Krzychu Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) 9 godzin temu, piotrpodhale napisał: Może popiły w święta i je suszy ? Ja korzystając z pogody zaglądałem co narobiły z węzą którą powkładałem.Jest odbudowana i zawalona pyłkiem,miodem a jak była na skraju czerwiu to zaczerwiły.Nadstawki które założyłem na niektóre ule zalane wierzbą.Jakby co to do herbaty na zimę już będzie ? PK Szacun, u nas po drugiej stronie kraju nie ma szans na takie rarytas w taką pogodę Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Krzychu
Krzychu Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 PS. Piotrze, czy przypadkiem kilka postów wcześniej nie mówiłeś, że nie wierzysz w zbiory nektarowe?
Robi_Robson Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 16 godzin temu, Nacek napisał: Mam na podwórku studnię, taką z kręgów betonowych, kiedyś brałem z niej wodę do podlewania ogrodu, woda nigdy się nie kończyła, a w tym roku jest na dnie tylko trochę błota Trzeba oczyścić ! studnie z czasem się zamulają .
Robi_Robson Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 2 godziny temu, tikcop napisał: Mokry zasklep teraz mnie oświeciło Pewnie kaukazy
piotrpodhale Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Krzychu napisał: PS. Piotrze, czy przypadkiem kilka postów wcześniej nie mówiłeś, że nie wierzysz w zbiory nektarowe? Zgadza się podtrzymuje " Ja w jakieś wielkie zbiory z nektarowych nie wierzę"
Krzychu Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 6 minut temu, piotrpodhale napisał: Zgadza się podtrzymuje " Ja w jakieś wielkie zbiory z nektarowych nie wierzę" ech
piotrpodhale Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Robi_Robson napisał: Pewnie kaukazy Sklenarki 47/G/10 najszybsze pszczoły na wiosnę jakie miałem i mam.PK
gkruk Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 17 godzin temu, piotrpodhale napisał: Może popiły w święta i je suszy ? Ja korzystając z pogody zaglądałem co narobiły z węzą którą powkładałem.Jest odbudowana i zawalona pyłkiem,miodem a jak była na skraju czerwiu to zaczerwiły.Nadstawki które założyłem na niektóre ule zalane wierzbą.Jakby co to do herbaty na zimę już będzie ? PK U mnie wszystko na razie idzie w rozwój.Susza nie napawa optymizmem.
marcino91 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Dzisiaj w okolicach pierwsze opryski na rzepakiu, na szczęście po zmierzchu?
lalux5 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 11 godzin temu, piotrpodhale napisał: Sklenarki 47/G/10 najszybsze pszczoły na wiosnę jakie miałem i mam.PK Można spytać od kogo , jeśli to nie tajemnica , kiedyś zawiodłem się na sklenarze ?
Nacek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Dziś ładnie pachniało z uli nektarem mniszkowym. 1
Krzychu Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Nacek napisał: Dziś ładnie pachniało z uli nektarem mniszkowym. Też dziś poczułem w jednym uku gdy podniosłem daszek. Ale ogólnie przy pasiece nie było tego efektu na zewnątrz. Ogólnie jak dziś wyjeżdżam spod Gdańska na pasiekę to na Żuławach sytuacja wygląda tak : https://photos.app.goo.gl/bf3ckuUcK3vMpnMc7 Natomiast 100 km dalej na Warmii już było całkiem inaczej : https://photos.app.goo.gl/zqAUeVQTQDEoUMQj8 Tutaj rzepak jeszcze w proszku, ale już moment i wystartuje! Myślę, że akurat tak za tydzień. Mniszek w okolicach Gdańska już pięknie kwitnie, na tej samej szerokości geograficznej na Warmii dopiero zaczyna tam gdzie słońce ładniej świeci. Klony również dopiero zaczynają. Myślę dodać jutro do gniazda po 1 ramce suszu na skraju, otworzyć jedna uliczkę, postawić polnadstawke i ocieplenie. 1
Nacek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 U mnie część już dziś dostała nadstawki, jutro dostaną te które stoją na rzepaku. 1
piotrpodhale Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Godzinę temu, lalux5 napisał: Można spytać od kogo , jeśli to nie tajemnica , kiedyś zawiodłem się na sklenarze ? Od Pana Szeligi.
Robi_Robson Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Nacek napisał: Dziś ładnie pachniało z uli nektarem mniszkowym. Czy na pewno mniszkowym ? Czy jest u Ciebie aż tak ciepło ? Mniszek nektaruje w temperaturze powyżej 20 stopni . U mnie wczoraj było zaledwie 12 stopni C. O nektarze z mniszka można pomarzyć. Rok temu było podobnie i w analizie pyłkowej mniszek mimo , że ładnie kwitł to nie załapał się... Może był wśród 5% "innych" ? Wczoraj u mnie szybki wgląd ( bez rozbierania gniazd ) w siłę rodzin w styropianach i styrodurach Większość z nich dostała nadstawki, ale kilka musi jeszcze poczekać . Dwie pójdą dziś do połączenia . Niestety te najsłabsze , to te zakarmiane ciastem "metodą Matuli " ( Nauczka ) Dziś w rozkładzie dnia to samo w ulach drewnianych . Tutaj spodziewam się że praktycznie wszystkie dostaną już nadstawki . Rzepak kwitł wczoraj w ok.5 % . Dziś , lub jutro pewnie ruszy na całego .
Krzyżak Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Robi_Robson napisał: Niestety te najsłabsze , to te zakarmiane ciastem "metodą Matuli " ( Nauczka ) Mówię Ci, napisz do niego. Niech się tłumaczy ;)
Robi_Robson Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Spotkam go to mu powiem co myślę o jego metodzie .
Krzychu Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 6 godzin temu, Robi_Robson napisał: Czy na pewno mniszkowym ? Czy jest u Ciebie aż tak ciepło ? Mniszek nektaruje w temperaturze powyżej 20 stopni . U mnie wczoraj było zaledwie 12 stopni C. O nektarze z mniszka można pomarzyć. Rok temu było podobnie i w analizie pyłkowej mniszek mimo , że ładnie kwitł to nie załapał się... Może był wśród 5% "innych" ? Wczoraj u mnie szybki wgląd ( bez rozbierania gniazd ) w siłę rodzin w styropianach i styrodurach Większość z nich dostała nadstawki, ale kilka musi jeszcze poczekać . Dwie pójdą dziś do połączenia . Niestety te najsłabsze , to te zakarmiane ciastem "metodą Matuli " ( Nauczka ) Dziś w rozkładzie dnia to samo w ulach drewnianych . Tutaj spodziewam się że praktycznie wszystkie dostaną już nadstawki . Rzepak kwitł wczoraj w ok.5 % . Dziś , lub jutro pewnie ruszy na całego . Robert, a udało Ci się kiedyś zebrać coś z nadstawek jeszcze przed rzepakiem?
Krzychu Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Dziś byłem na pasiece, po za sprawdzeniem stanu magazynowego ramek, segregacji: do przetopienia, do użycia zrobiłem jeszcse taki zabieg w rodzinach: 1. zdjąłem ocieplenie, tam gdzie była powałka na połowie gniazda bez beleczek - położyłem szmatke; 2. Dołożyłem z brzegu ramkę z suszem aby było 10 ramek w gnieździe; 3. za ostatnią ramką otwarta uliczka; 4. Na to polnadstawka; 5. Na polnadstawkę położyłem koc (syntetyczny, jak polar) w 3 warstwach. Nigdy tak nie robiłem i teraz mam lekką obawę, że może ta przestrzeń w polnadstawce je wychlodzić? Ogólnie niektóre rodziny wylewaly się już z 9 ramek warszawskich poszerzanych i robiłem nadbudowy na zatworze zalane już czymś, one szybko zajęły polnadstawke. Dwie rodziny połączyłem z innymi, jedna bezmateczna była. Druga natomiast dobrze się rozwijała ale gryzon zrobił w ulu spustoszenie i wyciągiem z głębokiego warszawiaka plewy (50 lat temu dziadek plewami ocieplał - byly suche i zdrowe), tak z 5 litrow z dna wyjąłem. Te plewy zatkaly otwór i pszczoły dusily się, ramki z czerwiem i garstka pszczół przeniosłem do rodzinki sąsiedniej. Myślicie, że nie wychlodzę pszczół z tym zabiegiem z polnadstawką?
harcerz1020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 W dniu 17.04.2020 o 09:10, Robi_Robson napisał: Trzeba oczyścić ! studnie z czasem się zamulają . Może macie jakiś sposób na odmulenie bez wchodzenia do studni. 2
harcerz1020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Coś mi za wcześnie uciekło. 2 razy odmulałem tak po dwoje taczek ale jeszcze jest dosyć dużo. Znajomy pożyczył pompy górniczej, taka co ciągnie z wodą muł, ale przedobrzył za dużo wybrał poniżej kręgów i kręgi się zwichrowały znacznie i po studni. 1
Xpand Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 U mnie ostatnio na tapecie ule odkładowe/pakietowe wielkopolskie. Zastanawiałem się nad 5 lub 6 ramkowymi i zbudowałem 7 ramkowe :)) Dużo większe nie są, a dodatkowe miejsce się przyda jak trzeba będzie dłużej przetrzymać. Będę w nich też zimował. 1
Nacek Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Wszedł bym do studni ale się cykam ponieważ dwa kręgi są pęknięte i się obawiam że jak zacznę kopać to może się coś zadziać i zostanę tam na zawsze i kto się zajmie moimi pszczołami. Też się zastanawiam jak wybrać muł. Wchodząc do studni trzeba pamiętać że szybko kończy się tlen. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Nacek
Robi_Robson Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 7 godzin temu, Krzychu napisał: Robert, a udało Ci się kiedyś zebrać coś z nadstawek jeszcze przed rzepakiem? Raz tylko przez 10 lat udało mi się pozyskać miód mniszkowy . To nie było przed rzepakiem ... Rzepaku miałem wtedy w pobliżu dziesiątki hektarów . Ale ... A w tych rzepakach ... było zero pszczół . Przyniosły to co się dało . Mniszek Tak wyglądał .
Robi_Robson Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 45 minut temu, Nacek napisał: Wszedł bym do studni ale się cykam ponieważ dwa kręgi są pęknięte i się obawiam że jak zacznę kopać to może się coś zadziać i zostanę tam na zawsze i kto się zajmie moimi pszczołami. Też się zastanawiam jak wybrać muł. Wchodząc do studni trzeba pamiętać że szybko kończy się tlen. Ja wchodziłem . Ale max 7 kręgów w dół .
Rekomendowane odpowiedzi