Słowian Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ja dzisiaj nic nie robiłem u swoich, ale byłem u kuzyna który zaczyna w tym roku tydzień temu kupiliśmy trzy rodziny i w jednej matula jest ( i z nr w 10 nawet na niebiesko ) ale w samym srodku ramki w centrum gniazda jest miseczka matecznikowa ??!! , czyżby była to cicha wymiana o tej porze ?? , wszystkie trzy rodziny maja czerw trutowy jedna nawet już zasklepiony, ma ktoś jakieś doświadczenie w tej sprawie bo ja jeszcze za cienki jestem, aha matula nie ma lewego skrzydła, nie jest przycięte tylko po prostu go nie ma !! Cytuj
kubek33 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 To że jest miseczka to o niczym nie świadczy, A ile jest czerwiu - jak kondycja matuli. Inna sprawa że matule z cichej wymiany są bardzo dobre. Cytuj
Słowian Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2016 tyle wiem rodzina sredniak czerw razem z trutowym na 6 ramkach matula łaźi i sadzi jajami normalnie tylko ta miseczka na samym srodku no i matula nie ma skrzydła Cytuj
kubek33 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 no roić sie już nie będzie... Cytuj
Tadek11 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Przyznam się że ja jeszcze nie robiłem przeglądu wszystkich ramek pod kątem lustracji matek , czegoś się od młodych jednak można nauczyć ( nadgorliwości ) Pozdrawiam Tadek Cytuj
Słowian Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Tadziu zglupialem, ule przejrzane bo dopiero kupione i przewiezione, czyli olać to to nie może być cicha wymiana? O tej porze Cytuj
Tadek11 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Obserwuj ile jest czerwiu i jak mało albo trutowy to połączyć z inną rodziną i za bardzo nie lustruj matki bo zaziębisz czerw. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Ks. Tomasz Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 A w tej miseczce jest jajko? Jeśli tak to zostaw i nie ruszaj. Trutnie juz są a zanim matula sie wygryzie to będzie ich wiecej i temperatury bedą wyższe wiec jest dobrze. Cytuj
Słowian Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Jajka jeszcze nie ma, ale ładna spora miseczka w samym środku, matka czerwi normalnie , troszkę trutni ma reszta normalny czerw pszczeli Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Tadek jakie zaziębienie czerwiu. Pogoda z temp 20 st w cieniu to często i w lipcu nie występuje. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ja dzisiaj nic nie robiłem u swoich, ale byłem u kuzyna który zaczyna w tym roku tydzień temu kupiliśmy trzy rodziny i w jednej matula jest ( i z nr w 10 nawet na niebiesko ) ale w samym srodku ramki w centrum gniazda jest miseczka matecznikowa ??!! , czyżby była to cicha wymiana o tej porze ?? , wszystkie trzy rodziny maja czerw trutowy jedna nawet już zasklepiony, ma ktoś jakieś doświadczenie w tej sprawie bo ja jeszcze za cienki jestem, aha matula nie ma lewego skrzydła, nie jest przycięte tylko po prostu go nie ma !! Z racji że matka uszkodzona to pewnie zrobią tą cichą wymianę,ale najpierw wiosną zbudują mocniejsza rodzinę ,a dopiero potem wymienia tę matkę.Sama miseczka to na razie nic nie wiadomo,zeszłoroczna matka to może czerwić super i jakiś czas się jeszcze wybroni.PK 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ja to się cieszę jak mam taką sytuację na cichą wymianę i nieraz sam prowokuję do tego obcinając właśnie matce 1 skrzydełko. Ciche wymiany przeważnie bywają właśnie wczesną wiosną i na jesieni. Moim zdaniem nie trzeba im w tym przeszkadzać i zaglądać niepotrzebnie a przeważnie w 10-12 tym dniu od złożenia jajka, czyli w czasie histolizy czy jakoś tak. 1 Cytuj
Słowian Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 No i gitara w końcu ktoś konkretnie napisał młodemu, dzięki Piotr i Bohtyn . Ja też powiedziałem jeszcze "młodszemu kuzynowi" , że to nic strasznego a matka z cichej wymiany jest super, tylko chodziło mi o to czy to możliwe o tej porze bo mimo to że mam już kilka uli i rozpocząłem właśnie trzeci sezon z pszczołami to nie miałem jeszcze takiego doświadczenia, i nie wiedziałem czy coś z tego może być ale jak tak to git Cytuj
Krzyżak Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 ... nieraz sam prowokuję do tego obcinając właśnie matce 1 skrzydełko. To już chyba podlega pod ustawę o znęcenia się na zwierzętami. Pxxxx sobie lepiej utnij kolego. 1 Cytuj
daro Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ta i jak i matki które likwidujesz wysyłaj do schroniska dla zwierząt. Nie przesadzaj. 1 Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Okazuje się, że u nas też będzie cicha wymiana. Matecznik na środku ramki prawie zasklepiony. Stara matka jakaś mała i słabo czerwi, przeważnie na trutowo. Cytuj
Słowian Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Czyli wszystko w normie, zobaczymy co z tego wyniknie w końcu kwietnia, prawda to że stara matka czerwi dopóki młoda z cichej sie nie unasieni i nie zacznie czerwić ??? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Czyli wszystko w normie, zobaczymy co z tego wyniknie w końcu kwietnia, prawda to że stara matka czerwi dopóki młoda z cichej sie nie unasieni i nie zacznie czerwić ??? Tak,czasem nawet czerwią w ulu dwie matki stara i młoda. Cytuj
baru Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Nie wiem czy brak skrzydełka przeszkadza pszczołom . U mnie cały tamten rok w jednym ulu była matka bez skrzydełek -obu (par) i ją nie wymieniły . Cytuj
Bohtyn Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 To już chyba podlega pod ustawę o znęcenia się na zwierzętami. Pxxxx sobie lepiej utnij kolego. Fakt - napisałem głupotę, bo prawdę mówiąc to ja już tego nie robię od kilku lat. Cytuj
Ks. Tomasz Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Nie wiem czy brak skrzydełka przeszkadza pszczołom . U mnie cały tamten rok w jednym ulu była matka bez skrzydełek -obu (par) i ją nie wymieniły . Różnie pszczoly reagują, jedne to zaakceptują inne pomimo plenności matki traktują ją jako wadliwą i będą dążyć do wymiany.Znajomy z racji częstych wyjazdów podcina skrzydełka wszystkim matkom i mówił mi, że niektóre pszczoly mu tego nie akceptowały. Teraz hoduje matki sam i twierdzi, że udało mu się to przeskoczyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi