Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

17 godzin temu, Krzychu napisał:

I jak? Złożyłeś już wniosek? 

Czy ktokolwiek z Was złożył? 

Czy tylko mi się wydaje, że niesamowita papierologia jest z tym? Ja nawet nr EP w ARiMR nie mam.

A mam obawy, że jak już złożysz również o to wniosek do nich aby nadali Ci ten nr to wówczas będą mieli Cię na haczyku. Nic nie jest za darmo. 

Tak złożyłem wniosek - wielkiego problemu z tym nie ma, zaniosłem do ARiMR i to wszystko.

Na zebraniu koła był przedstawiciel Agencji - tłumaczył  jak wypełnić wniosek, zachęcał do składania.

Opublikowano
W dniu 18.06.2021 o 07:15, kubek33 napisał:

Tak złożyłem wniosek - wielkiego problemu z tym nie ma, zaniosłem do ARiMR i to wszystko.

Na zebraniu koła był przedstawiciel Agencji - tłumaczył  jak wypełnić wniosek, zachęcał do składania.

Jacku, dobrze orientujesz się w temacie więc podpowiedz co zaznaczyć w pkt IV. OŚWIADCZENIE WNIOSKODACY W ZWIĄZKU Z UBIEGANIEM SIĘ O POMOC. ? 

Skoro moje "gospodarstwo" pasieczne nie jest nawet mikroprzedsiębiorstwem a co dopiero jakimikolwiek przedsiębiorstwem? Dużo odnośników w tym wniosku jest do samego "przedsiębiorstwa" a jak wiemy z definicji:

Przedsiębiorstwo - jednostka organizacyjna prowadząca działalność gospodarczą (to już rozumiem jako bycie VATowcem) , wyodrębniona prawnie, organizacyjnie, terytorialnie i ekonomicznie, obejmująca zasoby ludzkie, finansowe, zasoby materialne i niematerialne. 

W mojej ocenie prowadzenie hobbystycznie gospodarki pasiecznej z kilkoma ulami nie jest przedsiębiorstwem. 

Nie ma punktu, który by pasował do mojej działalności. 

Opublikowano

Rozumiem, że jeśli w roku poprzednim brałeś dofinansowanie na sprzęt pszczelarski to dołączasz do wniosku oświadczenie o otrzymaniu pomocy de minimis w rolnictwie? 

Opublikowano
7 godzin temu, Krzychu napisał:

Jacku, dobrze orientujesz się w temacie więc podpowiedz co zaznaczyć w pkt IV. OŚWIADCZENIE WNIOSKODACY W ZWIĄZKU Z UBIEGANIEM SIĘ O POMOC. ? 

Skoro moje "gospodarstwo" pasieczne nie jest nawet mikroprzedsiębiorstwem a co dopiero jakimikolwiek przedsiębiorstwem? Dużo odnośników w tym wniosku jest do samego "przedsiębiorstwa" a jak wiemy z definicji:

Przedsiębiorstwo - jednostka organizacyjna prowadząca działalność gospodarczą (to już rozumiem jako bycie VATowcem) , wyodrębniona prawnie, organizacyjnie, terytorialnie i ekonomicznie, obejmująca zasoby ludzkie, finansowe, zasoby materialne i niematerialne. 

W mojej ocenie prowadzenie hobbystycznie gospodarki pasiecznej z kilkoma ulami nie jest przedsiębiorstwem. 

Nie ma punktu, który by pasował do mojej działalności. 

jest mikroprzedsiębiorstwem

• Dziękuję 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

PZP zawnioskowało o podniesienie kwoty dopłaty do przezimowanej rodziny. Z 20zł na 40 zł.
Wykończą nas tym socjalizmem z każdej strony... 

• Lubię 3
Opublikowano

Ponieważ rowery spełniają wielką usługę dla społeczeństwa, jaką jest obniżanie emisji CO2 i nakładów na służbę zdrowia, niniejszym wnioskuję o dopłatę na wymianę pedała. Dla każdego. Pedała czy pedału?

• Haha 3
Opublikowano
46 minut temu, Turqs napisał:

PZP zawnioskowało o podniesienie kwoty dopłaty do przezimowanej rodziny. Z 20zł na 40 zł.

Ludzie są po prostu głupi. 

Osobiście uważam że pszczelarstwo powinno jak najszybciej zrezygnować z wszelkich dopłat. 

To jest tylko finansowanie wielkich sklepów, dystrybutorów, monopolistów....

Ludzie nie potrafią zrozumieć że każda dystrybuowana złotówka przez Panstwo w formie dopłat traci wartość...

• Lubię 5
Opublikowano
2 godziny temu, Turqs napisał:

I tak po tych wichurach wydadzą mniej niż rok temu na ten cel.

Opublikowano
2 godziny temu, Krzychu napisał:

I tak po tych wichurach wydadzą mniej niż rok temu na ten cel.

Myślisz ? ? Polak potrafi , nikt tego nie skontroluje a poza tym to jest polityka  ? i nie będą tego kontrolować celowo ? bo i po co robić sobie obciach na wsi kontrolami. 

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to w ubiegłym roku kontrole były. Skoro rolnicy są kontrolowani to niby dlaczego pszczelarze mieli by mieć lepiej, w końcu jesteśmy producentami rolnymi.

Opublikowano
Godzinę temu, Tadek11 napisał:

Myślisz ? ? Polak potrafi , nikt tego nie skontroluje a poza tym to jest polityka  ? i nie będą tego kontrolować celowo ? bo i po co robić sobie obciach na wsi kontrolami. 

W zasadzie napisałem to ironicznie. Też jestem tego zdania, że nie będą kontrolować każdej pasieki w powiecie 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
45 minut temu, kubek33 napisał:

No i będzie po 50 zł do rodziny - coś się za to kupi

Tyle samo co przed rokiem za 20 zł :)

• Lubię 1
Opublikowano
49 minut temu, kubek33 napisał:

Np prawie 11 kg cukru 

Opublikowano
12 minut temu, Turqs napisał:

Tyle samo co przed rokiem za 20 zł :)

Nie masz racji ....rok temu za 20 zł kupiłeś 8 kg ....dziś za 50 zł kupisz 11 kg...więc przyznasz, że 11 to więcej niż 8

Opublikowano
Godzinę temu, kubek33 napisał:

Paliwa do samochodu . ? Najbardziej uśmiałem się jak Kowalczyk mówił że dopłaty wzrosły  dwa i pół krotnie dla pszczelarzy ?

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, kubek33 napisał:

Nie masz racji ....rok temu za 20 zł kupiłeś 8 kg ....dziś za 50 zł kupisz 11 kg...więc przyznasz, że 11 to więcej niż 8

tak tak przyznaję :) 

Opublikowano
2 godziny temu, kubek33 napisał:

nim Ci dadza minie jakiś czas i za ta kase kupisz już tylko 5 kilo zobaczysz szok cenowy dopiero przed nami:P

• Lubię 2
Opublikowano
42 minuty temu, mirek. napisał:

nim ci dadza minie jakiś czas i za ta kase kupisz już tylko 5 kilo zobaczysz szok cenowy dopiero przed nami:P

• Może przydałyby się niektórym Kolegom korepetycje z matematyki i ekonomii  Jana Kaczmarka  - jak się zejdzie plus z minusem to co nam pozostanie ????? ? Oczywiście to tak humorystycznie ?

Takie są reguły niestety !

Opublikowano

Był dobrobyt w pszczelarstwie ale się skończył przez wstawanie z kolan. ?

Za sprzedany 1 słoik miodu spadziowego kupowałem 35 kilogramów cukru. 

Ul w dobrej opcji  kosztował po dopłatach 174zł.

Stół z nierdzewki chyba coś 500 zł.

Ech kiedyś to było....?

• Lubię 2
Opublikowano
40 minut temu, piotrpodhale napisał:

Głosy takich jak ty ???

A co schowasz do skarpety????

Jeszcze 2 lata temu nic nie było bez względu czy był kryzys czy byliśmy zieloną wyspą.

Mnie też marzy się przycisk do niskich cen - ale tego przycisku nie ma jak to objawił pewien facet na targowisku.

Opublikowano
12 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Był dobrobyt w pszczelarstwie ale się skończył przez wstawanie z kolan. ?

Za sprzedany 1 słoik miodu spadziowego kupowałem 35 kilogramów cukru. 

Ul w dobrej opcji  kosztował po dopłatach 174zł.

Stół z nierdzewki chyba coś 500 zł.

Ech kiedyś to było....?

Teraz trzeba przeczekać ten czas, zacząć kombinować z produktami, które sam wyszukane na rynku jak pierzga, propolis, czy mieszankę miodu naturalnego z ziołami - bo na razie tylko o te rzeczy mnie pytają, a miód wielokwiatowy jak stał tak stoi nie ruszony. 

Opublikowano

Miód z pierzgą , to też u mnie zaczęli się pytać niektórzy klienci. Troche zrobiłem na własny użytek pierzgi z miodem  i już nie mam , klienci chcieli więcej ? Trzeba o tym pomyśleć ?  na następny sezon. Nawet nie wiem po ile moża by za to piliczyć zeby nie przedobrzyć z ceną ?

U mnie wielokwiatu już mało , pozostał rzepak kremowany jeszcze z 80 słoików.

Opublikowano
W dniu 28.12.2022 o 22:45, kubek33 napisał:

Mnie też marzy się przycisk do niskich cen - ale tego przycisku nie ma jak to objawił pewien facet na targowisku.

Najwyraźniej znaleźli tylko przycisk od łupienia do bólu ciężko pracujących.?

• Lubię 3
  • Haha 1