Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do kolegów, Krzyżaka, Michała, Robina i innych. 

Może fajną incjatywa było by stworzenie, sklepu internetowego dla produktów pszczelich, wysokiej jakości, wspólnie. 

Opublikowano
6 minut temu, Krzyżak napisał:

To chyba raczej na priv takie rozmowy :)

Może. 

Opublikowano

Czyli jak mam rozumieć Twoją propozycję ? Platforma ?? To musi być jakaś forma organizacyjna typu Spółdzielnia czy Spółka .

Wydaje mi się że takie porozumienie o jakim myślisz i nadanie temu  formy organizacyjnej to dosyć trudna sprawa i raczej takie sprawy załatwia się nie publicznie tylko w zamkniętym kręgu chętnych i forum internetowe nie może być miejscem do takich negocjacji i było by to sprzeczne z regulaminem forum.

Ortografię poprawiłem ?

Opublikowano
23 minuty temu, Tadek11 napisał:

Czyli jak mam rozumieć Twoją propozycję ? Platforma ?? To musi być jakaś forma organizacyjna typu Spółdzielnia czy Spółka .

Wydaje mi się że takie porozumienie o jakim myślisz i nadanie temu  formy organizacyjnej to dosyć trudna sprawa i raczej takie sprawy załatwia się nie publicznie tylko w zamkniętym kręgu chętnych i forum internetowe nie może być miejscem do takich negocjacji i było by to sprzeczne z regulaminem forum.

Ortografię poprawiłem ?

Z ortografią zawsze miałem problemy. Wybaczcie.

Platforma jest prosta w formie sklepu internetowego,każdego z nas indywidualnie pod swym nr sprzedaży RHD lub SB. A jednak razem. Z różnych części kraju dla każdego odbiorcy.

Pod warunkiem najwyższych standardów. Premium.

Jako że mam miód spadziowy raz na kilka lat.Raczej skupił bym się na pyłku i pierzdze. Ale wszystko w najwyższym poziomie.

Może zamkniemy temat dla członków forum. A następnie coś ewentualnie uzgodnimy?

Opublikowano

Nie wiem czy Wiesz o czym piszesz ? Sklep internetowy to jest  sklep , ktoś go musi prowadzić , musi mieć siedzibę  , konto bankowe i płacić podatki i mieć  kasę fiskalną itp.

Co innego jeżeli masz na myśli wymianę towarów dwustronną , bo masz spadziowy , a chciał być mieć szerszą game miodów do sprzedaży u siebie i mieć na przykład mniszkowy . Wtedy taka platformą mogą być ogłoszenia na naszym forum , ogłaszasz że masz do sprzedania lub zamiany miód spadziowy i chcesz kupić mniszkowy i na PRV dogadujecie szczegóły , wymieniacie się i rozliczacie finansowo osobiście.

Opublikowano
38 minut temu, Brzytwiarz napisał:

Pomysł bardzo dobry byłbym za. 

Też byłbym za.

Opublikowano

Tadeusz to jasne. Ktoś ten procent działalności musi ponieść. I do tego wspulnego worka, mus się dołożyć od zysku. 

Z forum znam Krzyżaka i Brzytwiarza osobiście. To jest zaczątek wspólnego zaufania. 

Chcesz się dołączyć ok. Chcesz zaproponować zasady. Ok. 

Wszystko jest w formie pomysłu. 

Możemy pomysł zazucic ale i możemy coś tworzyć. 

Forma premium raczej, proekologiczna. 

Choć to nie jest, myślę podstawowy warunek. 

Każdy swój warunek i strategię określi. A klient oceni. 

A od sprzedaży się dołożymy. 

Opublikowano

Robert piszesz górnolotne słowa o zaufaniu , platformie , ekologii itp. Ale sklep to jest sklep . Kto go będzie poprowadzi ? Kto będzie sprzedawał ? Płacił podatki ?

Dogadaj się z chętnymi poprzez ogłoszenia na naszym forum i działajcie , zakładajcie sklep ale nie na forum bo forum nie jest sklepem ? Są od tego prywatne wiadomości na forum do domówienia szczegółów.

Opublikowano

Marbet ja też mam problemy z ortografią ,ale to forum gdzie jak krowie na rowie na czerwono podkreślono byki. Nie poprawianie źle świadczy o Twoim o szacunku dla tych co czytają.

Pomysł platformy nie jest tak skomplikowany jak myśli Tadeusz .

Marbetowi  nie chodzi o  sklep a stronę gdzie wszyscy za opłatą i na swoją odpowiedzialność oferowali by swoje produkty . Nie widzę powodu ukrywać tego . Koszt tego nie jest wielki ,  więcej roboty .

Nie musi być to jakaś inna strona a może być wydzielony dział forum, osoba odpowiedzialna za sprawdzanie rejestracji sprzedaży bezpośredniej i napisane koszty umieszczenia i prowadzenia .

Coś tak jak aliexpress ?

Umieszcza się na zakładce dane pszczelarza, kontakt do niego ,oferowane produkty ze e/w zdjęciem cenę  i jego koszty wysyłki . Oraz to co sobie zamarzy i za co  zapłaci .

Nie ma prawnej innej możliwości . Nie ma prawnej możliwości aby ktoś przyjmował zamówienia za pszczelarza .

Temat kiedyś był,,poruszany ,, na Polance ale jakoś umarł.

Opublikowano

Darek ale ja czytać umiem ? jak nie o sklep ??

1 godzinę temu, marbert napisał:

Z ortografią zawsze miałem problemy. Wybaczcie.

Platforma jest prosta w formie sklepu internetowego,każdego z nas indywidualnie pod swym nr sprzedaży RHD lub SB. A jednak razem. Z różnych części kraju dla każdego odbiorcy.

Pod warunkiem najwyższych standardów. Premium.

Jako że mam miód spadziowy raz na kilka lat.Raczej skupił bym się na pyłku i pierzdze. Ale wszystko w najwyższym poziomie.

Może zamkniemy temat dla członków forum. A następnie coś ewentualnie uzgodnimy?

Przecież pisze że sklep internetowy ?

Opublikowano

Marbet ma swobodne podejście do słowa

Cytat

każdego z nas indywidualnie pod swym nr sprzedaży RHD lub SB

I to już nie jest sklep . Nie można inaczej zrobić jak napisałem , bez problemów z US . Roberta stronkę widziałem i chyba marbetowi o to chodzi aby wszyscy byli w kupie . Aby klient nie szukał po całym internecie . Nie każdy też i potrafi zrobić .

Opublikowano

Darek jak masz chęć to działaj w takiej platformie , ja się nie piszę bo widzę problem z marketingiem takiej platformy .

Przecież mamy do dyspozycji OLX , Allegro , gumtree gdzie bez problemu możemy się ogłaszać swoje produkty  , a na naszym forum jest nie uruchomiona opcja założenia Klubu  , zobacz w nagłówku w drugim rzędzie  jest opcja "kluby" Porozmawiajcie z Pawłem i niech uruchomi  taką opcję i załóżcie sobie " klub" gdzie będziecie się wymieniać tymi informacjami o jakich myślisz i żeby się nie szukać po całym internecie. ?

Czy chodzi Ci o założenie wspólnej strony internetowej ? 

Opublikowano

Robert sorry , ale dajmy sobie trochę na luz , przeniosłem Twój post do kwarantanny , domyślasz się chyba dlaczego . Dyskutujmy bez używania słów o bolszewikach itp.

Co do Twojego pomysłu to wyjaśnij dokładniej o co Ci chodzi i jak sobie to wyobrażasz i jak nie będzie to sprzeczne z regulaminem forum i jak zatwierdzi to Administrator  Paweł

Powodzenia

Opublikowano

Ta inicjatywa nie nic wspólnego z forum. 

To ewentualnie prywatna inicjatywa osób znających się z forum. 

TADEUSZ nie wymyślaj. Co to ma z forum wspólnego? 

Opublikowano

Robert ostrzegam Ciebie przed stosowaniem obraźliwych wyrażeń w stosunku do innych Kolegów na forum . Jest to niezgodne z regulaminem forum.

Co do Twojej inicjatywy to cały czas wyjaśniasz nam  na czym ma polegać ta inicjatywa i Darek też próbował nam wyjaśnić co miał autor na myśli i dopiero teraz na koniec piszesz , że masz na myśli prywatną inicjatywę ? nie mającą nic wspólnego z forum.

Bo początkowo pisałeś o platformie , później o  sklepie internetowym  , nie bardzo rozumiałem jakim , gdzie i kto ma to prowadzić taki sklep ?

I to wyjaśnienie jest dla mnie wystarczające. thumbsup.gif

Życzę Wam powodzenia i beczek sprzedanego miodu.

Opublikowano (edytowane)

To po co to pisać na forum skoro z forum nie ma mieć nic wspólnego tylko wspólnie koledzy będą sobie sprzedawać :D nie ma innej drogi kontaktu? 

Edytowane przez Krzychu
  • Dziękuję 1
Opublikowano
10 godzin temu, daro napisał:

Marbet ja też mam problemy z ortografią ,ale to forum gdzie jak krowie na rowie na czerwono podkreślono byki. Nie poprawianie źle świadczy o Twoim o szacunku dla tych co czytają.

Pomysł platformy nie jest tak skomplikowany jak myśli Tadeusz .

Marbetowi  nie chodzi o  sklep a stronę gdzie wszyscy za opłatą i na swoją odpowiedzialność oferowali by swoje produkty . Nie widzę powodu ukrywać tego . Koszt tego nie jest wielki ,  więcej roboty .

Nie musi być to jakaś inna strona a może być wydzielony dział forum, osoba odpowiedzialna za sprawdzanie rejestracji sprzedaży bezpośredniej i napisane koszty umieszczenia i prowadzenia .

Coś tak jak aliexpress ?

Umieszcza się na zakładce dane pszczelarza, kontakt do niego ,oferowane produkty ze e/w zdjęciem cenę  i jego koszty wysyłki . Oraz to co sobie zamarzy i za co  zapłaci .

Nie ma prawnej innej możliwości . Nie ma prawnej możliwości aby ktoś przyjmował zamówienia za pszczelarza .

Temat kiedyś był,,poruszany ,, na Polance ale jakoś umarł.

A może gdyby ta platforma była utworzona w ten sposób, że każdy byłby uprawniony do obsługi swojego produktu i całej otoczki wokół niej? 

Oczywiście jeśli każdy mógłby w to wejść bez wyłączności wszystkich kolegów z forum. 

Opublikowano

Tego typu "grup" na fb jest mnóstwo.  Ze zdrową żywnością, z własnego ogródka itp. W mojej ocenie tworzenie nowej witryny zakończy się fiaskiem. Koszty marketingu i utrzymania zjedzą zyski.
Jaki segment klientów będzie szukał miodu w sieci? Osoby wygodne, którym nie chce się podjechać do lokalnego pszczelarza. Gro takich osób posiada konto na fb i tam robi takie zakupy. nawet więcej nie muszą tego szukać bo algorytm zaproponuje im taka grupę. Licząc na kontakt osobisty z producentem lub ew administratorem grupy. 
Zamiast tworzyć nowy "twór" można dołączyć do istniejącego bez większego kłopotu.  :)  

• Lubię 1
Opublikowano

Jak już urosnę tak, żeby mieć problem ze zbytem to będę kombinował. Na razie ciągle mi miodu / pyłku / pierzgi i pszczół brakuje ;)

Dzisiaj byłem na rozmowie w firmie, żeby zmniejszyć wymiar etatu bo pracując 8h dziennie nie wyrabiam przy pszczołach. Teraz topiłem wosk i kończyłem przez ponad tydzień po 24tej. Mija się to z celem...

Pytanie, czy ktoś z nas ma problem ze sprzedażą? Bo chyba dopiero wtedy możemy myśleć o jakiejś formie wspólnej sprzedaży.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Michał napisał:

Jak już urosnę tak, żeby mieć problem ze zbytem to będę kombinował. Na razie ciągle mi miodu / pyłku / pierzgi i pszczół brakuje ;)

Dzisiaj byłem na rozmowie w firmie, żeby zmniejszyć wymiar etatu bo pracując 8h dziennie nie wyrabiam przy pszczołach. Teraz topiłem wosk i kończyłem przez ponad tydzień po 24tej. Mija się to z celem...

Pytanie, czy ktoś z nas ma problem ze sprzedażą? Bo chyba dopiero wtedy możemy myśleć o jakiejś formie wspólnej sprzedaży.

Mi miód się kończy. Faktem jest to, że w poprzednim sezonie podobna ilość miodu skończyła  mi się już w listopadzie. 

Winą jest tego raczej zmiana lokalizacji. W centrum dużego miasta nie miałem problemu ze sprzedażą, w małym mieście pod dużym miastem jest troszkę gorzej. Wiele ale to wiele osób pyta, co 20 osoba przyjedzie kupić a rozchodzi się właśnie o lokalizację. "a to jak będę przejeżdżał w tej okolicy to zajadę". Nie ukrywam, że stali klienci którzy pierwszy raz u mnie kupili miód wciąż go kupują już 3 sezon więc zaufanie wśród swoich klientów mam. 

PS Michał ile Ty masz tych rodzin, że tak dużo roboty już teraz masz? 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano
8 godzin temu, Tadek11 napisał:

Robert ostrzegam Ciebie przed stosowaniem obraźliwych wyrażeń w stosunku do innych Kolegów na forum . Jest to niezgodne z regulaminem forum.

Co do Twojej inicjatywy to cały czas wyjaśniasz nam  na czym ma polegać ta inicjatywa i Darek też próbował nam wyjaśnić co miał autor na myśli i dopiero teraz na koniec piszesz , że masz na myśli prywatną inicjatywę ? nie mającą nic wspólnego z forum.

Bo początkowo pisałeś o platformie , później o  sklepie internetowym  , nie bardzo rozumiałem jakim , gdzie i kto ma to prowadzić taki sklep ?

I to wyjaśnienie jest dla mnie wystarczające. thumbsup.gif

Życzę Wam powodzenia i beczek sprzedanego miodu.

Chodziło mi o  prywatne znajomości członków forum. Znam gościa osobiście. Mogę zagwarantować że ma dobry miód. Jak ja nie mam może on jeszcze ma. Dla mych odbiorców.

Doświadczyłem że jak rok marny i brak miodu po roku już ciężko o tego samego odbiorcę.

To nasza osobista sprawa.

Co do obrażania. Postaram się powstrzymać język. Z rzeczonego fragmentu jednak nie sądzę aby Kolega Daro był obrażony. Ma takie przekonania, jego sprawa.;)

Tylko nazwałem jak te przekonania się nazywają.:wacko:

Ale ucinam swój jęzor.

Opublikowano

Ty nic nie wiesz o mnie i raczej się nie wypowiadaj. Jak byłem młody takie sprawy załatwiało się za drzwiami remizy . Na solo , ale trzeba było być odważnym .  Jak coś masz do mnie to napisz na priv a nie publicznie  . Nikt tu nikomu niczego nie zabrania aby było w/g przyjętych tu zasad.

Wracając do tematu jeśli coś chcesz załatwiać z pominięciem forum to napisz jako ogłoszenie lub poprzez priv.