Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mateusz Viste, autor strony ulwarre.pl podzielił się ciekawymi filmami pokazującymi gospodarkę prowadzoną na kószkach.
https://ulwarre.pl/forum/?thread=1746437011

Pomyślałem że może kogoś z Was to zaciekawi.

Fascynujący reportaż nakręcony w latach 1978-1983 pokazujący jak w praktyce wyglądało tradycyjne pszczelarstwo na kószkach, od wiosny do jesieni. Reportaż jest w języku angielskim i ma miejsce w Dolnej Saksonii (północna część RFN).

odc. 1 - Spring work in a heather skep apiary -

odc. 2 - Preparations for the swarming period in a heather skep apiary -

odc. 3 - Work in a heather skep apiary during the prime swarming period -

odc. 4 - Work in a heather skep apiary during the cast swarming period -

odc. 5 - Summer work during the heather blossom in a skep apiary -

odc. 6 - Autumn work in a heather skep apiary -

odc. 7 - Harvest of a heather skep apiary -

odc. 8 - Wax pressing in a traditional apiary -

Ten sam materiał ale połączony w jedną całość (2h30) można obejrzeć tutaj: https://av.tib.eu/media/30312

Bardzo spodobał mi się sposób wyrajania: zamiast przymuszać pszczoły do czegokolwiek, pszczelarz intensywnie karmi je (przy pomocy konewki!) roztworem cukru, wody i spirytusu a następnie czeka kilka dni, aż rodzina zdecyduje się wyroić. Kiedy na wylotku zaczyna robić się ruch, pszczelarz przyczepia lniany worek do wylotka i czeka aż rój sam do niego "wpadnie".

Ule są tradycyjnymi bezdenkami, tj. wiklinowo-słomiany kosz postawiony do góry nogami, który pszczelarz raz w roku smaruje od zewnątrz nową warstwą krowich placków.

Warto zauważyć, że zbiór miodu (prasowanie plastrów) ma miejsce jesienią, zgodnie z tym, co radzi Warré.

Mateusz

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Oj szło by się napracować przy tym typie gospodarki. No ale co kto lubi

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano

Mnie zaskoczyła ilość inwazyjnych zabiegów, może to było pszczelarstwo bezbramkowe ale poza tym to jest bardzo intensywnie prowadzone:

- podlewanie cukrem/fondantem

- wycinanie plastrów trutowych

- przeglądy antyrojowe - kasowanie mateczników

- siarkowanie czerwiu 

- wywózki na pożytki, zimowanie kilkuset koszek w jednym miejscu

Nie piernicza się w tańcu.

Opublikowano
19 minut temu, MAQ napisał(a):

Nie piernicza się w tańcu.

mówią ,że jak Pan Bóg chce kogoś ukarać to mu rozum odbiera. Nie wiem po co pszczoły trzymać w takim słomianym nocniku. W czym taki miód lepszy od tego na ramce , czy niechby snozie. To jakby rolnik porzucił ciągnik i wrócił do radła i motyki  - oczywiście drewnianej bo żelazo to zbyt nowoczesny wynalazek . Wariactwo , chyba z braku zajęcia dla rozumu .  To dokładne zaprzeczenie działań leniwego mania. Precz ze zbędną pracą !!!!

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, manio napisał(a):

mówią ,że jak Pan Bóg chce kogoś ukarać to mu rozum odbiera

Dokładnie ! 😄

Może to jako ciekawostka 😛po staropolsku  " jak drzewjej bywało" jak ludziska musieli się " nazapierniczć" żeby miodu trochę polizać .

Opublikowano
41 minut temu, manio napisał(a):

Nie wiem po co pszczoły trzymać w takim słomianym nocniku

To materiał nakręcony blisko 50 lat temu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MAQ napisał(a):

To materiał nakręcony blisko 50 lat temu.

dinozaurów już wtedy nie było , podręczniki pszczelarskie były od dawna. Naprawdę nie rozumiem po co takie udziwnienia. Kószki budowano z biedy , a nie z rozsądku czy ekologicznego ocipienia. Mam przedwojenny podręcznik budowy normalnych  uli ze słomy czy trzciny , więc i tą barierę kosztu materiału można pokonać , choć roboty wielokrotnie więcej. Z trzciny to praktycznie niepalne . Ale z własnej woli to robię tylko ule korpusowe. Wszystkie elementy i wystarczy dobra piła stołowa "mit Zulage" jak to u nasz mówią.

Edytowane przez manio
Opublikowano

W porządku.

Tylko ja nie wrzucilem tego by dyskutować o wyższości koszki nad ulem korpusowym tylko jako ciekawy materiał nawiązujący do tematu wątku.

Howgh!

Opublikowano
42 minuty temu, MAQ napisał(a):

Tylko ja nie wrzucilem tego by dyskutować

Toteż i ja nie pienię się z emocji , ale pogoda marna że " ani psa wygoń" to i podtrzymywałem dyskusję o wyższości korpusu nad nocnikiem :)  Nie da się sikać pod wiatr , choć są tacy co ciągle próbują :) 

Howgh!

• Lubię 1