Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Odnośnie poddawania matek jesienią to uważam, że jest to najlepszy okres do bezproblemowej wymiany matek.

Ja jesienią wymieniam matki słabej jakości, rojowe a także w rodzinach gdzie jest trudno poddać nowa matkę.

Średnio od końca września do końca pażdziernika wymieniam około 30 matek.

W okresie jesiennym jest 100% przyjęci matek bez żadnych problemów. Nie potrzeba przetrzymywac matki w klateczce tylko od razu można klateczkę otworzyć.

Więc polecam ten okres do wymiany matek.

Opublikowano

Tak tak,  starość to wiek nietoperzy,  nie dowidzą nie dosłyszą i wybiórcza pamięć.

Jesienią 100 % przyjęć  matek , matki dodane do rodzin z matkami nie ścinane ich ocena na wiosnę po rozpoczęciu czerwienia.

Autor ,z którego studencki bryk mam , podsumowywał że wysyłka matek w klateczkach kończy się jesienią w 99 % ich zaziębieniem i wybrakowaniem. Polecał nawet podawanie do trutówek . Oczywiście matek ze swojej pasieki gdzie podanie trwa chwilę.

Jak to mówią hau hau .

Dziwna zapalczywość chłopy. Mam na tablecie w robocie jak znajdę to wkleję fragment .

Opublikowano

tu jeszcze coś ode mnie

Nowe matki najtrudniej są przyjmowane przez pszczoły w okresie szczytowego rozwoju (maj - lipiec), a najłatwiej we wrześniu lub w październiku. Latem w żadnym przypadku nie powinno się poddawać matek, również czerwiących, do rodzin produkcyjnych, ponieważ prawdopodobieństwo zakłucia jej jest bardzo duże. Matki takie najlepiej jest przechować w małej rodzince do jesieni i dopiero wtedy poddać do docelowego ula. Jesienią wystarczy z reguły usunąć stara matkę i włożyć nową w klateczce zamkniętej ciastem cukrowym, tak by pszczoły mogły wygryźć ciasto i uwolnić matkę w ciągu kilku godzin.

żródło  https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Pasieka/Poddawanie_matek_pszczelich

• Lubię 1
Opublikowano

ja już kiedyś napisałem że są tacy co im się nie przemówi... albo są też tacy jak opis w mojej sygnaturze

Opublikowano

To, że można poddać matkę (matki) z dobrym  skutkiem  we wrześniu, październiku, a nawet w listopadzie zostało już powiedziane, żadna rewelacja. I to powinno zostać zapamiętane , że coś takiego można wykonać .

No to ilu wymienia matki we wrześniu ,październiku? Gdzie kupujecie matki , czy to są jednodniówki ?, czy po  60 zet A może z własnej chodowli?Utrzymywanie kilkudziesięciu ulików do tego okresu też nie jest łatwe .A jak nie przyjmią ? Nie ma 100%.    A jak przemarzną :(

Ja osobiście wolę wymienić wcześniej :) , gdyż we wrześniu to nie mam czasu, muszę szybko brać co jest, składać na zimę i karmić ,To że ostatnie lata są ciepłe i mamy późną jesień , to nie znaczy że zawsze tak było i będzie . Ujemne temperatury a nawet śnieg w tym okresie , to nie anomalie , to rzeczywistość .

Z zainteresowaniem wysłucham wszystkich wypowiedzi w tym temacie .

Opublikowano

To nadal niektórych nie przekonuje,wolą odejść z forum jak uwierzyć w doświadczenie innych.Zresztą nawet nie wolno komentować postów,bo to antagonizm. PK

Doświadczenie innych nie wszędzie da się jednakowo zastosować.

Ja też znam takiego co wymienia połowę matek we wrześniu, i nawet w październiku, jak jest już pszczoła zimowa,

ale to jest zawodowiec

i wymienia

nie dla ratowania rodziny tylko z myślą o wywozie na rzepak,

żeby mu się nie roiły , bo podobno do roku się nie roją.

Facet ma doświadczenie w tym, ale mnie się to nie nadaje, bo nie mam rzepaku.

Opublikowano

W 1000 % zgadzam się z Panem Chachułą , watro nie tylko to poczytać.

Warto zrozumieć też co pisze -

Aby w pełni wykorzystać kolejne pożytki, wymianę matek rozpoczynamy na przełomie sierpnia i września.

Matki nie transportowane w klateczkach. Można Piotrze pisać argumenty bez wycieczek osobistych.

A pan Chachuła mądrze pisze.

Opublikowano

lalux5 tu chodziło o jedną matkę od Lysego a zrobiło się zamieszanie (jak już wcześniej napisałem) jakby wymieniał pół pasieki

Opublikowano

lalux5 tu chodziło o jedną matkę od Lysego a zrobiło się zamieszanie (jak już wcześniej napisałem) jakby wymieniał pół pasieki

Właśnie, jednostkowy przypadek losowy a problem rozdmuchany niepotrzebnie. Fajnie słyszeć różne opinie, szczególnie z doświadczenia własnego. Bo to, że ktoś coś gdzieś napisał, dla mnie jest mniej warte od opinii kolegi z forum, który daje przykłady z własnej praktyki.

• Lubię 1
Opublikowano

Piotrze zgadzam się nie tylko teraz . Zgadzam się z fachowcami , zwłaszcza że moje obserwacje i doświadczenie potwierdzają w 100 % to co wcześniej czytałem u Pana Chachuły.

Trzeba jednak czytać wszystko . Ja też nie raz czynię to wybiórczo i potem trzeba odszczekiwać swoje wyobrażenia. :D

Dobrze że się zrobiła ,, zadyma,, bo wyniknie z tego nauka , dla nas , dla tych co przeczytają a nie tylko dla zadającego pytanie.

Dla mnie autorytetem  są  naukowcy. Fora to jest praktyka która nie może stać jednak w sprzeczności z nauką. :D

Opublikowano

Piotrze zgadzam się nie tylko teraz . Zgadzam się z fachowcami , zwłaszcza że moje obserwacje i doświadczenie potwierdzają w 100 % to co wcześniej czytałem u Pana Chachuły.

Trzeba jednak czytać wszystko . Ja też nie raz czynię to wybiórczo i potem trzeba odszczekiwać swoje wyobrażenia. :D

Dobrze że się zrobiła ,, zadyma,, bo wyniknie z tego nauka , dla nas , dla tych co przeczytają a nie tylko dla zadającego pytanie.

Dla mnie autorytetem  są  naukowcy. Fora to jest praktyka która nie może stać jednak w sprzeczności z nauką. :D

Tylko, że są Naukowcy i "naukowcy"... I tutaj jest rola praktyków, żeby odsiać ziarno od plew.

Opublikowano

Nie Kolego , pseudonaukowcy to nie naukowcy. Komuś tu napisałem o pseudonauce . Praktykiem jest Pan Chachuła , jam cienki Bolek , choć moje życiowe doświadczenie i wybory potwierdzają to co ten Pan pisze. Radzę wszystkim przeczytać.