daro Opublikowano 1 Grudnia 2024 Opublikowano 1 Grudnia 2024 W dniu 1.12.2024 o 11:17, Robi_Robson napisał(a): Ja od dwóch sezonów znacznie pod kreską Rozwiń Ja nie, mniej zarabiam .Jak na początku wojny zaśpiewała mi hurtownia po 10 PLN za cukier . Odpuściłem podkarmianie - zjadły by wszystko . Na ogłoszenia o sprzedaży nikt nie odpowiedział za to sąsiedzi wystąpili z ofertą odsprzedaży .Armagiedon Cytuj
Tadek11 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Opublikowano 4 Grudnia 2024 W dniu 29.11.2024 o 13:28, Krzychu napisał(a): Jestem pewny, że moja obecna słabsza sprzedaż miodu w porównaniu do kilku lat wstecz jest spowodowana nie większą ilością miodu w marketach a miodem u sąsiadów pszczelarzy, którzy gdy zaczynałem to nie myśleli o byciu pszczelarzami. Rozwiń Masz na pewno rację o zwiększeniu liczby pszczelarzy i modzie na pszczelarstwo , które spowodowało na rynku większą konkurencje , ale na potwierdzenie , o ile to wpłynęło to na rynek miodu i ceny rynkowe , oraz opłacalność pszczelarstwa nie mamy prawdziwej wiedzy. Wymagało by to rzetelnych badań rynkowych , ale nasze władze nie są zainteresowane takimi rzetelnymi badaniami z różnych względów , poprzednie władze kręciły lody na takim układzie wyprzedając drewno z Polskich lasów Chińczykom na papier zamiast dać Polskim fabrykom na meblarstwo i wzrosły ceny na drewno i musieli kupować drewno w Niemczech , w zamian z Chin pozwalając na import syropu ryżowego tysiącami ton jako substytut miodu dla podmiotów , mieszalni miodów , zaopatrujących sklepy sieciowe ( Biedronka itd.) oraz zrzeszonych w Polskiej Izbie Miodu o konotacjach i powiązaniach z poprzednią władzą , o czym pisaliśmy na naszym forum . Ktoś powie że to gra rynkowa i może mają rację, , ale czy na pewno ? Czy to co jest w sklepach sieciowych to jest miód ? Każdy z nas pszczelarzy zaprzeczy. U mnie sporo pszczelarzy sprzedają prawdziwy miód już po 40,- zł /0,9 l , może są i tacy co jeszcze taniej , i spada liczba liczba rodzin pszczelich w pasiekach , wiem to po rozmowach z kolegami pszczelarzami , sam ograniczyłem pasiekę o połowę , bo nie żyję z miodu i nie jest to moje źródło utrzymania , więc spoko , ale pozostają w głowie pytania. Kto jest winny temu ? No kto ? Nikt ? 😏 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Opublikowano 4 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 4.12.2024 o 12:11, Tadek11 napisał(a): poprzednie władze kręciły lody na takim układzie wyprzedając drewno z Polskich lasów Chińczykom na papier zamiast dać Polskim fabrykom na meblarstwo i wzrosły ceny na drewno i musieli kupować drewno w Niemczech Rozwiń Lasy Państwowe sprzedawały przedsiębiorstwom, z których żadne nie było zarejestrowane w Chinach. Eksport brał się z tego, że część z tych przedsiębiorstw czyniła z tym swoim drewnem, jak nakazuje Nowy Testament, czyli co chciała. A dalej czynią co chcą, bo w pierwszym półroczu 2024 do Chin zostało wyeksportowane o 151tys. metrów sześciennych drewna więcej, niż w analogicznym półroczu 2023. Trudno stwierdzić, czy pszczelarzy w moim pobliżu przybywa, czy też nie. Praktycznie nie rozmawiam z pszczelarzami z sąsiedztwa mych toczków. Ani czasu na to, ani zaufania nie mam. Edytowane 4 Grudnia 2024 przez michal79 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 6 Grudnia 2024 Opublikowano 6 Grudnia 2024 W dniu 4.12.2024 o 13:07, michal79 napisał(a): Trudno stwierdzić, czy pszczelarzy w moim pobliżu przybywa, czy też nie. Praktycznie nie rozmawiam z pszczelarzami z sąsiedztwa mych toczków. Ani czasu na to, ani zaufania nie mam. Rozwiń A ja mam rozeznanie , u mnie w Stowarzyszeniu Pszczelarskim do którego należę w ostatnich 10 latach przybyło nowych członków , młodych adeptów o prawie połowę , ale teraz na zebraniach ubywa liczebność pszczelarzy prawie o połowę , z różnych przyczyn , część starych pszczelarzy odchodzi z naturalnych przyczyn ale i ubywa teraz i w ostatnim roku ubyło nowicjuszy pszczelarzy na zebraniach pszczelarskich. Co do drewna to jak kontrakty z Chińczykami były podpisane wcześniej i drewno wycięte na składach leżało w 2024 r , to wysyłka musiał być żeby drewno się nie zmarnowało i nie płacić kar za zrywane kontrakty , okręty wysłane z Chin trzeba było załadować , bo za puste przebiegi statków też trzeba by było płacić kary w związku z zerwaniem kontraktu . Na składach drewna u mnie teraz w tym roku , na przykład skład lokalny jest pełen drewna , ful zawalony drewnem dla ludności , a w ubiegłych latach składy drewniane świeciły pustkami. Zmianę strategii handlowej z drewnem nie można tak przestawić z miesiąca na miesiąc , tu są dłuższe okresy planowania gospodarki drewnem i kontraktowania dostaw , niż skala pół roku , zobaczymy jak będzie w następnych latach. 😁 Cytuj
hurriway Opublikowano 6 Grudnia 2024 Opublikowano 6 Grudnia 2024 (edytowane) ja też ubyłem ze związku pszczelarskiego ale ze względu na konflikt z prezesem. W każdym razie u mnie i w mojej opinii przychodzenie na zebrania powinno być dobrowolne a nie musowe. U mnie to była strata czasu. Za każdym razem to samo w kółko. Jedno i to samo o warrozie, nic nowego. Tylko co miesiąc w kółko to samo. Apiwarol i paski. Żeby jeszcze omawiali np. swoje doświadczenia z leczenia kwasami powiedzmy szczawiowym. A tylko awiparol 3x7 lub według "najnowszych" badań w okresie bezczerwiowym np przy lipie. I jak zdarta płyta. Edytowane 6 Grudnia 2024 przez hurriway 1 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 7 Grudnia 2024 Opublikowano 7 Grudnia 2024 W dniu 6.12.2024 o 13:08, hurriway napisał(a): Tylko co miesiąc w kółko to samo. Apiwarol i paski. Rozwiń Skąd to znam. Pewnie w każdym kole tak. Ten apiwarolu to żyła złota. W moim kole to dymić już po lipie każą co 5 dni. Wiadomo kto zarabia. Układ wciąż nie obalony 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi