Tadek11 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Było na forum ogłoszenie Robiego o kupnie wiertarki cztero wrzecionowej do ramek i myślę że zainteresuje to Kolegów bo temat został zamknięty. Zastanawiam się nad zbudowaniem takiej wiertarki z zastosowaniem mini wiertarki VELLEMAN 12VTHD01. Koszt jednej sztuki takiej to około 20 zł. Nie wiem tylko jak z zasilaniem bo jest 12V i czy można z akumulatora , ale wysłałem zapytanie do sprzedawcy , wiec się niedługo wyjaśni. http://ejama.pl/pl/p/Mini-wiertarka-szlifierka-12V-VTHD01/965 Bo myślę że zbudowanie obejm drewnianych i stolika na ramki nie powinno sprawić większych problemów Co o tym myślicie ? Pozdrawiam Tadek Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Myślę , że dla majsterkowiczów-złotych rączek do pracy na małą skalę to może być dobre .Tylko nie wiem , czy prąd nie za słaby do pracy ciągłej przez dłuższy czas ? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2015 Wydaje mi się że moc będzie wystarczająca , może trochę obroty za duże , ale 1 cm beleczkę dadzą radę przewiercić wiertłem 1mm spokojnie , nawet swoją bezwładnością momentu obrotowego , tylko posuwu przy wierceniu nie robić za dużego , a zawodowo na handel ramek chyba nie zamierzasz produkować , bo wtedy to trzeba by zaopatrzyć się w mocniejszy sprzęt , a to jak w życiu nie zawsze da się pogodzić. Pozdrawiam Tadek Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Jestem zwolennikiem budowy rzeczy trwałych na lata,według mnie z taką mocą można wiercić w zębach i to zbytnio nie naciskając bo zabuksuje. Ja kupiłbym 4 takie główki http://allegro.pl/glowka-do-wiertarki-13-b16-kluczyk-geko-i5147243542.htmldo tego ośki z łożyskami i można dalej tworzyć.No ale ja to ja ,a Ty to Ty. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2015 Piotr a jak myślisz ten Gość z filmu zrobił rzecz nietrwałą i w zębach ?? Bo zdaje się że zastosował właśnie takie wiertarki o jakich ja myślę. A na OLX chce za nią 350zł. http://olx.pl/oferta/wiertarka-do-ramek-pszczoly-sprzet-pszczelarski-ule-CID757-ID46uqP.html#1559e2c375 Pozdrawiam Tadek Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 du*y nie urywa ale zbijarka do ramek ok Cytuj
sok_mir Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ja mysle ze spokojnie ten sprzet ktory chce zakupic Tadek da rade. Tadek jak bedziesz robil to oczywiscie fotorelacja dla potomnych i Piotrek ty tez Cytuj
daro Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Widziałem stołową 5 główek na łozyskach z tyłu napęd paskami zębatymi i silnik od pralki. Chłop sprzedaje rózne sprzęty własnego pomysłu jest pszczelarzem więc chyba wie co robi. Dla siebie spoko wystarczy ma robić dziurki nie obrywać du**ę. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ok koledzy macie rację jest dobra.Ja tylko napisałem swoje zdanie podobnie jak Robson.Tadziu zrobi i opisze jak to się sprawuje.Jakoś nie chce mi się wierzyć żeby za 20 zeta było coś trwałego. Żeby się tylko nie zepsuło w czasie wyciągania z pudełka. Powodzenia pozdrawiam.PK Cytuj
daro Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 O taką mi chodziło - http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/phpbb/viewtopic.php?t=2122 Taką - http://olx.pl/oferta/wiertarka-pasiczna-do-ramek-tm-apitherm-CID757-ID772SH.html Łysoń sprzedaje 400 drożej. Tu za 285 - http://apitec.pl/index.php?id_product=47&controller=product A prezerwatywa ile kosztuje ? A przecież trwała . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 zawodowo na handel ramek chyba nie zamierzasz produkować , bo wtedy to trzeba by zaopatrzyć się w mocniejszy sprzęt , a to jak w życiu nie zawsze da się pogodzić. No właśnie przyszło mi to do głowy . Miód się kończy . Do następnego dobre 5 miesięcy . W martwym sezonie może z kilka tys.ramek by się spłodziło Na przednówku każdy grosz dobry Tu za 285 - http://apitec.pl/index.php?id_product=47&controller=product Wydaje mi się , że jak ktoś nie potrafi liczyć do 5-ciu , to dobrego sprzętu nie zrobił Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2015 No spoko Koledzy jak zrobię taką wiertareczkę to dam zdjęcia , chociaż różnych pomysłów na zimowe dzionki już mi się uzbierało bo przydała by się jeszcze nowa topiarka słoneczna i zaczęty jest stół do odsklepienia , a jak by ktoś mnie wyprzedził i wcześniej zbudował , to też nie będę miał żalu i z chęcią obejrzę, Pozdrawiam Tadek Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Coś mi się wydaje , że niedługo dowiemy się więcej o sprzęcie Apitec.pl Cytuj
apitec.pl Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 No właśnie przyszło mi to do głowy . Miód się kończy . Do następnego dobre 5 miesięcy . W martwym sezonie może z kilka tys.ramek by się spłodziło Na przednówku każdy grosz dobry Wydaje mi się , że jak ktoś nie potrafi liczyć do 5-ciu , to dobrego sprzętu nie zrobił Faktycznie zdjęcie z oferty wiertarki 5 otworowej jest mylące gdyż przedstawia wiertarkę na 4 wiertła http://apitec.pl/index.php?id_product=46&controller=product Wynika to z po prostu z faktu, że nie dysponowałem 5 otworową wiertarką w chwili robienia zdjęć Wiertarki do ramek - 4 i 5 otworowe i o różnych rozstawach wierteł, oferuję z reguły jako artykuł "na zamówienie" ze względu na mnogość wersji i raczej niewielkie zainteresowanie. Jestem w stałym kontakcie z producentem i nie ma problemów z zamówieniem konkretnej wersji jeśli ktoś jest zainteresowany Zachęcam do odwiedzenia www.apitec.pl Cytuj
apitec.pl Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Coś mi się wydaje , że niedługo dowiemy się więcej o sprzęcie Apitec.pl Wiedza to potęga Pozdrawiam Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam apitec.pl na naszym forum .Proszę o więcej informacji .Na pewno niektórzy z nas chętnie dowiedzą się więcej . . . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dla zainteresowanych zdjęcie wiertarki pięciowrzecionowej z silnikiem od apitec.plNie wiem , czy nie jestem w błędzie , ale wydaje mi się , że drugie wiertło od naszej lewej będzie się kręciło w niewłaściwą stronę ?Poza tym sprzęt wydaje się ok. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dla zainteresowanych zdjęcie wiertarki pięciowrzecionowej z silnikiem od apitec.pl 5 otworów silnik-1.jpg Nie wiem , czy nie jestem w błędzie , ale wydaje mi się , że drugie wiertło od naszej lewej będzie się kręciło w niewłaściwą stronę ? Poza tym sprzęt wydaje się ok. Chyba jest założone wiertło lewe! Cytuj
bogor Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nie widząc jeszcze takiej wiertarki wielowrzecionowej o czymś takim myślałem, tylko przydała by się jeszcze regulacja rozstawienia wrzecion. Cytuj
bogor Opublikowano 16 Grudnia 2015 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Piotrze słusznie zauważyłeś, ale wydaje mi się , że nie jest widoczne czy wiertło jest lewo czy prawoskrętne, tylko lewe obroty drugiego wrzeciona wynikają z położenia paska napędzającego. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2015 Regulacje rozstawu wrzecion trzeba by robić już na poziomie projektowania obejm i chyba nie będzie to trudna sprawa do ogarnięcia. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Krzyżak Opublikowano 16 Grudnia 2015 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Było na forum ogłoszenie Robiego o kupnie wiertarki cztero wrzecionowej do ramek i myślę że zainteresuje to Kolegów bo temat został zamknięty. Zastanawiam się nad zbudowaniem takiej wiertarki z zastosowaniem mini wiertarki VELLEMAN 12VTHD01. Koszt jednej sztuki takiej to około 20 zł. Nie wiem tylko jak z zasilaniem bo jest 12V i czy można z akumulatora , ale wysłałem zapytanie do sprzedawcy , wiec się niedługo wyjaśni. http://ejama.pl/pl/p/Mini-wiertarka-szlifierka-12V-VTHD01/965 Bo myślę że zbudowanie obejm drewnianych i stolika na ramki nie powinno sprawić większych problemów Co o tym myślicie ? Pozdrawiam Tadek Tadek daj sobie spokój z tym szmelcem. Nic tym nie zdziałasz. Jak chcesz to sprezentuję Ci 3 takie wiertarki w ramach zbliżających się świąt. Ale ostrzegam, do niczego się nie nadają Leżą u mnie na szafie od pół roku i się kurzą. Gdybyś mimo wszystko się skusił pisz Cytuj
morzedzungli Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Witam w temacie wiertarek:) Ja skleciłem swoją w cenie 120 zł. Silniki z wrzecionem w cenie 30 zł. sztuka na znanym portalu aukcyjnym, prowadnice do szuflady 7,5 zł. oraz stara płyta meblowa. Sprzęt ma pewnie wady i zalety ale główną zaletą była cena i szybkość wykonania, wadą będzie żywotność silników. Myślałem nad zrobienie włącznika przy prowadnicy żeby wiertarka włączała się kiedy dosuwam prowadnice z listewką a wyłączała kiedy wiertła " wyjdą" z listewki. Wkrętarki nie są przystosowane do pracy ciągłej i sam już nie wiem czy taka cykliczność pomoże czy zaszkodzi ? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 No spoko Koledzy jak zrobię taką wiertareczkę to dam zdjęcia , chociaż różnych pomysłów na zimowe dzionki już mi się uzbierało bo przydała by się jeszcze nowa topiarka słoneczna i zaczęty jest stół do odsklepienia , a jak by ktoś mnie wyprzedził i wcześniej zbudował , to też nie będę miał żalu i z chęcią obejrzę, Regulacje rozstawu wrzecion trzeba by robić już na poziomie projektowania obejm i chyba nie będzie to trudna sprawa do ogarnięcia. No więc tak... Wiertarkę od Apitec.pl zamówiłem, odebrałem i mam . Ale zamówiłem będąc chyba po drinku , bo rozstaw zamówiłem obliczając długość ... bocznej listewki ramki wlkp zamiast górnej/dolnej Czyli mógłbym nią wiercić co najwyżej dla tych ca zamawiają ramki do drutowania poziomego . Poza tym z oszczędności kupiłem w wariancie bez silnika . Poprosiłem Wuja - złota rączkę o zainstalowanie silnika i ... czekam . Kiedyś się zrobi Kupiłem na początku roku okazyjnie gotową wiertarkę czterootworową . Kilka tysięcy listewek powierciłem ... ... Aż wiertarkę zajeździłem. Rozebrałem , ale naprawa i złożenie jej do kupy przerasta mnie więc mając kilka zamówień musiałem szybko stworzyć coś nowego . I zrobiłem... Do zamówienia "na jutro rano" musiałem dowiercać brakujące listewki tym Ale dla kolejnych zamówień zrobiłem całkiem nówkę sztukę Rozstaw regulowany . Wystarczy wykręcić 2 wkręty i wyjąć jedną deskę ze stolika . Można wtedy przestawić uchwyty wiertarek Kilka tysięcy otworów powierciłem , ale stwierdzam , że blat muszę dać twardszy , lub podkładkę z płaskownika, bo w drewnie co jakiś czas muszę korygować docisk uchwytu . Koszt : 4 wiertarki po 55zł. + paliwo do marketu 4 uchwyty po ok 23zł+koszt wysyłki . Listwa zasilająca z wyłącznikiem = kilkanaście zł. Stolik ze złomu (dałem 2x więcej kg. złomu na wymianę) + na blat użyłem drewno "opałowe" z sinizną. A jak Tadku Twoja wiertareczka na 12V ? 1 Cytuj
Słowian Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Współczuje wiercić ręcznie tyle ramek ten nowy pomysł całkiem niezły pod względem ekonomicznym tylko czy podoła na dłuższą metę ?? . Ps. Fajny kominek, pracujesz klimatycznie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi