piotrpodhale Posted March 2, 2016 Posted March 2, 2016 Nie chciałbym podważać niczyjego zdania na temat co tam się wydarzyło z takiego filmiku trudno być pewnym,ale pomyślałem że gdyby w mojej pasiece ktoś zrobił taką rozróbę pszczoły nauczyłyby go szybko biegać .Moim zdaniem zginęły z innej przyczyny!PK 2 Quote
Guest Imker Posted March 2, 2016 Posted March 2, 2016 też właśnie...może zrobią te badania laboratoryjne i sprawa się wyjaśni, z pokarmem to tam też jest bez szału....no ale jak metr od uli cięli piłą to różnie też mogło być Quote
radek40 Posted March 3, 2016 Posted March 3, 2016 Też odniosłem wrażenie , że przyczyna leży jednak po stronie pszczelarza a hałas to tylko pretekst. Quote
Krzychu Posted March 30, 2022 Posted March 30, 2022 (edited) Czy przy +6 stC można przewieźć pszczoły o ok 180 km o tej porze roku? Nie za niska temperatura? Edited March 30, 2022 by Krzychu Quote
Krzychu Posted March 30, 2022 Posted March 30, 2022 21 minut temu, Tadek11 napisał: A w czym będziesz wiózł ? ? W zasadzie to ja nie, ale sprzedaję 4 ostatnie rodziny z ulami, które stoją w ogródku i pojadą na Kurpie. Stare warszawiaki, na przyczepce pojadą Quote
Robi_Robson Posted March 31, 2022 Posted March 31, 2022 Dziś w tej chwili na Warmii jest minus 4 . Za zimno . W przyszłym tyg . mają być bardziej przyjazne temperatury . Quote
Tadek11 Posted March 31, 2022 Posted March 31, 2022 8 godzin temu, Krzychu napisał: W zasadzie to ja nie, ale sprzedaję 4 ostatnie rodziny z ulami, które stoją w ogródku i pojadą na Kurpie. Stare warszawiaki, na przyczepce pojadą Teraz za zimno u mnie rano śnieg leży , poczekaj jak będzie powyżej + 10 st.C. Ale ryzyko ponosi kupujący i warto ostrzec kupującego że ponosi takie ryzyko. Quote
gajowy Posted March 31, 2022 Posted March 31, 2022 (edited) 10 godzin temu, Krzychu napisał: Czy przy +6 stC można przewieźć pszczoły o ok 180 km o tej porze roku? Nie za niska temperatura? Jeśli bym musiał, to chyba bym zrobił tak, że wieczorem lub z samego rana zamknął bym wylotki a pszczoły wiózł dopiero w dzień, gdy temperatura będzie możliwie wysoka. Też mnie czeka podobny temat i zastanawiam się jak najlepiej to zrobić. Choć teraz, patrząc na to co się dzieje za oknem, to nawet 6 stopni nie ma i nie będę ryzykował. Edited March 31, 2022 by gajowy Quote
daro Posted March 31, 2022 Posted March 31, 2022 1 godzinę temu, gajowy napisał: Jeśli bym musiał, to chyba bym zrobił tak Tobym spakował i pojechał . Pszczoły niewskazane przewozić jak jest uwiązany kłąb . Tyle w tym temacie .Pakujesz i jedziesz . Najlepiej jest jak pix..dzi w wylotki wtedy nawet nie trzeba zatykać . Ryzyko jest zawsze . Zapłacone = sprzedane . Większy problem sprawia temperatura + 20 > . P.S. Pospinać dobrze . Quote
Krzychu Posted March 31, 2022 Posted March 31, 2022 3 godziny temu, gajowy napisał: Jeśli bym musiał, to chyba bym zrobił tak, że wieczorem lub z samego rana zamknął bym wylotki a pszczoły wiózł dopiero w dzień, gdy temperatura będzie możliwie wysoka. Też mnie czeka podobny temat i zastanawiam się jak najlepiej to zrobić. Choć teraz, patrząc na to co się dzieje za oknem, to nawet 6 stopni nie ma i nie będę ryzykował. W sobotę jest prognozowane +6 w dzień stąd to pytanie Quote
daro Posted March 31, 2022 Posted March 31, 2022 Zbierasz się jak sójka za morze .Pakuj się i wio . Quote
Recommended Posts