Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano


Coś mi się wydaje że tu jest wysiana wyka z jęczmieniem specjalnie, a pszczelarz się cieszy że chwasty zarosły ;)

Opublikowano
18 godzin temu, MAQ napisał(a):

Coś mi się wydaje że tu jest wysiana wyka z jęczmieniem specjalnie

Może na zielonkę .

  • 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Postęp hodowlany u Grzegorza Pawluka.

Niewiele o tym co w tytule filmu, ale powiedział co wiedział, no i oczywiście udało mu się zrobić lepszą pszczołę Buckfast ❤️ 
 

 

  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, MAQ napisał(a):

Postęp hodowlany u Grzegorza Pawluka.

Niewiele o tym co w tytule filmu, ale powiedział co wiedział, no i oczywiście udało mu się zrobić lepszą pszczołę Buckfast

 

Jest to jeden z trzech hodowców, którzy w ostatnich 2 latach w Polsce podjęli wyzwanie. Zobaczymy jak będzie szło. 

Grzesiek Pawluk i Mariusz Chachuła chcą opierać się na metodzie buckfast - cokolwiek by to nie znaczyło. Wojtek Pelczar, z tego co rozumiem, będzie się starał wyprowadzić linię czystą. 

 

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ciekawy wykład Karen Thurlow o wychowie matek dla amatorów tj. bez przekładania larw.

Oparty o matki ratunkowe i podział ula używając czegoś na styl powałki z otworami z podwójną siatka ( dystans między siatkami ok 15mm) - double screen board.

 

Kilka ciekawych smaczków, m.in. o zgryzaniu wosku z matecznika gdy jest blisko wygryzienia czy też o przetrzymywaniu matki w mateczniku gdy wygryza się ich więcej.

 

 

 

Edytowane przez MAQ
Opublikowano
W dniu 8.06.2025 o 11:59, MAQ napisał(a):

o zgryzaniu wosku z matecznika gdy jest blisko wygryzienia

 

To zauważyłem pierwszy raz w tym sezonie, zastanawiałem się, o co tu chodzi. 

  • Lubię 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Aż wszedłem na aliexpress. Faktycznie jest cukier, wysyłka z Polski. Czyli Kitajce bawią się w pośrednika? Tak czy owak  taniej kupowałem w tym sezonie.  Poczekam, zobaczymy co będzie z nawłoci. W zeszłym roku na dolanie po nawłoci potrzebowałem tylko 20kg.

  • Lubię 1
  • Haha 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Fondant z rozpuszczonego cukru? Czy pszczoły to pobiorą?
W tym roku dokarmilemjesienia jak zwykle, ale jakoś nierówno pobierały. 

Może być potrzebne wiosna dokarmianie. Jeszcze nigdy nie dawałem ciasta wiosną, jesienne dokarmianie wystarczało. Czy taki fundant zda egzamin?

Edytowane przez Marco
  • Smutny 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marco napisał(a):

Czy taki fundant zda egzamin?

Robiłem dokładnie wg tego filmu.
To jest bardzo praco i energochonne trzeba to mocno podgrzac i pilnowac by cukier sie nie przypalil.

Pszczoly nie mialy zastrzezen ale skorka nie warta wyprawki.

Opublikowano

Szkoda , że jeszcze muchomorów nie podał do roztworu !

W trakcie podgrzewania cukru a zwłaszcza przy gotowaniu w temperaturze ponad 100 stopni wytwarza się szybko i w dużej ilości Hydroksymetylofurfural  (HMF ) który jest toksyczny dla pszczół

  • Lubię 2
Opublikowano
4 godziny temu, Robi_Robson napisał(a):

Szkoda , że jeszcze muchomorów nie podał do roztworu !

W trakcie podgrzewania cukru a zwłaszcza przy gotowaniu w temperaturze ponad 100 stopni wytwarza się szybko i w dużej ilości Hydroksymetylofurfural  (HMF ) który jest toksyczny dla pszczół

Trzeba kontrolowac caly czas temperature, autor filmu byl tego swiadomy.
Na zagranicznym yt tez ludzie robia sobie takie fondanty wiec chyba nie ma co robic afery.

 

Opublikowano
7 minut temu, MAQ napisał(a):

Trzeba kontrolowac caly czas temperature

To tak jak ciągłe mierzenie temperatury przy grypie powoduje , że będziemy zdrowsi ! 
Nie i jeszcze raz nie ! 
To leki, a nie termometr leczą
i kontrolowanie temperatury przy tak mocnym przegrzewaniu  też nie spowoduje , że fondant nie będzie szkodliwy . 
Będzie . 
Ale kto komu zabroni !? 

Ode mnie to tyle ...

  • Dziękuję 1
  • Zdezorientowany 1
Opublikowano
6 godzin temu, Robi_Robson napisał(a):

Będzie . 
Ale kto komu zabroni !? 

Ode mnie to tyle ...

 

Dlaczego, będzie skoro zależnie od źródła hmf wydziela się od 120-150C?

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, MAQ napisał(a):

 

Dlaczego, będzie skoro zależnie od źródła hmf wydziela się od 120-150C?

To stare historie wydłubałeś . Na Ambrozji chwalili się nawet , że na patelni robili tą truciznę dla pszczół.  A temperatura ? Być może w tym zakresie co podajesz reakcja gwałtownie przyśpiesza , ale pamiętam aferę z inwertem skażonym  HMF. "Śledztwo" wykazało , że inwert nie poszedł jesienią i stał całe lato na słońcu I takie długotrwałe ogrzewanie skaziło inwert.

A tak już praktycznie to mierzysz temperaturę w masie , a przecież naczynie , szczególnie od strony ogrzewanej ma dużo wyższą temperaturę ( palnik gazowy ok. 800 *C) i cienka warstwa tej słodyczy jest poddana działaniu dużo wyższej temperatury niż podajesz. Ale to też  kwestia wiary.

Nie wiem dlaczego ciągle wracają te dziwaczne pomysły jako prawdy objawione, kiedy najprościej po prostu nakarmić pszczoły , najlepiej nadmiarowo bo zawsze przydadzą się w sezonie ramki z pokarmem. Można też zabrać nadmierne wiosną i wzmocnić słabsze rodziny ( jak kto lubi zdechlaki zimować ) 

Tomek Miodek lansował też tezę ,że taniej jest zakarmić pszczoły oszczędnie, tak aby w styczniu im pokarmu zabrakło i wtedy zasilać je ciastem - wtedy zakarmianie jest na styk bo dostaną tylko tyle żeby dożyć do pożytków.  Taki szparowny pszczelarz.  Robił też filmiki na ten temat , więc różni geniusze pszczelarstwa przewijają się , a im głupszy pomysł tym częściej wraca.

Ja bym słuchał raczej gruzińskiego pszczelarza o nazwisku Tegonieradze.

Edytowane przez manio
  • Lubię 2

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.