michal79 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Fakty to są. W Polsce jest demokracja, a lasami zarządza firma "Lasy Państwowe", na której stanowiska ma pewien wpływ partia, którą chciało u władzy większość mieszkańców tego kraju. Ta firma ma 10 letnie plany urządzenia lasu. Robi je raz na 10 lat. Unia ma coś zrobić ze sprowadzanym miodem. Spoko. Towary z zewnątrz to jej traktatowe kompetencje. Polskie lasy nie. Kto to probuje negować, delikatnie mówiąc cierpi na niedoinformowanie i narodowe frajerstwo. Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 W dniu 4.09.2023 o 21:45, manio napisał(a): Najlepsze czasy już minęły , a zepsuły je dopłaty , który namnożyły pszczelarzy . Bzdura totalna . Podbnie 500 + narobiło dzieci . Pszczelarstwo powoli staje się hobby i mnożą się paroulowcy . Wczoraj np. przychodził sąsiad po pomoc , nawet nie wiedziałem że ule ma na podwórku . 1 Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 12 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Poza tym moda żywieniowa popierana przez władze idzie w kierunku że kupujemy wszystko w wielkich marketa KPO zakłada skrócenie łańcuchów dostaw żywności . Obecne,, władze ,, choć ja wolę zarządzający (bo władze ma Naród ) też gadają o takim kierunku . 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Godzinę temu, daro napisał(a): (bo władze ma Naród Ha . Ha , 😁 Władza pije szampana ustami swoich przedstawicieli wybranych , oczywiście demokratycznie ,"wicie , rozumicie towarzysze " bo to Naród rządzi dzisiaj i kradnie nie władza , a Naród to my towarzysze więc wszystko jest w porządku . 😉 1 1 Cytuj
Peter001 Opublikowano 8 Września 2023 Autor Opublikowano 8 Września 2023 @Tadek11, @daro - miło poczytać inteligentne i rzeczowe uwagi 🙂 Odnośnie rżnięcia lasów - tutaj rzeczowe fakty: https://klimat.rp.pl/lasy/art38543751-rekordowe-przychody-lasow-panstwowych-co-sie-stalo-z-pieniedzmi Nie wiem jak gdzie indziej, ale w małopolskim rzeź lasów jest mocno widoczna. Górale po drewno jadą w Czechy lub na Słowację, bo to co u nas się już tnie, nie nadaje się na przerób. Gierek wyeksploatował zasoby pod ziemią, obecni wyrzynają to co na niej. Tak na marginesie - swego czasu demokratycznie wybrane władze, po referendum - więc rzeczywistą wolą polaków, wprowadziły ten kraj do unii europejskiej. Dzięki temu mamy nowoczesną sieć dróg (szczególnie ich jakość!) - pewnie niektórzy już zdążyli zapomnieć, po czym się jeździło. Ja pamiętam. O innych pożytkach z tej akcesji nie chce mi się mówić, bo można by godzinami. W moim odczuciu, korzyści przewyższają niedogodności, które są w pakiecie. Ale wracając do meritum, jak widać, nie tylko Polska ma zastrzeżenia odnośnie propozycji hiszpańskiej. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to, że problem został dostrzeżony na poziomie unijnym. Szansa na to, że coś się zmieni na rodzimym podwórku z inicjatywy rządzących (którychkolwiek dla jasności) - jest żadna. Natomiast na tamtym polu - widzę jakieś światełko w tunelu. Na koniec wypada częściowo zwrócić honor PZP. W moim odczuciu ta propozycja jest dla nas, pszczelarzy, najbardziej korzystna: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/pszczelarstwo/bedzie-zakaz-importu-miodu-spoza-krajow-ue-taki-miod-czesto-jest-zafalszowany,131056.html 2 Cytuj
janek_sz Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 U nas ze zbytem miodu nie jest tak źle. Na Ukrainie w skupie płacą 30 hrywien za kg. Tyle też kosztuje cukier. Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) "Rzeczowe fakty" w tym artykule: "Przy masowych wycinkach polskich lasów" – komentuje Radosław Ślusarczyk z Pracowni na rzecz Wszystkich Istot. Jeśli ktoś myli fakt z komentarzem aktywisty Radosława, to ja rozmowy się dalszej nie podejmuję. Fakty (Źródło: Główny Urząd Statystyczny): Obszar lasów państwowych: 2015: 94 201 000 hektarów 2021: 94 675 000 ha Pozyskanie drewna z 1 ha: 2015: 4,27 m^3 2021: ? No, proszę zgadywać. Edytowane 8 Września 2023 przez michal79 Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Godzinę temu, Peter001 napisał(a): Dzięki temu mamy nowoczesną sieć dróg (szczególnie ich jakość!) Dodam że i najlepszą ( największą cenę ) za nie . Godzinę temu, Peter001 napisał(a): swego czasu demokratycznie wybrane władze, po referendum - więc rzeczywistą wolą polaków A pytanie jest równie ważne co odpowiedź . Ówczesne pytanie było typu czy chcesz być piękny i bogaty w UE . Wiesz to takie bajki dla dzieci . w imieniu Polski pod traktatem akcesyjnym podpisali się premier Leszek Miller, minister spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz . No ja pierdziu ... Jaskiernia stróż prawości . Wiesz jak wyglądało dostarczenie prawa unijnego do Polski ? Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 36 minut temu, janek_sz napisał(a): Na Ukrainie w skupie płacą 30 hrywien za kg Na Ukrainie w skupie przed wojną za miód płacono od 1,5 - 2 dolarów/ kg. Nie wielu zadaje sobie trud zadania pytania - za jaki miód ? Otóż za słonecznikowy https://www.kawiarniany.pl/2020/07/26/ile-kosztuje-miod-na-ukrainie/ , https://www.olx.ua/uk/dom-i-sad/produkty-pitaniya-napitki/q-мед-оптом/ P.S dodam że jakiś facet to źródło - jedna baba drugiej babie . Sam cytuje że ktoś mu tam napisał , powiedział . Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 20 minut temu, michal79 napisał(a): Pozyskanie drewna z 1 ha: 2015: 4,27 m^3 2021: ? No, proszę zgadywać. Albo chociaż o ile procent wzrosło? @Tadek11 Tadziu? @Peter001 Piotrku? Myślę, że bardziej merytorycznie rozebrać tej "masowej wycinki polskich lasów" się nie da. Zgadniecie? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 27 minut temu, michal79 napisał(a): Myślę, że bardziej merytorycznie rozebrać tej "masowej wycinki polskich lasów" się nie da. Zgadniecie? Chcesz merytorycznie o znajomych króliczka to poczytaj o lasach w Juracie na półwyspie Helskim . Czy Obajtki wszystko mogą ? Michał oni wszystko ukradną😧 co im w ręce wpadnie , przejrzyj na oczy. https://next.gazeta.pl/next/7,172392,30163981,jurata-lasy-panstwowe-chca-zagospodarowac-istotna-dzialke.html Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 15 minut temu, Tadek11 napisał(a): Chcesz merytorycznie o znajomych króliczka to poczytaj o lasach w Juracie na półwyspie Helskim . Czy Obajtki wszystko mogą ? Michał oni wszystko ukradną😧 co im w ręce wpadnie , przejrzyj na oczy. https://next.gazeta.pl/next/7,172392,30163981,jurata-lasy-panstwowe-chca-zagospodarowac-istotna-dzialke.html Tadziu. Historie i przekazy na bok. Masz Główny Urząd Statystyczny. O ile procent wrosło pozyskanie drewna z 1 hektara w 2021, w stosunku do 2015? Rzuć jakąś liczbę. Strzelaj. Jeśli tragicznie to... nie wiem... np. 50%, tyle dasz? Czy więcej? Tylko nie unikaj odpowiedzi skierowując dyskusję na poboczne tory. Rozmawiajmy o Polsce, całej Polsce. Jeśli byśmy się ograniczali do pojedynczych miejsc, to przy jednym takim zakręcie jak jadę do moich pszczół w lesie, wycięli 100% lasu między drogą a bajorem (bajoro jakieś 50 metrów od drogi). Aj waj. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Godzinę temu, michal79 napisał(a): Pozyskanie drewna z 1 ha: 2015: 4,27 m^3 2021: ? No, proszę zgadywać. Po zmianie władzy nie trzeba będzie zgadywać , tylko niezależna prokuratura się tym zajmie ile wycięto i kto na tym skorzystał i komu postawić zarzuty. Jeszcze trochę poczekaj. 😁 Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) 14 minut temu, Tadek11 napisał(a): Po zmianie władzy nie trzeba będzie zgadywać , tylko niezależna prokuratura się tym zajmie ile wycięto i kto na tym skorzystał i komu postawić zarzuty. Jeszcze trochę poczekaj. 😁 To jest w danych Głównego Urzędu Statystycznego. Czy przyjmujesz te dane jako fakty opisujące naszą rzeczywistość? Czy tylko takie, które pasują? Np. raport o zyskach zalinkowany przez kolegę Piotra? Edytowane 8 Września 2023 przez michal79 Cytuj
mirek. Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Godzinę temu, michal79 napisał(a): Albo chociaż o ile procent wzrosło? a wiesz o ile wzrośnie powierzchnia lasów od stycznia jak wszystkie nieużytki zakrzaczone będą traktowane jako las 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 4 minuty temu, michal79 napisał(a): To jest w danych Głównego Urzędu Statystycznego. Czy przyjmujesz te dane jako fakty opisujące naszą rzeczywistość? Czy tylko takie, które pasują? Np. raport o zyskach zalinkowany przez kolegę Piotra? A ja Ciebie zapytam gdzie jest ten las co go nie ma ? 😧 I kto na tym zarobił ? Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 14 minut temu, Tadek11 napisał(a): Po zmianie władzy nie trzeba będzie zgadywać , tylko niezależna prokuratura się tym zajmie ile wycięto i kto na tym skorzystał i komu postawić zarzuty. Jeszcze trochę poczekaj. Ty Tadeusz naprawdę w to wierzysz ? NAPRAWDĘ WIERZYSZ ŻE KTOŚ ZA COŚ PÓJDZIE DO ANCLA ???????? Ja tu komuś pisałem że mogę się o to założyć . Tak mi jaskółki śpiewają że zmiana nie nadejdzie ( a szkoda bo władza demoralizuje ) . Nie ma instytucji niezależnych w państwie . Zawsze zależą od władzy . Po to jest eurostat aby nikt nie naciągał faktów . Taka kontrola ponad państwowa . Co do lasu nie ma mowy o jakimś rżnieciu w pień . Ilość lasów się zwiększa i to nie chodzi o nasadzenia a liczbę grubizny w lesie . Propaganda to propaganda - https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/Media/Default/Publikacje/GUS_lesnictwo_2022.pdf Strona 102 1 Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 7 minut temu, mirek. napisał(a): a wiesz o ile wzrośnie powierzchnia lasów od stycznia jak wszystkie nieużytki zakrzaczone będą traktowane jako las A po to jest udział grubizny w zalesieniach aby nie manipulować że krzaki nazwie się lasem . Nie można sobie zmieniać planu gospodarki leśnej . Gdyby zrobić co PO chciało - sprywatyzować lasy tzn . oddać koncernom meblarskim , drzewnym w zaradzanie to wtedy ciekawie by było. Ale bawicie się polityką w sprawach co mało kto z Was zna , przy całym szacunku. 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 4,4% O tyle wzrosło pozyskanie drewna na hektar między 2015 a 2021 rokiem. Tyle merytoryki dla tych, którzy potrafią ją przełknąć. Dla innych - jeśli chcecie, żyjcie sobie dalej w świecie utkanym z wypowiedzi Waszych autorytetów. Choć życzę Wam dobrze. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 16 minut temu, michal79 napisał(a): Czy przyjmujesz te dane jako fakty opisujące naszą rzeczywistość? A znasz tą rzeczywistość , że lasy wyprzedawane są do Chin na papier jako surowiec , a nasze rodzime firmy meblarskie , czy papiernicze upadają , bo brak drewna w Polsce i ceny wzrosły przez ostatnie lata o ponad 100 % i zamykana jest rentowność Polskich firm produkcyjnych . Czy dobry gospodarz sprzedaje surowce zamiast sam produkować z tych surowców meble czy papier i w ten sposób gospodarka ma większy zysk , większe obroty za wyroby , ludzie maja zatrudnienie , niż rabunkowa wycinak na surowiec i sprzedaż za granicę , chyba że na tym drewnie dostaje ktoś w łapę tak zwane suweniry i ma wszystko w czterech literach . https://www.rynekpapierniczy.pl/artykul/ceny-drewna-w-polsce-najwyzsze-w-historii-3078 Cytuj
mirek. Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 11 minut temu, daro napisał(a): A po to jest udział grubizny w zalesieniach aby nie manipulować że krzaki nazwie się lasem . Nie można sobie zmieniać planu gospodarki leśnej . Gdyby zrobić co PO chciało - sprywatyzować lasy tzn . oddać koncernom meblarskim , drzewnym w zaradzanie to wtedy ciekawie by było. Ale bawicie się polityką w sprawach co mało kto z Was zna , przy całym szacunku. ty mnie nie zrozumiałeś mam swoje pole rolne a jak mam na nim krzaki to już będzie las Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) W liczbach bezwzględnych, wzrost 2015 - 2021 wg danych GUS, jest to wzrost objętości wyciętego drewna o mniej więcej wewnętrzną wielkość stojącej w Waszym domu wanny. Ok. 0,2 m^3 na hektar. Pierwszym sekretarzom, co to centralnie planowali, jaki surowiec można komu sprzedać mówimy Nie! Edytowane 8 Września 2023 przez michal79 Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Godzinę temu, mirek. napisał(a): ty mnie nie zrozumiałeś mam swoje pole rolne a jak mam na nim krzaki to już będzie las Nie to nie będzie las . Wiele tłumaczyć ale temat zboczy w krzaki rzeczone . Cytuj
mirek. Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Godzinę temu, daro napisał(a): Nie to nie będzie las . Wiele tłumaczyć ale temat zboczy w krzaki rzeczone bzdura znajdą tam kilka kilkanaście drzew i będzie las właśnie wystąpiłem o wycinkę 350 drzew i za miesiąc wystąpię o następne 300 jest nagonka na wycinkę lasów i zmniejszania i areału to tym poprawia Cytuj
daro Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 6 minut temu, mirek. napisał(a): znajdą tam kilka kilkanaście drzew i będzie las właśnie wystąpiłem o wycinkę 350 drzew i za miesiąc wystąpię o następne 300 Ale o czym Ty piszesz ? Bo nie rozumiem . Twoja ziemia Twoja sprawa . Wypisujesz bzdury . Jak rosną drzewa na gruncie rolnym to płacisz podatek jak za rolną , jak na działce budowlanej to jak za budowlaną . Jak chcesz wyciąć drzewo nie w lesie informujesz gminę , jak w lesie musisz otrzymać zezwolenie . ????? Jak co pisz o co Ci chodzi . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi