Tadek11 Opublikowano 7 Lutego 2021 Opublikowano 7 Lutego 2021 37 minut temu, Turqs napisał: A może wosk jest coraz bardziej pożądanym produktem w użyciu poza pszczelarstwem? To na pewno jest pożądanym produktem , ale też i zainwestowali chyba w jakąś nowa technologicznie topiarkę i liczą na zwrot kosztów , no i przy okazji na więcej zamówień za przerób z powierzonego materiału . Ja już wosk wysłałem do przerobu ( do innego wytwórcy ) i w połowie lutego mam mieć węzę. W sumie to by był dobry zwyczaj żeby nie wytapiać w domu chałupniczymi metodami z worem jutowym i parnikiem dla świń (kto taki ma jeszcze) Żeby tylko te firmy przy okazji nie oszukiwały dodając ropopochodne do węzy. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 7 Lutego 2021 Opublikowano 7 Lutego 2021 Kilka dni temu przyjechała do mnie węza od nich i nic nie wspominali o nowej usłudze . Jeśli faktycznie jest to jakaś super wydajna metoda , to w ciemno odchodzę od osobistego wytapiania . Dużo czasu , energii , "babraniny", a efekt końcowy nigdy mnie do końca nie zadowala . Zawsze w zboinach zostaje dużo ... dużo za dużo wosku . 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 7 Lutego 2021 Opublikowano 7 Lutego 2021 2 godziny temu, Robi_Robson napisał: Kilka dni temu przyjechała do mnie węza od nich i nic nie wspominali o nowej usłudze . Jeśli faktycznie jest to jakaś super wydajna metoda , to w ciemno odchodzę od osobistego wytapiania . Dużo czasu , energii , "babraniny", a efekt końcowy nigdy mnie do końca nie zadowala . Zawsze w zboinach zostaje dużo ... dużo za dużo wosku . Tylko pytanie jaki % dostaniesz od nich swojego wosku a jaki rzeczywiście wyjdzie... Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 7 Lutego 2021 Opublikowano 7 Lutego 2021 Po pierwszym razie będzie wiadomo . Łatwo sprawdzić . Podobne plastry przetopić samemu i taką samą ilość wysłać do przerobu . Porównanie wyników da odpowiedź czy warto . Cytuj
daro Opublikowano 7 Lutego 2021 Opublikowano 7 Lutego 2021 Godzinę temu, Krzychu napisał: Tylko pytanie jaki % dostaniesz od nich swojego wosku a jaki rzeczywiście wyjdzie.. Jestem ich klientem od początku ich działalności . Jestem spokojny o ich uczciwość . Pasieka Jurajska skupuje zboiny . Mam topiarkę gdzie ,,zdejmuję ,, susz z drutów i kocioł gdzie wyciskam resztę ( wcale nie małą ) z pozostałości . Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 @Turqs ja jestem przekonany, że chodzi o kasę. Bo jak wyślesz susz to zarobią podwójnie. Raz na przetopie drugi raz na przeróbce na węzę. Rynek się po prostu kurczy tzn konkurencja się robi. Ja planuję zrobić praskę ale też i ponieść temperaturę na 120 st bo ponoć to jest mocno pomocne. Mam pytanie do znawców tematu jak to jest z tymolem w wosku. Odpaliłem testowo i śmierdzi mi to strasznie. W pracowni nie da się tego trzymać więc jest na zewnątrz. Jest jakaś metoda ?? Cytuj
lalux5 Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 9 godzin temu, Brzytwiarz napisał: ja jestem przekonany, że chodzi o kasę. Bo jak wyślesz susz to zarobią podwójnie. Raz na przetopie drugi raz na przeróbce na węzę. Rynek się po prostu kurczy tzn konkurencja się robi. Nikt nie wymaga , aby byli filantropami.Zarabiają na produkcji węzy , to czemu mają nie zarobić na wytopie , zauważyli niszę i planują ją zagospodarować. Jak na razie węzę produkują dobrą i w dobrej cenie , to trzeba przyznać. Po wytopie w domowych warunkach w zboinach pozostaje w wielu wypadkach naprawdę dużo wosku. Wszystko zależy też jaki kto ma sprzęt . Ta czynność do przyjemnych nie należy , przynajmniej dla mnie. Może pożyjemy , to zobaczymy . 4 Cytuj
Xpand Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 16 godzin temu, Brzytwiarz napisał: Mam pytanie do znawców tematu jak to jest z tymolem w wosku. Odpaliłem testowo i śmierdzi mi to strasznie. W pracowni nie da się tego trzymać więc jest na zewnątrz. Jest jakaś metoda ?? Możesz sprecyzować? Co odpaliłeś testowo? Czego nie możesz trzymać w pracowni? Jakiś lek z tymolem otworzyłeś? Tutaj masz mojego posta z przed 5 lat. Ja nie mam żadnych problemów z tymolem, a dodaje go nawet do syropu cukrowego. Wyżej masz jeszcze sposób w jaki dawniej robiłem paski. Teraz robię zupełnie inaczej, bo tamta metoda za dużo czasu zajmowała. https://pasiekapszczelarska.pl/topic/131-leki-na-warrozę/page/4/?tab=comments#comment-14900 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) 10 hours ago, lalux5 said: Nikt nie wymaga , aby byli filantropami.Zarabiają na produkcji węzy , to czemu mają nie zarobić na wytopie , zauważyli niszę i planują ją zagospodarować. Jak na razie węzę produkują dobrą i w dobrej cenie , to trzeba przyznać. Po wytopie w domowych warunkach w zboinach pozostaje w wielu wypadkach naprawdę dużo wosku. Wszystko zależy też jaki kto ma sprzęt . Ta czynność do przyjemnych nie należy , przynajmniej dla mnie. Może pożyjemy , to zobaczymy . Nie do końca dobrą bo parę lat temu mieli wtopę bo była za cięka. Oczywiście, że to nie filantropi i nieumniejszam im. Sa ok a błędy się zdażają najlepszym bo nierobi błędów tylko ten co nic nierobi. 3 hours ago, Xpand said: Możesz sprecyzować? Co odpaliłeś testowo? Czego nie możesz trzymać w pracowni? Jakiś lek z tymolem otworzyłeś? Tutaj masz mojego posta z przed 5 lat. Ja nie mam żadnych problemów z tymolem, a dodaje go nawet do syropu cukrowego. Wyżej masz jeszcze sposób w jaki dawniej robiłem paski. Teraz robię zupełnie inaczej, bo tamta metoda za dużo czasu zajmowała. https://pasiekapszczelarska.pl/topic/131-leki-na-warrozę/page/4/?tab=comments#comment-14900 No robiłem jak w przepisie z yt (rozrabiałem tymol) i wkładałem do ula jeszcze do syropu dodawałem i śmierdzi mi teraz ten wosk strasznie. Strasznie jak dla mnie - czuje to. Edytowane 8 Lutego 2021 przez Brzytwiarz Cytuj
Xpand Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 Ile dawałeś do syropu i czy masz dennice osiatkowane? Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) 20 hours ago, Xpand said: Ile dawałeś do syropu i czy masz dennice osiatkowane? Tymol 1g na 15l syropu. Zgodnie z recepturą jaką posiadam. Tymol pierw rozpuścić w alkoholu izopropylowym 1:5. // (Czyli 6g roztworu - 1g tymolu i 5 gram alkoholu izopropylowego (Izopropanol 99%) na 15 litrów syropu cukrowego) . Tak mam dennice osiatkowane. Po ostatnim 4 klarowaniu już jest lepeiej zauważyłęm że syf co opadł na dół dawał strasznie tymolem a sam wosk jakby mniej choć dalej daje. Edytowane 9 Lutego 2021 przez Brzytwiarz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi