Tadek11 Posted April 15, 2020 Author Share Posted April 15, 2020 Super pieczęć do lakowania butelek z miodem pitnym i do innych celów jak domniemywam. Podoba mi się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 13 godzin temu, PiotrekF napisał: Robercie! Dziękuję Nie ma za co . Niech Ci dobrze służy . Twoje butelki "lakowane" woskiem znam doskonale, bo kilka już ich było . . . Sądzę , że pieczęć do nich przypasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 W dniu 15.03.2020 o 17:32, PiotrekF napisał: ? Wobec tego podaję : - miód + woda w proporcjach czwórniaka - owoce : agrest, (agrestniak) porzeczka-czerwona, czerwona+biała (porzeczniak) porzeczka czarna (czarnoporzeczniak) malina (maliniak) itp .... - kwiat dzikiego bzu (świeży lub suszony) - drożdże (szlachetne szczepy) Rozpuszczony w wodzie miód gotuję , gdy się zagotuje podtrzymuję na ogni taki 'pyrkający' ok. 20min (warzę ). w trakcie tego procesu dodaję do pyrkającego kwiat dzikiego bzu. (ponieważ mam jak mam .... czynność tę powtarzam kilka razy .... gotując po 5 litrów ) Taką gorącą jeszcze brzeczkę wlewam (odcedzając przez sitko zaparzony kwiat) do przygotowanego wcześniej balonu - w balonie pogniecione owoce (te które da się pognieść) lub sok (wcześniej wyciśnięty np. z jabłek). Na drugi dzień , gdy w miarę przestygnie, dodaję drożdże . Korkuję z rurką , odstawiam ..... pod stół w kuchni ..... czekam aż .... Po czasie zlewam znad osadu , ponownie stawiam do cichej fermentacji .... czekam aż ( w tym czasie już próbuję czy aby ....) Ot i tyle .... dodam tylko iż przy 'moim' sposobie trzeba 'wliczyć w koszta' ..... narzekanie małżonki.? PF a mógłbyś podać proporcje znaczy ile dodajesz owoców na litr miodu i czy drożdży używasz specjalnych do miodów pitnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 ?? mirek! .... widać pilnie oczekujesz odpowiedzi poczwórnie pytając .... Owoce dodaję na 'balon' - posiadam 25-cio i15-to litrowe - 3-5 kg na 25l, 2-3 na 15l , ale nie ma specjalnego znaczenia w sensie: 'ściśle w/g przepisu' Zazwyczaj to jest tak ile tych owoców kupi mi ..... małżonka ?. Polecam 'kwaśne' owoce (agrest porzeczka) Drożdże (plynne) takie jak do win białych lub czerwonych. Takich do miodów zdobyłem ze dwa razy . ? PF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 dzięki co do drożdży bez problemu kupisz w każdym specjalistycznym sklepie gorzelniczym czy piwowarskim i preferowana jest dolna fermentacja czyli w niskich temperaturach a ja mogę się podzieli skanem publikacji nalewki na każdą porę roku z 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 13 minut temu, mirek. napisał: /.../ mogę się podzieli skanem publikacji nalewki na każdą porę roku z 2015 Mamy taki ... na czwartej stronie : ... dziel się ...... chętnie poczytamy jeszcze przed jesienią ...? ..... i żeby nie było .... też mogę się podzielić np. takim 'rarytasem': Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 teraz nie wie czy żartujesz? plik ma 60mb tylko na pocztę ja ci wysłałem że chętnie twoje poczytam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 mirek !!! Napisałeś: 22 godziny temu, mirek. napisał: a ja mogę się podzieli skanem publikacji nalewki na każdą porę roku z 2015 pomyślałem : będziesz się 'dzielił' przepisami na nalewki ..... no tak pomyślałem ..... podpowiedziałem że mamy takie 'miejsce' gdzie mógłbyś.... A gdyby przypadkiem ktoś lub Ty, chciał .... ja mógłbym 'podrzucić' jakowyś przepis z 'mojego rarytasu' (nie do dostania w sprzedaży) .... np. jest tam przepis na nalewkę: "czosnkowo-miodową"? .... ot taki 'barter z przepisami'. PF . ps jak bym coś jeszcze nie dopowiedział lub ,co bardziej prawdopodobne, 'gadał pokrętnie' - pytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 Miodek pitny z pazdziernika po trzecim klarowaniu. Według przepisu od Tadka. Wspanialy na lodzie z odrobina cytryny. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 ile lat go klarowałeś? mój sam się sklarował po 2 latach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted August 2, 2020 Author Share Posted August 2, 2020 Nie wiem Boguś wg jakiego przepisu robiłeś , ale najtrudniej klarują się miody ziołowe , bo niektóre zioła mają takie składniki że to musi trochę potrwać i czasami trzeba jeszcze filtrować innymi sposobami. Najważniejsze że smakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 Beemanowi mój z czarnego bzu .....ale z biegłego roku : z pozdrowieniami ?? PF 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 Allllllllllllle wielki!!!! Jak pic to pic. Ladny kolor.❤️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted August 2, 2020 Share Posted August 2, 2020 jaki kolor jak bez tła ale mam nadzieje że pyszny:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted August 4, 2020 Share Posted August 4, 2020 W dniu 2.08.2020 o 21:04, Beeman napisał: Allllllllllllle wielki!!!! Jak pic to pic. ....❤️ ? "Przyganiał kocioł garnkowi" .......... No to porównajmyż sobie 'wielkość' kielichów ...... jeśliś to Ty (elegancki gościu pod muszką) to spokojnie w swoim mógłbyś się wykąpać ....? PF 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 Narobiliście mi tymi zdjęciami ochoty i wczoraj balon miodu z 2018r rozlałem w butelki. Nie mam akurat fotki, ale ciemny bardzo wyszedł i imo lekko za słodki. Będzie kobietom smakował Dzisiaj nastawię AD 2020, zobaczymy za 2 lata jaki będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 a nie za ciepło na miód pitny ja mam drożdże co działają jak dobrze pamiętam od 7 do 18 stopni i chyba im niższa temperatura tym lepiej bo chodzi o to aby fermentacja przebiegała powoli jak się mylę proszę znawców o korektę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 Dobrze piszesz. Mam takie miejsce w domu, komórkę pod schodami i tam właśnie jest tak ok 20st. Idealne miejsce na fermentację jak i dojrzewanie miodu. Nie wiem, czy ma to jakiś wpływ na smak, ale tam ciągle jest ciemno, jak kiedyś robiłem miód w pracowni, to nie wyszedł tak smaczny... Znawcą nie jestem, ale z moim trójniakiem wróciłem do skrytki pod schodami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted August 5, 2020 Share Posted August 5, 2020 też dobrze piszesz:P trzeba trzymać w ciemnym nawet jak piwo się robi to tez trzeba w ciemnym na pewno zmienia to smak i kolor dlatego dobre piwa sprzedaje się w brązowej butelce a właściwie odwrotnie dobrych nigdy nie sprzedaje się w zielonych czy białych płyny te poddane naświetleniu utleniają się ale co dokładnie to pytanie do chemików lub wujka G 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted August 6, 2020 Share Posted August 6, 2020 Miroslaw to samo odnosi sie do miodu. Dlatego miod nie powinien stac na stole a w szafce. No ale u mnie stoi na stole bo nie zdąży sie popsuć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted October 30, 2020 Share Posted October 30, 2020 No jak tam w tym roku juz cos bombluje ? Czy moze nie bedzie rocznika 2020? U mnie juz nastawione tylko ze fermentacja zaczela sie dopiero po trzech dniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted October 31, 2020 Share Posted October 31, 2020 Będzie! Już w drugiej cichej fermentacji i ... i się klaruje - agrestniak , porzeczniak. PF 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted October 31, 2020 Share Posted October 31, 2020 za wcześnie jeszcze za ciepło przecież potrzeba 10 stopni do fermętacji 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 (edited) 16 hours ago, mirek. said: za wcześnie jeszcze za ciepło przecież potrzeba 10 stopni do fermętacji A to chyba juz zależy jakich drożdży używamy? Edited November 1, 2020 by Beeman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 Te 10 stopni to do piwa chyba . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.