manio Opublikowano 16 Listopada 2021 Opublikowano 16 Listopada 2021 (edytowane) 22 minuty temu, daro napisał: Manio mnie pewnie bliżej na Mokotów niż do Ciebie . Górny czy dolny ? Ja też nie pisałem że pić będziemy . Nie musisz , ja dam radę . ? to może w Zambrowie ? Słoiki czas kupić bo pewnie szybko zdrożeją . Piwo zamówię u Zięciulka , bo najczęściej to przywiezie i sam wypije bo jakoś nigdy nie ma czasu Miód brał to i piwo może mi podaruje ? Edytowane 16 Listopada 2021 przez manio Cytuj
daro Opublikowano 16 Listopada 2021 Opublikowano 16 Listopada 2021 A zięć z Mokotowa czy słoik ? Jak tak przypominam to chyba tam dużo słoików w tych nowych penthausach Cytuj
manio Opublikowano 16 Listopada 2021 Opublikowano 16 Listopada 2021 5 minut temu, daro napisał: A zięć z Mokotowa czy słoik ? Jak tak przypominam to chyba tam dużo słoików w tych nowych penthausach Zięć słoik , więc warszawiak z awansu Ja już po godzinie w Stolycy chcę uciekać. Nie mam pojęcia po co ludzie sobie takie piekło zgotowali. W porównaniu do nich ja w pracy mam lepiej niż oni na urlopie. 2 Cytuj
Bożena Opublikowano 16 Listopada 2021 Opublikowano 16 Listopada 2021 17 godzin temu, gajowy napisał: "pełniąca obowiązki żony", w skrócie "POŻ" Nie kobita ? ??? 2 Cytuj
daro Opublikowano 16 Listopada 2021 Opublikowano 16 Listopada 2021 Pełniąca obowiązki żony a nie ją zamieniające . ? Powiedział bym że flama ale żona to i w garnkach miesza to chyba nie kochanka . ?? Cytuj
michal79 Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Opublikowano 16 Listopada 2021 Przyszła mi do głowy myśl. Że w sumie na tym zjeździe, mało który alkohol miał mniej niż 40%, a żaden nie widział półki sklepowej chyba (poza piwem mego Taty?). A na drugi dzień czułem się niczym skowronek w morskiej bryzie. Talent pszczelarzy z tego Forum, ewentualnie źródła, pochwały godne. 2 Cytuj
gajowy Opublikowano 19 Listopada 2021 Opublikowano 19 Listopada 2021 W dniu 16.11.2021 o 23:19, michal79 napisał: A na drugi dzień czułem się niczym skowronek w morskiej bryzie. Talent pszczelarzy z tego Forum, ewentualnie źródła, pochwały godne. Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. Cytuj
gajowy Opublikowano 19 Listopada 2021 Opublikowano 19 Listopada 2021 A tak co do dyskusji o psującej się jakości piwa- pewna firma na "H" wykupiła u nas kilka dużych browarów i może narzuca swoje wzorce smakowe? 3 Cytuj
daro Opublikowano 20 Listopada 2021 Opublikowano 20 Listopada 2021 Ja dawniejszymi czasy przemycałem sproszkowaną żółć bydlęcą . Zastanawiałem się co z niej robią . Kolega browarnik powiedział że świńska jest dla człowieka obrzydliwa. Nie po to się starano aby piwo przenieść do używek . Teraz można wszystko a jeszcze nie tak dawno szlachcic jadał na śniadanie polewkę piwną . Dooobre , takie danie na piątunio . Cytuj
gajowy Opublikowano 20 Listopada 2021 Opublikowano 20 Listopada 2021 3 godziny temu, daro napisał: Ja dawniejszymi czasy przemycałem sproszkowaną żółć bydlęcą . Zastanawiałem się co z niej robią . Kolega browarnik powiedział że świńska jest dla człowieka obrzydliwa. Nie po to się starano aby piwo przenieść do używek Żółć w piwie to mit. Owszem, często zamiast chmielu używany jest ekstrakt chmielowy ale nie żółć. Chmiel a zwłaszcza jego ekstrakt jest zbyt tani w przeliczeniu na hektolitr piwa by opłaciło się kombinować. http://mojkufelek.pl/przepis-na-piwo-z-zolci-bydlecej.html Cytuj
daro Opublikowano 21 Listopada 2021 Opublikowano 21 Listopada 2021 Nie to nie mit . Chmiel zbyt tani ? Ten artykuł człowieka o małym pojęciu .Pisze szef poleca nam dodawać żółć , że jeszcze nic nie wyciekło do internetu , że inspekcje sanitarne . Może napisz skład coca -coli ? Że co , nie znasz ? A może wiesz co zawiera absynt lub becherowka ? Koszt wyprodukowania litra spirytusu 2 pln to tyle co o,5 kg słodu jęczmiennego. Nie wiem ile teraz ja sprzedawałem kg suszonej żółci po 800- 1200 DM .Ile zastąpi chmielu ? Nie wiem . Siostra pracowała w firmie produkującej gołąbki ( bez konserwantów) jak chciała koncentratu to usłyszała - otruć się chcesz? Ktoś ,, słynny,, opracował metodę ekstrakcji wytłoczyn chmielowych . Wytłoczyn , bo piwo to tylko w reklamach się warzy . Ważone piwo kosztuje 5 euro za kufel . Reszta to filtrowana woda ekstrakt z chmielu i słód . Te słabsze mają wodę ,ekstrakt z wytłoczyn , spirytus trochę słodu i goryczkę . Zwłaszcza te w kropeczki.Z życia bo te najbardziej gorzkie . Wiec napisz -czemu brak chmielu w składzie ? Nie po to się starano o usunięcie piwa z wykazu artykułów spożywczych tych które nie mogą zawierać substancji szkodliwych . W Rosji piwo dalej jest produktem spożywczym i jego nie obowiązują ograniczenie alkoholowe . P.S Piwo za 1,5 PLN oblicz koszt produkcji + zysk i marże . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 23 Listopada 2021 Opublikowano 23 Listopada 2021 W dniu 16.11.2021 o 12:33, gajowy napisał: A które polecasz? ostatnio dostałem paczkę różnych takich piw kraftowo-rzemieślniczych. Może jedno nadawało się do picia. Mi w lato smakował Miłosław ale lager. Trochę droższy ale fajnie orzeźwiający... Mnie ostatnio smakowały Miłosław marcowe. Kazimierskie ale ciemne , nie pamiętam nazwy , kupiłem kilka butelek w Kazimierzu Dolnym , poza tym nie najgorszy jest Kozel , czy popularna Perła ale pita latem i w Lidlu też można kupić dobre piwa tylko nie te najtańsze , nazw które były w miarę dobre nie pamiętam ? Cytuj
PiotrekF Opublikowano 23 Listopada 2021 Opublikowano 23 Listopada 2021 Swego czasu na 'budzeniu niedźwiedzicy' ( no taka impreza) w Cisnej wygrałem w 'konkursie nalewek' (pierwsze i trzecie ...) sześciopak piwa z Ursa Maior. Jak nie piję (i nawet mi niespecjalnie smakuje) piwa, to TO akurat smakowało mnie i ... i? mojej małżonce .... tak dygresyjnie ... skoro na 'piwny tor zboczyło' .... PF 2 Cytuj
manio Opublikowano 24 Listopada 2021 Opublikowano 24 Listopada 2021 10 godzin temu, PiotrekF napisał: TO akurat smakowało mnie i ... i? mojej małżonce ja tylko jedno piję bo po drugim już tylko sikam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi