Brzytwiarz Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) 2 hours ago, piotrpodhale said: Pomieszaliście wszystko teraz część postów jest tam a część tu,nie będzie dyskusji wiążącej ni tam ni tu. ? a temat w sumie wartościowy.PK Ale Piotr próbowałeś ten środek sam czy z polecenia go polecasz?? Dla mnie temat białek w okresie braku pożytku to podstawa. W tym sezonie widziałem jak śmigały odkłady na pasiece nr1 z ciastem białkowym a na pasiece nr2 ze zwykłym ciastem i wynik 3:2 w korzyści wzrostu populacji (czyli obsiadanych ramek i iloci pszczół w ulu jak i czerwiu) ten sam czas te same matki i wynik 3:2. I nawet jeśli żyły krócej jak wynika z badań to sorry ale do zimy poszły dwa razy silniejsze te krócej żyjące niż te co dożyły emerytury (1,5 dnia różnicy). Edytowane 28 Listopada 2019 przez Brzytwiarz 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 2 minuty temu, Brzytwiarz napisał: Ale Piotr próbowałeś ten środek sam czy z polecenia go polecasz?? Dla mnie temat białek w okresie braku pożytku to podstawa. W tym sezonie widziałem jak śmigały odkłady na pasiece nr1 z ciastem białkowym a na pasiece nr2 ze zwykłym ciastem i wynik 3:2 w korzyści wzrostu populacji (czyli obsiadanych ramek i iloci pszczół w ulu jak i czerwiu) ten sam czas te same matki i wynik 3:2. I nawet jeśli żyły krócej jak wynika z badań to sorry ale do zimy poszły dwa razy silniejsze te krócej żyjące niż te co dożyły emerytury (1,5 dnia różnicy). Podaję pszczołom ten środek w potrzebujących rodzinach,wychodzą blachy pięknego czerwiu,pszczoły śmigają jakby miały motorki w tyłku przykład w razie grzybicy wymienić matkę podlać im syropu z bee strong czyszczą ul jak oszalałe.PK Cytuj
Gość marbert Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 W dniu 28.11.2019 o 13:12, piotrpodhale napisał: nie każdy potrzebuje litra? Nie każdy potrzebuje nawet 0.5 litra. W miarę ekologicznych warunkach pchanie do ula poza środkami na warrozę jakiś wymyślonych przez handlarzy specyfików jest głupotą. Zastosowałem na kilku rodzinach w celach testu preparat Vitaeapis. W mych warunkach bez różnicy. Cytuj
Beeman Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Czyli „coś se z pola przyniosą „? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 4 godziny temu, marbert napisał: Nie każdy potrzebuje nawet 0.5 litra. W miarę ekologicznych warunkach pchanie do ula poza środkami na warrozę jakiś wymyślonych przez handlarzy specyfików jest głupotą. Popieram twoje słowa.Stosowanie czegokolwiek bez potrzeby dla samego faktu że coś się daje to głupota.PK Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 W dniu 28.11.2019 o 22:40, Brzytwiarz napisał: Ale Piotr próbowałeś ten środek sam czy z polecenia go polecasz?? Zresztą nikomu nic nie polecam,piszę raczej swoje spostrzeżenia i doświadczenia,kto chce to wierzy i jeszcze lepiej jak sam wypraktykuje to najwięcej sprawia satysfakcji.?PK Cytuj
Tadek11 Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 17 godzin temu, marbert napisał: W miarę ekologicznych warunkach pchanie do ula poza środkami na warrozę jakiś wymyślonych przez handlarzy specyfików jest głupotą. Zastosowałem na kilku rodzinach w celach testu preparat Vitaeapis. W mych warunkach bez różnicy. To może Koledzy by podzielili się uwagami które z dostępnych na rynku preparatów wspomagających czy częściowo leczniczych watro podać do rodzin pszczelich i w jakich okolicznościach ? Mam na myśli sprawdzone preparaty u kogoś i takie co do których nastąpiła zauważalna korzyść z zastosowania takowego preparatu. 2 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 7 godzin temu, Tadek11 napisał: To może Koledzy by podzielili się uwagami które z dostępnych na rynku preparatów wspomagających czy częściowo leczniczych watro podać do rodzin pszczelich i w jakich okolicznościach ? Mam na myśli sprawdzone preparaty u kogoś i takie co do których nastąpiła zauważalna korzyść z zastosowania takowego preparatu. Rękopis ? Cytuj
Gość marbert Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Znam zawodowca ,który mi mówi w naszym Bieszczadzkim terenie 8 marca bez względu na pogodę dajemy rodzinom pyłek nad gniazdo. Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2019 To teraz Robert się zacznie. Pyłek jak to pyłek przeca tam może być zgnilec lub inne tru tu tutu. Czy pyłek czy białko bez znaczenia większego, chodzi o brak białka w rodzinie bo zaraz przyjdzie rzepak. Oczywiście jeszcze trzeba mieć ciepło i wodę. I Tadek teraz tu przypomni Pana Tombachera tego znienawidzonego co prawił o prawie rozwoju rodziny pszczelej i będzie miał rację. On 11/29/2019 at 7:47 PM, piotrpodhale said: Popieram twoje słowa.Stosowanie czegokolwiek bez potrzeby dla samego faktu że coś się daje to głupota.PK Więc w przyszłym sezonie będę ten głupi bo zaraz w marcu podam im substytuty białka. Oczywiście można połączyć przed pożytkiem i to też jest ok ale to zostawiam sobie przed rzepakiem jak będę znał stan fizyczny i kondycje rodzin. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 1 Grudnia 2019 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Witam. Po co przeplacac za pylek z niewiadomego pochodzenia gdy gotowe bialko kupimy za 1/4 ceny. Tutaj gosc dokarmia. Najlepsze @1m10s 2 Cytuj
Beeman Opublikowano 1 Grudnia 2019 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Witam. Ja polecam to https://www.mannlakeltd.com/shop-all-categories/ultra-bee/ultra-bee-dry-50-lb-bag-22-65-kg-1-3-bags W kazdej rodzinie maly placek tego bialka mialem w tym roku. Szczegolnie polecam w ulikach weselnych oraz oczywiscie w odkladach. 1 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 1 Grudnia 2019 Opublikowano 1 Grudnia 2019 18 godzin temu, Brzytwiarz napisał: Więc w przyszłym sezonie będę ten głupi bo zaraz w marcu podam im substytuty białka. Oczywiście można połączyć przed pożytkiem i to też jest ok ale to zostawiam sobie przed rzepakiem jak będę znał stan fizyczny i kondycje rodzin. Nie ciskaj się,w przyszłym roku może być luksus że sztachety w płotach będą dawały pyłek i miód?? Poco więc coś tam dodawać.Ale fakt trzeba trzymać rękę na pulsie żeby nie zwalać potem na CCD itd... Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2019 30 minutes ago, piotrpodhale said: Nie ciskaj się,w przyszłym roku może być luksus że sztachety w płotach będą dawały pyłek i miód?? Poco więc coś tam dodawać.Ale fakt trzeba trzymać rękę na pulsie żeby nie zwalać potem na CCD itd... Ja mam wierzby i tu jest ok ale potem było by fajnie mieć mniszka a tego nie mam więc choćby dlatego dam. Bo na rzepak siła musi być. Oczywiście mogę się oszukiwać że skądś przyniosą ale jaki to ma sens?? Cytuj
Turqs Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Co myślicie koledzy o tym produkcie? Jako wspomaganie wiosennego rozwoju i dla odkładów?https://dulcofruct.com/en/produs/super-proteic-cake/ Jak już wyżej pisałem byłem zadowolony z ciasta z białkiem i witaminami od tego producenta ale w tej nowości są jeszcze jakieś "ochy i achy" : ) Cytuj
Beeman Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam. Niestety jeden produkt 8%, drugi 10% bialka reszta to cukier + troche witamin. To co rekomenduje ma 58% bialka. No ale trudno cos poruwnywac jak sie nie zna ceny. W ameryce wszystko idzie w kierunku szybko, latwo i przyjemnie. Niestety specjalisci na tych stronach (sklepach) wyznaja inne zasady sprzedarzy. Jak sie namecze przy zakupie i strace pol dnia to bardziej to docenie?. W wiekszosci przypadkow cena decyduje o zakupie, a tam jej brak. Cytuj
Michał Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Dobrze, że kilka kg zamrożonego pyłku czeka w zamrażarce i nie będę musiał męczyć się z dodatkami niewiadomego pochodzenia Poławiacz wylotkowy kosztuje kilkanaście zł. Wystarczy wziąć 500g z rodziny, by później wiosną im to oddać. Nie trzeba - a nawet nie wolno! - suszyć, tylko wrzucić do pojemnika plastikowego / worka i zamrozić. Wiosną zmieszać z miodem, czy cukrem pudrem i wuala. Przesuszony z kolei wystawiam po pierwszym oblocie na blachę do ciasta albo wysoką miskę. Pszczoły pięknie pobierają i się kąpią w tym pyłku. Polecam każdemu na własne potrzeby podebrać trochę pyłku pszczołom. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 29 minut temu, Michał napisał: Przesuszony z kolei wystawiam po pierwszym oblocie na blachę do ciasta albo wysoką miskę. Pszczoły pięknie pobierają i się kąpią w tym pyłku. Polecam każdemu na własne potrzeby podebrać trochę pyłku pszczołom. Mielisz ? Cytuj
Michał Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Rozbijam tylko makutrą - pałką kuchenną Starcza. Większe kawałki pszczoły same rozbiją. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 6 minut temu, Michał napisał: Rozbijam tylko makutrą - pałką kuchenną Starcza. Większe kawałki pszczoły same rozbiją. Makutra to miska w której ucierasz tą pałką a nie sama pałka Dzięki za odp. Cytuj
Michał Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Hehe no ale jakbym napisał, że pałką ubijam to nie byłoby to samo Cytuj
Beeman Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam. Inna opcja to namoczyć pyłek zarobić ciasto z c.pudrem i do woreczka strunowego. Daje bezpośrednio na ramki. Zwłaszcza w ulikach weselnych gdzie jest mało pszczoły Cytuj
Krzyżak Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 30 minut temu, Beeman napisał: Witam. Inna opcja to namoczyć pyłek zarobić ciasto z c.pudrem i do woreczka strunowego. Daje bezpośrednio na ramki. Zwłaszcza w ulikach weselnych gdzie jest mało pszczoły Możesz dokałdniej opisać namaczanie. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Powiedzcie mi, czy białko typu WPC, WPI pochodzenia mlecznego, dla sportowców - może się nadać jako uzupełnienie białka w diecie dla pszczół? Przetrawią to? Cytuj
Nacek Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Jeżeli szykujesz swoje pszczoły na olimpiadę to pewnie tak? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi