Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, PiotrekF napisał:

?

... sam będziesz wiedźmarzył ???? ...

?PF

Nie zrozumiałem. Ale kojarzy mi się z wiedźminami. 

• Haha 1
Posted
54 minuty temu, PiotrekF napisał:

?

.... może wyjaśni <co autor miał na myśli>

?

PF 

ps. nie chciało mi się przepisywać więc tak ....

To tego nie znałem. :D

Na razie kłody muszę przewieźć na Lubelszczyznę, po czym powiesić. A jedną, co wisi, muszę, jak się okazało podczas spotkania z leśniczym, przewiesić. 

Co do osadzenia pszczół, to może w tym roku jeszcze zdam się na naturę. Jakieś tam sposoby na wabienie ich niby znam...

Posted
34 minuty temu, michal79 napisał:

/.../

Co do osadzenia pszczół, to może w tym roku jeszcze zdam się na naturę. Jakieś tam sposoby na wabienie ich niby znam...

?

.... 'drugą część' pozwolę sobie .... bo dosyć 'egzotycznie'  .....:

DSC_0086.JPG

... Twe (sposoby) pewnie będą lepsze .... ja stosuję zeskrobany z ramek kit z woskiem 'zbijam' w twardą bryłę , nacieram/wcieram potem 'przypalam' palnikiem ...

PF

?ps . j.w.?

• Like 1
Posted
10 godzin temu, michal79 napisał:

to normalne?

Nie. Albo coś z pilarką nie tak albo z pilarzem.

Posted
1 godzinę temu, gajowy napisał:

Nie. Albo coś z pilarką nie tak albo z pilarzem.

Funkiel nówka, może ma z 5 godzin pracy na liczniku. Może łańcuch tępy, albo drewno twarde...

Posted
5 godzin temu, Beeman napisał:

Do ciecia sosny należy użyć łańcucha z debiny, smarowanego łojem z kurzenicami.  

Ja nie lubię iść po taniości i stosuję łańcuch z wkładkami z krzemienia pasiastego na rogowej kości, chłodzony na bieżąco moczem drwala. 

8 godzin temu, michal79 napisał:

Funkiel nówka, może ma z 5 godzin pracy na liczniku. Może łańcuch tępy, albo drewno twarde...

Ciężko coś powiedzieć na odległość. Może być i łańcuch tępy albo źle naostrzony. Ciecie wzdłuż też wymaga trochę wprawy by szło sprawnie. Kiedyś do mojego ojca z prośbą o poradę przyszedł sąsiad, któremu piła przestała ciąć po wymianie łańcucha. Założył łańcuch nie w tą stronę... jak? dla bardzo chcącego nie ma rzeczy niemożliwych...

• Haha 4
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

W zeszłą sobotę próbowałem podejść do sprawy taśmowo. 

Ale na tę po lewej zużyłem 3 zbiorniki pilarki i odpuściłem, bo się ciemno zrobiło.

I wyciąłem tylko dłużnię (ten prostokąt, tylko na prawie całą głębokość prowadnicy)...

Ale w poprzek słojów idzie jak w maśle, a jest to najcięższa kłoda z tej kolekcji, zatem wnoszę, że to wina drewna. 

Przy ostatnim zbiorniku zmniejszyłem smarowanie łańcucha. Prawie się zapaliło. :D

Kolejne podejście znowu w sobotę.

mEN48c4.jpg

Edited by michal79
  • Like 1
Posted

Michał, powoli dojdziesz do celu.

Dzisiaj masz piłę, a co mieli powiedzieć nasi pradziadowie. Oni nie odpuszczali.

• Like 1
Posted
4 minuty temu, irkor napisał:

Michał, powoli dojdziesz do celu.

Dzisiaj masz piłę, a co mieli powiedzieć nasi pradziadowie. Oni nie odpuszczali.

A pokazać Ci zawstydzający mnie fragment jednego takiego filmu?

Ile zajmowało wydzianie barci w takiej pozycji, takim narzędziem? ;)

sfoe2id.png

Posted
2 godziny temu, irkor napisał:

Michał, /.../

Michał ma piłę "drugi raz w ręce" .... musi nabyć 'wprawy/doświadczenia' w posługiwaniu się nią ... nie od razu Kraków ....itp.itd. 

?

ps  

... bywając w ... widziałem co 'wyprawiają' bieszczadzcy ...: pełny szacun 

PF

• Like 2
  • Haha 1
Posted
6 godzin temu, michal79 napisał:

W zeszłą sobotę próbowałem podejść do sprawy taśmowo. 

Ale na tę po lewej zużyłem 3 zbiorniki pilarki i odpuściłem, bo się ciemno zrobiło.

I wyciąłem tylko dłużnię (ten prostokąt, tylko na prawie całą głębokość prowadnicy)...

Ale w poprzek słojów idzie jak w maśle, a jest to najcięższa kłoda z tej kolekcji, zatem wnoszę, że to wina drewna. 

Przy ostatnim zbiorniku zmniejszyłem smarowanie łańcucha. Prawie się zapaliło. :D

Kolejne podejście znowu w sobotę.

Jak ja "poprawiałem"w środku swój pieniek , który był już w większości  wypróchniały  to dym cały czas leciał jak z TKT-ki .
W końcu zatarła mi się zębatka na końcu prowadnicy .
Ale ... To był stary , suchy jesion ?
Nigdy więcej ...

• 4 weeks later...
Posted

Chyba tego tu jeszcze nie było, a opowieść ciekawa. Nie wiem jak wyliczenia... Nie sprawdzałem danych.

Posted (edited)

Tymczasem moje dzieci też zaangażowały się w produkcję kószek dla taty. Muszę jeszcze z nimi popracować, żeby nie robiły pszczół buk-chwast.

Żółte jest złe.

t87LEvV.png

Edited by michal79
  • Like 1
Posted
2 minuty temu, michal79 napisał:

żeby nie robiły pszczół buk-chwast.

Żółte jest złe.

Ciemna krainka hinderhoffer agt jest najlepsza :D 

• Haha 1
Posted
2 minuty temu, Krzychu napisał:

Jak AGT, to tylko Kirchhain. Nawet wiem kto sprzedaje. ;)

Posted
6 godzin temu, Krzychu napisał:

Tego roku mają nową krainkę Linz. Trzeba będzie brać do sprawdzenia.

Posted
16 minut temu, Beeman napisał:

No wlasnie piszcie co teraz w modzie, jakie kolory itp.  

Wracamy do korzeni. Egzotyka nie kojarzy się już dobrze. 

• Like 1
Posted

Pozostaję wierny Bf od 10 lat nie zawiodłem się na nich, miodniejsze od znanych mi krainek, dają lepsze wyniki zwłaszcza przy wczesnych pożytkach a że do barci się nie nadają to dla mnie nie problem.

• Thanks 1
Posted (edited)

Krowę świnię zamkniesz i się nie domiesza do lokalnej populacji.

Kto chce sprowadzać obce pszczółki powinien mieć urzędowy nakaz montowania kraty na trutnie. I częste kontrole.

Zobaczcie jakie to było fajne, a jak to podobni miłośnicy egzotyki spieprzyli.

Była fajna pszczoła, a teraz nie ma, a to co się nazywa tak samo, z reguły nią nie jest. 

"Pszczelarz" nr 3/1930

5DYxFak.png

Edited by michal79
Posted

Przy takim zakazie krainki też byś nie miał, a pasiek by było mniej ze względu na sąsiadów. Pamiętam pszczołę rodzimą, gdy Dziadek otwierał ul  - nic co żywe na podwórku nie miało prawa przebywać ( i nie mówię o miodobraniu).

• Like 2