morzedzungli Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Witam serdecznie, Czy ktoś z Was produkuje węzę używając walcarki? Karol Quote
morzedzungli Posted May 18, 2016 Author Posted May 18, 2016 Tak na własne potrzeby, w Chinach można dostać za 3 000. Powiedz jak Ci idzie produkcja? Na filmikach w necie widziałem, że bardzo szybko i nic się nie klei czy rwie. Jak mam kupić prskę za 1700 to wolę rok poczekać i kupić walcarkę. Karol Quote
Robi_Robson Posted May 18, 2016 Posted May 18, 2016 Tak na własne potrzeby, w Chinach można dostać za 3 000. Plus prawie 800zł. akcyzy (kurs zmienny) plus cło - dla pszczelarzy mały ale i tak kilkadziesiąt zł. wyjdzie . Plus dostawa DHL-em też kilka setek pęknie . Wyjdzie nie 3000zł. tylko 4500zł. Kolega z Zachodniego Pomorza właśnie kilka dni temu odebrał walce grawerowane kupione na Aliexpres . Oczywiście po kilkakrotnej wymianie telefonów i korespondencji z UC i opłaceniu "haraczu" Quote
morzedzungli Posted May 19, 2016 Author Posted May 19, 2016 3000 to razem z wysyłką wychodzi no ale do tego vat trzeba doliczyć. Na łikend idę do faceta, który robi formy do wtryskarek przedstawić mu temat może da się coś zrobć na miejscu. Karol 1 Quote
Robi_Robson Posted May 19, 2016 Posted May 19, 2016 Ten kolega co kupił walce z Chin twierdzi , że to są identyczne jakie trzymał w rękach - nówki od Lankoffa .Wygląda na to , że nasz czołowy krajowy producent chyba też poszedł na łatwiznę i zamiast robić sprowadza walce z Azji Quote
Luk Posted May 20, 2016 Posted May 20, 2016 http://www.uley.in/product-category/valci-2/ kurs hrywny 0,1550 więc te pierwsze grawerowane ok 2tys zł jeżeli dobrze liczę dostawa do polski ok 60 dolarów Quote
morzedzungli Posted May 20, 2016 Author Posted May 20, 2016 Cena 2250 zł. i robi się już coraz lepiej. Mam jednak inny chytry plan, walce z tworzywa sztucznego robione na wtryskarce. Karol Quote
Tadek11 Posted May 20, 2016 Posted May 20, 2016 Ja uważam że jeżeli chcesz robić na własny użytek , to zastanawiam się co Ciebie zmotywowało do takiej decyzji.?? Wiem że są ludzie co sobie i sami chleb pieką na własny użytek i nie liczą się z większymi kosztami i stratą czasu bo satysfakcja z upieczenia własnoręcznie chleba jest większa od innych niedogodności. Rozmawiałem niedawno z znajomym pszczelarzem który udziela się na innym forum , który rozpoczął produkcję węzy z powierzonego woski , to koszty jakie poniósł , jak mówił , żeby profesjonalnie wykonać węzę przekroczyły ponad 12 tysięcy złotych i to też nie żadna zautomatyzowana linia , tylko prosta maszyna walcująca i inne proste przyrządy potrzebne do tego jak autoklaw i inne . Ale wiadomo Polak potrafi , sam sobie robiłem kiedyś traktorek rolniczy z silnika samochodowego, więc wszystko rozumiem. Napisz jak postępy w pracy. Pozdrawiam Tadek Quote
morzedzungli Posted May 21, 2016 Author Posted May 21, 2016 Pszczelarstwo dla mnie to nie tylko sama hodowla pszczół ale cała masa rzeczy towarzyszących jak budowa uli, ramek, hodowla matek, produkcja węzy, baza pożytkowa itd. Jeśli uda się w rozsądnej cenie sklecić maszynkę do produkcji węzy to satysfakcja będzie podwójna Quote
daro Posted May 22, 2016 Posted May 22, 2016 Nie wypali . Mimo ze wosk plastyczny to nie aż tak. Chytry traci i pszczoły z regóły się nie trzymają takich. Ja to nazywam wyważanie otwartych drzwi. Robią Ukraińcy taniej niż chińczycy a i bliżej. P.S. Praską nie warto jaka by ona nie była . Brud i packanie. Quote
MDR Posted May 23, 2016 Posted May 23, 2016 (..) nie żadna zautomatyzowana linia , tylko prosta maszyna walcująca i inne proste przyrządy potrzebne do tego jak autoklaw i inne . Tadeuszu pociągnij temat dalej, jaki autoklaw ma Twój znajomy? Nas kombinatorów jest całe forum jak sami nie zrobimy, to chociaż poczytamy jak sobie inni radzą. Quote
morzedzungli Posted May 27, 2016 Author Posted May 27, 2016 Nie wypali . Mimo ze wosk plastyczny to nie aż tak. Chytry traci i pszczoły z regóły się nie trzymają takich. Ja to nazywam wyważanie otwartych drzwi. Robią Ukraińcy taniej niż chińczycy a i bliżej. P.S. Praską nie warto jaka by ona nie była . Brud i packanie. Tworzywo typu poliamid nada się doskonale, nic się do tego nie lepi więc nie trzeba będzie nawet polewać wodą z mydłem. Jestem ciekaw czy Ty nie byłbyś chytry na komplet walców za 400 zł. ( samych walców, łożyska i resztę trzeba dorobić) Quote
daro Posted May 27, 2016 Posted May 27, 2016 Chytry dwa razy traci. Nie znam się na wytrzymałości tego tworzywa . Walce 400 reszta drugie wytrzymałość nieznana. Sknera jestem ale nie idiota. Jakby to miało racje powododzenia już by robili. Uważam że pszczelarze zimą siedzą i kombinują. Daj Ci Panie Boże jak najlepiej może biznes zrobisz. Na razie gruszki na wierzbie jak waga mezona. Quote
morzedzungli Posted June 20, 2016 Author Posted June 20, 2016 Rozmawiałem z człowiekiem który robi formy i koszt byłby ogromny zrobienia takiej formy więc pomysł spalił na panewce. Trza zbierać kasę i kupić na Ukrainie. Quote
MDR Posted June 20, 2016 Posted June 20, 2016 Czy ktoś już się przyznaje do produkcji węzy na ukraińskich walcach? Quote
morzedzungli Posted June 29, 2016 Author Posted June 29, 2016 Ja już kupiłem, dzisiaj wysyłają. Jeśli ktoś może mi powiedzieć jakiej grubości odlać formatkę do walcowania ? Karol Quote
kubek33 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Czy ktoś już się przyznaje do produkcji węzy na ukraińskich walcach? Mój kolega czeka na dostawę tych walców. Quote
Bumblebee Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Właśnie rozpakowałem przesyłkę zza Uralu.Więcej po testach 1 Quote
morzedzungli Posted June 29, 2016 Author Posted June 29, 2016 Bumblebee ile Cię wyniosły? Ja kupiłem na OLX używane za 2250 Karol Quote
Bumblebee Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 Nowe od producenta, walce -metal pokryty jakimś tworzywem. Cena 15000 Rubli czyli ok 1000 PLN Quote
morzedzungli Posted June 30, 2016 Author Posted June 30, 2016 To dałem ciała, a jak z wysyłką? jakie koszty? Karol Quote
Bumblebee Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 To cena z wysyłką w moim przypadku do Kaliningradu, ale trzeba mieć kogoś "po tamtej stronie mocy" coby przerzucił przez granicę. Quote
morzedzungli Posted July 1, 2016 Author Posted July 1, 2016 Cena rewelacja, niestety większość z nas nie ma znajomych w Kaliningradzie, a szkoda bo gdyby były dostępne w PL tanie walce to rynek węzopodobnych produktów przestałby istnieć. Ja już mam swoje, na łikend pierwsza próba. Karol Quote
morzedzungli Posted July 1, 2016 Author Posted July 1, 2016 Cena rewelacja, niestety większość z nas nie ma znajomych w Kaliningradzie, a szkoda bo gdyby były dostępne w PL tanie walce to rynek węzopodobnych produktów przestałby istnieć. W zasadzie rozwija się rynek usług przerobu wosku i to będzie duża korzyść dla pszczelarz. Ja już mam swoje, na łikend pierwsza próba. Karol Quote
Recommended Posts