Xpand Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 U mnie wszystkie produkcyjne mają zabudowę ciepłą i nie widzę innej możliwości. Czemu? Bo tak mi się wygodniej pracuje. Do ula zawsze podchodzę od tyłu i gdybym miał ramki na zimną, to bym musiał się gimnastykować, a tak zawsze ręce mam symetrycznie. Mógłbym napisać, że pszczołom w takim układzie łatwiej obronić się przed rabunkiem, ale silna i zdrowa rodzina zawsze sobie poradzi. Ja mam osiatkowane dennice, więc układ ramek nie wiele zmienia pod względem wentylacji. Jak już wyżej napisaliście, pszczoły w dzikiej zabudowie budują różnie. Dodam tylko, że kierują się polem magnetycznym. Jak ktoś chce mieć pozawijane plastry w słoikach, to wystarczy położyć magnes i w trakcie odbudowy go przekręcać. jucedcargo oczywiście możesz zmienić ustawienie ula na zabudowę ciepłą, to dobry okres na taki manewr, a pszczoły spokojnie sobie ułożą pokarm przed zimą jak będą chciały. 1 Cytuj
Tikcop Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Kosut napisał: No i zabłysłeś zupełnie nie na temat. Jak już musisz pouczać fenomenie to przynajmiej przeczytaj poprzednie posty. Gula lata? Niby co? Opis jak robię i to doskonale działa tylko trzeba się przestawić z myśleniem to pouczanie? A idź pan w ... Mam od zawsze zabudowę zimną. Zapasy na ramce 1/1 Dadanta były wtedy w każdej rodzinie na każdej ramce z tyłu za czerwiem. Kłąb miał do nich dostęp jak szedł do tyłu od wylotka w zimie. Dla co poniektórych to szkoda, że ramek nie da się po skosie. Problemem jest wielkość rodziny puszczana do zimy a nie typ zabudowy. Edytowane 17 Lipca 2020 przez tikcop Cytuj
baru Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Zapomniałem dodać, dziką zabudowę pod ramkami prawie zawsze ciągną pod skosem . Cytuj
Beeman Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Czyli prawda zawsze lezy po srodku, czyli na ukos ? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Jeżeli to prawda to ciekawe czy ktoś z Kolegów ma ule z wylotkiem na ukos w stosunku do położenia ramek w ulu ? ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 W dniu 17.07.2020 o 21:06, Tadek11 napisał: Jeżeli to prawda to ciekawe czy ktoś z Kolegów ma ule z wylotkiem na ukos w stosunku do położenia ramek w ulu ? ? Pewnie nie, ale myślę, że jest to wykonalne aby na krawędzi zrobić wylotek pionowy Cytuj
Rafall Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Pszczoły w dziuplach budują na ciepło, zimno i na skos. A może dlatego "Pszczoły rozpoznają kierunki, kierując się m.in. polem magnetycznym Ziemi. Wskutek tego budują plastry, zachowując taki sam kąt względem linii pola, jak w gnieździe, w którym wyrosły." Wolfgang Ritter Co myślicie, wydaje się bardzo prawdopodobne? Cytuj
Beeman Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 .....a jeśli to prawda to co proponujesz? Cytuj
Rafall Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Wniosek dla mnie jest taki że pszczołom dobrze w każdej zabudowie, reszta to przyzwyczajenia, wybór pszczelarza, ... Cytuj
zdzich123 Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Jeśli to miałaby być prawda to po przewiezieniu w inne miejsce powinny układ ula przerobić moje tego nie robią . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 W dniu 20.07.2020 o 18:48, Tikcop napisał: Ale jeden już trzymał w oponie. Na zimę , to lepiej pszczoły zabrać do domu, żeby nie zmarzły 2 Cytuj
Rafall Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Godzinę temu, zdzich123 napisał: Jeśli to miałaby być prawda to po przewiezieniu w inne miejsce powinny układ ula przerobić moje tego nie robią . Błędny wniosek moim zdaniem. To co napisałem łatwo sprawdzić wystarczy złapać rój z własnej pasieki . Wiedzieć z którego ula wyszedł. Osadzić go w skrzynce bez ramek i obserwować. Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Sprawa nie jest taka prosta. Ale na przykladzie zdjecia Roberta widzimy jasno regule. Lewa okiennica w poprzek, prawa wzdluz. Wniosek: jak chcemy na zabudowe ciepla to na budowe ula uzywamy prawych okiennic. Na zimna lewych okiennic. Ciekawe czy to okno kuchenne. Ludzie robia sie wygodni. 2 Cytuj
Rafall Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 4 godziny temu, Beeman napisał: Ale na przykladzie zdjecia Roberta widzimy jasno regule. Proste na pewno nie jest ale, jak mawiał mój nauczyciel fizyki wyjątek potwierdza regułę. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Grudnia 2020 Opublikowano 4 Grudnia 2020 W dniu 23.11.2020 o 18:16, Robi_Robson napisał: Na zimę , to lepiej pszczoły zabrać do domu, żeby nie zmarzły Ja zawsze chciałem zrobić korpusy gdzie jedna ze ścianek będzie z podwójnej ścianki plexi lub poliwęglanu. Ułatwiłoby to kontroli w zimę Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 12 godzin temu, Krzychu napisał: Ja zawsze chciałem zrobić korpusy gdzie jedna ze ścianek będzie z podwójnej ścianki plexi lub poliwęglanu. Ułatwiłoby to kontroli w zimę Zbędny gadżet . Pszczoły mają być gotowe do zimy przed zimą . Później nie trzeba i zaglądać w okna , bo z tego więcej szkody jak korzyści. Ul z podglądem , to najwyżej na imprezy plenerowe. np taki http://gminaraciaz.pl/pl/840/0/ii-jarmark-raciaski.html#prettyPhoto[photo]/26/ 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 3 godziny temu, Robi_Robson napisał: Zbędny gadżet . Pszczoły mają być gotowe do zimy przed zimą . Później nie trzeba i zaglądać w okna , bo z tego więcej szkody jak korzyści. Ul z podglądem , to najwyżej na imprezy plenerowe. np taki http://gminaraciaz.pl/pl/840/0/ii-jarmark-raciaski.html#prettyPhoto[photo]/26/ Już pomijając ten ulik z plexi to stoisko miałeś bardzo bogate ? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 7 godzin temu, Krzychu napisał: Już pomijając ten ulik z plexi to stoisko miałeś bardzo bogate ? Stare dzieje . Skromne stoisko , ale jakość się liczy a nie ilość Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 No to przejechałeś parę kilometrów. Moja gmina graniczy z gm. Raciąż. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Już wspominałem kiedyś . Przez jakiś czas prowadziłem interes oponiarski w Sannikach k.Gąbina . Między Płockiem a Sochaczewem . Przejeżdżałem wtedy tamtędy 1-2x w tygodniu . Przez Płock , Bielsk , Drobin... A , że mam w Raciążu znajomych , przyjaciół i klientów to kiedyś tam jeździłem . Mam stałe zaproszenie od dyrektora GOK-u , ale od dwóch lat termin imprezy kolidował mi z imprezą w skansenie w Olsztynku . No a w tym roku to wiadomo ... Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Robi_Robson napisał: Już wspominałem kiedyś . Przez jakiś czas prowadziłem interes oponiarski w Sannikach k.Gąbina . Między Płockiem a Sochaczewem . Przejeżdżałem wtedy tamtędy 1-2x w tygodniu . Przez Płock , Bielsk , Drobin... A , że mam w Raciążu znajomych , przyjaciół i klientów to kiedyś tam jeździłem . Mam stałe zaproszenie od dyrektora GOK-u , ale od dwóch lat termin imprezy kolidował mi z imprezą w skansenie w Olsztynku . No a w tym roku to wiadomo ... Bielsk, Drobin, Raciąż to 20 km. od mojej miejscowości. Za Wisłą trochę dalej. Ze względu, że pracuję w inwestycjach samorządu to przymierzamy się do niewielkiej inwestycji w Tokarach. Byłem tam kilka razy, projekt itd. - to rzeczywiście nawłoci jest tam sporo. Tereny nadwiślane podmokłe, (to bodajże pradolina) to jej pasuje a zapewne i nektarowanie lepsze. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez harcerz1020 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi