Tadek11 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Opublikowano 19 Stycznia 2023 3 godziny temu, Turqs napisał: Lepiej skupić się na rynku zbytu niż kombinować jak tu miód odświeżać Te dwa przypadki się nie wykluczają ? To się nazywa plan A i plan B . Miód pitny to raczej użytek własny bo z tym było by jeszcze więcej problemów jeżeli na handel , sprzedaż pośrednikom to dla mnie ostateczność i nigdy bym w to nie poszedł , prędzej bym zredukował pasiekę i poszukał innej alternatywy na hobby. ? 2 Cytuj
Krzychu Opublikowano 19 Stycznia 2023 Opublikowano 19 Stycznia 2023 2 godziny temu, Tadek11 napisał: Te dwa przypadki się nie wykluczają ? To się nazywa plan A i plan B . Miód pitny to raczej użytek własny bo z tym było by jeszcze więcej problemów jeżeli na handel , sprzedaż pośrednikom to dla mnie ostateczność i nigdy bym w to nie poszedł , prędzej bym zredukował pasiekę i poszukał innej alternatywy na hobby. ? A właśnie ja znam pszczelarza, hodowcę matek, który mimo wszystko sprzedaje tylko w beczkach pośrednikom. Jednak nie powiedział którym, jednak sądząc po jego funkcji w społeczeństwie to byle jakiego dojścia napewno nie ma.. Z 20 beczek co roku sprzedaje. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Opublikowano 20 Stycznia 2023 15 godzin temu, Krzychu napisał: Z 20 beczek co roku sprzedaje. A nie jest "słupem" dla pośrednika mieszalni miodów rzekomo Polskich ? Cytuj
polbart Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Opublikowano 20 Marca 2023 W obecnej chwili ukraiński miód jest dostępny po 14,50 za kg w beczkach. Chiński po 10 zł za kg w beczkach. W jakiej cenie jest miód wielokwiatowy w beczkach, który polski pszczelarz chce sprzedać? Pozdrawiam, polbart Cytuj
manio Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 3 godziny temu, polbart napisał(a): W jakiej cenie jest miód wielokwiatowy w beczkach, który polski pszczelarz chce sprzedać? w tej samej , widziałem ogłoszenie . |Takie są zasady wolnego rynku. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 To jest memento mori dla większych Polskich producentów miodu , ewentualnie propozycja na zajęcie się obrotem miodami importowanymi lub alternatywnie inną gałęzią rolnictwa. Chociaż rynek Polski jest jeszcze nie doceniany reklamowo i pod względem spożycia . Podobno Polak średnio statystycznie zjada tylko pół kilograma miodu na głowę. Jest nad czym pracować . 😃 Żeby tak się zupełnie nie załamać i podtrzymać na duchu. 🙂 Hobbyści na pewno dadzą sobie radę. Cytuj
Turqs Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 4 godziny temu, polbart napisał(a): W obecnej chwili ukraiński miód jest dostępny po 14,50 za kg w beczkach. Chiński po 10 zł za kg w beczkach. W jakiej cenie jest miód wielokwiatowy w beczkach, który polski pszczelarz chce sprzedać? Pozdrawiam, Niestety w zbliżonych cenach 16-17 zł za wielokwiat. Tylko mało kto podobno teraz kupuje. Rozlewnicy zatowarowani juz są i czekają na nowy sezon Cytuj
lech Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 4 godziny temu, polbart napisał(a): W obecnej chwili ukraiński miód jest dostępny po 14,50 za kg w beczkach. Chiński po 10 zł za kg w beczkach. W jakiej cenie jest miód wielokwiatowy w beczkach, który polski pszczelarz chce sprzedać? Pozdrawiam, polbart Słyszałem ,że ukraińskiego miodu jest coraz mniej bo importerzy boją się tam jechać. Podobno miejsce po miodzie ukraińskim obecnie zajmuje miód z Rumunii i krajów nadbałtyckich. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 19 minut temu, Turqs napisał(a): Niestety w zbliżonych cenach 16-17 zł za wielokwiat. Tylko mało kto podobno teraz kupuje. Rozlewnicy zatowarowani juz są i czekają na nowy sezon Niedługo pszczelarstwo Polskie stanie się podobne do tego ze średniowiecza , czyli pszczelarze będą karmić pszczoły na zimowle własnym miodem , bo cena cukru będzie porównywalna do ceny miodu i miód będzie substytutem powszechnym cukru w handlu i wtedy dopiero spożycie na głowę Polaka startsycznie wzrośnie i będziemy mieli eldorado , my pszczelarze 😃 Cytuj
Krzychu Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, polbart napisał(a): W obecnej chwili ukraiński miód jest dostępny po 14,50 za kg w beczkach. Chiński po 10 zł za kg w beczkach. W jakiej cenie jest miód wielokwiatowy w beczkach, który polski pszczelarz chce sprzedać? Pozdrawiam, polbart Czas najwyższy porządnie przebadać ten miód ukraiński a tym bardziej chiński. Szkoda tylko, że nie mamy w Polsce takich laboratoriów do szczegółowej analizy. W Niemczech takie są. I udowodniono, że Chińczycy karmią na potęgę syropem ryżowym a potem to wirują. Podobno na Ukrainie karmią inwertem - potem wirują. Wszystko to co idzie na export czyli na zachód. Bo niby jak wytłumaczyć fakt, że na świecie sprzedaje się o 60% więcej miodu niż się go produkuje? PS. W zeszłym roku kupowałem matki UN od pewnego hodowcy - pytałem się o cenę przed przyjazdem. Odpowiedział, że wyhodowanie matki kosztuje go 2,5 kg miodu i tyle sobie życzy. To ja nie wiem gdzie on miód hurtem sprzedaje, że skasował mnie 100 zł/szt. 😂 Edytowane 20 Marca 2023 przez Krzychu Cytuj
Turqs Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) 57 minut temu, Krzychu napisał(a): Czas najwyższy porządnie przebadać ten miód ukraiński a tym bardziej chiński. Szkoda tylko, że nie mamy w Polsce takich laboratoriów do szczegółowej analizy. W Niemczech takie są. I udowodniono, że Chińczycy karmią na potęgę syropem ryżowym a potem to wirują. Podobno na Ukrainie karmią inwertem - potem wirują. Wszystko to co idzie na export czyli na zachód. Bo niby jak wytłumaczyć fakt, że na świecie sprzedaje się o 60% więcej miodu niż się go produkuje? Tylko kto ma to zrobić? Polskie pszczelarstwo jest podzielone mam wrażenie na 3 grupy: zawodowców (główne źródło dochodu), hobbystów (dochód dodatkowy) i działaczy PZP Niby wszyscy się do siebie uśmiechają ale nie do końca szczerze... Edytowane 20 Marca 2023 przez Turqs 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) 11 minut temu, Turqs napisał(a): Tylko kto ma to zrobić? Polskie pszczelarstwo jest podzielone mam wrażenie na 3 grupy: zawodowców, hobbystów i działaczy PZP Niby wszyscy się do siebie uśmiechają ale nie do końca szczerze... WIJHARS powinien to robić. Tylko, że oni uderzają zazwyczaj nie tam gdzie powinni. @Robi_Robson - ile miałeś kontroli miodu od nich? PS. na dodatek nie mają oni takiego sprzętu jak Niemcy, nie wykryjesz syropu ryżowego. Działacze PZP kojarzą mi się z działaczami PZN. Niczym Z.Kręcina. Edytowane 20 Marca 2023 przez Krzychu 3 Cytuj
Turqs Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 1 minutę temu, Krzychu napisał(a): WIJHARS powinien to robić. Tylko, że oni uderzają zazwyczaj nie tam gdzie powinni. @Robi_Robson - ile miałeś kontroli miodu od nich? PS. na dodatek nie mają oni takiego sprzętu jak Niemcy. Na naszym sprzęcie nie wykryjesz syropu ryżowego. Działacze PZP kojarzą mi się z działaczami PZN. Niczym Z.Kręcina. Łatwiej im uderzyć w 100 małych niż w 10 dużych. Lepiej to w raporcie końcowym wygląda 2 Cytuj
Krzychu Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 42 minuty temu, Turqs napisał(a): Łatwiej im uderzyć w 100 małych niż w 10 dużych. Lepiej to w raporcie końcowym wygląda No i o to chodzi. Aby papier się zgadzał, czyli raport. A to, ze bokiem idą tony szmelcu to już nikogo nie obchodzi. Oni skontrolowali więc wypinają pierś do medalu, że na coś się przydali. 3 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 3 godziny temu, Krzychu napisał(a): Oni skontrolowali więc wypinają pierś do medalu, że na coś się przydali. Ale co mogli skontrolować ? Miodarkę jak kupiłeś na refundacje czy jeszcze masz i nie sprzedałeś ? Albo czy ramki masz oznakowane stemplem że kupiłeś na refundacje ? Trochę chyba przeginacie z tym PZP , ich jest kilka osób w Zarządzie Terenowym a pszczelarzy setki . Cytuj
Turqs Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 48 minut temu, Tadek11 napisał(a): Ale co mogli skontrolować ? Miodarkę jak kupiłeś na refundacje czy jeszcze masz i nie sprzedałeś ? Albo czy ramki masz oznakowane stemplem że kupiłeś na refundacje ? Trochę chyba przeginacie z tym PZP , ich jest kilka osób w Zarządzie Terenowym a pszczelarzy setki . Mowa jest o WIJHARS a nie ARiMR 1 Cytuj
daro Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 7 godzin temu, Krzychu napisał(a): Odpowiedział, że wyhodowanie matki kosztuje go 2,5 kg miodu i tyle sobie życzy. Trzeba było mu dać 3 i powinien być zadowolony . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 6 godzin temu, Krzychu napisał(a): WIJHARS powinien to robić. Tylko, że oni uderzają zazwyczaj nie tam gdzie powinni. @Robi_Robson - ile miałeś kontroli miodu od nich? Jedną . Jeszcze przed pandemią . Mieli zastrzeżenia do "jakości handlowej" i szukali dziury w całym ... Ale ponieważ wytknąłem im błędy proceduralne i musieli przyznać , że sami popełnili błędy , to oświadczyli, że kontrolę na pewno powtórzą . Pewnie wejdą znów w najbardziej gorącym okresie (pierwsze dni czerwca) i będą d..ę zawracać . A na pytanie czemu do mnie przyjechali, a nie do "Józka", który w każdy dzień targowy sprzedaje na rynku miody ukraińskie w słoikach po ogórkach kiszonych , to oświadczyli , że "Józek " ich kontroli nie podlega gdyż nie posiada RHD, ani SB , ani nie jest firmą !!! 😬 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 2 godziny temu, Turqs napisał(a): Mowa jest o WIJHARS a nie ARiMR No to sorry miałem na myśli PZP i ich kontrole 😊 A jeżeli chodzi o Kontrole Inspekcji Handlowej to podejrzewam że jest to tendencja przykręcania śruby przez obecna ekipę i to samo jest w skarbówce , w policji , kodeksach karnych zaostrzających kary , czy w mandatach drogowych , kontrole lekarzy i wszędzie gdzie się da , to taka obecna moda na załatwienie więcej pieniędzy na inne cele , żeby starczało dla swoich w myśl Leninowskiej zasady " ufać to znaczy kontrolować " Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 53 minuty temu, Robi_Robson napisał(a): A na pytanie czemu do mnie przyjechali, a nie do "Józka", który w każdy dzień targowy sprzedaje na rynku miody ukraińskie w słoikach po ogórkach kiszonych , to oświadczyli , że "Józek " ich kontroli nie podlega gdyż nie posiada RHD, ani SB , ani nie jest firmą !!! 😬 No to wszystko jasne ! Cytuj
manio Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) 10 godzin temu, Krzychu napisał(a): Czas najwyższy porządnie przebadać ten miód ukraiński a tym bardziej chiński. a skąd wiedzieć ,że łon chiński czy ukraiński ? Mój telefon jest ciągle atakowany reklamą mazurskich miodów w beczkach już po 14,50 zł/kg. Taka ślachetna nazwa to jak tu podejrzewać ,że Mazury sięgają Chin. Choć w młodości wrzeszczeliśmy przy ognisku : niech żyje polsko-chińska granica na Uralu !!!!! , ale to w chwili alkoholowego uniesienia patriotycznego. Na stronie , miody w każdym smaku i kolorze jak fasolki wszystkich smaków z Harrego Pottera . No może za wyjątkiem rzygowin osła ? Jest nawet miód niepokalanowy. Pierwsze słyszę , ale to chyba trzeba jeść na klęczkach ? Skoro jest towar to i na 100% jest klient i co Pan mi zrobisz ? To szaleństwo nie ma granic. Sprzedałem dziś 10 słoików zeszłorocznego miodu z wykwitami i pianką pod nakrętką. Musiałem jak oszust tłumaczyć się ,że to nie wynik fałszowania cukrem tylko dowód ,że miód żyje , nie był pasteryzowany , a to białe to naturalne wykwity glukozy i świadectwo produktu najwyższej jakości. Długo nie gadałem , bo nie muszę sprzedawać , ale nie mam natury Rejenta Milczka , już raczej wojaka Szwejka - mojej ulubionej postaci literackiej. Nowy klient , więc może wróci ? Albo wybierze piękny , klarowny i kolorowy chiński ? Edytowane 20 Marca 2023 przez manio 2 Cytuj
Nacek Opublikowano 25 Marca 2023 Opublikowano 25 Marca 2023 Dzisiaj kupował u mnie miód Ukrainiec który na Ukrainie (okolice Chersonia) miał pasiekę 500 uli😳pytał się czy nie potrzebuje kogoś do pracy przy pszczołach. 1 Cytuj
daro Opublikowano 25 Marca 2023 Opublikowano 25 Marca 2023 Smutne acz prawdziwe . Tam lecą bomby .... Cytuj
polbart Opublikowano 26 Marca 2023 Autor Opublikowano 26 Marca 2023 Bomby lecą a miód ukraiński jest na naszym rynku. Durnie piszą, że jest to jakaś berbelucha. To nie prawda. "Bogu dzięki", że jest tam operacja specjalna bo by ten miód w Polsce był po najwyżej 10 zł za kilo w beczkach. To nie prawda, że na Ukrainie miesza się miód ukraiński z chińskim. Chiński nie jest już taki tani jak to było 20 lat temu kiedy szedł od nich przede wszystkim szajs, który został zablokowany. Teraz od pośrednika w Polsce można go dostać po 10 zł w beczkach i spełnia wszystkie europejskie normy i nie jest z żadnego syropu ryżowego jak to wypisują "znafcy" po Internecie. Taki po prostu jest rynek miodu w Polsce jako że jesteśmy w UE i nikt nie dba o pszczelarzy w Polsce bo z racji jakichkolwiek plenipotencji się po prostu nie da dbać. Unia dopuszcza handel miodem w pełnym zakresie, ponieważ Niemcy są największym na świecie importerem i eksporterem miodu. Polska jest jedynie krajem tranzytowym dla miodu sprowadzanego do Unii. Wygląda to w praktyce tak. Wjechał miód do Polski i czeka. Jeśli któraś z niemieckich firm potrzebuje partię miodu do mieszania, to siup i już jest przewieziona z Polski do Niemiec. Nie zdajecie sobie sprawy ile jest w Niemczech firm handlujących miodem. Mam wykaz tych firm od 1999 roku i wiele się nie zmieniło. Kiedyś rządy komunistyczne starały się dbać o pszczelarzy i wprowadzano limity na import miodu. Potem weszliśmy do europejskiej chujni i do bandyckiego nato i raj pszczelarzom się skończył. Miód już nie stał się pożądanym a zszedł do poziomu zwykłej mortadeli. Tak w nawiasie to na całym świecie tak wygląda. Jesteśmy jako pszczelarze i nasz cały naród od 600 lat rządzeni przez rządy w Warszawie. To nie są polskie rządy. Dostajemy 50 zł dopłaty do ula. Trzeba brać i traktować te pieniądze jak częściową rekompensatę za brak dbałości rządu o sektor pszczelarski, na skutek związanych rąk przez unie europejską a tak naprawdę przez lobby niemieckie. To jest ochłap rzucony polskiemu pszczelarzowi aby się zamknął i nie kwiczał. Podobnie jest we wszystkich innych dziedzinach. Dopłaty na poziomie 20% a inflacja średnia 100%. Jako, że mam już 65 lat to zwirowania na rynku miodu widziałem nie raz. Było super i była kicha. Teraz jest dużo gorzej niż kicha a może być jeszcze gorzej. Szczególnie kiedy wejdziemy do strefy śli kto euro. Jeśli ktoś sprzedaje miód w słoikach detalicznie to może mówić, że ameryka. Allegro i inne zapchane są takimi ofertami. To wszystko padnie. Padnie z jednego powodu. 90 % pasiek sprzedających miód na allegro padnie. Miód w Polsce w hurcie będzie jeszcze tańszy i większość oferentów miodu zniknie bo znikną ich pasieki. Boom na pszczoły w Polsce się skończył. Tak wynika z analizy technicznej. Za pięć lat zostanie 1/3 pszczelarzy stanu na dzień dzisiejszy. Teraz napiszę coś aby nie zniechęcać zupełnie do pszczelarstwa. Jeśli za ulem stoi doświadczony pszczelarz to nie ma takiej możliwości aby pszczoły przyniosły stratę w jakimkolwiek roku. Dlatego mówię, ze 90% jutubowych i fejsbukowych "pszczelarzy" odjedzie w inne meandry życia osobistego i duchowego i zapomni o pszczołach. To wszystko się za bardzo rozchuchało na podstawie zmyślonego powiedzenia /Einstaina i dlatego musi pierdyknąć do normalności. Prowadzenia pasiek według starych wzorców a nie umieszczania uli w smażalniach na dachach wieżowców. Widzicie ile jest tematów. Co ja to w ogóle miałem napisać? No tak sobie po prostu popisałem moje odczucia i przemyślenia. Pozdrawiam, polbart 2 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 26 Marca 2023 Opublikowano 26 Marca 2023 2 godziny temu, polbart napisał(a): No tak sobie po prostu popisałem moje odczucia i przemyślenia. Bardzo podobne do większości z nas , starszych pszczelarzy . 🙂 Młodzi jeszcze żyją nadzieją i pewnie tradycją rodzinną po ojcach czy dziadkach , ale fakty ekonomiczne są podobne jak i dla producentów z innych działów rolnictwa , że nie ma jakiejś strategii polityki dla pszczelarstwa i w ogóle rolnictwa przez włodarzy , najlepszy przykład ze zbożem z Ukrainy i to samo dotyczy miodu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi