kaka91 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Witam, Kupiłem 2 ule i trzeba je pomalować. Pytanie czy muszą się rożnić czy mogą być identyczne kolorem? Czy pszczoły rozróżniają kolory ula i będą sie mylic, jesli ule będą identyczne...czy kierują sie czymś innym w swoim nawigowaniu do ula? Pozdrawiam Cytuj
Paweł12 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Spokojnie, mogą być identyczne. Nic to nie przeszkadza Cytuj
Bohtyn Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Najlepiej w kolorze mało widocznym przez złodziei. 1 Cytuj
MDR Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Czy pszczoły rozróżniają kolory ula. Pszczoły rozróżniają kolory żółty, niebieski, zielony, czerwony, dwa białe (tzn. odbijający promienie UV i nie - widzą je jako różne kolory), czarny. To w skrócie o kolorach. kaka91, czy kierują się czymś innym w swoim nawigowaniu do ula? Tak, przy odnajdywaniu drogi powrotnej do ula kierują się ustawieniem ula. (Znowu w skrócie, bo i zapachem, i innymi czynnikami jak łatwość wejścia do ula-np. po założeniu poławiaczy pyłku idą tam, gdzie ich nie ma, albo kierują się krótkością drogi z pożytku, częściej trafiają do skrajnych uli, albo dostawionych przed ul macierzysty, itd.). Najtrafniej zdefiniowany kolor jest przez Bohtyna ! Najlepiej w kolorze mało widocznym przez złodziei. Jednakowy kolor uli ułatwia gospodarkę w pasiece. Cytuj
joasia Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 A tam lubię różne kolory, może i pszczołom to bez różnicy , ale dla oka ładnie wygląda . W czym jeden kolor ułatwia gospodarkę , jak można spytać? Położenie i zapach jest zasadniczą kwestią, reszta bardziej dla pszczelarza niż pszczół Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Pszczoły rozróżniają kolory żółty, niebieski, zielony, czerwony, dwa białe (tzn. odbijający promienie UV i nie - widzą je jako różne kolory), czarny. To w skrócie o kolorach. Kolor czerwony pszczoły widzą jako czarny ! Ale , że ciemne pnie drzew z dziuplami wewnątrz pszczoły bardzo lubią nie widzę przeciwwskazań , żeby malować na czerwono . A na marginesie , to gdybym miał tylko dwa ule , to starałbym się , żeby były jedyne , niepowtarzalne , dekoracyjne ... Ale to moje zdanie Cytuj
Lukas Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Ja mam 2 warszawiaki całe czerwone i nie widzę by pszczoły miały z nimi problem. Więc pomaluj tak jak Ci się będzie podobało Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ja mam 2 warszawiaki całe czerwone i nie widzę by pszczoły miały z nimi problem. Więc pomaluj tak jak Ci się będzie podobało Mój jedyny warszawiak ( bez pszczół) też jest czerwony Cytuj
daro Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Najlepiej w kolorze mało widocznym przez złodziei. Lub takim co wstyd im kraść. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Lub takim co wstyd im kraść. No - moje to rzeczywiście z wyglądu to wstyd byłoby kraść - ale ważne że w środku mają złoto. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 No - moje to rzeczywiście z wyglądu to wstyd byłoby kraść - ale ważne że w środku mają złoto. Darek miał pewnie na myśli swoje ... majtkowe Cytuj
daro Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Tak tylko czkawki nie dostańcie. Ja jak bohtyn mało się zewnetrznymi walorami martwię , bardziej tym co w srodku. Tu mój sznurek z majtkami. Bałagan taki po 3 latach porządków a będzie sanfracisko. Na razie chaszcza i patyki. 1 Cytuj
baru Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Ale zamrażarkę mogłeś postawić do zdjęcia .Różowy styrodur czy mi się zdaje ? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Po prawej , to widzę własna produkcja próchna do podkurzacza Cytuj
daro Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 To nie zamrażarka . To schowek, stolik do przekładania larw , bufet , co kto lubi i właśnie postawiona na baczność. Strodur łososiowy. Co po niektórzy nazywają kolor majtkowym.Ja dłubię w wierzbach. To resztki sajgonu który kupiłem, popalimy, ale budka nówka . Drodzy się zagnieździły. Odwaliłem na byle jak a patrz Pan pasuje. )03.05 idą nadstawki . Cytuj
baru Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Ja też od takiego sprzętu zaczynałem na wyjeździe ,w jednej pasiece stoi dwie lodówko-zamrażarki Ja poszedłem w zieleń i żółty . Fajna miejscówka zaciszna . 1 Cytuj
Słowian Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Baru nie boisz się tak w szczerym polu ?? Cytuj
baru Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 100 metrów "na czwartą" są sąsiedzi mają okna i taras na moją pasiekę . Bezpiecznie i zawsze można pogadać ,bardzo mili ludzie ,można powiedzieć przyjaciele. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi