kubek33 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 17 godzin temu, Krzychu napisał: I jak? Złożyłeś już wniosek? Czy ktokolwiek z Was złożył? Czy tylko mi się wydaje, że niesamowita papierologia jest z tym? Ja nawet nr EP w ARiMR nie mam. A mam obawy, że jak już złożysz również o to wniosek do nich aby nadali Ci ten nr to wówczas będą mieli Cię na haczyku. Nic nie jest za darmo. Tak złożyłem wniosek - wielkiego problemu z tym nie ma, zaniosłem do ARiMR i to wszystko. Na zebraniu koła był przedstawiciel Agencji - tłumaczył jak wypełnić wniosek, zachęcał do składania. Cytuj
Krzychu Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 W dniu 18.06.2021 o 07:15, kubek33 napisał: Tak złożyłem wniosek - wielkiego problemu z tym nie ma, zaniosłem do ARiMR i to wszystko. Na zebraniu koła był przedstawiciel Agencji - tłumaczył jak wypełnić wniosek, zachęcał do składania. Jacku, dobrze orientujesz się w temacie więc podpowiedz co zaznaczyć w pkt IV. OŚWIADCZENIE WNIOSKODACY W ZWIĄZKU Z UBIEGANIEM SIĘ O POMOC. ? Skoro moje "gospodarstwo" pasieczne nie jest nawet mikroprzedsiębiorstwem a co dopiero jakimikolwiek przedsiębiorstwem? Dużo odnośników w tym wniosku jest do samego "przedsiębiorstwa" a jak wiemy z definicji: Przedsiębiorstwo - jednostka organizacyjna prowadząca działalność gospodarczą (to już rozumiem jako bycie VATowcem) , wyodrębniona prawnie, organizacyjnie, terytorialnie i ekonomicznie, obejmująca zasoby ludzkie, finansowe, zasoby materialne i niematerialne. W mojej ocenie prowadzenie hobbystycznie gospodarki pasiecznej z kilkoma ulami nie jest przedsiębiorstwem. Nie ma punktu, który by pasował do mojej działalności. Cytuj
Krzychu Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Rozumiem, że jeśli w roku poprzednim brałeś dofinansowanie na sprzęt pszczelarski to dołączasz do wniosku oświadczenie o otrzymaniu pomocy de minimis w rolnictwie? Cytuj
kubek33 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 7 godzin temu, Krzychu napisał: Jacku, dobrze orientujesz się w temacie więc podpowiedz co zaznaczyć w pkt IV. OŚWIADCZENIE WNIOSKODACY W ZWIĄZKU Z UBIEGANIEM SIĘ O POMOC. ? Skoro moje "gospodarstwo" pasieczne nie jest nawet mikroprzedsiębiorstwem a co dopiero jakimikolwiek przedsiębiorstwem? Dużo odnośników w tym wniosku jest do samego "przedsiębiorstwa" a jak wiemy z definicji: Przedsiębiorstwo - jednostka organizacyjna prowadząca działalność gospodarczą (to już rozumiem jako bycie VATowcem) , wyodrębniona prawnie, organizacyjnie, terytorialnie i ekonomicznie, obejmująca zasoby ludzkie, finansowe, zasoby materialne i niematerialne. W mojej ocenie prowadzenie hobbystycznie gospodarki pasiecznej z kilkoma ulami nie jest przedsiębiorstwem. Nie ma punktu, który by pasował do mojej działalności. jest mikroprzedsiębiorstwem 1 Cytuj
Turqs Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 PZP zawnioskowało o podniesienie kwoty dopłaty do przezimowanej rodziny. Z 20zł na 40 zł. Wykończą nas tym socjalizmem z każdej strony... 3 Cytuj
michal79 Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 Ponieważ rowery spełniają wielką usługę dla społeczeństwa, jaką jest obniżanie emisji CO2 i nakładów na służbę zdrowia, niniejszym wnioskuję o dopłatę na wymianę pedała. Dla każdego. Pedała czy pedału? 3 Cytuj
Wugiwugi Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 46 minut temu, Turqs napisał: PZP zawnioskowało o podniesienie kwoty dopłaty do przezimowanej rodziny. Z 20zł na 40 zł. Wykończą nas tym socjalizmem z każdej strony... Ludzie są po prostu głupi. Osobiście uważam że pszczelarstwo powinno jak najszybciej zrezygnować z wszelkich dopłat. To jest tylko finansowanie wielkich sklepów, dystrybutorów, monopolistów.... Ludzie nie potrafią zrozumieć że każda dystrybuowana złotówka przez Panstwo w formie dopłat traci wartość... 5 Cytuj
Krzychu Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 2 godziny temu, Turqs napisał: PZP zawnioskowało o podniesienie kwoty dopłaty do przezimowanej rodziny. Z 20zł na 40 zł. Wykończą nas tym socjalizmem z każdej strony... I tak po tych wichurach wydadzą mniej niż rok temu na ten cel. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 2 godziny temu, Krzychu napisał: I tak po tych wichurach wydadzą mniej niż rok temu na ten cel. Myślisz ? ? Polak potrafi , nikt tego nie skontroluje a poza tym to jest polityka ? i nie będą tego kontrolować celowo ? bo i po co robić sobie obciach na wsi kontrolami. Cytuj
Nacek Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 Z tego co mi wiadomo to w ubiegłym roku kontrole były. Skoro rolnicy są kontrolowani to niby dlaczego pszczelarze mieli by mieć lepiej, w końcu jesteśmy producentami rolnymi. Cytuj
Krzychu Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 Godzinę temu, Tadek11 napisał: Myślisz ? ? Polak potrafi , nikt tego nie skontroluje a poza tym to jest polityka ? i nie będą tego kontrolować celowo ? bo i po co robić sobie obciach na wsi kontrolami. W zasadzie napisałem to ironicznie. Też jestem tego zdania, że nie będą kontrolować każdej pasieki w powiecie Cytuj
kubek33 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 No i będzie po 50 zł do rodziny - coś się za to kupi Cytuj
Turqs Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 45 minut temu, kubek33 napisał: No i będzie po 50 zł do rodziny - coś się za to kupi Tyle samo co przed rokiem za 20 zł 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 49 minut temu, kubek33 napisał: No i będzie po 50 zł do rodziny - coś się za to kupi Np prawie 11 kg cukru Cytuj
kubek33 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 12 minut temu, Turqs napisał: Tyle samo co przed rokiem za 20 zł Nie masz racji ....rok temu za 20 zł kupiłeś 8 kg ....dziś za 50 zł kupisz 11 kg...więc przyznasz, że 11 to więcej niż 8 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Godzinę temu, kubek33 napisał: No i będzie po 50 zł do rodziny - coś się za to kupi Paliwa do samochodu . ? Najbardziej uśmiałem się jak Kowalczyk mówił że dopłaty wzrosły dwa i pół krotnie dla pszczelarzy ? 1 Cytuj
Turqs Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 28 minut temu, kubek33 napisał: Nie masz racji ....rok temu za 20 zł kupiłeś 8 kg ....dziś za 50 zł kupisz 11 kg...więc przyznasz, że 11 to więcej niż 8 tak tak przyznaję Cytuj
mirek. Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 2 godziny temu, kubek33 napisał: Nie masz racji ....rok temu za 20 zł kupiłeś 8 kg ....dziś za 50 zł kupisz 11 kg...więc przyznasz, że 11 to więcej niż 8 nim Ci dadza minie jakiś czas i za ta kase kupisz już tylko 5 kilo zobaczysz szok cenowy dopiero przed nami:P 2 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 42 minuty temu, mirek. napisał: nim ci dadza minie jakiś czas i za ta kase kupisz już tylko 5 kilo zobaczysz szok cenowy dopiero przed nami:P Może przydałyby się niektórym Kolegom korepetycje z matematyki i ekonomii Jana Kaczmarka - jak się zejdzie plus z minusem to co nam pozostanie ????? ? Oczywiście to tak humorystycznie ? Takie są reguły niestety ! Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Był dobrobyt w pszczelarstwie ale się skończył przez wstawanie z kolan. ? Za sprzedany 1 słoik miodu spadziowego kupowałem 35 kilogramów cukru. Ul w dobrej opcji kosztował po dopłatach 174zł. Stół z nierdzewki chyba coś 500 zł. Ech kiedyś to było....? 2 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 8 godzin temu, kubek33 napisał: coś się za to kupi Głosy takich jak ty ??? 1 Cytuj
kubek33 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Opublikowano 28 Grudnia 2022 40 minut temu, piotrpodhale napisał: Głosy takich jak ty ??? A co schowasz do skarpety???? Jeszcze 2 lata temu nic nie było bez względu czy był kryzys czy byliśmy zieloną wyspą. Mnie też marzy się przycisk do niskich cen - ale tego przycisku nie ma jak to objawił pewien facet na targowisku. Cytuj
Krzychu Opublikowano 29 Grudnia 2022 Opublikowano 29 Grudnia 2022 12 godzin temu, piotrpodhale napisał: Był dobrobyt w pszczelarstwie ale się skończył przez wstawanie z kolan. ? Za sprzedany 1 słoik miodu spadziowego kupowałem 35 kilogramów cukru. Ul w dobrej opcji kosztował po dopłatach 174zł. Stół z nierdzewki chyba coś 500 zł. Ech kiedyś to było....? Teraz trzeba przeczekać ten czas, zacząć kombinować z produktami, które sam wyszukane na rynku jak pierzga, propolis, czy mieszankę miodu naturalnego z ziołami - bo na razie tylko o te rzeczy mnie pytają, a miód wielokwiatowy jak stał tak stoi nie ruszony. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Miód z pierzgą , to też u mnie zaczęli się pytać niektórzy klienci. Troche zrobiłem na własny użytek pierzgi z miodem i już nie mam , klienci chcieli więcej ? Trzeba o tym pomyśleć ? na następny sezon. Nawet nie wiem po ile moża by za to piliczyć zeby nie przedobrzyć z ceną ? U mnie wielokwiatu już mało , pozostał rzepak kremowany jeszcze z 80 słoików. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 30 Grudnia 2022 Opublikowano 30 Grudnia 2022 W dniu 28.12.2022 o 22:45, kubek33 napisał: Mnie też marzy się przycisk do niskich cen - ale tego przycisku nie ma jak to objawił pewien facet na targowisku. Najwyraźniej znaleźli tylko przycisk od łupienia do bólu ciężko pracujących.? 3 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi