Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spodobał mi się ul warszawski korpusowy widziałem i szukałem wymiarów tego ula bo chciałem żeby stolarz wykonał mi takie ule czy ma ktoś może wymiary i rysunek techniczny takiego ula?

Opublikowano

Nie ma takiego ula. Ul warszawski z nadstawką . Wymiar pszczeli to rzecz najważniejsza . Jak jutro się rano wyśpię to Ci napisze dokładniej.

Opublikowano

proponuję samemu zrobić jeden na wzór... skoro znasz wymiary ramek to nie widze zadnego problemu

Opublikowano

Spodobał mi się ul warszawski korpusowy widziałem i szukałem wymiarów tego ula bo chciałem żeby stolarz wykonał mi takie ule czy ma ktoś może wymiary i rysunek techniczny takiego ula?

Z tego co wiem to nie ma uli warszawskich korpusowych. Owszem jest ul warszawski z nadstawką (nadstawowy). A nadstawka to ½ ramki wielkopolskiej lub dwie. Chyba te nadstawki są 12 ramkowe. :)

.........................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

.Ul to ramka reszta dowolna ul warszawski nadstawkowy ma w ofercie parę firm. Z praktyki wiem że to iluzja .Mówił mi jeden że 2 nadstawki myslałem że się udławię . Totalna nieznajomość pszczoły . Drut to ludzki wynalazek a wytrzymałość woszczyny to MAX (!)60 cm . Mam dadanta + nadstawka i w tym roku słabo budowały i gniazdowe ramki podgolone na dole na okrągło . A gdzie jeszcze ? Napisz ja Ci obliczę. Jak nastawiasz się na kupno , kup jeden jak nie co Ci za różnica czy Twój będzie  z kimś kompatybilny ?

Opublikowano

Tu producent - Łysoń. Są i inni. Kup jeden i stolarz da sobie radę.Jak sądzę ciepła zabudowa co przy krainkach następna wada.

Ul-Warszawski-Poszerzany-z-dennica-niska

Opublikowano

Tutaj masz link do projektu na ul warszawski poszerzany 1/2   http://slawekmalec.blogspot.com/2014/01/ul-12-warszawski-poszerzany.html .Szerokość ramki warszawskiej połowa wysokości 230 mm i 12 ramek.

Opublikowano

Ano wada bo sprzyja rojliwości. Za słaba wentylacja w ulu . CIEPŁA aby się nie roiły ma być chłodniej. W porónani do krajowej rojliwość krainki duża. Ule w zabudowie ciepłej to przeżytek. Kolega ma i widzę róznicę jak pomagałem . Na zimnej normalnie na ciepłej pszczoły na wyrojeniu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę późno ale może się komuś przyda.

Raczej bym odradzał zarówno kupno jak i robienie ula WP korpusowego.

Miałem ule WP 10 ramkowe z nadstawkami o ramce 1/2 WLKP.

Rozleciały się trochę i nawet myślałem dorobić ruchome dennice ale zrezygnowałem.

Ul  WP 10-cio ramkowy to prawie jak dwa korpusy gniazdowe WLKP i trzeba

byka żeby to dźwigać a ja jestem drobnej kości .

Zdecydowanie odradzam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja mam 9 uli warszawskich poszerzanych korpusowych ( takie jak robił polskipszczelarz ,ale coś z nim się ostatnio porobiło niedobrego), z trzema nadstawkami 1/2 wlkp i dennicą osiatkowaną .Bardzo sobie chwalę te ule i tylko dlatego , że w międzyczasie bardziej mi się spodobały 1/2 Dadanty to już ich  więcej nie zrobię. Gniazdo na 10 ramek WP w zupełności wystarcza.  Jak duży wziątek to nawet 3 korpusy nadstawkowe z ramką 35 mm - po 8 w korpusie. Bez krat odgrodowych. Gniazda ocieplane,nadstawki z jednej deski. To bardzo zgrabny i łatwy w obsłudze ul. Nie dźwigam gniazda bom stacjonarny ,ale gdyby nawet to bez większego wysiłku.

Tyle ,że 1/2D lepszy i więcej można się nim pobawić w pszczelarza bo przecież nie samym miodem żyje pszczelarz :)

Mam też (odziedziczone) ule kombinowane warszawskie poszerzane  i takież  Dadanty, ale te są zasiedlane tylko awaryjnie i zawsze sobie przyrzekam ,że to ostatni raz . Nie żebym ich nie lubił , ale bardziej pracochłonne niż w wersji korpusowej . Na zdjęciu wiosenna przegra "na złomowisku" w ulach warszawskich poszerzanych korpusowych z dennicą osiatkowaną :

4c5c68fb032b8d9emed.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A ja właśnie "ćwiczę" temat warszawskich zwykłych korpusowych. Najprawdopodobniej skuszę się na ofertę bartodzieja, który ma do wyboru 10 i 12 ramkowe, dennice osiatkowane, drewniane i ocieplane, powałki itp. Jednak chcę utrzymać jeden rodzaj ramki a przy okazji po sugestiach Kolegów w innym temacie, myślę o wywożeniu na pożytki ze względu na "konkurencję sąsiedzką"... Widzę teraz co się dzieje jak nie ma u mnie rzepaku...

http://ulebartodziej.pl/oferta/

• 10 miesięcy temu...