Turqs Posted February 3 Posted February 3 Niestety zaczyna nas pszczelarzy to dotykać. Pewna grupa planuje decydować gdzie mamy mieć pasieki, w jakiej liczbie i jak mamy je prowadzić... Co nasze grono o tym myśli? Ciekawe Czy osoby udzielające poparcia wymienione pod manifestem są świadome co robią... https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-z-polski/4401-mniej-znaczy-lepiej-manifest-rozwoju-pszczelarstwa-przyjaznego-pszczolom?fbclid=IwY2xjawINnZNleHRuA2FlbQIxMQABHa6QiZZ9qIac5wNuF2Idk0Z5w8JZxQcCZHKOnC5zpVUuHjHwzy4Uv43xog_aem_8k3AGfTcqiNNh4OkzKtcZQ https://pszczelarstwo.info.pl/ Quote
Zbyszek Mazur Posted February 3 Posted February 3 Punkt 4 poszli po bandzie cytat: Odejście od zabiegów pasiecznych (lub ich minimalizowanie), służących wykorzystaniu gospodarczemu pszczół, które prowadzą do traktowania ich jako jedynie jednostek produkcyjnych i reprodukcyjnych - takich jak przykładowo: wycinanie czerwiu trutowego, wymiana matek pszczelich ze względu na niższą wartość ekonomiczną, łączenie rodzin pszczelich, o ile są one samodzielne, przycinanie matkom pszczelim skrzydełek, przesyłanie pszczół na duże odległości w których spędzają wiele dni (szczególne podczas upałów), izolowania matek pszczelich ze względu na wzrost produktywności, usuwania tzw. dzikich mateczników. Quote
daro Posted February 3 Posted February 3 2 godziny temu, Turqs napisał(a): Niestety zaczyna nas pszczelarzy to dotykać. .To są Michałowe bzdetki , bez przejęzyczeń . Ja mam zasadę - nie znam , nie wiem nie otwieram paszczy . To bzdedty do kwadratu ,całą sytuację w szeroko pojętej przyrodzie spowodowały dyrektywy KE . Oni są tak głupi ze uwalą nam wszystko . Jak chłopi się cieszyli wstępując ,skakali mi do oczu na moje stwierdzenie że jeszcze będą płakać . Ja zawsze mówię - nie ma nic za darmo . Wystarczy działanie ale kto ma to robić ? Michał ze swymi faszystowskimi tendencjami ? Organizacje ,,pszczelarskie ,, ? Nauka też sparszywiała i jak słucham, wtedy docenta a obecnie profesora ,że kwitnące jesienią poplony powodują czerwienie matek , to kuźwa jaki to profesor ? Zniszczono środowisko dając chłopom hasło - produkujcie a teraz wyrżnie się wszystko i wszystkich .Takie brednie rodzą się nie same .Ktoś to finansuje -KE . Uwalić wszystko tu a tam się kupi . W Ameryce , Ukrainie . Trzeba mieć powód . Wystarczy dać ludziom pieniądze za nieefektywność gospodarczą . Ale ich nie będzie .To chore .... Od duch lat prowadzę gospodarkę ekstensywną ale nie jestem tak jak Michaś mądrym inaczej i leczę . Raz . Mercosur będzie bez wymagań - już widzę pasieki na inwercie i produkcja do UE . Nikt nie wykryje bo testowałem a wynik -miód . Parszywieje to wszystko. Dobrze że ja się wyżywię. Was nakarmią michałki z Wawelu . Proszę doprecyzować określenie "Michał ze swymi faszystowskimi tendencjami". Tak napisane sprawiło, że poczułem się obrażony. Inaczej będę musiał cały post ukryć za ten kwiatek. - Michał moderator 1 Quote
manio Posted February 3 Posted February 3 14 minut temu, Turqs napisał(a): Nikt nie chce słuchać rozsądku... a to już co dla kogo znaczy mądrość. Już na początku zwracają się najpierw do pszczelarzy , a potem do pszczlarek. W naszej kulturze najpierw witamy się z Paniami i już mi się nie spodobało. Zalatuje sektą. Potem już tylko gorzej. Michałowe gadanie , tylko jeszcze wzmocnione kompletnym , borówkowym z przyjaciółmi odjazdem. Zakazać pszczelarzenia , a matki tylko na kartki od przysłowiowego "pszczelarza spod Zambrowa" , lokalna co hgw znaczy. Komuna w czystym wydaniu , i śmiać się i płakać. Na szczęście kompletna utopia. Strach pomyśleć kiedy zajmą się pozostałymi, dużymi zwierzętami. Powrót do sochy i trójpolówki możliwy , ale to nawet nie jest gospodarka ekstensywna. Można tak się bawić w swoim ogródku , ale nie jak się chce żyć z takiej działalności i wyżywić innych. Rezygnacja z tradycyjnej orki możliwa , ale w zamian dużo bardziej kosztowne i zachłanne energetycznie zabiegi uprawy roli. Widziałem to we Francji 30 lat temu, ale nie z przesłanek ekologicznych, tylko że względu na gleby na podłożu ze skał wapiennych tzw pług głębosz dłutowy - do uprawy bezorkowej . Ciągane przez olbrzymie ciągniki gąsiennicowe. Najbardziej podoba mi się zakaz likwidacji zbędnych , "dzikich" mateczników. W naszym obecnym klimacie to skazanie rodzin na śmierć , tak tych rojów co wyszły , jak i zdechlaka co został. Ale po co komu pszczoły i miód ? Do jaskiń Panowie , do jaskiń ... 1 1 Quote
michal79 Posted February 3 Posted February 3 A co sądzicie drodzy koledzy o określeniu "pszczelarstwo odżywalne" ? Quote
Turqs Posted February 3 Author Posted February 3 54 minuty temu, michal79 napisał(a): A co sądzicie drodzy koledzy o określeniu "pszczelarstwo odżywalne" ? Rozumiem Michał, że to słowotwórczość Twoja ? 1 Quote
daro Posted February 3 Posted February 3 2 godziny temu, michal79 napisał(a): A co sądzicie drodzy koledzy o określeniu "pszczelarstwo odżywalne" ? 3 godziny temu, daro napisał(a): Proszę doprecyzować określenie "Michał ze swymi faszystowskimi tendencjami". Tak napisane sprawiło, że poczułem się obrażony. Ułomność forum sprawia że słowa JNP moderatora mi przypisuje nie podkreślone -michała Nie przyjmowanie innego myślenia ( tu raczej osiągnięć nauki ) w myśl czyjejś ideologii to faszyzm . Nauka to dowody . Na temat istnienia pszczół radzących sobie z warozą ukułeś sobie pogląd nie poparty dowodami ( ja osobiście chciałem Twe teorie sprawdzić - stchórzyłeś ) . To co tam opublikowano idzie w takim samym kierunku . Jedna partia , jeden naród jedno myślenie . Ukrywać możesz , nie zakryjesz ni prawdy ni innego myślenia .Co do nowomowy Towarzyszu moderatorze - ja to znam od dziecka i gwno z tego wyszło . Ludzie nie bydło przed sobą nie pogonisz i im więcej uciskasz z tym większą siłą oddadzą . A co do obrażania się to Twoje bzedty obrażają moją inteligencję i poczucie bycia człowiekiem . Możesz pousuwać swe bzdety ? P.S. Gdybyś moderatorze nie wiedział w nauce dowodność danego twierdzenia ( potwierdzenie dowodami stawianej tezy ) leży po stronie twierdzącego . Dowiedź więc. Teraz rozumiem co kolega miał na myśli pisząc "faszyzm Michała". I już nie czuję się obrażony. Wręcz przeciwnie. Czuwaj! - Moderator Michał Quote
daro Posted February 3 Posted February 3 1 godzinę temu, manio napisał(a): a matki tylko na kartki od przysłowiowego "pszczelarza spod Zambrowa A to akurat mi się bardzo podoba .! 🤣 1 Quote
Tadek11 Posted February 3 Posted February 3 Ja bym się takim manifestem w ogóle nie przejmował , zebrała się podobno jakaś grupka pszczelarek i pszczelarzy , nie wiadomo co to za grupa ? Dlaczego się zebrali ? Kto uczestniczył na tych zebraniach ? Kto ich zainspirował do wyrażania takiej deklaracji ? Przydały by się nazwiska i skąd są ? Żeby zweryfikować czy to prawda a nie jakiś wytwór sztucznej inteligencji . 😁 To że propaguje to Pismo "Pasieka " to też należało by zadać dziennikarzom Pasieki pytania żeby dokładniej się wytłumaczyli . Teraz jak do dziennikarzy przyjedzie ktoś z kasą i zleci napisać coś na zamówienie , to co myślicie że nie napiszą ? Jeżeli chodzi o same postulaty programowe , to jest pomieszanie faktów oczywistych z pobożnymi życzeniami nawet nierealnymi do wykonania . Na pewno żaden minister nie weźmie tego na serio . 🙂 Manifest ten umrze śmiercią naturalną. Pozdrawiam Tadek Quote
daro Posted February 3 Posted February 3 (edited) 1 godzinę temu, manio napisał(a): Rezygnacja z tradycyjnej orki możliwa Nie, nie możliwa . Gdyby to było opłacalne to wszyscy by to robili . Próby wykazały totalną ekonomiczny i biologiczny bezsens i nie pokonywalne problemy innego typu . Głęboszem odwraca się też i na Ukrainie . Po coś zupełnie innego . 1 godzinę temu, manio napisał(a): Do jaskiń Panowie , do jaskiń ... Nie, do psychiatryka .Takie działania sponsoruje KE celem - Mercosur . Takie żarcie będziecie mieć na starość i to bez pomyłek - https://www.facebook.com/reel/1051969546304098 Edited February 3 by daro Quote
Tadek11 Posted February 3 Posted February 3 Godzinę temu, michal79 napisał(a): A co sądzicie drodzy koledzy o określeniu "pszczelarstwo odżywalne" Ja tego nie rozumiem ? 1 Quote
manio Posted February 3 Posted February 3 7 minut temu, Tadek11 napisał(a): Ja tego nie rozumiem ? Nie udawaj Już parę lat czytamy o tym rzeźniczym szaleństwie ubranym w pozory cywilizowanego pszczelarstwa. Manifest stworzył znany z upadłego forum naturalnych o nicku borówka. Teraz występuje pod nickiem warroza . Tfu. To jakbym zmienił nick na kiła czy aids. Tak samo sympatyczne. Szkoda dyskutować bo to nawet do leczenia się nie nadaje. Choć kilka postulatów tez spełniam , choćby zmniejszając pasiekę . Ale z przyczyn pozaideologicznych. Po prostu mam kilka innych ciekawych zajęć i braknie mi czasu. Nawet o wsparcie nie wystepuję bo nie chce mi się zawracać głowy urzędasom. Quote
Turqs Posted February 3 Author Posted February 3 (edited) 19 minut temu, Tadek11 napisał(a): Kto uczestniczył na tych zebraniach ? Kto ich zainspirował do wyrażania takiej deklaracji ? Przydały by się nazwiska i skąd są ? Żeby zweryfikować czy to prawda a nie jakiś wytwór sztucznej inteligencji . 😁 To że propaguje to Pismo "Pasieka " to też należało by zadać dziennikarzom Pasieki pytania żeby dokładniej się wytłumaczyli . Teraz jak do dziennikarzy przyjedzie ktoś z kasą i zleci napisać coś na zamówienie , to co myślicie że nie napiszą ? Na końcu pisma jeśli lista osób domyślam się że twórców Edited February 3 by Turqs Quote
michal79 Posted February 3 Posted February 3 Godzinę temu, Turqs napisał(a): Rozumiem Michał, że to słowotwórczość Twoja ? Gdzie tam... Ja w ogóle nie brałem w tym udziału. To Bartek i Kuba, może i Marcin. Niby cel mamy dość zbieżny, ale jesteśmy dość daleko jeśli chodzi o różne wspólne działania. 1 Quote
Sołtys Posted February 3 Posted February 3 Kuba jest skrajny. On ma klapki na oczach i nie do końca rozumiem jego poglady/sposób bycia... Manifest o mniejszej ilości leczenia spoko. Wszędzie ujmuje się teraz chemi/antybiotyków jedynie pszczelarstwo napierdala coraz więcej i więcej. W tym roku żeby dostawać dopłaty do bydła trzeba odbyć szkolenia o zmniejszeniu antybiotyków w hodowli. Więc koncept jest słuszny. I na pewno idzie w zgodzie z trendem tego co jest narzucanie innym odłamom gospodarki rolniczej;) Do do bezorki we Francji, to jest wynaleziono daaawno temu. I to koncerny spaczyły idee tego systemu uprawy. Obecną gospodarka bezorkowa ma niewiele wspólnego z tym co przyświecalo idei. Polecam książkę "szaleństwo oracza" i powrót do dyskusji. Teraz bezorka zalana jest 5 razy większa ilością zabiegów opryskiwaczem, pierwotnie bezorce przyświecalo rolnictwo ekologiczne i budowa próchnicy w glebie, więc poznanie korzeni systemu prowadzi dopiero do konstruktywnej dyskusji;) samo "widzenie we Francji" z nikogo eksperta w temacie nie zrobi;) 1 Quote
daro Posted February 3 Posted February 3 31 minut temu, michal79 napisał(a): Ja w ogóle nie brałem w tym udziału. Co Ty powiesz . 18 minut temu, Sołtys napisał(a): Manifest o mniejszej ilości leczenia spoko. Wiesz , powielasz bzdety . To jest chory system bo leczyć powinien lekarz weterynarii . Chora UE wprowadziła obowiązek zgłaszania PLW każdorazowe przemieszczanie stada . Jak krowy wyganiasz na pastwisko - zgłoszenie osobiste . Zamknęli zwierzęta . Świna żyje 6 mc. Kiedyś krowa żyła 8 -12 at dziś 3 . Wiezień ma 0,5 h spacerniaka . Jak to się odbija na zdrowiu zwierząt ? 23 minuty temu, Sołtys napisał(a): Do do bezorki we Francji, to jest wynaleziono daaawno temu. Podobnie trójpolówkę . Kim jesteś z zawodu ? Otóż biogazownie zabiorą resztki próchnicy i nie pomoże nic . Nie ma okopowych jedynej budowy próchnicy . Sąsiad teraz też to robi z prostej przyczyny - braku wody . 1 Quote
daro Posted February 3 Posted February 3 1 godzinę temu, daro napisał(a): Teraz rozumiem co kolega miał na myśli pisząc "faszyzm Michała Nie jesteś moim kolegą , nie ubliżaj mi. Niczego też nie rozumiesz . Bycie moderatorem to bycie tym co usunąłeś . Trzeba dorastać . Odpowiedz na pytanie - czemu nie ma bobrów na Sacherze ? Co ma do pszczół ? Bo taka sama odpowiedź na temat dzikich pszczół. 1 godzinę temu, manio napisał(a): Teraz występuje pod nickiem warroza . Tfu. To jakbym zmienił nick na kiła czy aids. Za to promotorów zmienił . Quote
manio Posted February 3 Posted February 3 (edited) 43 minuty temu, Sołtys napisał(a): samo "widzenie we Francji" z nikogo eksperta w temacie nie zrobi;) pewnie , ale zapewniam że mam praktykę i hektary . Nie ma czego zazdrościć . U mnie na jare sezon wegetacji za krótki , więc naorałem się w życiu za darmo , ale to nie forum oraczy , a ekspertem nie mam zamiaru być i nikomu nie życzę takiej roboty. O Francji pisałem w kontekście ,że nie jest to wymysł oszołomów a znany od dziesiątek lat i w pewnych warunkach uzasadniony . Zabieg znany i w Polsce , pełno ogłoszeń na olx. Edited February 3 by manio Quote
gajowy Posted February 3 Posted February 3 Jak jest nowa komuna to i nowy "Łysenko" się znajdzie. I to nie jeden... 1 Quote
Sołtys Posted February 3 Posted February 3 Godzinę temu, daro napisał(a): Co Ty powiesz . Wiesz , powielasz bzdety . To jest chory system bo leczyć powinien lekarz weterynarii . Chora UE wprowadziła obowiązek zgłaszania PLW każdorazowe przemieszczanie stada . Jak krowy wyganiasz na pastwisko - zgłoszenie osobiste . Zamknęli zwierzęta . Świna żyje 6 mc. Kiedyś krowa żyła 8 -12 at dziś 3 . Wiezień ma 0,5 h spacerniaka . Jak to się odbija na zdrowiu zwierząt ? Podobnie trójpolówkę . Kim jesteś z zawodu ? Otóż biogazownie zabiorą resztki próchnicy i nie pomoże nic . Nie ma okopowych jedynej budowy próchnicy . Sąsiad teraz też to robi z prostej przyczyny - braku wody . Kim jestem z zawodu? Przez mnogość czynności którymi param się zawodowo nie potrafię do końca odpowiedzieć xD Zawodowo zajmuję się chyba opieką córki to może niańka:D Rolnik, hodowca bydła opasowego, kury nioski. Drobiu mięsnego, owiec... Pszczelarz też z wykształceniem Do tego brukarz, ogrodnik, montuje też ogrodzenia, ale nie wiem jak w 1 słowie nazywa się ten zawód? Może ogrodzeniarz? Świadczę usługi koparką i podobnym sprzętem to i operatorem mogę się zatytułować:D Do tego wpadają różne pracę dodatkowe, od remontów wnętrz po zewnętrzne więc i złota rączka też się łapie pod mój zawód. Fakt to nie leczenie, więc powielilem bzdet, powienem był napisać, toksyczna ingerencja w życie superorganizmu tj rodziny pszczelej:D Było by bardziej w duchu manifestu;P Wiek krowy ocenia się teraz po uzyskanych litrach mleka. Kiedyś dawała 6 tys l na laktacje i żyła 8-10 laktacji teraz daje 12 tysięcy litrów na laktacje i żyje 4-5 laktacji więc po prostu lata są złą jednostką pomiarową długości krowiego żywota. Tak jak kiedyś tak i teraz krowa przeżywa około 50 tysięcy litrów mleka. I to jest właściwa jednostka miary:P A co do biogazownie to jeszcze nie prędko tak się stanie, po pierwsze za ściółkę pod krową masz dodatkową płatność, za aplikacje obornika masz dodatkową płatność, za poferment nie masz, za wybieg i wypas również masz dodatkowe płatności, i widzę że dużo osób jednak decyduje się na te praktyki;) Quote
Tadek11 Posted February 3 Posted February 3 4 godziny temu, Turqs napisał(a): Na końcu pisma jeśli lista osób domyślam się że twórców Masz rację są twórcy tego apelu , nie doczytałem drugiego odnośnika .😁 To wiele wyjaśnia co do intencji tej grupy 😁 I niektórzy są jakoś medialnie rozpoznawalni . Ale nie przywiązywał bym większej uwagi takim manifestom , słowo to mi się źle kojarzy z młodości 🙂 i ma coś wspólnego z komunizmem. Panowie to co oni piszą to są wszystko puste hasła , pobożne życzenia garstki marzycieli w lepszy Świat , bez chorób , bez głodu i przemocy , gdzie sprawiedliwość społeczna ogarnie ludzkość i będziemy żyli w synergii z otaczającą nas przyrodą. To się nie uda ze względu na ułomność ludzkich charakterów , i każdy może sobie te niedoskonałości ludzkiej natury inaczej sformułować : nieuczciwość , lenistwo , prywata , zawiść chciwość itp. można tak długo . Świat idealny nigdy nie będzie i na naszych oczach widzicie wojny były kiedyś i w dalszym ciągu są i jesteśmy w przededniu nowych wyzwań jak wojny ekonomiczne USA wypowiada wojnę ekonomiczną Światu , wojny w sferze psychologicznej o wpływ na ludzkie umysły przez sztuczną inteligencję na przykład. I zebrała się garstka pszczelarzy idealistów i sobie wymyślili "Manifest Rozwoju Pszczelarstwa przyjaznego pszczołom " Świetnie 🙂 i co wierzycie w to , że wszyscy pszczelarze zmienią swoją naturę ? A jak nie wszyscy to może tych pozostałych trzeba do tego zmusić siłą i odpowiednimi paragrafami w kodeksie karnym. Szkoda gadać . 😏 Pozdrawiam Tadek Quote
daro Posted February 4 Posted February 4 11 godzin temu, Sołtys napisał(a): Przez mnogość czynności którymi param się zawodowo nie potrafię do końca odpowiedzieć To witaj w klubie . Ja zmieniłem status na - czynny emeryt . Ale kiedyś miałem tak samo . 11 godzin temu, Sołtys napisał(a): widzę że dużo osób jednak decyduje się na te praktyki;) To żel widzisz i mówię Ci zagłębia mleczarskiego . Te dopłaty można sobie wsadzić bo nie pokrywają kosztów , zresztą ludzi chętnych do pracy nie ma . Wszystkie nowo budowane bez ściółkowe .Akurat pod biogazownie . Quote
daro Posted February 4 Posted February 4 11 godzin temu, Sołtys napisał(a): więc po prostu lata są złą jednostką pomiarową długości krowiego żywota. Nie jest to ni miara ni życie a ile kosztuje weterynarz to lepiej nie gadać . Quote
Sołtys Posted February 4 Posted February 4 No ja osobiście staram się hodować inaczej niż "obozy koncentracyjne" moje byki nie znają łańcucha, widzą niebo:) Maja słomę pod dupką i weterynarza też niezbyt znają:) ale jednak znaczna część tak nie hoduje jak ja i tu przyznam Ci racje;) Ale jednak ja mam trochę marzycielski sposób gospodarowania, więc chciałbym hodować czyste jedzenie, czy to roślinne czy mięsne, i cały czas dążę do tego swojego wymyślonego celu;) 1 1 Quote
Recommended Posts