Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Może popiły w święta i je suszy ?

Ja korzystając z pogody zaglądałem co narobiły z węzą którą powkładałem.Jest odbudowana i zawalona pyłkiem,miodem a jak była na skraju czerwiu to zaczerwiły.Nadstawki które założyłem na niektóre ule zalane wierzbą.Jakby co to do herbaty na zimę już będzie ? PK

8a8b906dd58282famed.jpg4d74faefee4ceddamed.jpg

Szacun, u nas po drugiej stronie kraju nie ma szans na takie rarytas w taką pogodę 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano

PS. Piotrze, czy przypadkiem kilka postów wcześniej nie mówiłeś, że nie wierzysz w zbiory nektarowe? :D

Opublikowano
16 godzin temu, Nacek napisał:

Mam na podwórku studnię, taką z kręgów betonowych, kiedyś brałem z niej wodę do podlewania ogrodu, woda nigdy się nie kończyła, a w tym roku jest na dnie tylko trochę błota

Trzeba oczyścić !
studnie z czasem się zamulają .

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzychu napisał:

PS. Piotrze, czy przypadkiem kilka postów wcześniej nie mówiłeś, że nie wierzysz w zbiory nektarowe? :D

Zgadza się podtrzymuje " Ja w jakieś wielkie zbiory z nektarowych nie wierzę"

Opublikowano
6 minut temu, piotrpodhale napisał:

Zgadza się podtrzymuje " Ja w jakieś wielkie zbiory z nektarowych nie wierzę"

ech :(

Opublikowano
17 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Może popiły w święta i je suszy ?

Ja korzystając z pogody zaglądałem co narobiły z węzą którą powkładałem.Jest odbudowana i zawalona pyłkiem,miodem a jak była na skraju czerwiu to zaczerwiły.Nadstawki które założyłem na niektóre ule zalane wierzbą.Jakby co to do herbaty na zimę już będzie ? PK

8a8b906dd58282famed.jpg4d74faefee4ceddamed.jpg

U mnie  wszystko na razie idzie w rozwój.Susza nie napawa optymizmem.

Opublikowano
11 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Sklenarki 47/G/10 najszybsze pszczoły na wiosnę jakie miałem i mam.PK

Można spytać od kogo , jeśli to nie tajemnica , kiedyś zawiodłem się na sklenarze ?

Opublikowano
2 minuty temu, Nacek napisał:

Dziś ładnie pachniało z uli nektarem mniszkowym. 

Też dziś poczułem w jednym uku gdy podniosłem daszek. Ale ogólnie przy pasiece nie było tego efektu na zewnątrz. 

Ogólnie jak dziś wyjeżdżam spod Gdańska na pasiekę to na Żuławach sytuacja wygląda tak :

https://photos.app.goo.gl/bf3ckuUcK3vMpnMc7

Natomiast 100 km dalej na Warmii już było całkiem inaczej :

https://photos.app.goo.gl/zqAUeVQTQDEoUMQj8

Tutaj rzepak jeszcze w proszku, ale już moment i wystartuje! Myślę, że akurat tak za tydzień. 

Mniszek w okolicach Gdańska już pięknie kwitnie, na tej samej szerokości geograficznej na Warmii dopiero zaczyna tam gdzie słońce ładniej świeci. Klony również dopiero zaczynają. 

Myślę dodać jutro do gniazda po 1 ramce suszu na skraju, otworzyć jedna uliczkę, postawić polnadstawke i ocieplenie. 

• Lubię 1
Opublikowano

U mnie część już dziś dostała nadstawki, jutro dostaną te które stoją na rzepaku.

• Lubię 1
Opublikowano
9 godzin temu, Nacek napisał:

Dziś ładnie pachniało z uli nektarem mniszkowym. 

Czy na pewno mniszkowym ?
Czy jest u Ciebie aż tak ciepło ?
Mniszek nektaruje w temperaturze powyżej 20 stopni .
U mnie wczoraj było zaledwie 12 stopni C.
O nektarze z mniszka można pomarzyć.
Rok temu było podobnie i w analizie pyłkowej mniszek mimo , że ładnie kwitł to nie załapał się...
Może był wśród  5%  "innych" ?

Wczoraj u mnie szybki wgląd ( bez rozbierania gniazd ) w siłę rodzin w styropianach i styrodurach
Większość z nich dostała nadstawki,  ale kilka musi jeszcze poczekać . Dwie pójdą dziś do połączenia .
Niestety te najsłabsze , to te zakarmiane ciastem "metodą Matuli " :( ( Nauczka )
Dziś w rozkładzie dnia to samo w ulach drewnianych . Tutaj spodziewam się że praktycznie wszystkie dostaną już nadstawki .
Rzepak kwitł wczoraj w ok.5 % . Dziś , lub jutro pewnie ruszy na całego .

Opublikowano
4 minuty temu, Robi_Robson napisał:

Niestety te najsłabsze , to te zakarmiane ciastem "metodą Matuli " :( ( Nauczka )

Mówię Ci, napisz do niego. Niech się tłumaczy ;)

Opublikowano
6 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Czy na pewno mniszkowym ?
Czy jest u Ciebie aż tak ciepło ?
Mniszek nektaruje w temperaturze powyżej 20 stopni .
U mnie wczoraj było zaledwie 12 stopni C.
O nektarze z mniszka można pomarzyć.
Rok temu było podobnie i w analizie pyłkowej mniszek mimo , że ładnie kwitł to nie załapał się...
Może był wśród  5%  "innych" ?

Wczoraj u mnie szybki wgląd ( bez rozbierania gniazd ) w siłę rodzin w styropianach i styrodurach
Większość z nich dostała nadstawki,  ale kilka musi jeszcze poczekać . Dwie pójdą dziś do połączenia .
Dziś w rozkładzie dnia to samo w ulach drewnianych . Tutaj spodziewam się że praktycznie wszystkie dostaną już nadstawki .
Rzepak kwitł wczoraj w ok.5 % . Dziś , lub jutro pewnie ruszy na całego .

Robert, a udało Ci się kiedyś zebrać coś z nadstawek jeszcze przed rzepakiem? 

Opublikowano

Dziś byłem na pasiece, po za sprawdzeniem stanu magazynowego ramek, segregacji: do przetopienia, do użycia zrobiłem jeszcse taki zabieg w rodzinach:

1. zdjąłem ocieplenie, tam gdzie była powałka na połowie gniazda bez beleczek - położyłem szmatke; 2. Dołożyłem z brzegu ramkę z suszem aby było 10 ramek w gnieździe; 3. za ostatnią ramką otwarta uliczka; 4. Na to polnadstawka; 5. Na polnadstawkę położyłem koc (syntetyczny, jak polar) w 3 warstwach. Nigdy tak nie robiłem i teraz mam lekką obawę, że może ta przestrzeń w polnadstawce je wychlodzić? 

Ogólnie niektóre rodziny wylewaly się już z 9 ramek warszawskich poszerzanych i robiłem nadbudowy na zatworze zalane już czymś, one szybko zajęły polnadstawke. 

Dwie rodziny połączyłem z innymi, jedna bezmateczna była. Druga natomiast dobrze się rozwijała ale gryzon zrobił w ulu spustoszenie i wyciągiem z głębokiego warszawiaka plewy (50 lat temu dziadek plewami ocieplał - byly suche i zdrowe), tak z 5 litrow z dna wyjąłem. Te plewy zatkaly otwór i pszczoły dusily się, ramki z czerwiem i garstka pszczół przeniosłem do rodzinki sąsiedniej. 

Myślicie, że nie wychlodzę pszczół z tym zabiegiem z polnadstawką? 

Opublikowano
W dniu 17.04.2020 o 09:10, Robi_Robson napisał:

Trzeba oczyścić !
studnie z czasem się zamulają .

Może macie jakiś sposób na odmulenie bez wchodzenia do studni. 2

Opublikowano

Coś mi za wcześnie uciekło. 2 razy odmulałem tak po dwoje taczek ale jeszcze jest dosyć dużo. Znajomy pożyczył pompy górniczej, taka co ciągnie z wodą muł, ale przedobrzył za dużo wybrał poniżej kręgów i kręgi się zwichrowały znacznie i po studni. 

• Haha 1
Opublikowano

U mnie ostatnio na tapecie ule odkładowe/pakietowe wielkopolskie. Zastanawiałem się nad 5 lub 6 ramkowymi i zbudowałem 7 ramkowe :)) Dużo większe nie są, a dodatkowe miejsce się przyda jak trzeba będzie dłużej przetrzymać. Będę w nich też zimował.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Wszedł bym do studni ale się cykam ponieważ  dwa kręgi są pęknięte i się obawiam że jak zacznę kopać to może się coś zadziać i zostanę tam na zawsze i kto się zajmie moimi pszczołami. Też się zastanawiam jak wybrać muł.

Wchodząc do studni trzeba pamiętać że szybko kończy się tlen.

Edytowane przez Nacek
Opublikowano
7 godzin temu, Krzychu napisał:

Robert, a udało Ci się kiedyś zebrać coś z nadstawek jeszcze przed rzepakiem? 

Raz tylko przez 10 lat udało mi się pozyskać miód mniszkowy .
To nie było przed rzepakiem ...
Rzepaku miałem wtedy w pobliżu dziesiątki hektarów .
Ale ... A w tych rzepakach ... było zero pszczół .
Przyniosły to co się dało . Mniszek :)
Tak wyglądał .
miód mniszkowy.jpg

Opublikowano
45 minut temu, Nacek napisał:

Wszedł bym do studni ale się cykam ponieważ  dwa kręgi są pęknięte i się obawiam że jak zacznę kopać to może się coś zadziać i zostanę tam na zawsze i kto się zajmie moimi pszczołami. Też się zastanawiam jak wybrać muł.

Wchodząc do studni trzeba pamiętać że szybko kończy się tlen.

Ja wchodziłem . Ale max 7 kręgów w dół .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.