Beeman Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Po solidnosci szwajcara pora na koreanczyka. Pierwsze trzy sekundy nagrania. Cytuj
Beeman Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Pszczoly czujnikiem wykrywacza materialow wybuchowych. Cytuj
MAQ Opublikowano 5 Czerwca 2024 Opublikowano 5 Czerwca 2024 Coś mi się wydaje że tu jest wysiana wyka z jęczmieniem specjalnie, a pszczelarz się cieszy że chwasty zarosły Cytuj
daro Opublikowano 6 Czerwca 2024 Opublikowano 6 Czerwca 2024 18 godzin temu, MAQ napisał(a): Coś mi się wydaje że tu jest wysiana wyka z jęczmieniem specjalnie Może na zielonkę . Cytuj
gajowy Opublikowano 6 Czerwca 2024 Opublikowano 6 Czerwca 2024 (edytowane) Była dyskusja na forum o klepaniu kosy. Poniżej link do filmu , w którym dosyć łopatologicznie jest wyjaśnione o co w tym chodzi. https://www.youtube.com/watch?v=pih3LxPmYcY i jeszcze coś co mi przypomina to co mój ojciec z kosą robił: Edytowane 6 Czerwca 2024 przez gajowy 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Postęp hodowlany u Grzegorza Pawluka. Niewiele o tym co w tytule filmu, ale powiedział co wiedział, no i oczywiście udało mu się zrobić lepszą pszczołę Buckfast ❤️ 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 21 minut temu, MAQ napisał(a): Postęp hodowlany u Grzegorza Pawluka. Niewiele o tym co w tytule filmu, ale powiedział co wiedział, no i oczywiście udało mu się zrobić lepszą pszczołę Buckfast Jest to jeden z trzech hodowców, którzy w ostatnich 2 latach w Polsce podjęli wyzwanie. Zobaczymy jak będzie szło. Grzesiek Pawluk i Mariusz Chachuła chcą opierać się na metodzie buckfast - cokolwiek by to nie znaczyło. Wojtek Pelczar, z tego co rozumiem, będzie się starał wyprowadzić linię czystą. Cytuj
MAQ Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) Ciekawy wykład Karen Thurlow o wychowie matek dla amatorów tj. bez przekładania larw. Oparty o matki ratunkowe i podział ula używając czegoś na styl powałki z otworami z podwójną siatka ( dystans między siatkami ok 15mm) - double screen board. Kilka ciekawych smaczków, m.in. o zgryzaniu wosku z matecznika gdy jest blisko wygryzienia czy też o przetrzymywaniu matki w mateczniku gdy wygryza się ich więcej. Edytowane 8 Czerwca przez MAQ Cytuj
michal79 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca W dniu 8.06.2025 o 11:59, MAQ napisał(a): o zgryzaniu wosku z matecznika gdy jest blisko wygryzienia To zauważyłem pierwszy raz w tym sezonie, zastanawiałem się, o co tu chodzi. 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Aż wszedłem na aliexpress. Faktycznie jest cukier, wysyłka z Polski. Czyli Kitajce bawią się w pośrednika? Tak czy owak taniej kupowałem w tym sezonie. Poczekam, zobaczymy co będzie z nawłoci. W zeszłym roku na dolanie po nawłoci potrzebowałem tylko 20kg. 1 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca Po upalnym dniu w pasiece, znalazlem cos przed spaniem. Polecam. Cytuj
Marco Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października (edytowane) Fondant z rozpuszczonego cukru? Czy pszczoły to pobiorą? W tym roku dokarmilemjesienia jak zwykle, ale jakoś nierówno pobierały. Może być potrzebne wiosna dokarmianie. Jeszcze nigdy nie dawałem ciasta wiosną, jesienne dokarmianie wystarczało. Czy taki fundant zda egzamin? Edytowane 8 Października przez Marco 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października 2 godziny temu, Marco napisał(a): Czy taki fundant zda egzamin? Robiłem dokładnie wg tego filmu. To jest bardzo praco i energochonne trzeba to mocno podgrzac i pilnowac by cukier sie nie przypalil. Pszczoly nie mialy zastrzezen ale skorka nie warta wyprawki. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października Szkoda , że jeszcze muchomorów nie podał do roztworu ! W trakcie podgrzewania cukru a zwłaszcza przy gotowaniu w temperaturze ponad 100 stopni wytwarza się szybko i w dużej ilości Hydroksymetylofurfural (HMF ) który jest toksyczny dla pszczół ! 2 Cytuj
MAQ Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października 4 godziny temu, Robi_Robson napisał(a): Szkoda , że jeszcze muchomorów nie podał do roztworu ! W trakcie podgrzewania cukru a zwłaszcza przy gotowaniu w temperaturze ponad 100 stopni wytwarza się szybko i w dużej ilości Hydroksymetylofurfural (HMF ) który jest toksyczny dla pszczół ! Trzeba kontrolowac caly czas temperature, autor filmu byl tego swiadomy. Na zagranicznym yt tez ludzie robia sobie takie fondanty wiec chyba nie ma co robic afery. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października 7 minut temu, MAQ napisał(a): Trzeba kontrolowac caly czas temperature To tak jak ciągłe mierzenie temperatury przy grypie powoduje , że będziemy zdrowsi ! Nie i jeszcze raz nie ! To leki, a nie termometr leczą i kontrolowanie temperatury przy tak mocnym przegrzewaniu też nie spowoduje , że fondant nie będzie szkodliwy . Będzie . Ale kto komu zabroni !? Ode mnie to tyle ... 1 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października 6 godzin temu, Robi_Robson napisał(a): Będzie . Ale kto komu zabroni !? Ode mnie to tyle ... Dlaczego, będzie skoro zależnie od źródła hmf wydziela się od 120-150C? Cytuj
manio Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października (edytowane) 23 godziny temu, MAQ napisał(a): Dlaczego, będzie skoro zależnie od źródła hmf wydziela się od 120-150C? To stare historie wydłubałeś . Na Ambrozji chwalili się nawet , że na patelni robili tą truciznę dla pszczół. A temperatura ? Być może w tym zakresie co podajesz reakcja gwałtownie przyśpiesza , ale pamiętam aferę z inwertem skażonym HMF. "Śledztwo" wykazało , że inwert nie poszedł jesienią i stał całe lato na słońcu I takie długotrwałe ogrzewanie skaziło inwert. A tak już praktycznie to mierzysz temperaturę w masie , a przecież naczynie , szczególnie od strony ogrzewanej ma dużo wyższą temperaturę ( palnik gazowy ok. 800 *C) i cienka warstwa tej słodyczy jest poddana działaniu dużo wyższej temperatury niż podajesz. Ale to też kwestia wiary. Nie wiem dlaczego ciągle wracają te dziwaczne pomysły jako prawdy objawione, kiedy najprościej po prostu nakarmić pszczoły , najlepiej nadmiarowo bo zawsze przydadzą się w sezonie ramki z pokarmem. Można też zabrać nadmierne wiosną i wzmocnić słabsze rodziny ( jak kto lubi zdechlaki zimować ) Tomek Miodek lansował też tezę ,że taniej jest zakarmić pszczoły oszczędnie, tak aby w styczniu im pokarmu zabrakło i wtedy zasilać je ciastem - wtedy zakarmianie jest na styk bo dostaną tylko tyle żeby dożyć do pożytków. Taki szparowny pszczelarz. Robił też filmiki na ten temat , więc różni geniusze pszczelarstwa przewijają się , a im głupszy pomysł tym częściej wraca. Ja bym słuchał raczej gruzińskiego pszczelarza o nazwisku Tegonieradze. Edytowane 10 Października przez manio 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi