Paweł12 Opublikowano 26 Września 2016 Opublikowano 26 Września 2016 Gorzej jeśli ten gość brechta 24h na dobę i to bez powodu, bo w to bym był skłonny uwierzyć. Cytuj
daro Opublikowano 26 Września 2016 Autor Opublikowano 26 Września 2016 Ale przyznać trzeba chłop ma klasę . Takie jaja robić to trzeba mieć pomysła. Sądzę że zbrzydły mu te pierdoły serwowane w internecie np. Sabard i chciał pokazać coś mocniejszego na warozę . Myślę że zdechła z przejedzenia lub połamała zęby, Cytuj
sok_mir Opublikowano 26 Września 2016 Opublikowano 26 Września 2016 Ale przyznać trzeba chłop ma klasę . Takie jaja robić to trzeba mieć pomysła. Sądzę że zbrzydły mu te pierdoły serwowane w internecie np. Sabard i chciał pokazać coś mocniejszego na warozę . Myślę że zdechła z przejedzenia lub połamała zęby, A jesli nie zdechla i nie polamala zebow to zawsze jest aspekt duchowy tego leczenia....... Cytuj
Słowian Opublikowano 26 Września 2016 Opublikowano 26 Września 2016 A wracając do tematu u mnie pierwsze dymienie było z soboty na niedziele w nocy przy 8 stopniach tylko, ale dawałem kilka dymków z podkurzacza przez wylotek przed odymianiem i było git. Wyniki różne najwięcej ok 300 szt. w rodzinie połączonej z dwóch jedna miała ok 200 reszta od 80-do 150 warozy. Myślę że przy tak późnym leczeniu nie jest źle chodź w tamtym roku sypało mi się po kilkanaście max 30 szt.. Tak sobie myślę że następne dymienia bedą miały dużo mniej bo mało czerwiu już i nie bedzie się tak sypać, zobaczymy w czwartek jak to bedzie wyglądać. Tak sobie myślę co by było gdybym nie dawał ambrazolu dwa razy w tym roku no i jeszcze wszystkie rodziny mam na komórce 5,1 też nie powinno być to bez znaczenia dla warozy. Cytuj
MAZI Opublikowano 26 Września 2016 Opublikowano 26 Września 2016 Ja z Ambrozolu się wyleczyłem - oprócz warrozy sypią się też pszczoły... Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Września 2016 Opublikowano 27 Września 2016 Było to na którymś z filmów wykładów prezentowanych nawet na naszym forum , żeby kwasy organiczne lub środki lecznicze na waroze zawierające kwasy używać z rozsądkiem , bo są szkodliwe dla pszczół , a szczególnie dla matek pszczelich które to w ciągu swojego dłuższego żywota niż zwykła pszczoła , dostają wielokrotnie większe dawki kwasu niż robotnice. A przypomnijmy pszczoła może tylko raz w swoim życiu mieć kontakt z kuracją kwasami w ulu, tak mówią fachowcy. I dziwimy się później że matki częściej padają lub trutowieją nam w ulach lub pszczoły na wiosnę szybko chcą wymienić matkę na nową i wywołują szybciej nastrój rojowy i z takimi opiniami się zetknąłem , w związku ze zwiększoną skłonnością ostatnio do rójek ??? Co prawda nie wiem ile jest w tym z prawdy ale jak tak mówią pszczelarze to może coś być na rzeczy ?? Pozdrawiam Tadek Cytuj
tomi Opublikowano 1 Października 2016 Opublikowano 1 Października 2016 Wczoraj pierwszy raz o tej porze roku zobaczyłem wyrzucane trutnie z ula, w sierpniu tak ale koniec wrzesnia ? , przed zakarmianiem na pewno matka była a jak wyczytałem trutnie są wtedy gdy niema matki , niewiem czy jest sens rozgrzebywac gniazdo o tej porze bo podobno na ewentualne łączenie tez juz za pózno ale bez matki i tak padną więc co z tym fantem zrobić? Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 1 Października 2016 Opublikowano 1 Października 2016 Nic nie rób, zobaczysz na wiosne. W razie czego połączysz wiosną. 1 Cytuj
Gość Imker Opublikowano 1 Października 2016 Opublikowano 1 Października 2016 niewiem czy jest sens rozgrzebywac gniazdo o tej porze bo podobno na ewentualne łączenie tez juz za pózno ale bez matki i tak padną więc co z tym fantem zrobić? no tak Cytuj
daro Opublikowano 1 Października 2016 Autor Opublikowano 1 Października 2016 A ja tam tylko w gaciach grzebię . NIGDY NIE GRZEBIĘ ZIMĄ. Cytuj
tomi Opublikowano 1 Października 2016 Opublikowano 1 Października 2016 Jeśli wyrzucały chłopaków to znaczy że są im nie potrzebne,czyli logicznie wnioskując w ulu jest matka,a pszczółki mają się dobrze.Dla pewności można zaglądnąć bez problemu,bo warunki ku temu są idealne.PK Dziwi mnie tylko to że jeszcze są trutnie i to w takiej ilości , jednak jeszcze przed praca do nich zajrze jutro Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Łoooo Matko jedyno !!!! Co Wy macie takie parcie na grzebanie o tej porze i przy takiej pogodzie. U mnie od wczoraj pszczoły pewnie są już w kłębach zimowych. A o karmieniu i grzebaniu nawet w gaciach już dawno zapomniałem. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 kup se Pan ul wielkopolski to pogadamy... to nie warszawiak że po sezonie z 5kg miodu jak nie więcej w gnieździe zostaje. u mnie rodziny dostały po 16kg inwertu i niektóre dalej mają 3 ramki czerwiu i moge je cmoknąć Cytuj
tomi Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Łoooo Matko jedyno !!!! Co Wy macie takie parcie na grzebanie o tej porze i przy takiej pogodzie. U mnie od wczoraj pszczoły pewnie są już w kłębach zimowych. A o karmieniu i grzebaniu nawet w gaciach już dawno zapomniałem. W zupełności popieram bo w pażdzierniku nie grzebie już w ulach ale pierwszy raz widziałem tak póżno trutnie więc pomyślałem że coś jest nie tak , odchylilem tylko 3 ramki znalazlem królową i dalej juz nie grzebałem , wygląda że wszystko jest ok , poduszka na góre i do wiosny. Cytuj
bogor Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 W zupełności popieram bo w pażdzierniku nie grzebie już w ulach ale pierwszy raz widziałem tak póżno trutnie więc pomyślałem że coś jest nie tak , odchylilem tylko 3 ramki znalazlem królową i dalej juz nie grzebałem , wygląda że wszystko jest ok , poduszka na góre i do wiosny. jeśli pozwala na to temperatura i jest taka potrzeba to czemu nie.Ale te poduszki to raczej przydały by się im na wiosnę. No ewentualnie koniec zimy.Teraz lepiej żeby matki już nie czerwiły. Cytuj
tomi Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Ale te poduszki to raczej przydały by się im na wiosnę. No ewentualnie koniec zimy.Teraz lepiej żeby matki już nie czerwiły. Jak zaczynałem 3 lata temu to dostawaly po zakarmieniu i ocieplenie boczne - tak mi radził starszy pszczelarz że pszczoły musza miec ciepło , sam widzialem w jego warszawiaku stare gacie , gazety , kartony, i Bozia wie co jeszcze, cały ul był szczelnie wypełniony Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 kup se Pan ul wielkopolski to pogadamy... to nie warszawiak że po sezonie z 5kg miodu jak nie więcej w gnieździe zostaje. u mnie rodziny dostały po 16kg inwertu i niektóre dalej mają 3 ramki czerwiu i moge je cmoknąć Nie kup se - tylko sprzedaj - wielkopolskie mają dobry pokup. Miałem ci je i ja i wysprzedałem razem z pszczołami i wszystkimi manelami. U mnie wszystkie dostały po równo po 8,5 kg cukru na rodzinę w dwóch dawkach po 5,5 litra syropu. Z tym, że gniazda były od razu na 6 lub7 ramkach bez żadnych ramek nadstawkowych z boków czy za zatworami. Od sierpnia nie bebeszyłem, nie przestawiałem ramek i nawet nie wiem jak one sobie to poukładały - ich sprawa - jeżeli źle to będzie selekcja naturalna. Oby do wiosny, tylko jeszcze około 150 dni. Aha !!! - ocieplenie też pozakładałem - żeby się zimą nie pałętać koło uli. 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 Ja tobym im jeszcze ramki poskrobał na zaś, bo w marcu nie wiadomo jaka będzie pogoda czy sie da zaglądnąć do uli :D Ja na wiosnę ramek i tych które są w sezonie w ulach to nie skrobię, bo to jest praca pszczół i pewnie im potrzebna. Ramki i pozostałe elementy to skrobię właśnie teraz, ale tylko te które są wycofane z uli na okres zimy. Tak że w pewnym stopniu to zgadłeś. Hej !!!. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 6 Października 2016 Opublikowano 6 Października 2016 co za dużo roboty przy nich czy jak? "Tak za dużo przy nich roboty , a korzyści niewiele." to po co np dymić niech jest dalej selekcja naturalna a nie jakieś wyjątki... a jak mi w sezonie odkłady zmniejszały sobie gniazdo że nawaliły pokarmu na 5tej-6tej ramce a dalej pusto to tak ma być to ich sprawa? czyli lepiej nic nie robić jesienią najwyżej się wymiecie dennice na wiosnę, no i tak jak mówią pszczelarze ul warszawski ul praktycznie bez roboty... pokarmu na 2 lata miejsca na czerw od groma więc zostają tylko miodobrania... po co zaglądać po co znakować matki po co robić odkłady... ręce mi opadły Twoje motto: "mądry uczy się codziennie... głupi wie już wszystko !!!" Ja pszczół uczę się już ponad pół wieku i nadal mnie zaskakują. Odkłady też kiedyś robiłem i się z nich wyleczyłem. Zadałeś pytanie:"po co robić odkłady..." ???, to najpierw przed ich zrobieniem musisz sobie szczerze na nie odpowiedzieć - po co ???. Natomiast jeżeli pszczoły obsługują tylko 5- 6 ramek to znaczy, że tyle im potrzebne i na więcej nie mają siły, zdrowia ani pożytku i pszczelarz żeby się p....ł to nic nie poradzi, co najwyżej poprzedziela te ramki, rozwlecze i stworzy warunki do inwazji chorób. Chyba, że były nieodpowiednie odstępy miedzy plastrami i to zablokowało matkę na dwóch, trzech plastrach. Samo dymienie przy walce z warrozą nie wystarcza. itd, itp, - duuużo by jeszcze pisać, i należy duuużo czytać bo podobno pisane i czytane nie szkodzi, jak rękopisy też nie szkodzą. Hej !!! - I rence - na głowę. Cytuj
daro Opublikowano 6 Października 2016 Autor Opublikowano 6 Października 2016 po co ???. To podstawowe pytanie pszczelarza idącego do pasieki. no i tak jak mówią pszczelarze ul warszawski ul praktycznie bez roboty... pokarmu na 2 lata miejsca na czerw od groma więc zostają tylko miodobrania... po co zaglądać po co znakować matki po co robić odkłady... To akurat nie o warszawiaku ale chyba pszczoły mamy dla miodu nie grzebania . Praca ma przynosić wymierne efekty a nie grzebanie w październiku . Zimno kit trzyma jak cholera i po kiego grzyba ? Bucfasty miałem od Luzaka123 aż za dobre były i musiałbym nadmiar teraz wirować tle kradły od sąsiadek, wiosną przy nadmiarze pokarmu czerwienie na dobre już po rzepaku. Cytuj
Xpand Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 Po śniegach i mrozach odkłady się obudziły. Zmniejszyłem im właśnie wylotki, żeby wiedziały kto na dzielni rządzi Cytuj
Słowian Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 Fajna pasieka bardzo zadbana u mnie większy syfek zobaczymy czy uda ci sie utrzymać taka estetykę przy 50 + ale jak najbardziej życzę powodzenia i niech zimują dobrze dziewczyny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi