mirek. Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 ktoś zaglądał czy mocno leje bo latają jak szalone ja w sobotę zobaczę co w ulach Cytuj
Nacek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Taa u mnie leją, a w zasadzie ja leję ? Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Nacek 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 no to po przeglądzie noszą nawłoć świeży nakrop leje się z ramek w miodniach mało przybywa ale za to gniazda zapasy uzupełnione no i wreszcie w ostatnim bezmatku się unasieniła i czerwi Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2020 4 godziny temu, mirek. napisał: no to po przeglądzie noszą nawłoć świeży nakrop leje się z ramek w miodniach mało przybywa ale za to gniazda zapasy uzupełnione no i wreszcie w ostatnim bezmatku się unasieniła i czerwi Mirek jak tak Ci leją , to Ty będziesz bogatym pszczelarzem w tym roku ? Cytuj
daro Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 29 minut temu, Tadek11 napisał: Mirek jak tak Ci leją , to Ty będziesz Miał plecy w sińcach . U mnie lipy suche wierzby bez liści .3 rok strasznej suchy ale nie co mi . Leje się az kapie . ? 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 i co ja mam odpisać wam na takie wpisy? napisałem co w ulach a wy jak zwykle wiecie lepiej Tadek masz pasiekę odemnie 30km co tam nawłoć nie nektaruje ? Cytuj
ikop74 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 U mnie nawłoć chyba nektaruje, bo widziałam na niej 2 pszczoły... ? To taki mój czarny humor przy niedzieli, bo zrobiłam sobie dziś spacer po nieużytkach przylegających do mojej pasieki, żeby zobaczyć co tam rośnie. Jest tego jakieś 1,5-2 h, a raczej było, bo połowę z tego ktoś kupił i trawa pięknie wykoszona, jedyna radość to jakieś kilkunastoletnie lipki i klony tam rosną. Na kolejnym, nadal zapuszczonym kawałku żółto, ale od wrotyczu, znalazłam tam stanowisko nawłoci, kawałek dalej 3 kolejne skupiska. Mam tu na myśli kilka roślin wyrastających z kawałka ziemi 0,5 m x 0,5m... I tyle nawłoci u mnie.. Jeśli to tak będzie stało przez kilka lat, to pewnie się rozsieje, skoro ta nawłoć taka inwazyjna. Ale o miodzie nawłociowym to raczej mogę zapomnieć. Ciekawe dlaczego tak jest, że w mojej okolicy nie ma tych niby inwazyjnych roślin, ani akacji, ani nawłoci, nawet na nieużytkach. Ale z wrotyczu chyba pyłek noszą, bo widziałam tam pszczoły, a moje wracają do uli z jasno, bladożółtymi odnóżami, na tyle ich dużo było że to chyba raczej nie z tych kilkunastu szt mojego słonecznika. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2020 11 godzin temu, mirek. napisał: i co ja mam odpisać wam na takie wpisy? napisałem co w ulach a wy jak zwykle wiecie lepiej Tadek masz pasiekę odemnie 30km co tam nawłoć nie nektaruje ? Mirek , nie frustruj się ? Wszyscy jedziemy na tym samym wózku i wiemy , że wszystko uzależnione jest od pogody , a że niektórzy Koledzy nie mają do dyspozycji korzystanie z pożytku nawłociowego , to piszą to co piszą ? i tyle i pewnie zazdroszczą Ci że Ty masz teraz nawłoć i Ci nektaruje. U mnie coś tam nektaruje ta nawłoć , ale nie napisał bym że zalewają ul , tylko trochę skromniej że coś noszą z nawłoci. Teraz popadało trochę i przydało by się trochę ciepłej pogody , ale czas ucieka i o tej porze w ubiegłym roku nadstawki juź były pełne miodu nawłociowego , a w tym roku przez suszę jest już spore opóźnienie i na pewno będzie gorzej a może i nic z tego. ? Ale nawłoć jest tak dużym pożytkiem w naszym rejonie że pszczoły mogą jeszcze nadrobić stracony czas przy sprzyjających warunkach. Rozmawiałem właśnie na rynku z Adamem naszym wspólnym znajomym i tez liczy jeszcze że coś donoszą jeszcze z nawłoci. Pozdrawiam. Cytuj
Krzysiek17 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Robiłem dziś przegląd, małopolska okolice Tarnowa i sytuacja wygląda następująco, , nawłoć tydzień temu deszcz podlał oraz wczoraj również i fajnie latają u nas na nawłoć, pyłku noszą sporo, nektar też, nawet odkłady chwilowo przestaję karmić żeby nie ograniczyły w czerwieniu, w gniazdach fajne zapasy po około 6-9 kg miodu zależnie od rodziny, w nadstawkach też jest nakrop/miód w niektórych rodzinach nie wiele tak po 2-3 kg ale z kolei najmocniejsza rodzina to już nawet zaczyna sklepić nadstawkę powoli-około 10 kg będzie miała. Ogólnie o jakimś gwałtownym laniu nakropu nie ma mowy ale systematycznie codziennie noszą i po trochu przybywa. U mnie początkiem września będzie już po, jak tak dalej będzie to coś tam się weźmie, pomiędzy 5 a 10 kg z ula zależy jak przez najbliższy tydzień będą nosić. Cytuj
baru Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Jechałem dziś z południa do Tarnowa i dalej ,nawłoci macie sporo. U mnie po pasiece niesie się zapach nawłoci ale szału nie ma ,jednak coś ruszyło bo nakrop pomiędzy czerwiem . Pożyjemy zobaczymy, pszczoły jeszcze multum ,jak pogoda dopisze to coś liźniemy . Cytuj
Krzysiek17 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Pytanie do bardziej doświadczonych w temacie miodu nawłociowego i jego dojrzałości, u mnie jest głównie nawłoć późna która już pozwoli przekwita, w poniedziałek wg pogody będzie ostatni dzień lotny w którym liczę że coś doniosą, później wtórek-środa deszcz i niższa temperatura czyli dni nie lotne, więc w czwartek rano można by odebrać miód? Powinien być już wystarczająco odparowany po 2 dniach nielotnych ? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 13 godzin temu, Krzysiek17 napisał: Powinien być już wystarczająco odparowany po 2 dniach nielotnych ? Niekoniecznie, noce już zimne i duża wilgotność powietrza. Cytuj
Adrift Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Krzyżak napisał: Niekoniecznie, noce już zimne i duża wilgotność powietrza. Jeszcze trzeba dodać, że rodziny tracą na sile i czasami nie bardzo kto ma zajmować się przerobem tego co przyniosą. Cytuj
Krzysiek17 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Ok rozumiem, podejdę w środę rano i sprawdzę ile procent wody ma miód. A wy kiedy planujecie wirować nawłoć późną ? Kanadyjska to inna sprawa bo u mnie jej prawie nie ma wcale a ona kończy tydzień-dwa później . Cytuj
mirek. Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 ja kanadyjskiej mam max 30 procent i już kwitnie nawet dzisiaj pszczoły latały ale krótko a wirowanie to muszę czekać na pogodę żeby zajrzeć do miodni a tu nastała pora deszczowa jak zasklepią zabieram a reszta dla nich na zimę Cytuj
michal79 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Od piątku zapowiada się na Mazowszu co najmniej 4 dni ładna pogoda i powyżej 20. Zobaczymy pojutrze jak ta prognoza się utrzyma. 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Już jest pojutrze, a prognoza nie dość, że się utrzymała, to jeszcze od czwartku ma być ładnie, nie od piątku. Cytuj
Gość Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 W dniu 23.07.2020 o 20:50, Beeman napisał: A o jakim kwasie piszesz? Kwas mrowkowy jest dozwolony podczas wziatku. Tu https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Mi%C3%B3d piszą „Badanie wskazuje, że zabiegi warrozobójcze przy pomocy kwasu mrówkowego przed i w czasie trwania pożytku są niedozwolone“ Cytują za : Jahresbericht 2004, Instytut Pszczelarski Celle. Można przeczytać dlaczego doszli to takich stwierdzeń Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 W tym roku z nawłocią to ciekawy przypadek (może tylko u mnie). Dwa lata temu gdy ładnie nektarowała to zakwitła ok. 20 lipca, książkowo za dwa tygodnie ruszyły na pożytek, 19 sierpnia gdy układałem gniazda to nadstawki pełne zalane miodem. Zbierały sierpień i cały wrzesień. Obecnie ze względu na wiosenne opóźnienie, zakwitła w połowie sierpnia na gruntach gdzie niższy teren. Na lżejszych zaschły pąki i nie zakwitłą. Od godz. 6 znosiły pyłek ale przed 10 kończyły bo żar. Myślałem, że popada to coś się poratują. Dziś widać, ze nawłoć kończy kwitnienie deszcz jakby przyspieszył. Przy układaniu gniazd 24-25. 08 czerwiu wygryzającego sporo, ale z pierzgą to cienko. A gdzie na utuczenie pszczoły zimowej i zapasy na wiosnę, cienko to widać. Tylko niecierpek to ciekawa roślina, posiałem poletka na działce, wyrósł na 3,5 m. Jak było upalnie to pszczół mało tylko trzmiele, a jak zaczął padać deszcz, taki drobny , większa mżawka to pszczół dużo i to do zmroku. Intensywnie zbierają pyłek bo nektar to raczej trzmiele. 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 20 lipca nawłoć kwitnie? powiedz gdzie? połowa sierpnia to się zgodzę Cytuj
Krzyżak Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Nawłoć późna zaczyna kwitnienie w trzeciej dekadzie lipca. Cytuj
mirek. Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) ale mówimy o pojedynczych kwiatach czy całych łanach? może mi się pomyliło ale najpierw pospolita potem późna i na końcu kanadyjska ale w tym roku fakt już późna kończy żywot i teraz kanadyjska ale już się zimno robi Edytowane 1 Września 2020 przez mirek. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Września 2020 Autor Opublikowano 2 Września 2020 Ja już z nawłocią w tym roku dałem sobie spokój Mirek ? . Coś tam jutro czy pojutrze odwiruje jak będzie co ? ? I przystąpię do drugiej tury podkarmiania zimowego , zaznaczam , że na nawłoć przeznaczyłem tylko część rodzin mniejszą ? a większa część rodzin w pasiecie jest już nakarmiona na zimę i jest spoko ? I ponieważ zostało mi trochę miodu nawłociowego z ubiegłego roku więc mam co dla wybrednych klientów ? Cytuj
mirek. Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Tadek ja nie odpuściłem nawłoci czekam na ciepło żeby zajrzeć ale max 10 wrzesień i zabieram miodnie trzeba będzie resztę dokarmić ale podejrzewam że jak co roku same się zakarmiają tak tylko zalać gniazda po czerwiu Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Września 2020 Autor Opublikowano 3 Września 2020 Napisałem że daję sobie z nawłocią spokój ale co dzisiaj zobaczyłem 8 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi