Nacek Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 Dymienie kiedy w ulu jest czerw może i jest efektowne ale malo skuteczne nawet kiedy zachowa się cykl, wszyscy podniecają się tym ile warozy spadło a nalezy zastanowić się ile zostało. Cytuj
lalux5 Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 Jak została to należy sie postarać ją unicestwić w późniejszym terminie , ostatnie lata temu sprzyjają. Czasem czekając na brak czerwiu i nic nie robiąc , można się doczekać braku czerwiu i braku pszczół . Cytuj
Nacek Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 Bo to nie trzeba czeka tylko doprowadzić do stanu bez czerwiowego np. przez odkłady czasowe i wtedy wyleczyć skutecznie. Cytuj
Krzychu Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 W dniu 13.10.2016 o 21:17, Tadek11 napisał: . Ilość w jednej tabletce 12,5 mg jest wystarczającą dawką jednorazową na ul. Wciąż męczy mnie z tyłu głowy fakt, że ostatnio 70% pasieki musiałem odymic połową tabletki więc dawką ok 7 mg amitrazy. Czy ktoś z Was robił badania i orientuje się, czy taka dawka starczy w okresie bezczerwiowym? Przeszukałem całe forum więc podpinam pytanie pod ten temat. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 21 minut temu, Krzychu napisał: Wciąż męczy mnie z tyłu głowy fakt, że ostatnio 70% pasieki musiałem odymic połową tabletki więc dawką ok 7 mg amitrazy. Czy ktoś z Was robił badania i orientuje się, czy taka dawka starczy w okresie bezczerwiowym? Przeszukałem całe forum więc podpinam pytanie pod ten temat. Pól tabletki też spoko wystarczy teraz jesienią jak jest już mniej pszczół niż w środku sezonu , ale warunek musisz mieć szczelny zamknięty ul podczas zabiegu przez te 20 minut jak piszą w ulotce. Informacja podana ze szkolenia u nas w Kole Pani K. Pohorecka . Cytuj
Krzychu Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 35 minut temu, Tadek11 napisał: Pól tabletki też spoko wystarczy teraz jesienią jak jest już mniej pszczół niż w środku sezonu , ale warunek musisz mieć szczelny zamknięty ul podczas zabiegu przez te 20 minut jak piszą w ulotce. Informacja podana ze szkolenia u nas w Kole Pani K. Pohorecka . I tego tak do końca nie dopilnowałem. W tych rodzinach, gdzie są pajączki w powałkach nad ramkami - tam gdzieniegdzie nie są zakitowane do końca i tam mógł ulatniać się dymek. Na 20 min wylot był zamknięty Cytuj
Krzyżak Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 2 godziny temu, Krzychu napisał: Wciąż męczy mnie z tyłu głowy fakt, że ostatnio 70% pasieki musiałem odymic połową tabletki więc dawką ok 7 mg amitrazy. Czy ktoś z Was robił badania i orientuje się, czy taka dawka starczy w okresie bezczerwiowym? Przeszukałem całe forum więc podpinam pytanie pod ten temat. Zamiast się martwić przepłucz pszczoły w spirytusie i będziesz wiedział. Jak będzie potrzeba to dasz KS. Cytuj
lalux5 Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 19 godzin temu, Krzyżak napisał: Jak będzie potrzeba to dasz KS. Jak amitrazy niet , to i z kwasem bida. Naszym obowiązkiem jest zabespieczyć papu i leczenie i o tym należy myśleć wcześniej . Gdyby miał zbędne z 2 tabletki to w ciepły dzień mógłby odymić z 2 ule i włożyć wkładki , coś by to mogło podpowiedzieć o stanie .Czy to kwasy , czy to amitraza nie są przesadnie drogie , żeby ich nie mieć na zabieg nawet kontrolny , a dzielenie tabletek na pół jest ryzykownym sposobem z paru powodów. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 7 godzin temu, lalux5 napisał: Jak amitrazy niet , to i z kwasem bida. Naszym obowiązkiem jest zabespieczyć papu i leczenie i o tym należy myśleć wcześniej . Gdyby miał zbędne z 2 tabletki to w ciepły dzień mógłby odymić z 2 ule i włożyć wkładki , coś by to mogło podpowiedzieć o stanie .Czy to kwasy , czy to amitraza nie są przesadnie drogie , żeby ich nie mieć na zabieg nawet kontrolny , a dzielenie tabletek na pół jest ryzykownym sposobem z paru powodów. Pomyślę o Twojej cennej radzie Niemniej jednak tabletek było na styk na wszystkie ule, a po drodze a to jakaś w trawę rozpalona spadła, a to już w opakowaniu pokruszone były. I dopiero podczas ostatniego odymiania okazało się, że nie starczy z powodu tych zdarzeń losowych. No nic, w sobotę zobaczę co tam na wkładki dennicowe spadło. KS mam cały kilogram. Cytuj
Krzychu Opublikowano 20 Września 2021 Opublikowano 20 Września 2021 Stosowaliście już apiwarol w tym roku? Ja stosowałem tydzień temu pierwszy zabieg, w większości rodziny już dawno czerwiu nie mają - i o dziwo w ciągu godziny nic nie spadło na dennicę w tych kontrolnych. Nie wiem co o tym myśleć, bo w roku uprzednim w takcie sezonu po 2000 sztuk się sypało. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Września 2021 Opublikowano 20 Września 2021 1 godzinę temu, Krzychu napisał: i o dziwo w ciągu godziny nic nie spadło na dennicę A dlaczego po godzinie , a nie na drugi dzień ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 20 Września 2021 Opublikowano 20 Września 2021 8 minut temu, Tadek11 napisał: A dlaczego po godzinie , a nie na drugi dzień ? Pojechałem do domu. Cytuj
michal79 Opublikowano 20 Września 2021 Opublikowano 20 Września 2021 2 godziny temu, Krzychu napisał: Stosowaliście już apiwarol w tym roku? Ja stosowałem tydzień temu pierwszy zabieg, w większości rodziny już dawno czerwiu nie mają - i o dziwo w ciągu godziny nic nie spadło na dennicę w tych kontrolnych. Nie wiem co o tym myśleć, bo w roku uprzednim w takcie sezonu po 2000 sztuk się sypało. U mnie nie było jakichś wielkich rozbieżności w stosunku do roku ubiegłego. Może jedna, co do rekordziny-rekordzistki, mającej najmniejszy osyp. Ale to zbieg kilku czynników... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi