z dodatkiem lipy. I niech ktoś mówi że cena 50PLN za uczciwy miod to dużo.... Niech sobie wcina syrop glukozowo fruktozowy z Chin. Ja z 50PLN za słoik dla obcego nie zejdę

Edytowane przez gajowy
  • Lubię 1
Opublikowano
Teraz, gajowy napisał:

https://selgros24.pl/artykuly-spozywcze/przetwory/miody-dzemy-i-powidla/sadecki-bartnik/sadecki-bartnik-miod-lipowy-1200g-pp146389.html?autoSuggestText=sądecki+bartnik+miód+lipowy+1200g

Tu akurat link do lipowego. I magiczny zwrot w opisie : "Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w: Mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE" , czyli na luzaku chińszczyzna z dodatkiem lipy. I niech ktoś mówi że cena 50PLN za uczciwy miod to dużo.... Niech sobie wcina syrop glukozowo fruktozowy z Chin. Ja z 50PLN za słoik dla obcego nie zejdę

Być może  tak jest. Cena najwyraźniej jest pochodną ceny rynkowej ustalonej przez pszczelarzy na rynku Polskim i jest równaniem w góre dla bogatszych klientów.

Opublikowano
19 minut temu, Tadek11 napisał:

i jest równaniem w góre dla bogatszych klientów.

I tu jest miejsce do działąnia dla nas. I przez znajomych pocztą pantoflową trzeba docierać do jak największej liczby kupujących miód. Tak aby wiedzieli, czym jest "miód niepochodzący z UE" i nie zapłacili 45 PLN za takie cudo a przyszli do pszczelarza po prawdziwy miód.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mirek. napisał:

jak nie ma kasy to i tak marketowy kupią ,np. żeby dzieciak nie biadolił 

Tylko jak marketowy po 45PLN to brak kasy na decyzję  gdzie kupić raczej nie wpływa a raczej nieświadomość, że to nie jest miód. Rozumiem Twoje argumenty  gdy ktoś nie mając kasy kupi miód w markecie po 25PLN.

Edytowane przez gajowy
Opublikowano

Ostatnio widziałem w jednym marketów słoik miodu rzepakowego 0,9 za 40 zł. Tylko że to było 0,9 kg a nie 0,9 l ale wielu klientów tego nie odróżnia, tak jak nie widzi różnicy w jakości miodu. Wiele jest jeszcze do zrobienia w tym temacie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirek. napisał:

do du*y masz market sa po 18 zeta

Dałem 25 dla przykładu. W biedrze kiedyś po 18 zeta widziałem słoik prawie 2 kg. Znajomy nawet kupił, bo był to słoik z ładną szklaną pokrywką na zatrzask druciany. Powiedział, że kupił dla słoika bo w IKEA taki kosztuje prawie tyle samo pusty a on sobie suszone zioła w takim słoju przechowuje.

Edytowane przez gajowy
  • Lubię 2
Opublikowano

Nikt nie panuje nad importem . Miody te sprzedawane są jako polskie. Jest to zjawisko masowe . Miejscowości turystyczne , targowiska  , na południu kraju są zalane miodami  i to nie sprzedają pszczelarze . Ostatnio widziałem miód spadziowy 0,9 l  po 40 zł jeszcze do negocjacji .Jest to dobrze zorganizowana sieć zbytu, tylko co odpowiednie służby na to ? Niech sprzedający poda kraj pochodzenia miodu na etykiecie i to czytelnie , swoje dane , itp. A kraj w pewnym stopniu powinien chronić swój rynek rolny czy przemysłowy .Jestem za wolnym rynkiem , ale w pewnych sytuacjach wymagana jest interwencja , aby się nie obudzić z ręką w ........

• Lubię 1
Opublikowano
6 minut temu, lalux5 napisał:

.Jestem za wolnym rynkiem , ale w pewnych sytuacjach wymagana jest interwencja , aby się nie obudzić z ręką w ........

Zwłaszcza w przypadku towarów o charakterze strategicznym, a takim jest żywność. 
Ja bym chciał pod choinkę taki prezent, żeby ten napis "mieszanka miodów z UE i spoza UE" musiał być napisany taką czcionką, jak "Palenie powoduje raka" na paczce fajek.

Dało się ze szlugami, to z miodem też powinno. ;)

• Zdezorientowany 2
Opublikowano
22 godziny temu, gajowy napisał:

Powiedział, że kupił dla słoika bo w IKEA taki kosztuje prawie tyle samo pusty a on sobie suszone zioła w takim słoju przechowuje.

To samo miałem w Dino jak jedna klientka kupowała miód w słoiku szklanym z ładnymi drucianymi zamknięciami z gumka uszczelniająca , to powiedziała mi że kupuje dla słoika tylko bo wie że to badziewie nie miód. ? 

Opublikowano
4 godziny temu, michal79 napisał:

Dało się ze szlugami, to z miodem też powinno. ;)

Nie ten priorytet  szkodliwości społecznej . ?

Opublikowano
3 godziny temu, Tadek11 napisał:

To samo miałem w Dino jak jedna klientka kupowała miód w słoiku szklanym z ładnymi drucianymi zamknięciami z gumka uszczelniająca , to powiedziała mi że kupuje dla słoika tylko bo wie że to badziewie nie miód. ? 

Robilem podobnie ale ze słoiczkami na świeczki. Deserek kosztował mniej niż pusty słoiczek. ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.12.2022 o 19:56, Tadek11 napisał:

Nie ten priorytet  szkodliwości społecznej . ?

jakby dobrze poszukać to i parę paragrafów by się znalazło  , tylko chęci nie ma - a żadnych politycznych fruktów też . Włos na głowie staje jak się poczyta dlaczego te ziołomsmrody takie ładne i tanie. Im dalej od miodu tym ładniejszy , ale skoro nikt nie widzi oszustwa w naszych rodzimych ziołosmrodach , to dlaczego prześladować wybiórczo importerów ? Niech pierwszy rzuci kamieniem ...

Sami poczytajcie

Miodowe kłamstwo. Wolelibyście nie wiedzieć tego o miodzie - Onet Gotowanie

Edytowane przez manio