Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będzie, albo nie...

Będzie jutro padało czy nie?

Każdy by chciał spadzi, ale ja gdzieś zgubiłem szklaną kulę.

Opublikowano

Ta liściasta pewnie będzie , bo ma być ciepło i wilgotno , ale to zależy od terenów gdzie są nasze pasieki.

Opublikowano

Musi być nie ma innego wyjścia :), miejscówka na spadz mi się szykuje zaraz za Sucha Beskidzka, zrobimy Bogusiowi konkurencję ;)

Opublikowano

W Sieradzu niektórzy na początku maja mieli zrobione 80 odkładów z 40 pniowej pasieki i po 7 kg miodu z ula ale tutaj wszystko jest wyjątkowe pszczoły jak wróble a wróble jak bociany.

Pozdrawiam z Ziemi Sieradzkiej.

Gość PawelKS3
Opublikowano

To nic innego tylko trzeba pakować pasiekę i w okolice Sieradza wędrować;)

Opublikowano

W Sieradzu niektórzy na początku maja mieli zrobione 80 odkładów z 40 pniowej pasieki i po 7 kg miodu z ula ale tutaj wszystko jest wyjątkowe pszczoły jak wróble a wróble jak bociany.

Pozdrawiam z Ziemi Sieradzkiej.

comment_fCME2XsDF5oSClR3mUJ0WZNHikoRtbRV

Opublikowano

A Bogus co rok się chwalił ze spadziuje u niego jak pieron ;)

Niektórzy mają szczęście :)

POmyśl : pasieki ( stacjonarne)nie tak liczne z których robi się max odkładów dają rekordowe zbiory miodu :) 

Robiący odkłady w dużej ilości  sprzedaje przez forum ''nadwyżki wosku" , bo ma nadmiar .

Pomijamy tamten rok , bo był naprawdę rekordowy dla spadziowców.

Co roku spadź w dużej ilości to bajki dla nowicjuszy, naiwnych lub pobożne życzenie , to nie rzepak.

Dawno, dawno temu ......... było trochę lepiej .

Pewne rzeczy są możliwe tylko w Suchej lub w Sieradzu

Opublikowano

Qrde !!! - u mnie na linii lotów moich pszczół po lipę i spadź, w odległości 500m ktoś podstawił już 10 uli korpusowych w oczekiwaniu na spadź. Podejrzewam, że to Pani Flisowa, ale mam nadzieję, że moje mjejscowe kundelki tak jak w zeszłym roku nie dadzą się jej kałukazom.

Opublikowano

Ja mam tak samo ,kolega stwierdził że musiało co zostać z jesieni . Nie wiem ,we wszystkich pasiekach podobnie "herbaciany "kolor .

Opublikowano

A ja łaśnie wróciłem, wywiozłem kontrolnie dwie rodziny którym dzisiaj odwirowałem rzepakowy zostawiajac dość obficie zalane gniazdo.

Opublikowano

Zanosi się że spadź będzie , bo jest ciepło i wilgotno, oby tylko pogoda się utrzymała.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Zanosi się że spadź będzie ,.

Pozdrawiam

Tadek

Trzymam Cię za słowo ;)

Opublikowano

W nadstawkach miód przybiera w oczach, w lesie szaleństwo, jest mnóstwo spadzi iglastej. W tym czasie sama w to nie wierzę, ale wczoraj specjalnie zrobiliśmy maraton po lesie i słychać mocno pszczoły a liście jeżyny już nawet nie zakropione a zalane

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przed wczoraj pojechało około 20 paru rodzin od kolego Roniego na spadź w to samo miejsce gdzie były już po rzepaku. Ale po ostatnich burzach raczej tracimy nadzieje.