Gość Imker Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 jak nie odymi w tym roku to wczesną wiosną... ona nie ma się czym martwić bo ma kilka rodzin gorzej jak są dziesiątki Cytuj
daro Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 Ja pamiętam kiedy Kol. pisała że będzie dymić. Sam Baywarol ograniczy warozę , dodatkowo w odpowiednią porę odymione . Waroza nie spowoduje osypanie rodziny na pewno w zimę . Wiosną można coś innego zastosować ale ja bym nic nie dawał. Co do sikorek to ja butel po wodzie , do korka beleczka przybita , odcięte dno i do pełna smalcu. Nie ruszają a i ja ptaki lubię żyję z nimi w komitywie. Pszczoły też mam ,uli mi nie dziobią a wiosną jak radocha . Cytuj
Ewunia Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Jak dam radę odymić jeszcze raz w tym roku to odymię . Nie chciałabym dymić wiosną bo chcę mieć zdrowy miód. Nie jest ważne dla mnie, ile ja wezmę miodu w przyszłym roku .Chcę po prostu udowodnić sobie i tym którzy się ze mnie śmieją , że dam radę.Jest u mnie na wsi pszczelarz który ma około 50 rodzin ,to on pomagał mojemu ojcu przy pszczołach gdy on już nie mógł.Ale po śmierci mojego ojca kiedy go prosiłam żeby zajrzał do uli nigdy nie miał czasu. Więc postanowiłam pomocy szukać w internecie. Cytuj
MAZI Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Jak dam radę odymić jeszcze raz w tym roku to odymię . Nie chciałabym dymić wiosną bo chcę mieć zdrowy miód. Nie jest ważne dla mnie, ile ja wezmę miodu w przyszłym roku .Chcę po prostu udowodnić sobie i tym którzy się ze mnie śmieją , że dam radę.Jest u mnie na wsi pszczelarz który ma około 50 rodzin ,to on pomagał mojemu ojcu przy pszczołach gdy on już nie mógł.Ale po śmierci mojego ojca kiedy go prosiłam żeby zajrzał do uli nigdy nie miał czasu. Więc postanowiłam pomocy szukać w internecie. Damy radę :-) Głowa do góry! 1 Cytuj
daro Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 Nie jest ważne dla mnie, ile ja wezmę miodu w przyszłym roku .Chcę po prostu udowodnić sobie i tym którzy się ze mnie śmieją , że dam radę No to dasz radę . Nie wiem jak u kogo ale u mnie pszczoły już kłębie i szkoda wysiłku. Cytuj
zdzich123 Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Ewunia - zdążysz to odymisz ,wiosną nic nie dym .Jeśli stracisz pszczoły to żal , ale będziesz wiedziała co zrobiłaś żle .Co należy poprawić na przyszły rok .Będzie dobrze . 1 Cytuj
Gość Imker Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 a to niby czemu ma wiosną nie dymić? Cytuj
Ewunia Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Bo amitraza w miodzie mi nie potrzebna Cytuj
Gość Imker Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 ciekawe kiedy będziesz też miała ten pierwszy miód... a jak CI zapas zimowy w warszawiaku zostanie to tez te ramki będziesz wirowała? Cytuj
daro Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 Z nadstawek. W czerwcu. Cytuj
Ewunia Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Nie nie będę wirowala miodu który zostanie po zimie. A pierwszy miód jak pamiętam jest wielokwiatowy w maju Cytuj
Gość Imker Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 no właśnie kiedy tam maj... do czasu odymiania (o ile temp pozwoli) to nawet nie zdążysz ramek dołożyć Cytuj
Gość Imker Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 do czasu nadstawek to po api śladu nie będzie Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 do końca roku powinien się trafić nie jeden dzień z temperaturą powyżej 10 stopni Aleś optymista - synoptyk sikorki grasuja na wylotkach , odstraszyc sie ich pewnie nieda więc porozwieszałem na drzewach skórki ze słoniną i teraz poschodziły sie koty z okolicy Jak będziesz karmił sikorki w pasiece , to zamiast się ich pozbyć ściągniesz kolejne . Karmić TAK , ale nie w pasiece tylko nieco z dala od niej ! amitraza w miodzie mi nie potrzebna Amitraza w środowisku ulowym ulega szybkiemu całkowitemu rozkładowi . Apiwarol ma karencję na miód 30 dni od zabiegu . Jak na początku kwietnia trafi się ładny dzień na zrobienie zabiegu , to w ostatnich dniach maja spokojnie możesz miód wirować . 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Pożyjemy zobaczymy Ewa w warszawiakach to nie wiem co trzeba zrobić żeby pszczoły nie przezimowały.Ten typ ula wybacza wiele błędów pszczelarzowi,a w Twoim przypadku na razie wszystko jest w miarę ok tylko ten baywarol musisz zastąpić innymi paskami.Ja stawiam wszystkie Twoje rodziny doczekają wiosny.A to że masz zmartwienie to normalka ja też się o swoje bidoki martwię.PK Cytuj
Ewunia Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Dziękuję Piotrze Przywróciłeś mi wiarę w siebie; ) Cytuj
daro Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Opublikowano 14 Listopada 2016 Jak będziesz karmił sikorki w pasiece , to zamiast się ich pozbyć ściągniesz kolejne . Ni kolego , sikorki mają terytoria . Jak mają żarcie to reszcie oczy wydziobią a nie dadzą pojeść. Widziałem jak dzięcioła odganiały. W tym roku było 8 młodych w ulu. Cytuj
MAZI Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Aleś optymista - synoptyk Niewierny Robercie! Właśnie oglądałem prognozy - u mnie w tym tygodniu mają być 2 dni z temp. 10 stopni na PLUSIE :-P Cytuj
zdzich123 Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Robi - piszesz że na początku kwietnia , jak trafi się ładny dzień można dać dyma .W tym roku gdyby nie przymrozek pod koniec kwietnia to na 1 maja mógłbym wirować .Wiosną dymienie to jest loteria . Cytuj
MAZI Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Ja dalej będę się upierał, że lepiej odymić w tym roku. Cytuj
siverit Opublikowano 14 Listopada 2016 Opublikowano 14 Listopada 2016 Ewunia, nawet jeśli się pomylisz. Twój bzholy naprawdę chcesz przeżyć. Nawet bardziej niż chcesz. Ewunia,навіть якщо ви помилились. Ваші бжоли дуже хочуть вижити. Навіть більше, ніж Ви цього бажаєте. Od Varroa musi walczyć od sierpnia. 2 - 3 razy każdy proces 7- 9 dni zniszczyć kwoty podstawowej. Młode pszczoły rodzą się zdrowe. We wrześniu dajemy do zapobiegania nalewki z pieprzu i szałwii. Następnie zrobić jeden zabieg, gdy wszystkie pszczoły rodzą - tak zabija Varroa niemal całkowicie. З варроа боротися потрібно ще з серпня. 2 - 3 рази обробити кожні 7- 9 днів знищить основну кількість. Молоді бджоли народяться здорові. В вересні для профілактики ми даємо настоянку перцю та полину. Потім одне лікування робимо коли всі бджоли народяться - так знищуемо варроа майже повністю. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi