Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Lubelszczyźnie znowu zimnawo i deszczowo. Ciekawe czy to powiększy moje rekordowe straty. 

Z 23 bezchemicznych latało z pyłkiem przedwczoraj 8, czyli 35%.

Piszę z uczciwości, że osoby decydujące się na próby selekcji dobrych pszczół, powinny szukać podobnie myślących sąsiadów.

Jak na złość ostatnie 3 miesiące mam nieco ciężki kryzys zdrowotny. Moja aktywność na forum będzie ograniczona.

Trzymajcie się dzielnie. Darz miód.

• Lubię 1
Opublikowano
2 godziny temu, michal79 napisał(a):

Piszę z uczciwości, że osoby decydujące się na próby selekcji dobrych pszczół, powinny szukać podobnie myślących sąsiadów.

Bardzo ważna uwaga. Po pierwsze nie szkodzić innym swoimi "dobrymi"  działaniami. 

Zdrówka Michał!

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, michal79 napisał(a):

Na Lubelszczyźnie znowu zimnawo i deszczowo. Ciekawe czy to powiększy moje rekordowe straty. 

Z 23 bezchemicznych latało z pyłkiem przedwczoraj 8, czyli 35%.

Jak na złość ostatnie 3 miesiące mam nieco ciężki kryzys zdrowotny. Moja aktywność na forum będzie ograniczona.

Mój daleki kuzyn, który zabrał mojego dziadka ile Warszawskie Poszerzane do remontu i udowodnił, że ma rękę do tego - do pszczół ręki za to nie ma. Z 11 rodzin padło mi 10, więc została mu 1 rodzina którą znalazł w tamtym roku jako rójkę w lesie (uciekinierzy, matka z opalitkiem). Mówił, że warrozy nie miał bo sprawdzał na kartce. Ale jak mi powiedział, że dymił apiwarolem 2 razy w tym raz dawał po 2 tabletki to już byłem pewny, że przez warroze. Bo wg niego przez to, że zbyt bardzo ocieplił i się zaparzyły mu pszczoły:) 

Tak się właśnie zastanawiałem gdzie podział się nasz najbardziej aktywny uczestnik forum, pasiekę zawsze da się odbudowac, zdrowia Michał!

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, michal79 napisał(a):

👍 Trzymaj się Michał  , idzie wiosna  , więc na pewno i aura będzie sprzyjać do rekonwalescencji 🙂

• Lubię 1
Opublikowano

Ja wczoraj ze wsi pszczoły przytargałem pod Warszawę. Tu mam lepsze pożytki wiosenne i rodziny nie stoją w rozwoju. Miejsca gdzie zimowy pokarm został wyjedzony praktycznie są załadowane żółtym pyłkiem prawie w każdej rodzinie. Ponadto miałem jeden bezmatek i jedną  matkę czerwiącą trutowo. Zostały połączone z innymi. Teraz mam 12 rodzin ale bez żadnych zdechlaków. Powinny wszystkie dojść do siły na rzepak. 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzychu napisał(a):

Bo wg niego przez to, że zbyt bardzo ocieplił i się zaparzyły mu pszczoły:) 

U mnie w tym roku trzy rodziny które dostały ocieplenie od góry  przezimowały najgorzej. Reszta przykryta cienką sklejką , z dziurą na podkarmiaczkę- minimalny osyp. Ale dopatruję się tu nie tyle "zaparzenia" lub nie , co po prostu przerwy w czerwieniu u rodzin co szybciej miały chłodno. A więc  brak rozwoju warrozy zimą oraz brak niepotrzebnego wydatku energii na czerw jesienno-zimowy który do wiosny i tak by pewnie był na dennicy.

Opublikowano
20 godzin temu, michal79 napisał(a):

Trzymajcie się dzielnie. Darz miód

Powrotu do zdrowia 

• Lubię 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj miałem kontrolę Powiatowego Lek. Wet w sprawie RHD i sprawdzał:

- oznaczyć obiekt, w którym prowadzona jest działalność tabliczką z nazwą pasieki i nr RHD

- prowadzić rejestr produkcyjno – sprzedażowy 

- posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno epidemiologicznych

- posiadać ocenę jakości wody używanej przy produkcji/rozlewie

- posiadać rejestr mycia i dezynfekcji urządzeń do produkcji/rozlewu miodu

- posiadać wykaz środków myjąco dezynfekujących wraz z kartami charakterystyki

- posiadać karty leczenia pszczół

- posiadać deklaracje zgodności na urządzenia, opakowania

- opcjonalnie posiadać badania miodu na skład itp.

-  etykiety produktu zgodną z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)

Na szczęście większość miałem przygotowane, a Lek. Pow. był wyrozumiały i kontrola zakończyła się pozytywnie, czyli opłatą za kontrole ok. 40 pln

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, Marco napisał(a):

Wczoraj miałem kontrolę Powiatowego Lek. Wet w sprawie RHD i sprawdzał:

To na Sprzedaż Bezpośrednią miał byś chyba mniej regulacji niż na RHD  ? Znak zapytania ? 

Opublikowano
19 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Sprzedaż Bezpośrednią miał byś chyba mniej regulacji niż na RHD  ? Znak zapytania ? 

Rolniczy Handel Detaliczny – najprostsza forma legalnej sprzedaży miodu, przy czym możliwe jest przetwórstwo oraz sprzedaż wytworzonej żywności konsumentom końcowym.

Sprzedaż Bezpośrednia – jest to również sprzedaż finalnemu konsumentowi z tą różnicą, że produkty nie mogą być przetworzone

Jak rozpocząć

30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, należy złożyć wniosek do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Wniosek nie podlega zatwierdzeniu. Rejestracja odbywa się za pomocą decyzji administracyjnej i nie jest zwykle poprzedzona kontrolą.

Należy złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów do Powiatowego Lekarza weterynarii. W przypadku pszczelarzy wymagane jest też oświadczenie potwierdzające utrzymywanie pszczół. Po złożeniu powyższych dokumentów powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzją o wpisie do rejestru zakładów prowadzących sprzedaż bezpośrednią.

Cechy

- można prowadzić w odpowiednio przygotowanym budynku gospodarczym lub mieszkalnym (w tzw. kuchniach przydomowych),

- należy zachować  podstawowe zasady higieny (podłoga i ściany łatwe do utrzymania czystości),

- utrzymywanie sprzętu w dobrym stanie technicznym, łatwym do dezynfekcji,

- sprzedaż końcowym konsumentom może odbywać się na terenie gospodarstwa, na targach, kiermaszach,

- od 1 stycznia 209 r. możliwa jest sprzedaż na rzecz konsumenta finalnego (szkoły, stołówki itp.),

- produkty można sprzedawać na terenie województwa gdzie dokonano produkcji oraz powiatów ościennych w innym województwie,

- sprzedawane produkty powinny mieć etykietę

- przychody ze sprzedaży w ramach RHD od 1 stycznia 2019 r. wolną od podatków zwiększono do kwoty 40 000 zł a powyżej tej sumy pszczelarz będzie zobowiązany zapłacić 2% podatek ryczałtowy,

- wymogiem jest posiadanie 2 pomieszczeń,

- sprzedaż bezpośrednia powinna być prowadzona w wyodrębnionym pomieszczeniu przeznaczonym jedynie do tej działalności, łatwym do utrzymania czystości,

- pomieszczenie produkcyjne powinno mieć dostęp do bieżącej wody i odprowadzenia ścieków,

- opakowanie powinno podsiadać etykietę,

- w ramach sprzedaży bezpośredniej można sprzedawać swoje produkty konsumentowi końcowemu:

1. w miejscu produkcji,

2. odbiorcom prowadzącym sprzedaż konsumentowi końcowemu (sklepy i restauracje, stołówki),

3. na jarmarkach i festynach oraz targowiskach,

4. z urządzeń dystrybucyjnych,

- obowiązuje również ograniczenie geograficzne sprzedaży – produkty można sprzedawać na terenie województwa gdzie dokonano produkcji oraz województw ościennych,

- w sprzedaży bezpośredniej nie ma określonych limitów ilościowych.

Jaką dokumentację należy prowadzić

Pszczelarz ma obowiązek dokumentowania ilości zbywanej żywności oraz ma obowiązek oznakowania miejsca sprzedaży.

Dokumentacja określająca ilość zbywanej żywności powinna zawierać (odrębnie na każdy rok):

- numer kolejnego wpisu,

- datę uzyskania przychodu,

- kwotę przychodu,

- przychód narastająco od początku roku,

- ilość i rodzaj zbytej żywności

Powyższe informacje zamieszcza się po każdorazowym zbyciu żywności i przechowuje przez okres 2 lat od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona. Ewidencja sprzedaży musi być dostępna w miejscu sprzedaży.

Oznakowanie miejsca zbywania żywności musi być czytelne i widoczne dla konsumenta czyli:

- zawierać napis – Rolniczy Handel Detaliczny

- wskazywać dane: imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, adres, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny

Pszczelarz ma obowiązek dokumentowania ilości zbywanej żywności.

Dokumentacja określająca ilość zbywanej żywności powinna zawierać (odrębnie na każdy rok):

- numer kolejnego wpisu,

- datę uzyskania przychodu,

- kwotę przychodu,

- przychód narastająco od początku roku,

- ilość i rodzaj zbytej żywności

Powyższe informacje zamieszcza się po każdorazowym zbyciu żywności i przechowuje przez okres 2 lat od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona. Ewidencja sprzedaży musi być dostępna w miejscu sprzedaży.

Porównując obie formy (podając w tabeli znalezionej w pszczelarstwo.com.pl). Finalnie wybrałem RHD, jako bardziej pasujące mi do moich możliwości. Nie z tytułu kontroli ale np. Brak dedykowanych pomieszczeń i ich wyposażenia