Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, daro napisał:

Manio mnie pewnie bliżej na Mokotów niż do Ciebie . Górny czy dolny ? Ja też nie pisałem że pić będziemy . Nie musisz , ja dam radę . ?

to może w Zambrowie ? :)  Słoiki czas kupić  :) bo pewnie szybko zdrożeją . Piwo zamówię u Zięciulka , bo najczęściej to przywiezie i sam wypije bo jakoś nigdy nie ma czasu :( Miód brał to i piwo może mi podaruje ?

 

Edytowane przez manio
Opublikowano
5 minut temu, daro napisał:

A zięć z Mokotowa czy słoik ? Jak tak przypominam to chyba tam dużo słoików w tych nowych penthausach

Zięć słoik , więc warszawiak z awansu :)  Ja już po godzinie w Stolycy chcę uciekać. Nie mam pojęcia po co ludzie sobie takie piekło zgotowali. W porównaniu do nich  ja w pracy mam lepiej niż oni na urlopie.

  • Lubię 2
Opublikowano

Pełniąca obowiązki żony a nie ją zamieniające . ?

Powiedział bym że flama ale żona to i w garnkach miesza to chyba nie kochanka . ??

Opublikowano

Przyszła mi do głowy myśl. 

Że w sumie na tym zjeździe, mało który alkohol miał mniej niż 40%,

a żaden nie widział półki sklepowej chyba

(poza piwem mego Taty?).

 

A na drugi dzień czułem się niczym skowronek w morskiej bryzie. 

Talent pszczelarzy z tego Forum, ewentualnie źródła, pochwały godne.

  • Lubię 2
Opublikowano
W dniu 16.11.2021 o 23:19, michal79 napisał:

A na drugi dzień czułem się niczym skowronek w morskiej bryzie. 

Talent pszczelarzy z tego Forum, ewentualnie źródła, pochwały godne.

Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. 

 

 

Opublikowano

A tak co do dyskusji  o psującej się jakości piwa- pewna firma na "H" wykupiła u nas kilka dużych browarów i może narzuca swoje wzorce smakowe?

heinek-end.thumb.jpg.b8f3b03b838fe52ca9585cdc96e94d09.jpg

  • Haha 3
Opublikowano

1409245962_gspg2g_600.jpg

Ja dawniejszymi czasy przemycałem sproszkowaną żółć bydlęcą . Zastanawiałem się co z niej robią . Kolega browarnik powiedział że świńska jest dla człowieka obrzydliwa. Nie po to się starano aby piwo przenieść do używek . Teraz można wszystko a jeszcze nie tak dawno szlachcic jadał na śniadanie polewkę piwną . Dooobre , takie danie na piątunio .

Opublikowano
3 godziny temu, daro napisał:

Ja dawniejszymi czasy przemycałem sproszkowaną żółć bydlęcą . Zastanawiałem się co z niej robią . Kolega browarnik powiedział że świńska jest dla człowieka obrzydliwa. Nie po to się starano aby piwo przenieść do używek

 Żółć w piwie to mit. Owszem, często zamiast chmielu używany jest ekstrakt chmielowy ale nie żółć. Chmiel  a zwłaszcza jego ekstrakt jest zbyt tani  w przeliczeniu na hektolitr piwa by opłaciło się kombinować. 

http://mojkufelek.pl/przepis-na-piwo-z-zolci-bydlecej.html

Opublikowano

Nie to nie mit . Chmiel zbyt tani ? Ten artykuł człowieka o małym pojęciu .Pisze szef poleca nam dodawać żółć , że jeszcze nic nie wyciekło do internetu , że inspekcje sanitarne . Może napisz skład coca -coli ? Że co , nie znasz ? A może wiesz co zawiera absynt lub becherowka ?

Koszt wyprodukowania litra spirytusu 2 pln to tyle co  o,5 kg słodu jęczmiennego. Nie wiem ile teraz ja sprzedawałem kg suszonej żółci po 800- 1200 DM .Ile zastąpi chmielu ? Nie wiem .

Siostra pracowała w firmie produkującej gołąbki ( bez konserwantów) jak chciała koncentratu to usłyszała - otruć się chcesz?

Ktoś ,, słynny,, opracował metodę ekstrakcji wytłoczyn chmielowych . Wytłoczyn , bo piwo to tylko w reklamach się warzy . Ważone piwo kosztuje 5 euro za kufel . Reszta to filtrowana woda ekstrakt z chmielu i słód . Te słabsze mają wodę ,ekstrakt z wytłoczyn , spirytus trochę słodu i goryczkę . Zwłaszcza te w kropeczki.Z życia bo te najbardziej gorzkie .

Wiec napisz -czemu brak chmielu w składzie ?

Nie po to się starano o usunięcie piwa z wykazu artykułów spożywczych tych które nie mogą zawierać substancji szkodliwych . W Rosji piwo dalej jest produktem spożywczym i jego nie obowiązują ograniczenie alkoholowe .

P.S Piwo za 1,5 PLN oblicz koszt produkcji + zysk i marże .

 

 

Opublikowano
W dniu 16.11.2021 o 12:33, gajowy napisał:

A które polecasz? ostatnio dostałem paczkę różnych takich piw kraftowo-rzemieślniczych. Może jedno nadawało się do picia. Mi w lato smakował Miłosław ale lager.  Trochę droższy ale fajnie orzeźwiający...

 

Mnie ostatnio smakowały Miłosław marcowe. Kazimierskie ale ciemne , nie pamiętam nazwy , kupiłem kilka butelek w Kazimierzu Dolnym , poza tym nie najgorszy jest Kozel , czy popularna Perła ale pita latem  i w Lidlu też można kupić dobre piwa tylko nie te najtańsze ,  nazw które były w miarę dobre nie pamiętam ?

Opublikowano

Swego czasu na 'budzeniu niedźwiedzicy' ( no taka impreza)  w Cisnej wygrałem w 'konkursie nalewek' (pierwsze i trzecie ...) sześciopak piwa z Ursa Maior.

Jak nie piję (i nawet mi niespecjalnie smakuje) piwa, to TO akurat smakowało mnie i ... i? mojej małżonce 

.... tak dygresyjnie ... skoro na 'piwny tor zboczyło' ....

 

PF

  • Lubię 2
Opublikowano
10 godzin temu, PiotrekF napisał:

TO akurat smakowało mnie i ... i? mojej małżonce 

ja tylko jedno piję bo po drugim już tylko sikam

23ef4beb1fa7a90dmed.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.