Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie trzeba poprawek dla mnie to Robert jest zawodowcem  bo pszczelarstwo dla niego to nie tylko hobby a zawód . Nie utrzymuje się tylko z pszczelarstwa. AS forumowy też zawodowiec , choć zaczyna traktuje chyba jako zawód . Nie prawda As-ie ?

Opublikowano

kiedyś domagałem się zniesienia u mnie... bo było "mistrz pszczelarski" później zmieniono na domownik teraz as więc co ja mogę? :rolleyes:  

coś tam próbuję... kopać w ulach ;)

Opublikowano

Słuchajcie , zawodowcy to nie mają czego szukać na forum , poza oczywiście reklamą swoich produktów i wystarczy przejrzeć ogłoszenia i już wiadomo kto jest zawodowcem. Ja nie jestem zawodowcem i dzięki Bogu , bo to ciężki kawałek chleba a poz tym pasieki zawodowców to nic ciekawego. Wierzcie mi.

Pozdrawiam

tadek

• Lubię 1
Opublikowano

no w zasadzie tak.. jeśli ktoś ma grubo ponad 100 rodzin albo i więcej to raczej nie bardzo ma czas na pogawędki na forum bo albo nie ma czasu albo po prostu jest zmęczony i chce odpocząć od "pszczelarzenia" no albo nadzwyczajnie mu się nie chce bo ma już jakąś strategię w swojej pasiece i raczej rady typu układanie gniazd na zimę poddawanie matki w październiku :D i inne głaskania na nic mu się zdają bo nie ma na to czasu

Opublikowano

Niektórzy zawodowcy maja duże sukcesy i produkują nawet towar na skup po 7 czy 12 zł . Tajemnicą poliszynela jest że jest to przetworzony syrop z niewielką domieszką prawdziwego miodu , nawet nie umiem potwierdzić jaki czy skrobiowy czy cukrowy ? Kolega był niedawno na południu Polski po odbiór wosku , bo zajmuje się dodatkowo produkcją węzy i chciał kupić od pszczelarza zawodowca miodu malinowego , bo widział tam właśnie duże plantacje maliny . Pszczelarz zawodowiec odpowiedział mu że nie ma , jak nie masz ,  a co tu masz pod stołem ? A to jest na skup.

Nie chcę mieć takich problemów zawodowca i produkować na skup za 7 zł . I dlatego ich tu nie ma .  A później widzimy takie miody w Carrefourze czy w innych marketach  i jakie ulotki ? , miód ekologiczny j jaki zdrowy doh.gif , szkoda gadać.

Pozdrawiam

Tadek

• Lubię 2
Opublikowano

4 tony to chyba nie jest dużo? Sam znam osoby, które twierdzą, że biorą podobne i większe ilości (3t-5t). To są osoby, które mają raczej średnie pasieki, bo po 80-120+ uli. W okolicy są też pszczelarze, którzy mają 200-300 uli, ale ile oni biorą i jakie mają metody, to nie wiem, bo nie byłem u nich.

Oczywiście może to być bajka, sam się przekonam jak będę miał kilka uli więcej i trochę doświadczenia złapie.

Opublikowano

nie jest dużo  :lol:  to weź to teraz sprzedaj albo chociaż w sezonie przepuść ten ciężar przez łapy. jak bys miał 4 tony w sezonie przy 100 rodzinach to jesteś GOŚĆ... a pisać czy gadać to sobie każdy może... pszczelarze to przeważnie takie picery że woda z gumofilców się wylewa 

• Lubię 3
Opublikowano

No jeden z nich goni w detalu, a drugi sprzedaje do skupu po 20+zł, tyle, że miód dobrej jakości i zna właściciela skupu :) Zresztą gość znany w świecie pszczelarskim, ale zgadzam się z Tobą Imker, że dużo bajerantów jest i biorę na to poprawkę. Najważniejsze dla mnie są własne doświadczenia, a takie ilości są, na tą chwilę, abstrakcją dla mnie.

Opublikowano

dla mnie jest nierealne 4t w detalu pogonić chyba że się ma znajomości jak był guru z amnezji w bankach szpitalach i gdzie tylko fantazja poniesie

dla mnie to by było szkoda czasu na forum siedzieć i pier***** jakieś farmazony które w ogóle nie miały miejsca... no ale Ezopów nie  brakuje

Opublikowano

rodzinach to jesteś GOŚĆ... a pisać czy gadać to sobie każdy może... pszczelarze to przeważnie takie picery że woda z gumofilców się wylewa

Noo uczysz się szybko. :D Ja miałem 1200 słoików to zapalenia ścięgien dostałem . Po ...ram się a chyba w detalu nie opylę.

Wiesz jednak boddan ma pasiekę rodzinną i może uli 40 to jego a zbiór ogólny .

Opublikowano

ja na rzepaku schudłem jak ścierwo przez kilka dni... nawet czasu nie było żeby coś zjeść... dobrze ze rowek jest pod kręgosłupem to miała gdzie woda spływac :) do tego non stop zalewane gniazda czy dałem węzę czy ramkę świeżo odbudowaną z góry... i teraz wirować czy robić przeglądy bo matki nie mają gdzie czerwić? do tego miodarka 3r firmy "MOJATWOJA" a było coś ponad 500kg i pasieka 1km od domu co i tak musiałem zwozić wszystko.... a jak by było z 1,5t? pasieka gdzieś dalej a rzepak nie akacja że siedzi w ramkach iii? odwirujesz to za 2-3 dni masz ponad 1000 słoików do rozlania bo zaraz smalec i znowu wszystko w pasiece stoi chyba że wszystko w wiadra no i co dalej gonić to za grosze jak tu mowa o detalu

Opublikowano

Weźmy naszego Robiego.Wpadnie na chwilę i juz go nie ma.

Ale w zimę on nam jeszcze pokaże. :P:D:huh:

Wpadnie na chwilę , bo roboty ma ful . . . takiej pilnej - na wczoraj .

Pracownię pasieczną zrobiłem w starym budynku gospodarczym.

Ale teraz okazało się , że dach przecieka i już nie ma jak go poprawiać .

Trzeba było wymienić 100% , kontrłat, łat i poszycia .

Że nie wspomnę o wzmocnieniu samego szkieletu konstrukcji dachowej .

Dziś prawie skończyłem . :)

....jpg

Został mi jeszcze zrobienia nowy dach nad barakowozem i będę mógł zwolnić tempo ;)

No i ... apetyt rośnie w miarę jedzenia .

Dach nad pracownią zrobiony , to teraz ściany mi się nie podobają .

Jak pogoda pozwoli , to może kolejną partię materiału przeznaczonego na ramki wykorzystam na ściany poddasza :)

Może nas już nielubi  :(  :(

Lubi , lubi :)

Bo jak nie Was , to kogo ?

4 tony? z ilu to rodzin?

U J. Kasztelewicza , to z maksymalnie z  czterech rodzin !

J. Wilde już dawno opowiadał historię jak pytał Janusza czemu mając swoją pasiekę nieprzekraczającą 80 pni rozpoczął działalność gospodarczą , jako  "Sądecki Bartnik" ?

Odpowiedział mu , że wydajność przekroczyła mu już dawno tonę z rodziny i coś z tym musiał w końcu zrobić :D

:D Ja miałem 1200 słoików to zapalenia ścięgien dostałem . Po ...ram się a chyba w detalu nie opylę.

Ja mam trochę więcej rodzin niż Daro , ale w tym sezonie miałem miodu 1200 , ale ... kilogramów .

Czyli ok 1000 słoików przeliczeniowych . (Część rozlałem w słoiki 720 i 300ml. )

Przez trzy miesiące byłem na ok. 20 imprezach plenerowych i  na dziś zostało mi ok 200 kg. miodu

Z tym , że z domu, to policzę na palcach ile sprzedaję .

U nas miód chodzi u pszczelarzy po 20-25zł./słoik 900ml. a ja już po takiej cenie nie sprzedaję ...

Co sprzedam przez internet i na wyjazdach to moje :)

Do wiosny na pewno sprzedam .

• Lubię 2
Opublikowano

Ja byłem tylko na lokalnym targu ze 6 razy. Reszta z domu. Mam pracę dachy też robię ,wędzarnia prawie skończona został dach , komin i drzwi.

Patrzę Kolego że moim wzorem produkujesz próchno do podkurzacza. :D:P

• Lubię 1
Opublikowano

nie jest dużo  :lol:  to weź to teraz sprzedaj albo chociaż w sezonie przepuść ten ciężar przez łapy. jak bys miał 4 tony w sezonie przy 100 rodzinach to jesteś GOŚĆ... a pisać czy gadać to sobie każdy może... pszczelarze to przeważnie takie picery że woda z gumofilców się wylewa 

Pszczelarz tez czlowiek, czasami - szczegolnie zima jak wiecej czasu lubi puscic wodze fantazji  a jak ktos pojecia nie ma o pszczolach to uwierzy we wszystko. 

4tony miodu jak masz pasieke rodzinna od X-lat to nie jest duzo, u mnie jest gosciu (pisalem juz o nim) co ma 600 rodzin, przy pszcolach pracuje rodzina, a w

sezonie zatrudniaja 2-3osoby do czarnej roboty noszenie, wirowanie, skrobanie itp, ale ich miod jest we wszystkich okolicznych sklepach i sa na kazdym targu . 

Zyja tylko z pszczol , maja tez hodowle matek, sa trzecim co do wielkosci producentem mleczka pszczelego.

Opublikowano

Wpadnie na chwilę , bo roboty ma ful . . . takiej pilnej - na wczoraj .

Pracownię pasieczną zrobiłem w starym budynku gospodarczym.

Ale teraz okazało się , że dach przecieka i już nie ma jak go poprawiać .

Trzeba było wymienić 100% , kontrłat, łat i poszycia .

Że nie wspomnę o wzmocnieniu samego szkieletu konstrukcji dachowej .

Dziś prawie skończyłem . :)

attachicon.gif....jpg

Został mi jeszcze zrobienia nowy dach nad barakowozem i będę mógł zwolnić tempo ;)

No i ... apetyt rośnie w miarę jedzenia .

Dach nad pracownią zrobiony , to teraz ściany mi się nie podobają .

Jak pogoda pozwoli , to może kolejną partię materiału przeznaczonego na ramki wykorzystam na ściany poddasza :)

Lubi , lubi :)

Bo jak nie Was , to kogo ?

U J. Kasztelewicza , to z maksymalnie z  czterech rodzin !

J. Wilde już dawno opowiadał historię jak pytał Janusza czemu mając swoją pasiekę nieprzekraczającą 80 pni rozpoczął działalność gospodarczą , jako  "Sądecki Bartnik" ?

Odpowiedział mu , że wydajność przekroczyła mu już dawno tonę z rodziny i coś z tym musiał w końcu zrobić :D

Ja mam trochę więcej rodzin niż Daro , ale w tym sezonie miałem miodu 1200 , ale ... kilogramów .

Czyli ok 1000 słoików przeliczeniowych . (Część rozlałem w słoiki 720 i 300ml. )

Przez trzy miesiące byłem na ok. 20 imprezach plenerowych i  na dziś zostało mi ok 200 kg. miodu

Z tym , że z domu, to policzę na palcach ile sprzedaję .

U nas miód chodzi u pszczelarzy po 20-25zł./słoik 900ml. a ja już po takiej cenie nie sprzedaję ...

Co sprzedam przez internet i na wyjazdach to moje :)

Do wiosny na pewno sprzedam .

Szanuję ludzi, którzy chcą coś mieć i potrafią to zrobić nie bojąc się pracy. Drzwi do pracowni mamy podobne. Brawo Ty. Pozdrawiam.

...............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

Patrzę Kolego że moim wzorem produkujesz próchno do podkurzacza. :D:P

Tak , tak .

W tym roku tak mnie Bożena zaopatrzyła w piękne próchno wierzbowe , że na cały sezon starczyło i jeszcze zostało .

Ale muszę myśleć o przyszłym sezonie . grin3.gif

Brawo Ty.

Brawo ja . . . i Ty :D

mamy podobne.

Opublikowano

Pszczelarz tez czlowiek, czasami - szczegolnie zima jak wiecej czasu lubi puscic wodze fantazji  a jak ktos pojecia nie ma o pszczolach to uwierzy we wszystko. 

4tony miodu jak masz pasieke rodzinna od X-lat to nie jest duzo, u mnie jest gosciu (pisalem juz o nim) co ma 600 rodzin, przy pszcolach pracuje rodzina, a w

sezonie zatrudniaja 2-3osoby do czarnej roboty noszenie, wirowanie, skrobanie itp, ale ich miod jest we wszystkich okolicznych sklepach i sa na kazdym targu . 

Zyja tylko z pszczol , maja tez hodowle matek, sa trzecim co do wielkosci producentem mleczka pszczelego.

Piszemy w temacie o zawodowstwie, bo takim pszczelarzem chce zostać Gerd. Ja nie twierdze, że mam pojecie o pszczelarstwie, ale cieszę się to rozumiesz i tak ładnie podkreślasz. Skoro jesteśmy już zgodni co do miejsc jakie zajmujemy w hierarchii pszczelarskiej, to może skupmy się na tej ilości, bo chętnie się czegoś więcej dowiem. Wyżej podałem przykład pszczelarza, który mi powiedział, że z 80 uli łyknął 3000kg, zaznaczyłem, że może to być bajka, ale chyba się coś zagotowało u niektórych i ten fragment został przeoczony. Weźmy jednak na tapetę liczby - 3000kg to jest ~2400litrów miodu, co daje średnią z ula ~30 litrów. Pszczelarz ten bazuje na spadzi, bo to jego główny pożytek. Mam rozumieć, że średnia 30 litrów z ula, przy spadzi, jest niemożliwa?  Zdaję sobie sprawę, że są lepsze i gorsze lata, ale skoro się nie da tyle, to trudno. Mi i tak na miodzie specjalnie nie zależy, to tylko dodatek. Na tej podstawie ośmieliłem się ocenić, że 4000kg, to nie jest jakoś dużo, szczególnie jak ktoś ma 200-300 rodzin. Przy następnej rozmowie przekażę te informację M.Bushowi, bo go w błąd wprowadziłem jeśli chodzi o polskie realia.

Jeżeli chodzi o sprzedaż, to trochę tego liznąłem na dość trudnym rynku, przypuszczam, że Gerd też ma o tym pojęcie, wystarczy przeczytać jego pierwszy post, nie macie się o co martwić.