Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Niestety zaczyna nas pszczelarzy to dotykać. Pewna grupa planuje decydować gdzie mamy mieć pasieki, w jakiej liczbie i jak mamy je prowadzić... 
Co nasze grono o tym myśli? 
Ciekawe Czy osoby udzielające poparcia wymienione pod manifestem są świadome co robią...
https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-z-polski/4401-mniej-znaczy-lepiej-manifest-rozwoju-pszczelarstwa-przyjaznego-pszczolom?fbclid=IwY2xjawINnZNleHRuA2FlbQIxMQABHa6QiZZ9qIac5wNuF2Idk0Z5w8JZxQcCZHKOnC5zpVUuHjHwzy4Uv43xog_aem_8k3AGfTcqiNNh4OkzKtcZQ

https://pszczelarstwo.info.pl/

Posted

Punkt 4 poszli po bandzie :D

cytat:

Odejście od zabiegów pasiecznych (lub ich minimalizowanie), służących wykorzystaniu gospodarczemu pszczół, które prowadzą do traktowania ich jako jedynie jednostek produkcyjnych i reprodukcyjnych - takich jak przykładowo:

1. wycinanie czerwiu trutowego,
  2. wymiana matek pszczelich ze względu na niższą wartość ekonomiczną,
  3. łączenie rodzin pszczelich, o ile są one samodzielne,
  4. przycinanie matkom pszczelim skrzydełek,
  5. przesyłanie pszczół na duże odległości w których spędzają wiele dni (szczególne podczas upałów),
  6. izolowania matek pszczelich ze względu na wzrost produktywności,
  7. usuwania tzw. dzikich mateczników.
Posted
2 godziny temu, Turqs napisał(a):

Niestety zaczyna nas pszczelarzy to dotykać.

.To są Michałowe bzdetki , bez przejęzyczeń . Ja mam zasadę - nie znam , nie wiem nie otwieram paszczy . To bzdedty do kwadratu ,całą sytuację w szeroko pojętej przyrodzie spowodowały dyrektywy KE . Oni są tak głupi ze uwalą nam wszystko . Jak chłopi się cieszyli wstępując ,skakali mi do oczu na moje stwierdzenie że jeszcze będą płakać . Ja zawsze mówię - nie ma nic za darmo . Wystarczy działanie ale kto ma to robić ? Michał ze swymi faszystowskimi tendencjami ? Organizacje ,,pszczelarskie ,, ?  Nauka też sparszywiała i jak słucham, wtedy docenta a obecnie profesora ,że kwitnące jesienią poplony powodują czerwienie matek , to kuźwa jaki to profesor ? Zniszczono środowisko  dając chłopom hasło - produkujcie a teraz wyrżnie się wszystko i wszystkich .Takie brednie rodzą się nie same .Ktoś to finansuje -KE . Uwalić wszystko tu a tam się kupi . W Ameryce , Ukrainie . Trzeba mieć powód . Wystarczy dać ludziom pieniądze za nieefektywność gospodarczą . Ale ich nie będzie .To chore .... Od duch lat prowadzę gospodarkę ekstensywną  ale nie jestem tak jak Michaś mądrym inaczej i leczę . Raz .  Mercosur będzie bez wymagań - już widzę pasieki na inwercie i produkcja do UE . Nikt nie wykryje bo testowałem a wynik -miód . Parszywieje to wszystko. Dobrze że ja się wyżywię. Was nakarmią michałki z Wawelu .

Proszę doprecyzować określenie "Michał ze swymi faszystowskimi tendencjami". Tak napisane sprawiło, że poczułem się obrażony. Inaczej będę musiał cały post ukryć za ten kwiatek.

- Michał moderator

• Thanks 1
Posted

Nikt nie chce słuchać rozsądku... 

• Thanks 1
Posted
14 minut temu, Turqs napisał(a):

Nikt nie chce słuchać rozsądku... 

a to już co dla kogo znaczy mądrość. Już na początku zwracają się najpierw do pszczelarzy , a potem do pszczlarek.   W naszej kulturze najpierw witamy się z Paniami i już mi się nie spodobało. Zalatuje sektą.  Potem już tylko gorzej. Michałowe gadanie , tylko jeszcze wzmocnione kompletnym , borówkowym z przyjaciółmi odjazdem. Zakazać pszczelarzenia , a matki tylko na kartki od przysłowiowego "pszczelarza spod Zambrowa" , lokalna co hgw znaczy. Komuna w czystym wydaniu , i śmiać się i płakać. Na szczęście kompletna utopia. 

Strach pomyśleć kiedy zajmą się pozostałymi, dużymi zwierzętami. Powrót do sochy i trójpolówki możliwy , ale to nawet nie jest gospodarka ekstensywna. Można tak się bawić w swoim ogródku , ale nie jak się chce żyć z takiej działalności i wyżywić innych. Rezygnacja z tradycyjnej orki możliwa , ale w zamian dużo bardziej kosztowne i zachłanne energetycznie zabiegi uprawy roli. Widziałem to we Francji 30 lat temu, ale nie z przesłanek ekologicznych, tylko że względu na gleby na podłożu ze skał wapiennych tzw pług głębosz dłutowy - do uprawy bezorkowej  . Ciągane przez olbrzymie ciągniki gąsiennicowe.

Najbardziej podoba mi się zakaz likwidacji zbędnych , "dzikich"  mateczników. W naszym obecnym klimacie to skazanie rodzin na śmierć , tak tych rojów co wyszły , jak i zdechlaka co został. Ale po co komu pszczoły i miód ?   Do jaskiń Panowie , do jaskiń ... 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

A co sądzicie drodzy koledzy o określeniu "pszczelarstwo odżywalne" ?

T6jghOC.gif

Posted
54 minuty temu, michal79 napisał(a):

Rozumiem Michał, że to słowotwórczość Twoja ? ;) ;)

• Haha 1
Posted
2 godziny temu, michal79 napisał(a):

3 godziny temu, daro napisał(a):

Proszę doprecyzować określenie "Michał ze swymi faszystowskimi tendencjami". Tak napisane sprawiło, że poczułem się obrażony. Ułomność forum sprawia że słowa JNP moderatora mi przypisuje  nie podkreślone -michała

Nie przyjmowanie innego myślenia ( tu raczej osiągnięć nauki ) w myśl czyjejś ideologii to faszyzm . Nauka to dowody . Na temat istnienia pszczół radzących sobie z warozą ukułeś sobie pogląd nie poparty dowodami ( ja osobiście chciałem Twe teorie sprawdzić - stchórzyłeś ) . To co tam opublikowano idzie w takim samym kierunku . Jedna partia , jeden naród jedno myślenie . Ukrywać możesz , nie zakryjesz ni prawdy ni innego myślenia .Co do nowomowy Towarzyszu moderatorze - ja to znam od dziecka i gwno z tego wyszło . Ludzie nie bydło przed sobą nie pogonisz i im więcej uciskasz z tym większą siłą oddadzą .

A co do obrażania się to Twoje bzedty obrażają moją inteligencję i poczucie bycia człowiekiem . Możesz pousuwać swe bzdety ?

P.S. Gdybyś moderatorze nie wiedział w nauce dowodność danego twierdzenia ( potwierdzenie dowodami stawianej tezy ) leży po stronie twierdzącego . Dowiedź więc.

Teraz rozumiem co kolega miał na myśli pisząc "faszyzm Michała". I już nie czuję się obrażony. Wręcz przeciwnie. 

Czuwaj!

- Moderator Michał

Posted
1 godzinę temu, manio napisał(a):

a matki tylko na kartki od przysłowiowego "pszczelarza spod Zambrowa

A to akurat mi się bardzo podoba .! 🤣

• Haha 1
Posted

Ja bym się takim manifestem w ogóle nie przejmował  ,  zebrała się  podobno jakaś grupka pszczelarek i pszczelarzy , nie wiadomo co to za grupa ?  Dlaczego się zebrali ?

Kto uczestniczył na tych zebraniach ?  Kto ich zainspirował do wyrażania takiej deklaracji ? Przydały by się nazwiska i skąd są ?  Żeby zweryfikować czy to prawda a nie jakiś wytwór sztucznej inteligencji . 😁 

To że propaguje to Pismo "Pasieka " to też należało by zadać dziennikarzom Pasieki pytania  żeby dokładniej się wytłumaczyli . Teraz jak do dziennikarzy przyjedzie ktoś z kasą  i zleci  napisać  coś na zamówienie , to co myślicie że nie napiszą ?

Jeżeli chodzi o same postulaty programowe ,  to jest pomieszanie faktów oczywistych  z pobożnymi życzeniami nawet nierealnymi do wykonania . Na pewno żaden minister nie weźmie tego na serio . 🙂

Manifest ten umrze śmiercią naturalną. 

Pozdrawiam 

Tadek

Posted (edited)

Rezygnacja z tradycyjnej orki możliwa

Nie, nie możliwa . Gdyby to było opłacalne to wszyscy by to robili . Próby wykazały totalną ekonomiczny i biologiczny bezsens i nie pokonywalne problemy innego typu . Głęboszem odwraca się też i na Ukrainie . Po coś zupełnie innego .

Do jaskiń Panowie , do jaskiń ... 

Nie, do psychiatryka .Takie działania sponsoruje KE celem - Mercosur .

Takie żarcie będziecie mieć na starość i to bez pomyłek - https://www.facebook.com/reel/1051969546304098

Edited by daro
Posted
Godzinę temu, michal79 napisał(a):

A co sądzicie drodzy koledzy o określeniu "pszczelarstwo odżywalne"

Ja tego nie rozumiem ? 

• Like 1
Posted
7 minut temu, Tadek11 napisał(a):

Ja tego nie rozumiem ? 

Nie udawaj :) Już parę lat czytamy o tym rzeźniczym szaleństwie ubranym w pozory cywilizowanego pszczelarstwa.  Manifest stworzył znany z upadłego forum naturalnych o nicku borówka. Teraz występuje pod nickiem warroza . Tfu. To jakbym zmienił nick na kiła czy aids. Tak samo sympatyczne. Szkoda dyskutować bo to nawet do leczenia się nie nadaje.

Choć kilka postulatów tez spełniam , choćby zmniejszając pasiekę . Ale z przyczyn pozaideologicznych. Po prostu mam kilka innych ciekawych zajęć i braknie mi czasu. Nawet o wsparcie nie wystepuję bo nie chce mi się zawracać głowy urzędasom.

Posted (edited)
19 minut temu, Tadek11 napisał(a):

Kto uczestniczył na tych zebraniach ?  Kto ich zainspirował do wyrażania takiej deklaracji ? Przydały by się nazwiska i skąd są ?  Żeby zweryfikować czy to prawda a nie jakiś wytwór sztucznej inteligencji . 😁 

To że propaguje to Pismo "Pasieka " to też należało by zadać dziennikarzom Pasieki pytania  żeby dokładniej się wytłumaczyli . Teraz jak do dziennikarzy przyjedzie ktoś z kasą  i zleci  napisać  coś na zamówienie , to co myślicie że nie napiszą ?

Na końcu pisma jeśli lista osób domyślam się że twórców 

Edited by Turqs
Posted
Godzinę temu, Turqs napisał(a):

Rozumiem Michał, że to słowotwórczość Twoja ? ;) ;)

Gdzie tam... Ja w ogóle nie brałem w tym udziału. To Bartek i Kuba, może i Marcin. Niby cel mamy dość zbieżny, ale jesteśmy dość daleko jeśli chodzi o różne wspólne działania. 

• Haha 1
Posted

Kuba jest skrajny. On ma klapki na oczach i nie do końca rozumiem jego poglady/sposób bycia... 

Manifest o mniejszej ilości leczenia spoko. Wszędzie ujmuje się teraz chemi/antybiotyków jedynie pszczelarstwo napierdala coraz więcej i więcej. W tym roku żeby dostawać dopłaty do bydła trzeba odbyć szkolenia o zmniejszeniu antybiotyków w hodowli. Więc koncept jest słuszny. I na pewno idzie w zgodzie z trendem tego co jest narzucanie innym odłamom gospodarki rolniczej;) 

Do do bezorki we Francji, to jest wynaleziono daaawno temu. I to koncerny spaczyły idee tego systemu uprawy. Obecną gospodarka bezorkowa ma niewiele wspólnego z tym co przyświecalo idei. Polecam książkę "szaleństwo oracza" i powrót do dyskusji. 

Teraz bezorka zalana jest 5 razy większa ilością zabiegów opryskiwaczem, pierwotnie bezorce przyświecalo rolnictwo ekologiczne i budowa próchnicy w glebie, więc poznanie korzeni systemu prowadzi dopiero do konstruktywnej dyskusji;) samo "widzenie we Francji" z nikogo eksperta w temacie nie zrobi;) 

• Like 1
Posted
31 minut temu, michal79 napisał(a):

Ja w ogóle nie brałem w tym udziału.

Co Ty powiesz .

18 minut temu, Sołtys napisał(a):

Manifest o mniejszej ilości leczenia spoko.

Wiesz , powielasz bzdety . To jest chory system bo leczyć powinien lekarz weterynarii . Chora UE wprowadziła obowiązek zgłaszania PLW każdorazowe  przemieszczanie stada . Jak krowy wyganiasz na pastwisko - zgłoszenie osobiste . Zamknęli zwierzęta . Świna żyje 6 mc. Kiedyś krowa żyła 8 -12 at dziś 3 . Wiezień ma 0,5 h spacerniaka . Jak to się odbija na zdrowiu zwierząt ?

23 minuty temu, Sołtys napisał(a):

Do do bezorki we Francji, to jest wynaleziono daaawno temu.

Podobnie trójpolówkę . Kim jesteś z zawodu ? Otóż biogazownie zabiorą resztki próchnicy i nie pomoże nic . Nie ma okopowych jedynej budowy próchnicy . Sąsiad teraz też to robi z prostej przyczyny - braku wody .

• Thanks 1
Posted
1 godzinę temu, daro napisał(a):

Teraz rozumiem co kolega miał na myśli pisząc "faszyzm Michała

Nie jesteś moim kolegą , nie ubliżaj mi. Niczego też nie rozumiesz . Bycie moderatorem to bycie tym co usunąłeś . Trzeba dorastać . Odpowiedz na pytanie - czemu nie ma bobrów na Sacherze ? Co ma do pszczół ? Bo taka sama odpowiedź na temat dzikich pszczół.

Teraz występuje pod nickiem warroza . Tfu. To jakbym zmienił nick na kiła czy aids.

Za to promotorów zmienił .

Posted (edited)
43 minuty temu, Sołtys napisał(a):

samo "widzenie we Francji" z nikogo eksperta w temacie nie zrobi;) 

pewnie , ale zapewniam że mam praktykę i hektary . Nie ma czego zazdrościć . U mnie na jare sezon wegetacji za krótki , więc naorałem się w życiu za darmo , ale to nie forum oraczy :)  , a ekspertem nie mam zamiaru być i nikomu nie życzę takiej roboty.

O Francji pisałem w kontekście ,że nie jest to wymysł oszołomów a znany od dziesiątek lat i w pewnych warunkach uzasadniony .   Zabieg znany  i w Polsce , pełno ogłoszeń na olx.

Edited by manio
Posted

Jak jest nowa komuna to i nowy "Łysenko" się znajdzie. I to nie jeden...

• Like 1
Posted
Godzinę temu, daro napisał(a):

Co Ty powiesz .

Wiesz , powielasz bzdety . To jest chory system bo leczyć powinien lekarz weterynarii . Chora UE wprowadziła obowiązek zgłaszania PLW każdorazowe  przemieszczanie stada . Jak krowy wyganiasz na pastwisko - zgłoszenie osobiste . Zamknęli zwierzęta . Świna żyje 6 mc. Kiedyś krowa żyła 8 -12 at dziś 3 . Wiezień ma 0,5 h spacerniaka . Jak to się odbija na zdrowiu zwierząt ?

Podobnie trójpolówkę . Kim jesteś z zawodu ? Otóż biogazownie zabiorą resztki próchnicy i nie pomoże nic . Nie ma okopowych jedynej budowy próchnicy . Sąsiad teraz też to robi z prostej przyczyny - braku wody .

Kim jestem z zawodu? :D Przez mnogość czynności którymi param się zawodowo nie potrafię do końca odpowiedzieć xD

Zawodowo zajmuję się chyba opieką córki to może niańka:D Rolnik, hodowca bydła opasowego, kury nioski. Drobiu mięsnego, owiec... 

Pszczelarz też z wykształceniem :D

Do tego brukarz, ogrodnik, montuje też ogrodzenia, ale nie wiem jak w 1 słowie nazywa się ten zawód? Może ogrodzeniarz? :D

Świadczę usługi koparką i podobnym sprzętem to i operatorem mogę się zatytułować:D 

Do tego wpadają różne pracę dodatkowe, od remontów wnętrz po zewnętrzne więc i złota rączka też się łapie pod mój zawód. 

Fakt to nie leczenie, więc powielilem bzdet, powienem był napisać, toksyczna ingerencja w życie superorganizmu tj rodziny pszczelej:D Było by bardziej w duchu manifestu;P

Wiek krowy ocenia się teraz po uzyskanych litrach mleka. Kiedyś dawała 6 tys l na laktacje i żyła 8-10 laktacji teraz daje 12 tysięcy litrów na laktacje i żyje 4-5 laktacji więc po prostu lata są złą jednostką pomiarową długości krowiego żywota. Tak jak kiedyś tak i teraz krowa przeżywa około 50 tysięcy litrów mleka. I to jest właściwa jednostka miary:P 

A co do biogazownie to jeszcze nie prędko tak się stanie, po pierwsze za ściółkę pod krową masz dodatkową płatność, za aplikacje obornika masz dodatkową płatność, za poferment nie masz, za wybieg i wypas również masz dodatkowe płatności, i widzę że dużo osób jednak decyduje się na te praktyki;) 

Posted

4 godziny temu, Turqs napisał(a):

Na końcu pisma jeśli lista osób domyślam się że twórców 

Masz rację są twórcy tego apelu , nie doczytałem drugiego odnośnika .😁

To wiele wyjaśnia co do intencji tej grupy 😁 I niektórzy są jakoś medialnie rozpoznawalni .

Ale nie przywiązywał bym większej uwagi takim manifestom , słowo to mi się źle kojarzy z młodości 🙂 i ma coś wspólnego z komunizmem. 

Panowie to co oni piszą to są wszystko puste hasła , pobożne życzenia garstki marzycieli w lepszy Świat , bez chorób , bez głodu i przemocy , gdzie sprawiedliwość społeczna ogarnie ludzkość i będziemy żyli w synergii z otaczającą nas przyrodą.

To się nie uda  ze względu na ułomność ludzkich charakterów  , i każdy może sobie te niedoskonałości ludzkiej natury inaczej  sformułować :

nieuczciwość , lenistwo , prywata , zawiść  chciwość itp. można tak długo .

Świat idealny nigdy nie będzie i na naszych oczach widzicie wojny były kiedyś i w dalszym ciągu są i jesteśmy w przededniu nowych wyzwań jak wojny ekonomiczne  USA wypowiada wojnę ekonomiczną Światu , wojny w sferze psychologicznej o wpływ na  ludzkie umysły przez sztuczną inteligencję na przykład.

I zebrała się garstka pszczelarzy  idealistów  i sobie wymyślili  "Manifest Rozwoju Pszczelarstwa przyjaznego pszczołom "

Świetnie 🙂 i  co wierzycie w to , że  wszyscy pszczelarze zmienią swoją naturę ?  A jak nie wszyscy to może tych  pozostałych trzeba do tego zmusić siłą i odpowiednimi paragrafami w kodeksie karnym.  Szkoda gadać . 😏

Pozdrawiam

Tadek 

Posted
11 godzin temu, Sołtys napisał(a):

Przez mnogość czynności którymi param się zawodowo nie potrafię do końca odpowiedzieć

To witaj w klubie . Ja zmieniłem status na - czynny emeryt . Ale kiedyś miałem tak samo .

widzę że dużo osób jednak decyduje się na te praktyki;) 

To żel widzisz i mówię Ci  zagłębia mleczarskiego . Te dopłaty można sobie wsadzić bo nie pokrywają kosztów , zresztą ludzi chętnych do pracy nie ma . Wszystkie nowo budowane bez ściółkowe .Akurat pod biogazownie .

Posted

więc po prostu lata są złą jednostką pomiarową długości krowiego żywota.

Nie jest to ni miara ni życie a ile kosztuje weterynarz to lepiej nie gadać .

Posted

No ja osobiście staram się hodować inaczej niż "obozy koncentracyjne" moje byki nie znają łańcucha, widzą niebo:) 

Maja słomę pod dupką i weterynarza też niezbyt znają:) ale jednak znaczna część tak nie hoduje jak ja i tu przyznam Ci racje;) 

Ale jednak ja mam trochę marzycielski sposób gospodarowania, więc chciałbym hodować czyste jedzenie, czy to roślinne czy mięsne, i cały czas dążę do tego swojego wymyślonego celu;) 

• Like 1
  • Thanks 1