Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek proponuję o przeniesienie postów dotyczących cła do działu dotyczącego chin, aby zrobić porządek tutaj i wstawiać tutaj posty dotyczące rabatów w sklepach pszczelarskich.

Cła ani akcyzy nie płaciłem.

Ale na paczce przyklejono mi naklejkę :
|attachicon.gifObraz (311).jpg
Nie wiem jak ją interpretować ?
Wydaje mi się , że skontrolowali , ale uznali , że kwota i ilość wskazuje na użytek prywatny :)

Znalazłem coś takiego dotyczącego wspólnej polityki gospodarczej UE. http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/Portals/0/regulacje-prawne/ue/1.pdf

Podstawy Wspólnoty

Tytuł 1 Swobodny przepływ towarów

Artykuł 9

1.Podstawą Wspólnoty jest unia celna, która rozciąga się na całą wymianę towarową i obejmuje zakaz ceł przywozowych i wywozowych między Państwami Członkowskimi oraz wszelkich opłat o skutku równoważnym, jak również przyjęcie wspólnej taryfy celnej w stosunkach z państwami trzecimi.

2. Postanowienia rozdziału 1 sekcja 1 i rozdziału 2 niniejszego tytułu stosują się do produktów pochodzących z Państw Członkowskich oraz do produktów pochodzących z państw trzecich, jeżeli znajdują się one w swobodnym obrocie w Państwach Członkowskich.

Artykuł 10 

1. Produkty pochodzące z państw trzecich są uważane za będące w swobodnym obrocie w jednym z Państw Członkowskich, jeżeli dopełniono wobec nich formalności przywozowych oraz pobrano wszystkie wymagane cła i opłaty o skutku równoważnym w tym Państwie Członkowskim i jeżeli nie skorzystały z całkowitego lub częściowego zwrotu tych ceł lub opłat.

2. Przed upływem roku od wejścia w życie niniejszego Traktatu Komisja ustali metody współpracy administracyjnej dla zastosowania artykułu 9 ustęp 2, uwzględniając potrzebę jak najdalej idącego ograniczania formalności, jakim podlega handel. Przed upływem roku od wejścia w życie niniejszego Traktatu Komisja ustanowi przepisy mające zastosowanie w obrocie towarowym między Państwami Członkowskimi dotyczące towarów pochodzących z innego Państwa Członkowskiego, wytworzonych z produktów, które nie były objęte odpowiednimi cłami i opłatami o skutku równoważnym obowiązującymi w tym Państwie Członkowskim, występującym w danym wypadku w charakterze eksportera, lub które korzystały z całkowitego lub częściowego zwrotu tych ceł lub opłat. Przy ustanawianiu powyższych przepisów Komisja uwzględnia zasady ustalone dla znoszenia ceł wewnątrz Wspólnoty oraz stopniowego wprowadzania wspólnej taryfy celnej.

W związku z czym sądzę, że celnicy stwierdzili, że dla danego towaru zostało już odprowadzone cło w innym kraju wspólnoty, bądź też nie chciało im się grzebać z szukaniem wartości tego produktu i nakleili nalepkę bo stwierdzili, że duperelka na użytek własny i nie wygląda na wartość wyższą od progu opłaty celnej. W praktyce rzadko kiedy celnicy będą się bawić w proszenie o dokument sprzedaży albo określanie wartości dla towarów o wartości oscylującej w granicach wymaganych do opłacenia cła. Tym bardziej, że większość z aliexpress idzie jako "gift" więc rzekomo nie jest to zakup, tylko "darmowy" prezent i jako takiego paragonu można nie mieć. Natomiast prawie pewnym jest, że celnicy zatrzymają towar o wartości zdecydowanie przekraczającej próg opłacenia cła. Np. telewizorek 60 calowy, podróbkę najnowszego iphone itd.

Opublikowano

Dzisiaj dotarła do mnie owa rameczka , i co mogę powiedzieć to jakość nie jest z najwyższej  półki - miseczki mają fragmenty niepotrzebnego plastiku itp. Ale zobaczymy w praniu

Opublikowano

A miseczki pasują ?
Po włożeniu pokrywka się domyka ?
Bo z tego co próbowałem , to te chińskie zielonkawo-żółte miseczki z wypukłym denkiem do Nicot-a nie pasowały !
Przy zamykaniu pokrywki było ryzyko , że pokrywka pęknie .
Miseczki MUSZĄ być z płaskimi denkami

Opublikowano

Miseczki wchodzą luźno na ramkę , nawet trochę za luźno i mogą wypaść  ale po przymknięciu wieczkiem jest o.k . Mam zamówić jeszcze pozostałe akcesoria to zobaczymy jak to spasuje

Opublikowano

Miseczki wchodzą luźno na ramkę , nawet trochę za luźno i mogą wypaść  ale po przymknięciu wieczkiem jest o.k . Mam zamówić jeszcze pozostałe akcesoria to zobaczymy jak to spasuje

No to super .

W ramce miseczki mogą być luźno . Lepsze luźne jak za ciasne.

Nie może być luzu między miseczkami , a korkami .

No i lokówki nie mogą być ani za luźne , ani za ciasne .

Opublikowano

Te nalewy plastiku o dziwo pszczoły olewają ciepłym . Polskie też to mają na początku obcinałem ale jak wsadziłem jedna z nalewem i pszczoły przyjęły to się nie bawię.

• Lubię 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po otrzymaniu termoregulatorów - definitywnie nie nadają się do cieplarki. Wachanie temperatury o 2 w dół i 2 w górę co daje 4 stopnie.

Opublikowano

Po otrzymaniu termoregulatorów - definitywnie nie nadają się do cieplarki. Wachanie temperatury o 2 w dół i 2 w górę co daje 4 stopnie.

Bywa i tak ;)

Opublikowano

Z tego co się później doczytałem jak ten temat był na forum ,  te regulatory to miały przeznaczenie do ogrzewaczy wody kąpielowych , bojlerów itp.  , gdzie  większa precyzja pomiaru i regulacji temperatury nie była wymagana.

Opublikowano

Ja nie myślę - wiem . Znam tę firmę od b. dawna. Co nie przeczy temu że sprzedaje i ten chiński o którym piszę .Ten jest robiony u nas , gdyby w Chinach to można by było by go i tam kupić. Temperatury trzyma prawidłowo.O elementach nie wypowiem się . Rozbierałem nie jeden wiem i widać.

Opublikowano

Mam w inkubatorze ( do jaj ) ten Polski Rc-2T .

Włącza i wyłącza się prawidłowo +0,1/-0,1 

Ale muszę pogłówkować i coś przerobić , bo dodając bezwładność cieplną przewodu grzewczego mam skoki +0,5/-0,5

Mimo , że bez przerwy kręcą się dwa wiatraczki komputerowe, które  mieszają powietrze .

Opublikowano

Zmniejszyć moc grzewczą kabla

Nie chciałbym zaśmiecać tematu rozpisując się o inkubatorach ...

Skrzynka styrodurowa oklejona folią metalizowaną ma wymiary 91x43x25cm.

Kabel 100W / 8,5m. to chyba nie za dużo ?

Opublikowano

Kurde blaszka ... nowy wydatek . 

Ciekawe jak się przepióry wylęgną przy takich wahaniach .
Teoretycznie nie powinny przekraczać 0,2-0,3 stopnia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pewnie się nadają do niskich korpusów . Tylko to mocowanie cylindryczne ? Dla mnie lepsze było by z otworem w środku frezu  do frezarki dolnowrzecionowej.

Opublikowano

Wpierw trzeba mieć tą frezarkę dolnowrzecionową  :D

Mam górnowrzecionową zamontowaną do stolika,dlatego takie mocowanie.

Chodziło mi o klejenie desek żeby się nie paczyły np: 3x10cm dla korpusu wielkopolskiego.Te 3 cm do obcięcia oczywiście później.