Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dymienie kiedy w ulu jest czerw może i jest efektowne ale malo skuteczne nawet kiedy zachowa się cykl, wszyscy podniecają się tym ile warozy spadło a nalezy zastanowić się ile zostało.

Opublikowano

Jak została to należy sie postarać ją unicestwić w późniejszym terminie , ostatnie lata temu sprzyjają.

Czasem czekając na brak czerwiu i nic nie robiąc , można się doczekać braku czerwiu i braku pszczół .

Opublikowano

Bo to nie trzeba czeka tylko doprowadzić do stanu bez czerwiowego  np. przez odkłady czasowe i wtedy wyleczyć skutecznie. 

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 13.10.2016 o 21:17, Tadek11 napisał:

.  Ilość w jednej tabletce 12,5 mg jest wystarczającą dawką jednorazową na ul. 

Wciąż męczy mnie z tyłu głowy fakt, że ostatnio 70% pasieki musiałem odymic połową tabletki więc dawką ok 7 mg amitrazy. Czy ktoś z Was robił badania i orientuje się, czy taka dawka starczy w okresie bezczerwiowym? Przeszukałem całe forum więc podpinam pytanie pod ten temat. 

Opublikowano
21 minut temu, Krzychu napisał:

Wciąż męczy mnie z tyłu głowy fakt, że ostatnio 70% pasieki musiałem odymic połową tabletki więc dawką ok 7 mg amitrazy. Czy ktoś z Was robił badania i orientuje się, czy taka dawka starczy w okresie bezczerwiowym? Przeszukałem całe forum więc podpinam pytanie pod ten temat. 

Pól tabletki też spoko wystarczy teraz jesienią jak jest już mniej pszczół niż w środku sezonu , ale warunek musisz mieć szczelny zamknięty ul podczas zabiegu przez te 20 minut jak piszą w ulotce. Informacja podana ze szkolenia u nas w Kole Pani K. Pohorecka . 

Opublikowano
35 minut temu, Tadek11 napisał:

Pól tabletki też spoko wystarczy teraz jesienią jak jest już mniej pszczół niż w środku sezonu , ale warunek musisz mieć szczelny zamknięty ul podczas zabiegu przez te 20 minut jak piszą w ulotce. Informacja podana ze szkolenia u nas w Kole Pani K. Pohorecka . 

I tego tak do końca nie dopilnowałem. W tych rodzinach, gdzie są pajączki w powałkach nad ramkami - tam gdzieniegdzie nie są zakitowane do końca i tam mógł ulatniać się dymek. Na 20 min wylot był zamknięty 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzychu napisał:

Zamiast się martwić przepłucz pszczoły w spirytusie i będziesz wiedział. Jak będzie potrzeba to dasz KS.

Opublikowano
19 godzin temu, Krzyżak napisał:

Jak będzie potrzeba to dasz KS.

Jak amitrazy niet , to i z kwasem bida. Naszym obowiązkiem jest zabespieczyć papu i leczenie i o tym należy myśleć wcześniej . Gdyby miał zbędne z 2 tabletki to w ciepły dzień mógłby odymić z 2 ule i włożyć wkładki , coś by to mogło podpowiedzieć o stanie .Czy to kwasy , czy to amitraza nie są przesadnie drogie , żeby ich nie mieć na zabieg nawet kontrolny , a dzielenie tabletek na pół jest ryzykownym sposobem  z paru powodów.

Opublikowano
7 godzin temu, lalux5 napisał:

Jak amitrazy niet , to i z kwasem bida. Naszym obowiązkiem jest zabespieczyć papu i leczenie i o tym należy myśleć wcześniej . Gdyby miał zbędne z 2 tabletki to w ciepły dzień mógłby odymić z 2 ule i włożyć wkładki , coś by to mogło podpowiedzieć o stanie .Czy to kwasy , czy to amitraza nie są przesadnie drogie , żeby ich nie mieć na zabieg nawet kontrolny , a dzielenie tabletek na pół jest ryzykownym sposobem  z paru powodów.

Pomyślę o Twojej cennej radzie ;)

Niemniej jednak tabletek było na styk na wszystkie ule, a po drodze a to jakaś w trawę rozpalona spadła, a to już w opakowaniu pokruszone były. I dopiero podczas ostatniego odymiania okazało się, że nie starczy z powodu tych zdarzeń losowych. No nic, w sobotę zobaczę co tam na wkładki dennicowe spadło. KS mam cały kilogram. 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Stosowaliście już apiwarol w tym roku? 

Ja stosowałem tydzień temu pierwszy zabieg, w większości rodziny już dawno czerwiu nie mają - i o dziwo w ciągu godziny nic nie spadło na dennicę w tych kontrolnych. 

Nie wiem co o tym myśleć, bo w roku uprzednim w takcie sezonu po 2000 sztuk się sypało. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzychu napisał:

i o dziwo w ciągu godziny nic nie spadło na dennicę

A dlaczego po godzinie , a nie na drugi dzień ?

Opublikowano
2 godziny temu, Krzychu napisał:

Stosowaliście już apiwarol w tym roku? 

Ja stosowałem tydzień temu pierwszy zabieg, w większości rodziny już dawno czerwiu nie mają - i o dziwo w ciągu godziny nic nie spadło na dennicę w tych kontrolnych. 

Nie wiem co o tym myśleć, bo w roku uprzednim w takcie sezonu po 2000 sztuk się sypało. 

U mnie nie było jakichś wielkich rozbieżności w stosunku do roku ubiegłego. 

Może jedna, co do rekordziny-rekordzistki, mającej najmniejszy osyp. Ale to zbieg kilku czynników...