MAZI Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Proszę o wypowiedzi czy i jakie dodatki dajecie do syropów na zimę. Quote
joasia Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 A w jakim to celu chcesz podać. Profilaktycznie , wzmacniająco czy przeciw jakimś konkretnym dolegliwościom?Lepsze jest poddawanie ziół na wiosnę i tu dawki są już ważne , bo można przesadzić. Poza tym zioła ziołom nierówne i nawet samo ich suszenie może wzmacniać lub zatracać ich właściwości. trzeba więc być ostrożnym. Chyba że mowa o środkach stworzonych przez człowieka Quote
daro Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Ja dodaję kwasek cytrynowy. Jak mam czas i kwasek. Obniża ph syropu cukrowego do lekko kwaśnego .Płaska łyżeczka do herbaty na 10 kg cukru. I tyle. Quote
MAZI Posted September 16, 2015 Author Posted September 16, 2015 Generalnie temat otwarty. Raczej chodzi o wzmocnienie pszczół. Nie o leczenie. Ostatnio spotkałem pszczelarzy, którzy do syropu dają antybiotyk przeznaczony dla ludzi... Quote
joasia Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Jakie rzeczy dodają pszczelarze do syty , to nawet mnie się nie mieści w głowie . Moim zdaniem antybiotyki to zło konieczne, nigdy profilaktyka, bo każdy organizm uodparnia się i wtedy, gdy przyjdzie rzeczywiście konieczność stosowania , nie zadziałają, tylko często jest tak ,że pszczelarze mają choroby o których nie chcą głośno mówić, ładują więc lekarstwa leczniczo a mówią że zapobiegawczo. Są jakieś witaminy, suplementy , o ile dobrze pamiętam apilak i biofarma(może pisze się to inaczej), ale nie słyszałam ,żeby ktoś kto to stosował miał jakieś piorunujące efekty. Na zimę wielu pszczelarzy dokłada wywar z kory dębu, zapobiega nosemozie, skrzyp polny -grzybicy,pokrzywę, miętę i czosnek, jako mieszankę wzmacniającą. Ja osobiście nic nie podaję , uważam że na jesień dla pszczoły najważniejszy jest pyłek i to najlepiej różnorodny. Bogatę w ciało tłuszczowe dadzą gwarancję nie tylko dobrego zimowania ale i startu na wiosnę, nawet w przypadku kiepskiego dopływu pyłku . Natomiast pokrzywę dodaję do ciasta pobudzająco wiosną i wywar z ziół do poidła Quote
MAZI Posted September 16, 2015 Author Posted September 16, 2015 A stosowaliście piołun w ostatnim podkarmianiu w celu oczyszczenia przewodu pokarmowego pszczół? Quote
DrHause Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Z tym dodawaniem, to lepiej się dwa razy zastanowić, aby nie przedobrzyć. Kiedyś był pszczelarz, który opracował tzw. Herbatkę Sklenara. Jeśli chce ktoś już na siłę dodawać, to może mieszaninę tych właśnie ziół. Mój dziadek nic nie dodawał, mój ojciec nic nie dodawał i ja nic nie dodaję. No, ale kiedyś to były inne pożytki z miedz, nieużytków i łąki wypasanych przez bydło, na których były chwasty i zioła. Quote
joasia Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Z tym dodawaniem, to lepiej się dwa razy zastanowić, aby nie przedobrzyć. Kiedyś był pszczelarz, który opracował tzw. Herbatkę Sklenara. Jeśli chce ktoś już na siłę dodawać, to może mieszaninę tych właśnie ziół. Mój dziadek nic nie dodawał, mój ojciec nic nie dodawał i ja nic nie dodaję. No, ale kiedyś to były inne pożytki z miedz, nieużytków i łąki wypasanych przez bydło, na których były chwasty i zioła. Z tego co się orientuję, to herbatka Sklenara sama w sobie jest dobra, tylko pszczelarze nie przestrzegają przepisu lub dodatkowo ją chcą wzbogacić otrzymując odwrotny efekt. W mojej rodzinie pszczoły też są od pokoleń , babcia i jej rodzice stosowali zioła, ale moja mama już od tego zaczęła odchodzić. Myślę ,że i działanie ich się zmieniło przez lata, bo przecież każdy organizm przystosowuje się do nowych warunków, więc i działanie już nie jest takie skuteczne, poza tym popatrz jakie dawniej były zioła . Jeśli teraz są pozyskiwane z odpowiednich plantacji czy miejsc to ok a jeśli z przydrożnych rowów, to w nich więcej ołowicy niż olejków eterycznych, witamin, soli czy innych związków Quote
piotrpodhale Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Ja do pierwszej dawki syropu na zimę podaje Apibovit wierzę i czuję się spokojniejszy że na wiosnę wystartują jak odrzutowce. Teściowa do syropu podawała kilka łyżek spirytusu,nigdy nie mieliśmy problemów z nosemozą. Quote
zdzich123 Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Joasia pisze...{ więc i działanie już nie jest takie skuteczne, poza tym popatrz jakie dawniej były zioła . Jeśli teraz są pozyskiwane z odpowiednich plantacji czy miejsc to ok a jeśli z przydrożnych rowów, to w nich więcej ołowicy niż olejków eterycznych, witamin, soli czy innych związków. } Ja bym powiedział tak:Joasia jakie kiedyś były uprawy,rolnicy mieli zasiane wszystko bo taka była gospodarka ,wszędzie były poplony ,co kawałek miedza z różnymi zielami.A teraz co mamy same mega-plantacje,są strony że jeszcze są drobni rolnicy.Ja daje np.jakieś ziele ale zebrane własnoręcznie i ze zdrowych stanowisk. O ile latem pszczoły mają możliwość uzupełnjć sobie witaminki we własnym zakresie to już na jesieni i na zimę już nie mają z czego.A kiedyś poplony rosły do póżnej jesieni. Pozdrawiam Zdzisiek Quote
Ślężańskie Miody Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Ostatnio też przeszukiwałem sieć w poszukiwaniu odpowiedzi co dodawać do syropu i czy w ogóle coś dawać. Ja skusiłem się ApiFarme w tym roku w pierwszych 2 podkarmianiach. Składniki ponoć naturalne. Zobaczę co z tego wyjdzie na wiosnę. Tutaj masz parę filmików Quote
MikołajWitwicki Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 U mnie w dalszej rodzinie pszczelarze dodawali piołunu. Ja nic nie daję. Quote
jurnee Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Na różnych forach pszczelarze piszą, że różnego rodzaje dodatki obciążają jelito u pszczół -ja tego nie wiem bo żadnych badań nie robiłem. Wiem jednak na pewno że moje pszczoły na samym cukrze zimują znakomicie i w przypadkach innych niż leczenie nie ma sensu dodawać żadnych środków, specyfików, ziółek itp. Quote
Xpand Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Nie uważacie, że Ph syropu powinno być podobne do Ph miodu? Inaczej to się chyba zaprasza infekcje bakteryjne typu zgnilec - Ph ~6 itp. Quote
joasia Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Nie uważacie, że Ph syropu powinno być podobne do Ph miodu? Inaczej to się chyba zaprasza infekcje bakteryjne typu zgnilec - Ph ~6 itp. Gdyby tak było, to moje pszczoły musiały by być już tylko wspomnieniem. Od 20 lat karmię sytą bez żadnych dodatków i nie mam żadnych problemów. To tak jak u ludzi , mają wrodzoną odpowiednią kwasowość skóry, ale przez stosowanie różnych środków zaburzają ją i wtedy dopiero zaczyna się bal Quote
boddan Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Gdyby tak było, to moje pszczoły musiały by być już tylko wspomnieniem. Od 20 lat karmię sytą bez żadnych dodatków i nie mam żadnych problemów. To tak jak u ludzi , mają wrodzoną odpowiednią kwasowość skóry, ale przez stosowanie różnych środków zaburzają ją i wtedy dopiero zaczyna się bal Joasiu rozumiem , ze karmisz na zimę miodem, używasz syty chudej czy tłustej? ............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Quote
Xpand Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 joasia - rozumiem, że się zgadzamy, bo syta = miód? Czyli karmisz pszczoły pokarmem z odpowiednim Ph. Podkręcam dalej kwestie właściwego Ph. Miód zimowy jest najbardziej kwaśny, przypuszczam, że może być w tym jakiś "zamysł". Precyzując - w ulu, na pszczołach mamy około 8000 poznanych nam mikrobów, bez części z nich pszczoły nie mogą żyć. Większość z nich jest Ph zależna - szczególnie te, które "pomagają". Z drugiej strony patogeny takie jak EFB (zgnilec europejski), AFB (zgnilec amerykański), grzybica otorbielakowa, nosema itp. - nie lubią kwaśnego środowiska, dotyczy to również układu pokarmowego pszczół. Do tego dochodzi około 170 roztoczy - część pozytywnych, część negatywnych. W mojej opinii stosowanie pokarmu z odpowiednim Ph przyniesie profit w postaci odporniejszych/zdrowszych osobników. Zgadzam się z tym, że u zwierząt takich jak psy, koty, ludzie, krowy itp. równowaga biologiczna jest bardzo istotna. Bardzo wiele chorób ma swój początek w nieprawidłowej florze bakteryjnej/infekcji np. choroby "autoimmunologiczne". Quote
joasia Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Szczerze to nie słyszałam terminu syty chudej lub tłustej. karmię syropem i to rzadkim 1:1, dając pszczołom czas na odpowiednie przetworzenie jej i odparowanie. Tylko cukrem i to staram się zawsze o cukier czerwony, królewski Quote
boddan Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Gdyby tak było, to moje pszczoły musiały by być już tylko wspomnieniem. Od 20 lat karmię sytą bez żadnych dodatków i nie mam żadnych problemów. To tak jak u ludzi , mają wrodzoną odpowiednią kwasowość skóry, ale przez stosowanie różnych środków zaburzają ją i wtedy dopiero zaczyna się bal joasia - rozumiem, że się zgadzamy, bo syta = miód? Czyli karmisz pszczoły pokarmem z odpowiednim Ph. Zgadzam się z tym, że u zwierząt takich jak psy, koty, ludzie, krowy itp. równowaga biologiczna jest bardzo istotna. Bardzo wiele chorób ma swój początek w nieprawidłowej florze bakteryjnej/infekcji np. choroby "autoimmunologiczne". Szczerze to nie słyszałam terminu syty chudej lub tłustej. karmię syropem i to rzadkim 1:1, dając pszczołom czas na odpowiednie przetworzenie jej i odparowanie. Tylko cukrem i to staram się zawsze o cukier czerwony, królewski Najważniejsze, że już teraz Będziesz rozróżniała syrop cukrowy od syty. Karmienie rzadkim syropem cukrowym na zimę w stosunku 1:1cukru do wody, nie polecam ze względu na duże wyniszczenie pszczół. Takie karmienie, moim zdaniem ma uzasadnienie, tylko na początku zakarmiania, ale to moje zdanie i każdy robi jak uważa. ............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Quote
joasia Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Wiem że ta metoda ma mało zwolenników, ale ja wolę doprowadzać do silnej kondycji rodziny, które w konsekwencji mają dużą moc przerobową i miec pokarm z niewielką ilością sacharozy. Wszyscy wiedzą , że kilkakrotne przenoszenie z dodawaniem enzymów i powolne odparowywanie zmniejsza znacznie ilość sacharozy co skutkuje podczas zimowli brakiem krystalizacji pokarmu. Znam wielu , którzy sobie cenią inwerty, więc uważam , że każdy powinien sam wypróbować co dla niego jest lepsze Quote
DrHause Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Joasiu, nie przekonuj, że karmienie na zimę jest lepsze syropem 1:1, bo jeszcze jakiś nowicjusz na forum w to uwierzy i zacznie Ciebie naśladować. A tak na marginesie syta i syrop to zupełnie co innego. Quote
boddan Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Wiem że ta metoda ma mało zwolenników, ale ja wolę doprowadzać do silnej kondycji rodziny, które w konsekwencji mają dużą moc przerobową i miec pokarm z niewielką ilością sacharozy. Wszyscy wiedzą , że kilkakrotne przenoszenie z dodawaniem enzymów i powolne odparowywanie zmniejsza znacznie ilość sacharozy co skutkuje podczas zimowli brakiem krystalizacji pokarmu. Znam wielu , którzy sobie cenią inwerty, więc uważam , że każdy powinien sam wypróbować co dla niego jest lepsze Mam, wyjątkowo mało czasu, więc mało czytam forum, może i dobrze, bo jeszcze nie poszedłem w ślady super gościa- Birkuta. Joasiu proszę-błagam, trzymaj fason. Pozdrawiam. ............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Quote
daro Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Xpand toż napisałem. Ja podkarmiam jak boddan na początku 1 :1 później 3:2 . Quote
joasia Posted September 19, 2015 Posted September 19, 2015 Joasiu, nie przekonuj, że karmienie na zimę jest lepsze syropem 1:1, bo jeszcze jakiś nowicjusz na forum w to uwierzy i zacznie Ciebie naśladować. A tak na marginesie syta i syrop to zupełnie co innego. Tak karmiła moja mama ,tak karmię ja i tak będzie karmił mój następca.i życzę kazdemu nawicjuszowi takich rodzin jak moje po zimowaniu. Niestety zaczynam czas urlopu i zostawiam wirtualne wywody, ale może kiedyś kilka zdjęc lub filmik wrzucę dla moich oponentów, aby mieli o czym pisać . Póki co życzę owocnych dyskusji Quote
baru Posted December 17, 2015 Posted December 17, 2015 Ja także powruciłem do 1:1 po prubach z 3:2 ,mój Oczulek przez 49 lat pszczelarzenia karmił 1:1 , bylo ok nie wiem dokładnie jak wytlumaczyć ,ale czuję że robię dobrze ,,,pszczolom . Serio to jak pisała Joasia pszczoły maja z tym wiecej roboty , a co zza tym idzie lepiej pewnie przyżądzą sobie pokarm na zimę .Ważne też, żeby żeby podkarmiać przed tym jak przyjdzie już ochłodzenie . Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.