Tajden Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich... 10 lat temu, jak rozpocząłem z pszczelarstwem, podawałem wodę pszczołom, z beczki, a kurkiem ciekła powoli woda, po wydrążonej rowkami, desce-pochylni. Pszczoły, niestety, ignorowały moje starania, i z wody nigdy nie korzystały. A ponieważ mieszkam w dużym mieście, to martwiło mnie, że pszczoły muszą latać, Bóg wie gdzie, po wodę, i tracą niepotrzebnie czas i siłę swoich działan. W następnych latach, podawałem im wodę w zakupionych atlerzykach, z otworkami, żeby się nie topiły. Pusto było na talerzykach... I dopiero, pierwszy raz w tym roku, pszczoły zaczęły gremialnie korzystać z talerzyków. Radość moja nie miała granic...:D Edytowane 29 Marca 2020 przez Tajden 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 ja mam tak zrobione beczka czarna na słońcu kranik kapie po kropelce na deskę z listewkami pod skosem na dole deski kuweta z węglem drzewnym najlepiej im pasuje sam kranik i węgiel drzewny no i mech porastający deskę Cytuj
hurriway Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Ponoć lekkie posolenie wody powoduje że pszczoły są bardziej zainteresowane pobieraniem. Choć z drugiej strony sól szkodzi pszczołą, ale to też pewnie warunkowane jest stężeniem. Co więcej obiło mi się o uszy ze nie którzy dają lizawki dla zwierząt na pasiekach. Edytowane 29 Marca 2020 przez hurriway Cytuj
Tadek11 Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 16 minut temu, hurriway napisał: Ponoć lekkie posolenie wody powoduje że pszczoły są bardziej zainteresowane pobieraniem. Choć z drugiej strony sól szkodzi pszczołą, ale to też pewnie warunkowane jest stężeniem. Co więcej obiło mi się o uszy ze nie którzy dają lizawki dla zwierząt na pasiekach. Nie wierz nie zdementowanym wiadomościom , a tym bardziej ich nie powtarzaj publicznie. ? Sól jest trucizną i dla człowieka. 1 Cytuj
hurriway Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Pozwolę die nie zgodzić. Uważam, ze warto dawać każda informacje która jest szeroko propagowana choćby po to żeby ja zdementować.Bo jak inaczej oddzielić prawdę od kłamstw? Coś czego sie nie sprostuje, będzie funkcjonowało dla wielu jako prawdziwe. Tym bardziej, że na grupach fb udzielane są takie rady. Pisząc swój post miałem nadzieje ze ktoś się do niego odniesie. Cytuj
Tajden Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Opublikowano 29 Marca 2020 13 minut temu, Tadek11 napisał: Nie wierz nie zdementowanym wiadomościom , a tym bardziej ich nie powtarzaj publicznie. ? Sól jest trucizną i dla człowieka. To zależy Tadku, która sól jest trucizną. Ta śnieżnobiała w marketach i innych sklepach, to rzeczywiście sól bardzo kiepska, bo w niej nic nie ma. jest słona i na tym koniec. Ale sól kłodawska, czy himalajska, jest solą doskonałą. A człowiek powinien jej używać do 5 g dziennie. Ja nigdy nie kupuję produktów przetworzonych, które są zawsze przesolone. W tej soli jest kilkadziesiąt, różnych potrzebnych nam minerałów. Woda, którą pijemy, powinna być zawsze posolona!!! Ale nie wiem, na ile źle działa na pszczoły. Cytuj
hurriway Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Z drugiej strony kładąc taką lizawkę na pasiece z soli himalajskiej chyba nic się nie stanie... Przecież jeśli pójdziemy w myśl ze pszczoły same widzą co dla nich dobre, to najwyżej nie będą zainteresowane i tyle. A jeśli będą obsiadać, to chyba wiedzą co robią. Choć z tym też jestem ostrożny, bo zdarza się że pszczoły potrafią zbierać pył z trocin, więc... Edytowane 29 Marca 2020 przez hurriway Cytuj
Tajden Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Opublikowano 29 Marca 2020 1 godzinę temu, mirek. napisał: ja mam tak zrobione beczka czarna na słońcu kranik kapie po kropelce na deskę z listewkami pod skosem na dole deski kuweta z węglem drzewnym najlepiej im pasuje sam kranik i węgiel drzewny no i mech porastający deskę Ale pewnie Twoje pszczoły nie wzgardzały Twoim sposobem poddawania im wody. A mnie ignorowały 10 lat!!! Cytuj
Xpand Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 To ja się odniosę hurriway. Ten koleś po ksywką FatBeeMan skupuje odkłady od komercyjnych i sprzedaje ludziom jako swoje "super" pszczoły za większą kasę. Jego prawdomówność i wiarygodność jest moim zdaniem niska. Pszczoły mogą znosić do ula rzeczy, które im szkodzą np. grzyba z borówki amerykańskiej - jako pyłek. Co do "lizawki solnej" dla pszczół nie mam pewności, ale sól w syropie, nawet w małym stężeniu 0.125% szkodzi pszczołom. Wiedziano o tym już w 1964 r. Na youtube są bardziej wiarygodni pszczelarze i lepiej od nich czerpać wiedzę. Cytuj
Beeman Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Podzielam zdanie Slawka co do tego goscia FBM. Nie zyczyl bym nikomu miec takiego mentora jak ten gosc. Straszny papudrok i naciagacz. Cytuj
Beeman Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Jakies dwa lata temu zamiescilem tutaj na forum ciekawy eksperyment. Gosc testuje preferencje pszczoly odnosnie pobierania różnego rodzaju wody. Gdzies to tutaj jest. 1 Cytuj
hurriway Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Godzinę temu, Xpand napisał: Na youtube są bardziej wiarygodni pszczelarze i lepiej od nich czerpać wiedzę. Akurat tego FBM znalazłem dzisiaj tak na szybko, też przez link na forum. Żaden mentor dla mnie:) Ale do czego zmierzam, chciałbym żeby polecić tu na forum kogo warto oglądać. Osobiście lubię oglądać Chachułę, bo wydaje się że zna się na pszczołach. Ale kogo jeszcze warto oglądać? Edytowane 29 Marca 2020 przez hurriway Cytuj
Xpand Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Chachuła spoko, a z anglojęzycznych Kamon Reynolds, a Canadian Beekeeper’s Blog i osoba, z której wiedzy często czerpią ci pszczelarze czyli naukowiec i pszczelarz komercyjny Randy Oliver. Dużo różnych wykładów Olivera znajdziesz na yt. Oprócz tego bardzo ciekawy jest też Inside The Hive TV - prowadzony przez Humberto Boncristiani, facet z ogromnym doświadczeniem naukowym związanym z pszczołami. Tutaj krótki wywiad z Oliverem na Inside The Hive TV - co robisz, aby pomóc pszczołom. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 3 godziny temu, Xpand napisał: Co do "lizawki solnej" dla pszczół nie mam pewności, ale sól w syropie, nawet w małym stężeniu 0.125% szkodzi pszczołom. Wiedziano o tym już w 1964 r. Kolega stosuje lizawki solne w swojej pasiece, pszczoły z nich korzystają. Niektórzy dodają sól do cist pszczelich i to w wielokrotnie większych stężeniach niż podano w 1964r. Pszczoły żyją i mają się dobrze. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 7 minut temu, Krzyżak napisał: Kolega stosuje lizawki solne w swojej pasiece, pszczoły z nich korzystają. Niektórzy dodają sól do cist pszczelich i to w wielokrotnie większych stężeniach niż podano w 1964r. Pszczoły żyją i mają się dobrze. Szymon jak ich w zimie będzie suszyło to czym popiją ? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Teraz, Tadek11 napisał: Szymon jak ich w zimie będzie suszyło to czym popiją W zimę pszczoły mają pokarm zgoromadzony przez sezon lub podany przez pszczelarza jesienią. Ciasto to się daje odkładom w lato. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 4 minuty temu, Krzyżak napisał: W zimę pszczoły mają pokarm zgoromadzony przez sezon lub podany przez pszczelarza jesienią. Ciasto to się daje odkładom w lato. Być może ale ja ciasta pszczołom nie daję , więc nie mam zdania w tej kwestii. I ciasto najlepsze robi moja Szymon czy ty wszystko musisz brać na poważnie ? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Pszczelarstwo to nie sprawa życia i śmierci, to coś znacznie poważniejszego 2 Cytuj
ikop74 Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 A tak na poważnie, to podzielę się z Wami moim pomysłem na poidło i proszę Was o opinie. Tak ogólnie to nie ma u mnie dramatu z wodą bo ule będą stały pomiędzy dwoma strumykami i stawem do którego jeden z nich wpływa, są to odległości od 150 do max 500 m. Ale ponieważ nie mam pewności czy okoliczni mieszkańcy nie odprowadzają do nich ścieków to myślę, żeby mimo wszystko zrobić poidło. Wymyśliłam, że zrobię coś w rodzaju oczka wodnego, zakopię w ziemi pojemnik, miskę, do środka przełożę na całej objętości darń z trawnika i to zaleję wodą tak, żeby powstało takie bagno. Docelowo myślę o prawdziwym oczku wokół którego chcę posadzić rośliny bagienne, ale dopóki płot i studnia na mojej działce nie będą gotowe nie chcę tam uli stawiać, więc w tym sezonie będą stały w ogrodzie u taty i tam chcę przygotować takie prowizoryczne, niewielkie oczko. Co o tym myślicie? Cytuj
manio Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 u mnie jest to po prostu stara ,żeliwna wanna stojąca pod rynną. Napełnia się automatycznie lub ręcznie jeśli nie pada . Na powierzchni pływają kawały styropianu grubości 1 cm. Pszczoły siadają na styropianie i zlizują ciepłą wodę z jego powierzchni , nie topią się . Wbrew wyobrażeniom, pszczoły nie lecą po wodę do jeziora czy rzeki. Wybierają ciepłą , starą wodę. W zeszłym roku ratowałem sąsiada u którego liście zatkały rynnę , zebrało się tam sporo wody i pszczoły zrobiły sobie tam poidło. Było ich tyle jakby tam miały ul. Domek sąsiada stoi nad brzegiem jeziora i początkowo pukał się w głowę , że przecież mają tyle wody , a piją błoto z rynny. Dopiero jak mu powiedziałem że zimnej wody ze studni też wypije mniej niż odstałej w temperaturze pokojowej to zrozumiał mądrość pszczół. Wiosną , zimna woda je zabija z wychłodzenia. Cytuj
mirek. Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 no tak a u mnie najlepsze poidło dla dziewczyn to basen a właściwie jego pokrywa widać że przesiąka i go uwielbiają Cytuj
Xpand Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 Godzinę temu, Krzyżak napisał: Kolega stosuje lizawki solne w swojej pasiece, pszczoły z nich korzystają. Niektórzy dodają sól do cist pszczelich i to w wielokrotnie większych stężeniach niż podano w 1964r. Pszczoły żyją i mają się dobrze. Nie wiem jak pszczoły używają tej soli z lizawek i jakie ma stężenie syrop. To, że pszczoły lubią smak soli niczego nie dowodzi na temat szkodliwości - chyba to rozumiesz? Jeżeli ktoś dodaje sól do ciasta i jest go w mokrym pokarmie powyżej 0,125% to w badaniach powodowało dyzenterię i śmierć pszczół w klatkach. Od 0,35% do 1,16% w zimowym pokarmie powoduje przedwczesne umieranie pszczół. To są fakty przebadane naukowo - Piskovoi et al. (1964). Wybacz Szymon, ale to, że jakiś Twój kolega powiedział Ci na oko, że "pszczoły" mają się dobrze jak je karmi solą nie przemawia do mnie. Proponuje opierać się na pewniejszych źródłach informacji i lepiej weryfikować efekt, a nie na "oko". Pszczoły potrafią przetrwać wiele szkodliwych praktyk, które stosują mało roztropni pszczelarze, którzy myślą, że im pomagają, ale po co szkodzić? A tutaj po polsku jest powtórzone to o czym pisałem na podstawie w/w publikacji naukowej. http://www.wzp-olsztyn.pl/pdf/Mat-szk_WZP'12-1.pdf Oczywiście pszczoły potrzebują różnych mikroelementów, również soli, ale nie w takich ilościach - jak w moim avatarze: równowaga musi być. Generalnie wszystko czego im trzeba mają w pyłku. Na koniec cytat z Honeybee Nutrition by Zachary Huang Cytat The mineral requirements of honey bees are poorly understood. High amounts of potassium, phosphate, and magnesium are required by all other insects, and so presumably are by honey bees as well. Excessive levels of sodium, sodium chloride, and calcium have been shown to be toxic to honey bees. Again, all the required minerals can be obtained from pollen, although nectar also contains minerals. Dark honey contains higher levels of minerals...(Jointly published in the American Bee Journal and in Bee Culture, August 2010) Każdy zrobi jak uważa. 2 Cytuj
Tikcop Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 A zainstalujta se kapilary do każdego ula jak tak sie boita ło pscółki... Paradoksalnie, najistotniejsza czynność czyli przygotowanie poprzedniej jesieni rodzin na następny sezon, większość zwyczajnie zlewa! Za to wiosną o hoho! co za bohaterskie boje o moc rodzin a pomysły wdrażane ... 1 Cytuj
ikop74 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 A u mnie na 3 ule zrobiłam dwa poidła, oba z misek plastikowych wypełnionych darnią i roślinami, woda oczywiście jest tak stojąca, dolewam jak odparuje. Pszczoły korzystają bo sama widziałam. Ale... jakieś 10 m od miejsca gdzie stoją ule mają swój "wybieg" kury i ostatnio tato wylał tam wodę z poidła dla kur (a w zasadzie ciesz wyglądającą jak gnojówka..) i mówił, że tę kałużę brudnej wody momentalnie obsiadła chmara pszczół... I co Wy na to? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi