Turqs Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Czy ktoś z kolegów praktykował konserwację drewnianych uli w gorącej parafinie? Przeprowadza się to w temp powyżej 200 st C więc za jednym razem załatwiamy też odkażanie. To żadna nowość lecz nie znalazłem informacji o tym na forum. Z tego co wiem należy użyć twardej parafiny, która ma najwyższą temperaturę topnienia. Co myślicie o takiej praktyce? Poniżej link to przykładowego filmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Do parafiny dodaje sie kalafonie ok. 5%. Korpusy nie wymagaja zewnetrznej konserwacji min 10 lat. W ameryce dostepne w kazdym sklepie pszczelarskim. (drozsze ok 30% od nie poskladanego korpusu) Zaraz po wyciagnieciu z kapieli jak jeszcze cieple mozna pomalowac farba olejna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 (edited) Tutaj jest pokazany caly proces. Polecam ten film. Mozna podpatrzec ciekawe rozwiazania. Edited March 2, 2020 by Beeman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Mirek samo nasączanie pewnie jest tam jakimś sposobem na konserwacje elementów drewnianych ula i to pewnie w procesie produkcji u producenta produkującego większe ilości uli na sprzedaż ( wtedy opłaca się inwestować w taką technologię) , ale czy nasza parafina nieoczyszczona pszczołom będzie pasowała i będzie dostatecznie nieszkodliwa , przecież jest to produkt ropopochodny , prędzej bym był skłonny osobiście nasączać jakimś olejem roślinnym naturalnym. U mnie na VI Konferencji pszczelarskiej będzie w marcu wykład Prof. Gagosia o wpływie parafiny i stearyny jako dodatków do węzy na zdrowie rodzin pszczelich , to się go spytam czy zna jakieś badania naukowe szersze na ten temat. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Kiedyś o tym myślałem ale w sumie to szkoda czasu i pieniędzy na takie zabawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Wedlug mnie nie ma lepszej technologi zabezpieczenia korpusow przed warnkami atmosferycznymi jak wlasnie ta. Jedynym elementem za nie, jest problem o jakim pisze Tadek czyli o wplywie toksycznosci parafiny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 (edited) 1 godzinę temu, Tadek11 napisał: o wpływie parafiny i stearyny jako dodatków do węzy na zdrowie rodzin pszczelich Mam identyczne wątpliwości i obiekcje . Widziałem natomiast filmik rosyjskiego pszczelarza , który impregnował korpusy w kąpieli z gorącego oleju jadalnego - produkt w zasadzie naturalny. Olej pochodził ze smażenia frytek ,więc swego rodzaju modny recykling. Ale to mnie też nie przekonywało. Korpusy od środka nie wymagają żadnego konserwowania , zrobią to same pszczoły. Z zewnątrz to już kwestia gustu , bo rachunek ekonomiczny wskazuje raczej pozostawienie naturalnej dechy bez konserwacji i taka opcja zwycięża najczęściej. Ja nie maluję korpusów dopóki ich wygląd tego nie wymaga. Jak już są brzydkie to je wymieniam na nowe , suszę w stodole i maluję altaxem. Co kilka lat poprawię i służą całe lata , aż im się przysłowiowe ucho urwie. Nic nie jest wieczne , a korpusy i tak należy w końcu spalić - pięknie się palą i pięknie pachnie takie ognisko. To też dla zdrowia pszczół. Takiego parafinowego lepiej nie palić bo wydzielają się silnie trujące , rakotwórcze gazy. Edited March 2, 2020 by manio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Godzinę temu, manio napisał: korpusy i tak należy w końcu spalić - pięknie się palą i pięknie pachnie takie ognisko. Prawda. Moje najpiękniejsze chyba ognisko , to było te z korpusów 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted March 2, 2020 Author Share Posted March 2, 2020 3 godziny temu, Tadek11 napisał: Również mam obawy co do kontaktu pszczół z ściana ula pokryta parafiną. Chociaż pewnie nie bardziej szkodliwe niż styrodur W szaden sposób nie bronię takiej praktyki. Byłem ciekaw czy w poslce jest to praktykowane. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 12 minut temu, Robi_Robson napisał: Moje najpiękniejsze chyba ognisko pięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęekne , ale w dzień to tylko część widowiska. Noc i jezioro dodaje pięknych efektów. Potem do żaru wkłada się młode ziemniaki i dzieci się dziwią dlaczego takie smaczne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 a co sądzicie nie o kąpieli, a o konserwacji poprzez malowanie uli zew/wew. gorącym roztworem pokostu z woskiem pszczelim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Kiedyś pomalowałem klatkę na króliki, tylko zamiast pokostu dałem olej rzepakowy jadalny, po kilku latach drewno wygląda nadal ładnie ale klatka stoi pod dachem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 3 godziny temu, Krzychu napisał: a co sądzicie nie o kąpieli, a o konserwacji poprzez malowanie uli zew/wew. gorącym roztworem pokostu z woskiem pszczelim? Krzysztof kiedyś podawałem przepis na pastę woskową u nas na forum https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1104-pasta-woskowa/?tab=comments#comment-23659 Ja od środka sklejkę w korpusach ostatnio maluję nie pokostem lnianym , bo ma za dużo dodatków w cudzysłowie "uszlachetniających" , tylko pastą woskową zrobioną na bazie wosku , terpentyny balsamicznej i oleju lnianego . Pisałem o tym , ale nikt z pszczelarzy nawet się tym nie zainteresował ? i byłem mocno zdziwiony bo Wszyscy są tacy eko i Zieloni teraz ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Korpus drewniany opala się palnikiem od wewnątrz i po zawodach. Drewno trochę przyczernieje, nic wielkiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts