Beeman Opublikowano 10 Stycznia 2023 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zawsze na Akacjie przygotowuje nowe ramki z bardzo cienka weza. Miod z akacji w ramkach nawet o tej porze jest płynny. Sporo ludzi pyta o takie plastry miodu.
Krzychu Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2023 2 godziny temu, Beeman napisał: Zawsze na Akacjie przygotowuje nowe ramki z bardzo cienka weza. Miod z akacji w ramkach nawet o tej porze jest płynny. Sporo ludzi pyta o takie plastry miodu. Jak ja bym chciał mieć czas na takie rzeczy... A tu od paxdziernika ani razu na pasiece mnie byłem
Turqs Opublikowano 10 Stycznia 2023 Opublikowano 10 Stycznia 2023 14 minut temu, Krzychu napisał: Jak ja bym chciał mieć czas na takie rzeczy... A tu od paxdziernika ani razu na pasiece mnie byłem nie martw sie w tym okresie nie wiele się dzieje
piotrpodhale Opublikowano 10 Stycznia 2023 Opublikowano 10 Stycznia 2023 2 godziny temu, Krzychu napisał: Jak ja bym chciał mieć czas na takie rzeczy... A tu od paxdziernika ani razu na pasiece mnie byłem Pewnie zaś się narażę na miano antagonisty, ale moim zdaniem nie ma się czym chwalić. U sąsiada niżej mojej pasieki jakieś 300m widać z drogi, wiatr wywrócił starą wierzbę na ule, dwa ule mają załamane uszkodzone daszki i są przechylone i pewnie do środka leje i pada śnieg. Byłem u sołtysa miał komuś przekazać żeby ten ktoś przekazał ojcu właściciela uli. Niestety mija 3 tydzień i ule stoją jak stały. W tym tygodniu dzwoniłem do kolegów wejdziemy przez ogrodzenie i zabezpieczymy ule, bo te pszczoły zgniją w środku. Nie wiem, ale może raz na miesiąc wypada zaglądnąć do pasieki czy stoją? czy ktoś nie ukradł? itd... Przynajmniej na zasadzie pańskie oko konia tuczy.... 3
Tadek11 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Opublikowano 10 Stycznia 2023 5 godzin temu, Krzychu napisał: Jak ja bym chciał mieć czas na takie rzeczy... A tu od października ani razu na pasiece mnie byłem 2 godziny temu, piotrpodhale napisał: Nie wiem, ale może raz na miesiąc wypada zaglądnąć do pasieki czy stoją? czy ktoś nie ukradł? itd... Przynajmniej na zasadzie pańskie oko konia tuczy.... Albo zaopatrzyć się w kamerę ? i kartę SIM i masz na bierząco podgląd na pasiekę. https://pl.aliexpress.com/item/1005004606977323.html?spm=a2g0o.productlist.main.105.68a72fc1foSXf4&algo_pvid=58e6b26d-f710-47cd-aa37-5c78e93db996&algo_exp_id=58e6b26d-f710-47cd-aa37-5c78e93db996-53&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000030639134663"}&pdp_npi=2%40dis!PLN!789.71!268.51!!!!!%40211bd3cb16733775425155782d06d9!12000030639134663!sea&curPageLogUid=Wf8GVScoO7wz
Krzychu Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2023 Hehe spoko, na miejscu mam żywy monitoring co daje znać 2
piotrpodhale Opublikowano 10 Stycznia 2023 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Godzinę temu, Krzychu napisał: Hehe spoko, na miejscu mam żywy monitoring co daje znać Super pozazdrościć takiej ochrony pasieki nie trzeba zasilania ani karty sim. ? 1 1
Krzychu Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2023 7 godzin temu, piotrpodhale napisał: Super pozazdrościć takiej ochrony pasieki nie trzeba zasilania ani karty sim. ? W zasadzie to ciężko byłoby o zasilanie nawet do tej kamery co Tadek podesłał. Musiałbym z dwa akumulatory schować w pustym warszawiaku 1
Tadek11 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Opublikowano 11 Stycznia 2023 12 godzin temu, Krzychu napisał: Hehe spoko, na miejscu mam żywy monitoring co daje znać A ile Ciebie kosztuje ochrona strażnika ? i czy w nocy też pilnuje i wyśle Ci SMS a i masz bierzący podgląd osobiiście na smartfonie ? ? Oczywiście to tak żartem pytam ? , ale popatrz , do czego już dochodzimy , parę lat temu takie urządzenia kosztowały spore pieniądze a teraz za równowartość jednego ula można juz mieć jakąś ochronę całodobową , problem z zasilaniem ale i takie słoneczne zasilanie z akumulatorkiem już jest w cenach dla przecietnego pszczelarza. ?
Beeman Opublikowano 11 Stycznia 2023 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Mój model kamery ma własny panel i sam się ładuje. Ma 4 dodatkowe paluszki i podobno wystarczają na 6 miesięcy.
Tadek11 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Opublikowano 12 Stycznia 2023 17 godzin temu, Beeman napisał: Mój model kamery ma własny panel i sam się ładuje. Ma 4 dodatkowe paluszki i podobno wystarczają na 6 miesięcy. To masz super sprzęt , wszystko zalezy od ceny pewnie ? 1
Krzychu Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2023 Po pierwszej połowie wiosennego stycznia zapowiadają atak zimy w postaci śnieżyć i mrozów. Ktoś z Was pokusił się o sprawdzenie stanu zapasów niedawno?
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Nie zagladałem do wnętrza uli i nawet nie planuję tego robić do oblotu wiosennego ? Co ma być to będzie. ? Ale często zaglądam na pasiekę i obserwuję jak zachowują się pszczoły , bo zima bardzo łagodna i w czasie ostatnich ciepłych dnia jakie były niedawno zrobiłem takie zdjęcie : jaka mogla być przyczyna ? Wkładka dennicowa z spienionego PCW była nie uszkodzona teraz widać ślady uszkodzeń i odupane kawałki PCV pod ulem ? Jak obstawiacie kto to mógł zrobić ? Zagadka ? Ja mam swoje podejrzenia ale o tym później ?. Dla uściślenia ul ten nie ma innych uszkodzen mechanicznych i pszczoły spoko żyją wewnątrz bo zrobiłem wyjątek i zajrzałem do środka , i mają zapas na resztę zimy. Pozostałe ule w pasiece nie mają żadnych uszkodzeń mechanicznych powstałych w ostatnim czasie , tylko ten jeden na zdjęciu poniżej.
Turqs Opublikowano 16 Stycznia 2023 Opublikowano 16 Stycznia 2023 6 godzin temu, Tadek11 napisał: Nie zagladałem do wnętrza uli i nawet nie planuję tego robić do oblotu wiosennego ? Co ma być to będzie. ? Ale często zaglądam na pasiekę i obserwuję jak zachowują się pszczoły , bo zima bardzo łagodna i w czasie ostatnich ciepłych dnia jakie były niedawno zrobiłem takie zdjęcie : jaka mogla być przyczyna ? Wkładka dennicowa z spienionego PCW była nie uszkodzona teraz widać ślady uszkodzeń i odupane kawałki PCV pod ulem ? Jak obstawiacie kto to mógł zrobić ? Zagadka ? Ja mam swoje podejrzenia ale o tym później ?. Dla uściślenia ul ten nie ma innych uszkodzen mechanicznych i pszczoły spoko żyją wewnątrz bo zrobiłem wyjątek i zajrzałem do środka , i mają zapas na resztę zimy. Pozostałe ule w pasiece nie mają żadnych uszkodzeń mechanicznych powstałych w ostatnim czasie , tylko ten jeden na zdjęciu poniżej. coś ostrzy sobie zęby na Twoje pszczoły
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Opublikowano 16 Stycznia 2023 2 godziny temu, Beeman napisał: Zakaz wjazdu! Nie wiem Czy Bogumił dobrze rozpoznałeś , że to na zdjęciu to nie front ula czyli wylotek ale to jest widok od tyłu ula po przeciwnej stronie wylotka , to takie okienko rewizyjne do wyjmowania ramy z siatką aluminiową i wkładki dennicowej ze spienionego PCV, które w razie potrzeby jest zamykane ?
gajowy Opublikowano 16 Stycznia 2023 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Godzinę temu, Tadek11 napisał: 3 godziny temu, Beeman napisał: Zakaz wjazdu! Nie wiem Czy Bogumił dobrze rozpoznałeś , Bogumił prawdopodobnie jak ja nie widzi żadnej grafiki tylko zak "zakaz wjazdu" 2
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Opublikowano 16 Stycznia 2023 18 minut temu, gajowy napisał: Bogumił prawdopodobnie jak ja nie widzi żadnej grafiki tylko zak "zakaz wjazdu" Skoro nie widzisz grafiki to może pokaże zdjęcie mojej dennicy widok od tyłu , żebyś zrozumiał gdzie jest tył a gdzie przód , czyli wylotek . Okienko rewizyjne jest od tyłu i służy do zabiegów higienicznych. 1
Beeman Opublikowano 16 Stycznia 2023 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Brawo Marcin. Tak nie widze zdjecia.
Nacek Opublikowano 17 Stycznia 2023 Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Dennice to nawet ja widzę ale na tym wcześniejszym zdjęciu to tylko zakaz wjazdu ? Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Nacek
Nacek Opublikowano 17 Stycznia 2023 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Tadeusz a ta ramka z siatką to daje się wyjmować t tak po dłuższym czasie? Pytam z ciekawości, sam się nad takimi zastanawiałem.
Tadek11 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Opublikowano 17 Stycznia 2023 2 godziny temu, Nacek napisał: Tadeusz a ta ramka z siatką to daje się wyjmować t tak po dłuższym czasie? Pytam z ciekawości, sam się nad takimi zastanawiałem Daje radę , pod warunkiem że są luzy 2-3 mm w szerokości i wysokości tyle żeby pszczoła nie wyszła dołem i raz do roku wiosną wyciągniesz ją i oskrobiesz z propolisu i włożysz z powrotem czystą. ?. Ja co dwa lata i tak każda dennicę podmieniam rotacyjnie do mycia roztworem NaOH więc działa to bez większych problemów ale gdybyś chciał zostawić na parę lat bez dotykania , to zakitują i nie ruszysz i wtedy lepszą opcją jest zbudowanie dennicy z siatką na stałe i w zasadzie jest to tańsze rozwiązanie ale wymaga wiosną podmiany do czyszczenia , czyli dźwigania ula żeby w razie potrzeby wyczyścić dennice po zimie . Kwestia wyboru opcji co lepsze dla kogo? ? Ale gdybym teraz miał robić takie rozwiązanie , to raczej tą szufladę z siatką robił bym całą metalową ? 1
piotrpodhale Opublikowano 29 Stycznia 2023 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Podobno w niektórych rejonach pyli leszczyna, a ja byłem wczoraj na działce w sumie zero oznak wiosny tem. - 5 i zima w pełni nie ma co tam jeszcze szukać. ? 3
Krzychu Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2023 3 godziny temu, piotrpodhale napisał: Podobno w niektórych rejonach pyli leszczyna, a ja byłem wczoraj na działce w sumie zero oznak wiosny tem. - 5 i zima w pełni nie ma co tam jeszcze szukać. ? Ładnie to wygląda, w tym domku mieszkasz czy to domek typu letniskowego na działce ROD? 1
piotrpodhale Opublikowano 29 Stycznia 2023 Opublikowano 29 Stycznia 2023 2 godziny temu, Krzychu napisał: Ładnie to wygląda, w tym domku mieszkasz czy to domek typu letniskowego na działce ROD? Tak to tylko baza wypadowa na niedzielę. 1
Rekomendowane odpowiedzi